Trudnicu sa detetom u narucju...

Ne bi se ja pecala na te koje , posto sam Rodjena u BG kao i moja mama i moja baba i tata ia deda, dodju da zive u BG i to u nadi da ce se udati bolje nego u svinjogojstvu u kom su rodjene!!!!!!! Eh draga moja, top stagod, veca je ona Gradjanka od tebe!!!!!!!!! Samim tim sto pita je dokazala da je gradjanka u pravom smislu te reci , jer gradjanin nije uslovljen lokacijom nego vaspitanjem,a ti si svojim komentarom dokazala sta si!!!!

Svaka cast! Pridruzujem se!

već sam bila u poodmakloj trudnoći, sedela u autobusu na mestu koje je rezervisano za trudnice i majke se decom, kad ono dođe gore baba sva nakinđurena i sa štiklama od 5cm, drekne na mene, devojko ustani da bih ja mogla da sednem...ja raskolutila oči, čujem al ne verujem...u momentu šofer je stao na sred puta, i rekao gospođo odmah siđite sa autobusa, neću da krenem dalje dok ne siđete, kako vas nije sramota da želite trudnica da vam ustane, a vi u 1o sati ujutru tako nakinđureni idete ulicom...svaka čast šoferu, retki su, barem u NS

Nije to ništa novo i ne dešava se samo romkinjama...
Pa.. da nije bila Romkinja, onda ova tema ne bi ni bila postavljena.

U poodmakloj sam trudnoći i kad se negde pojavim a red je, stanem, ćutim i čekam kao bilo ko drugi...
Ostali me gledaju kao da sam kužna, boje se valjda da ne apelujem na njihovu savest, šta li...
Odavno sam shvatila da je većina stanovnika ove jadne državice, polupismena, nekulturna stoka.. I dalje
tako mislim...
Na žalost ovo je prava slika našeg grada. Nedostatak tolerancije, nevaspitanje, nerazumevanje, egoizam....

Možda neću uvrediti nju ali ću uvrediti SEBE! I moje roditelje! I roditelje njihovih roditelja! Odakle tebi ideja da ljudi sa drugom bojom kože imaju manjak samopoštovanja?!
P.S. Nije ti valjda najveći uspeh u životu što si došla da živiš u BG?????? Čemu toliko potenciranje?! :shock:

Romi i mi Srbi, smo iste boje kozze. Slazem se da je odraz vaspitanja da li ces propustiti trudnicu, starijeg, bolesnijeg, ili slabijeg bilo gde, i podrzavam stav vecine ljudi ovde. Medjutim, kad topmodelsica kaze, da Rome neces uvrediti ako ih nazoves ciganima, cesto je u pravu. Ako stisnes novcanik u prevozu, kad vidis da ti se grupa malih Roma mota oko tebe, ako kupis voce na tezgi od bele babe a ne od Romkinje itd., sta ces, tako si video da se radi...Dakle, kao sto su ove predrasude duboko u nama, nazalost, i Romi imaju predrasude, i njihovo iskustvo ih nauci da je "normalno" da ih svuda dozivljavaju kao gradjane drugog reda, da ih psuju, ignorisu, isteruju. Naime, kad je otvaran Vero, secate li se skandala sa onom strankinjom, koja je obezbedjenju licila na Ciganku, pa je on poslao na buvljak. E, skandal je izbio zato sto ona nije bila ciganka. Da je bila, nikog ne bi bolelo uvo za to sto je izbacena iz Vera.

Romi i mi Srbi, smo iste boje kozze. Slazem se da je odraz vaspitanja da li ces propustiti trudnicu, starijeg, bolesnijeg, ili slabijeg bilo gde, i podrzavam stav vecine ljudi ovde. Medjutim, kad topmodelsica kaze, da Rome neces uvrediti ako ih nazoves ciganima, cesto je u pravu. Ako stisnes novcanik u prevozu, kad vidis da ti se grupa malih Roma mota oko tebe, ako kupis voce na tezgi od bele babe a ne od Romkinje itd., sta ces, tako si video da se radi...Dakle, kao sto su ove predrasude duboko u nama, nazalost, i Romi imaju predrasude, i njihovo iskustvo ih nauci da je "normalno" da ih svuda dozivljavaju kao gradjane drugog reda, da ih psuju, ignorisu, isteruju. Naime, kad je otvaran Vero, secate li se skandala sa onom strankinjom, koja je obezbedjenju licila na Ciganku, pa je on poslao na buvljak. E, skandal je izbio zato sto ona nije bila ciganka. Da je bila, nikog ne bi bolelo uvo za to sto je izbacena iz Vera.

