Trosudovna koronarna bolest

Moj tata, doduše dosta mlađi od tvog, je operisao plak na karotidi, vrat. Ima doživotnu terapiju za razrjeđivanje krvi, plak je prouzrokovao zakrčenost 97% pa je operacija bila neizbježna. Evo, godinama nakon operacije živi život posve normalno, punim plućima. Redovne kontrole, redovno uzima terapiju i nema problema. Znam da ti je šok, strah i to je skroz normalno, ali sve se to može držati pod kontrolom. Prvi korak ka poboljšanju je učinjen-pravilna dijagnostika. Pretpostavljam da će mu ugraditi stentove. Držim fige da sve bude dobro :heart:

Ima komplikovanijih tro bolesti , npr trostruka disekcija, uzlazne , grudne i trbusne arterije istovremeno ...i za PIO si zdrav, a svaki lekar se us.ere kad treba da te pipne, jer to su tri mesta gde ako prsne ode pacijent..

A anksioznost je prateca , a i aritmija kod tih disekcija....znaci ti zakacis krvarenje neko , gastro , ili bol, pritisak skoci , to napreze disekciju arterije, aorte, raste sansa za rupturu, treba delovati , a da li ce, , rollercoaster teski..

Ali stariji iskusniji lekari se uzasnu , svi , a PIO cak skida to oboljenje sa liste za rehabilitaciju i za redovne preglede CT uprkos iskustvima Mayo klinike..

To su ti populisticke a ne humanisticke i strucne metode za procenu sta je opasno a sta ne, sta je vredno i uticajno a sta ne..

Puna medicina narocito fondovska i invalidska , tj medicina rada , takvih mutljavina..

Moj otac (83) je danas na kbc bezanijska dobio ovu dijagnozu..uplasena sam, koliko je to opasno i sta podrazumeva ova dijagnoza, sta ce da mu rade dalje jer je upućen na klinički...
Dobro je što je otkrivena bolest jer se može lečiti. Upućen je na kardiohirurški konzilijum koji će u zavisnosti od procenta stenoze tj suženja utvrditi šta je najbolje u njegovom slučaju. Mnogo faktora utiče na izbor , javi šta je preporučeno.
:heart:

Da vam javim šta je bilo..
Bili smo na pregledu u klinički i pregledani su rezultati..zaključak..u njegovim godinama rizik od operacije je značajan.
Do 70. godine ljude u tom stanju odmah operišu ali od 70. na dalje rizik se povećava za 2% godišnje.
Tata je sam morao da odluči da li pristaje na operaciju ili ne. Nije pristao..
Da je pristao uradili bi mu tri bajpasa pa ako se probudi probudio se a ako ne, kraj..
Sa jedne strane sam srećna jer on lično ne oseća neke jake tegobe osim umora i uznemirenosti tj. ne boli ga ništa a sa druge strane ne znam šta da mislim i ne znam da li je to dobar izbor...delirijum..🙁

Da vam javim šta je bilo..
Bili smo na pregledu u klinički i pregledani su rezultati..zaključak..u njegovim godinama rizik od operacije je značajan.
Do 70. godine ljude u tom stanju odmah operišu ali od 70. na dalje rizik se povećava za 2% godišnje.
Tata je sam morao da odluči da li pristaje na operaciju ili ne. Nije pristao..
Da je pristao uradili bi mu tri bajpasa pa ako se probudi probudio se a ako ne, kraj..
Sa jedne strane sam srećna jer on lično ne oseća neke jake tegobe osim umora i uznemirenosti tj. ne boli ga ništa a sa druge strane ne znam šta da mislim i ne znam da li je to dobar izbor...delirijum..🙁
Ako nema dodatne faktore rizika (visok krvni pritisak, secernu bolest, visok nivo triglicerida, pusenje..) , moze promeniti ishranu, i uvesti svakodnevne setnje, sto ce imati pozitivni efekt (fizicki, i psihicki).Vazno je da se smanji nivo teskobe

Ako nema dodatne faktore rizika (visok krvni pritisak, secernu bolest, visok nivo triglicerida, pusenje..) , moze promeniti ishranu, i uvesti svakodnevne setnje, sto ce imati pozitivni efekt (fizicki, i psihicki).Vazno je da se smanji nivo teskobe

Moj tata ima pridružene bolesti koje drži pod kontrolom
već dugi niz godina..pritisak i šećer..
Žao mi je što je uplašen a neće to ni sebi da prizna..vidim da je opterećen i pokušavam na sve moguće načine da ga opustim, da skrene misli ali teško ide..
Možda će vremenom biti bolje, sve je još sveže..

Moj tata ima pridružene bolesti koje drži pod kontrolom
već dugi niz godina..pritisak i šećer..
Žao mi je što je uplašen a neće to ni sebi da prizna..vidim da je opterećen i pokušavam na sve moguće načine da ga opustim, da skrene misli ali teško ide..
Možda će vremenom biti bolje, sve je još sveže..
Tinktura Valerijane (biljni preparat), je dobra za opustanje ,isto kao Pasiflora, ili Cajevi za smirenje iz biljne apoteke. Lekar mu moze prepisati Apaurin (ili neki drugi benzodiazepine kratkog, ili duzeg dejstva). Lagana setnja bez uzbrdica je odlican lek

Back