TUBERKULOZA KICME

Naime, aprila prosle godine prelezala sam bakterijski meningitis. Kao posledicu odnosno komplikaciju obe bolesti sada imam tuberkulozu kicme. Lecenje i oporavak traju jako dugo i samo neko ko je prosao kroz nesto slicno zna kroz koji sam pakao prosla. Sada sam mnogo bolje ali jos daleko od dobrog. Puno bi mi znacilo kada bih sa nekim razmenila ovo tesko iskustvo jer dok mi se sve ovo nije desilo nikada nisam ni cula da postoji tuberkuloza kicme i skoro svakog organa u organizmu. Posto ne poznajem nikog ko je bolovao ili boluje od ove bolesti volela bih da mi se neko javi ko je imao slicno iskustvo ili mozda poznaje nekog sa slicnim problemom. Unapred hvala.
 
Tuberkuloza je infektivno oboljenje izazvano bacilom Mycobacteriumom tuberkulosis i nikako ne može biti posledica niti komplikacija bakterijskog meningitisa. Nešto ste vi tu pogrešno shvatili lekare.
Tuberkuloza kičme je samo vanplućni oblik tuberkuloze a naravno da je bacil najpre nekad dospeo do pluća a odatle se hematogenim putem (krvlju) raširio na kosti (mogao je i na sve ostale organe)...
U svakom slučaju, terapija je ista.Hladni apsces (tako se zove radiološka promena na kičmi koja je uzrokovana bacilom) se leči kao i svaka tuberkuloza: 2 meseca pijete četvornu terapiju (eventualno trojnu- tri vrste antituberkulotika) , zatim još 4 meseca nastavite sa dve...
 
Ok, sigurno ste vi mnogo bolje informisani od mene. Ja znam samo tok svega sto mi se desavalo. Posle prelezanog meningitisa otpustena sam sa infektivnog odeljenja oporavljena. Medjutim imala sam bolove u krstima za koje sam mislila da su posledica lumbalne punkcije koja mi je radjena 3 puta. Bolovi su postajali sve jaci pa sam otisla na magnetnu rezonancu. Dr neurolog mi je dala uput za neurohirurga u klinickom centru. Bila sam kod dr. Grujicic. U nalazu je napisala da se na MRI kicme vidi sekstraduralna kolekcija gnoja kao i znaci spondilodiscitisa u predelu L5/S1 kao verovatna komplikacija meningitisa i da se vratim na infektivno odeljenje gde ce me leciti trostrukom antibiotskom terapijom: longaceph, orvagil i vankomicin. Terapiju sam dobijala mesec dana ali mi nije bilo bolje pa su doktori sa inf. odelj. odlucili uz konsultaciju sa dr. Jesicem sa Banjice (kod koga idem na kontrole a po preporuci dr, Grujicic) da mi uvedu tuberkulostatsku terapiju. Streptomicin injekcije sam dobijala 2 meseca, etambutol tbl. sam pila 3 meseca a rifamor i izonijazid ukupno 7. Od pre 2 dana sam konacno bez terapije. Zanima me sta mogu da ocekujem dalje? Znam da cu ici na fizikalne terapije pa zatim u banju ali tek kada se infekcija skroz povuce. Bolove jos uvek imam ali su oni daleko slabijeg intenziteta. Imobilisana sam i rasteretnim miderom.
 
Primili ste antituberkulotsku terapiju po protokolu za vanplućnu TB, predpostavljam da je urađen kontrolni MRI.Fizikalna terapija i rehabilitacija , i to je to.Budite bez brige , tuberkuloza se danas uspešno leči...
P.S. Da li je meningitis onda bio bakterijski ili tuberkulozni..??!
 
Imala sam snimanja i MRI i CT i RTG, zavisno sta su mi trazili na kontroli. Zapaljenski proces je u sanaciji. Ide na bolje ali jako sporo.U februaru cu imati snimanje kicme na 64-slajsnom skeneru.
Sto se meningitisa tice bio je bakterijski. U otpusnoj listi pise meningitis purulenta. Tokom hospitalizacije lecena sam Longacephom.
U knjizi narodni lekar procitala sam da suncevi zraci ubijaju kohove bacile pa me jos zanima da li bi mi na leto pomoglo da odem na more. Konsultovacu se sa doktorom ali znaci mi misljenje svakog ko se razume a posto vidim da Vi Marina imate neke veze sa medicinom rado bih cula i od Vas jos po neki savet ili misljenje. Topli pozdrav i hvala.
 
Imam i te kakve veze sa medicinom, specijalista pulmolog sam te mi je TB nekako "bliska".
Higijensko -dijetetski režim o kome pričate je bio osnova lečenja krajem 19-tog i do sredine prošlog veka(znate ono-potpuna izolacija bolesnika-zato su i sanatorijumi građeni negde u borovim šumama, pa sunčanje, pa kozje mleko...) Od kada su pronađeni prvi antitubekkulotici, to nema većeg značaja al' ako baš hoćete, neće vam ni škoditi(lepo ste napisali u knjizi "Narodni lekar"). Ne brinite, lečenje ovakvih oblika TB ide "nešto sporije" ali su sasvim izlečivi.
 
E pa drago mi je, ja sam ptt tehnicar. Dakle nemam ni visoku skolu niti neko veliko znanje o medicini Imam dvoje dece od 19 i 16 godina (ja imam 40)pa sam kroz njihovo detinjstvo i sve bolesti koje prate taj period naucila tu i tamo po nesto. Imali smo dosta kontakta bas sa pulmologom, narocito je cerka imala problema ali je to sve proslo i sada su dobro. Inace sam ja letos kada sam izasla iz bolnice kasljala oko mesec ipo dana, suvo. U dva navrata u ispljuvku sam zapazila tragove krvi, kao tanke zilice. Bila sam na pregledu na grudnom odeljenju u bolnici, dala sam ispljuvke na analizu ali su bili u redu. Pa eto mene je od pre nepunu godinu snaslo sve ovo.
Iskreno se nadam da cu se izleciti. Nisam pesimista ali kada imam bolove osecam kao da mi se kicma raspada, a opet ima perioda kada se sasvim "solidno" osecam.
 

Back
Top