Nazalost, nisu predrasude, vecina Roma je svojim ponasanjem izazvalo takvo nase ponasanje...
Da li je nakom samo na trnutak palo napamet da je neko namerno poslao trudnu ciganku sa detetom namerno da bi usla preko reda...Ljudi, gde zivite, ovo je Srbija, pa Romkinje se razmenjuju decom na semaforima dok prose...Romi eksplatisu svoju decu tako sto ih teraju da prose, kao i svoje trudne zene...to je strasno...Potpuno sam bila sokirana:shock: kada sam videla Romkinju koja dete(ne znam da li je njeno) u Januaru drzi boso na trotoaru dok prosi da bi pokazala valjda da nemaju sta da obuku, dok dete vristi od hladnoce skroz plavo:shock::shock::shock:, pa sta da mi mislimo o njima:x:x:x

Godinu dana sam radila jedan projekat vezan za inkluziju Roma, cigana kako hoćete... radi se o porodicama iz nehigijenskih naselja. Tada sam naučila da sve što važi za nas bele veži i za Rome.. ima dobrih, ima loših, ima vrednih, ima lenjih... ljudi bre SVI SMO LJUDI ali nismo svi dobili jednaku šansu! Ja npr ne stiskam novčanik kad vidim cigančiće nego kad počne neko da se lepi za mene u prevozu, ne mislim da svi cigani smrde - mislim da smrde ljudi koji ne vode računa o ličnoj higijeni... A na pijaci najčešće kupujem od malih cigosa ili od bakica, ne znam zašto, iz inata... :)

Pa.. da nije bila Romkinja, onda ova tema ne bi ni bila postavljena.
Na žalost ovo je prava slika našeg grada. Nedostatak tolerancije, nevaspitanje, nerazumevanje, egoizam....

Iskreno, mislim da bi temu trebalo postaviti bez obzira na to koje boje kože je akter događaja...
A sve zbog druge rečenice koju ste napisali.. Ne znam samo da li se odnosila na sugrađane ili
na mene i moj stav ;)

Iskreno, mislim da bi temu trebalo postaviti bez obzira na to koje boje kože je akter događaja...
A sve zbog druge rečenice koju ste napisali.. Ne znam samo da li se odnosila na sugrađane ili
na mene i moj stav ;)
Naravno da bi je trebalo postaviti bilo ko da je bio u pitanju. Nebriga o drugim ljudima bez obzira na boju kože je naša svakodnevnica. I verujem da tu ženu nisu pustili preko reda ne zato što je Romkinja, već zato što su to sebični i nevaspitani ljudi koji bi se isto ponašali prema bilo kojoj drugoj trudnici.

Naravno da bi je trebalo postaviti bilo ko da je bio u pitanju. Nebriga o drugim ljudima bez obzira na boju kože je naša svakodnevnica. I verujem da tu ženu nisu pustili preko reda zato što je Romkinja, već zato što su to sebični i nevaspitani ljudi koji bi se isto ponašali prema bilo kojoj drugoj trudnici.

I ja verujem da tu ženu nisu pustili preko reda zato što je Romkinja.

Nazalost, nisu predrasude, vecina Roma je svojim ponasanjem izazvalo takvo nase ponasanje...
Da li je nakom samo na trnutak palo napamet da je neko namerno poslao trudnu ciganku sa detetom namerno da bi usla preko reda...Ljudi, gde zivite, ovo je Srbija, pa Romkinje se razmenjuju decom na semaforima dok prose...Romi eksplatisu svoju decu tako sto ih teraju da prose, kao i svoje trudne zene...to je strasno...Potpuno sam bila sokirana:shock: kada sam videla Romkinju koja dete(ne znam da li je njeno) u Januaru drzi boso na trotoaru dok prosi da bi pokazala valjda da nemaju sta da obuku, dok dete vristi od hladnoce skroz plavo:shock::shock::shock:, pa sta da mi mislimo o njima:x:x:x
Znaci ipak nije zbog svega ovoga trebala preko reda da plati? Znas li koliko sam belaca videla da maltretiraju svoju decu, pa citamo u crnim hronikama svakodnevno kako su sve deca zlostavljana, maltretirana.Oni to sto rade rade bar otvoreno, nisu licemeri.I NE RADE TO SVI ROMI !Znate sta - postoji samo jedna podela za mene - ili si covek ili si necovek!

Znaci ipak nije zbog svega ovoga trebala preko reda da plati? Znas li koliko sam belaca videla da maltretiraju svoju decu, pa citamo u crnim hronikama svakodnevno kako su sve deca zlostavljana, maltretirana.Oni to sto rade rade bar otvoreno, nisu licemeri.I NE RADE TO SVI ROMI !Znate sta - postoji samo jedna podela za mene - ili si covek ili si necovek!

Кад би све у животу било црно-бело. :roll:

Da li je nakom samo na trnutak palo napamet da je neko namerno poslao trudnu ciganku sa detetom namerno da bi usla preko reda...
idi bre ennna, pa tako su i za mene mogli da kazu "poslao je muz namerno da bi platila preko reda." :lol:
potpuno je nebitno da l' joj je to 16. dete koje ce sutra da proda makrou, bitno je da je u pitanju TRUDNICA, a trudnice u mom sistemu zauzimaju posebno pocasno mesto.
jedino ove sto vidim sa cigaretom u ruci e te bih uhhhh. :x

Ljudi u autobusu ne ustaju ni romkinjama ni belkinjama.Gledaju trudne zene ko da imaju kugu i svi okrecu glavu kad trudnica udje ili zena sa malim detetom. Ja sam bila u 8 mesecu kad su dva decaka od po 16 godina sedela u tramvaju, gurkala se i gledala kroz prozor, a moj im je ogroman stomak boo oci.I sto je najgore usli su i seli za 2 stanice.Strasno.A da ne pricamo o policajcima - nasim cuvarima reda koji sede a trudnica stoji:shock:Niko ne zna kako je jadnim trudnicama dok ih svi guraju,muvaju nece da ustanu,da se sklone nego ocekuju da se onako ogromne provlace kroz masu,pored sipki,da preskacu ljude koji sede do njih jer nece da ustanu da bi dosle do vrata.Majko moja kakvi smo mi ljudi postali:confused:.Kazu: Gde si ti posla sa tim stomakom??? Ko da ja voli sto moram da se guram sa stokom u autobusu (mislim na ljude koji nemaju trunke stida i srama,a ni najosnovnije kulture) sto moram na posao,kod lekara,a i oni,gde su oni krenli kad je radno vreme:mad:
Jeste,u posti stoji nalepnica,ali je niko ne postuje,ni u bankama, ni u prodavnicama,ni u dimovima zdravlja,ma nigde.A to sto muskarci sede u cekaonicama sa svojim zenicama dok druge trudnice stoje,to je tek za posebnu pricu:cool:I posle kazu PREDNOST TRUDNICAMA. Kolje proseravanje:roll:

već sam bila u poodmakloj trudnoći, sedela u autobusu na mestu koje je rezervisano za trudnice i majke se decom, kad ono dođe gore baba sva nakinđurena i sa štiklama od 5cm, drekne na mene, devojko ustani da bih ja mogla da sednem...ja raskolutila oči, čujem al ne verujem...u momentu šofer je stao na sred puta, i rekao gospođo odmah siđite sa autobusa, neću da krenem dalje dok ne siđete, kako vas nije sramota da želite trudnica da vam ustane, a vi u 1o sati ujutru tako nakinđureni idete ulicom...svaka čast šoferu, retki su, barem u NS

Е, а какве везе има што је баба накинђурена?

Што баба не може да се вози бусом ноћу у 1 сат, а трудница у поодмаклој трудноћи може?

Nasa zemlja je tuzna i ruzna. Polako prestaju da za me zaprepascuju ovakvi slucajevi kao ovaj o kome pise u temi. Kultura je retka pojava, a vlada zakon sile! Ako bi neki opasan momak isaopored jedne trudnice, neko bi morao da ustane da mu cak ona i ne kaze. Poenta je - posto drugog nacina nema, treba biti drzak, a i grub sa starcima i mladjim akoji su bezobrazni i oni ce bit fini. Uz sebe voditi opasnog baju koji ce da sklanja sve sa puta. Onda bi svi u redu odjednom postali fini.

Tuzno je sto izgleda mora tako.

Back