Tropski ili sideralni zodijak

vindex

Ističe se
Banovan
Poruka
2.613
Napravio sam jedna eksperiment i skoro pao u nesvijest.

Moj kolega i ja smo radili horoskop istoj osobi. Ja tropski uzeo on sideralni. I što je najgore kasnije smo uspoređivali bilješke i 90 posto stvari je bilo isto ! Nisam mogao vjerovati svojim očima.

I sad kad je uveden ovaj Zmijonosac ja jednostavno ne znam šta da mislim.

O astronomiji znam dosta, no ove šeme nebeski ekvatori, gama točke to nikako ne mogu shvatiti.

Treba li uzeti Zmiju ?

Je li svaki znak ima 30 stupnjeva ?

Treba li uzeti u obzir precesiju ?
 
Vindex, ti ovde koliko vidim pričaš o dva različita sistema ;) koje ne treba mešati, kao što postar reče ... jedan je jedno, drugi je drugo. Nego, nije mi jasno, prijatelj se bavi vedskom astrologijom (ona je bazirana na sideralnom zodijaku) ili šta ?

Btw, postoji tema o vedskoj astrologiji, čisto da znate ako će se pisati o tome. ;)
 
Vindex, ti ovde koliko vidim pričaš o dva različita sistema ;) koje ne treba mešati, kao što postar reče ... jedan je jedno, drugi je drugo. Nego, nije mi jasno, prijatelj se bavi vedskom astrologijom (ona je bazirana na sideralnom zodijaku) ili šta ?

Btw, postoji tema o vedskoj astrologiji, čisto da znate ako će se pisati o tome. ;)

Ni meni to nije jasno, imam u astroloskom programu opciju za sideralnu kartu , ali koliko znam vedski astrolog izracuna tacno "trenutno" stanje na nebu u trenutku rodjenja ili bilo kom trenutku, koliko sam cula precizno. Sad ne znam koliko su ove sideralne karte precizne.
Bas sam primetila kod ove lunarne eklipse u moj programu stoji da ce se u mestu gde zivim desiti oko 10:26 uvece a desila se 26 minuta kasnije. Pocela je otprilike tacno u 9 ili 9:5 uvece i zavrsila se u 10, u 10 je bilo potpuno pomracenje onda je pocelo da polako "prolazi".
Evo proverila sam i u tropskoj i u sideralnoj karti polozaj pomracenja je isti, polozaj tranzita nije, e to za tranzite mi nije jasno:)
 
Ja licno ne zelim da pricam o Vedskoj astrologij jer to je nesto sasvim drugo, skroz drugaciji sistem, i program i karta nemam nikakve veze s ovom. Ja bih volela da pricamo o tome kako bi to izgledalo kad bi u ovu nasu "obicnu" astrologiju ukomponovali precizno stanje na nebu i tumacenja koja iz toga proizasla.

A to za sazvezdje Zmijonose, molim te objasni ko ga je uveo i kad, jer ne razumem sta si hteo time da kazes, da je to sazvezdje uvedeno u Modernu Astrologiju kao 13.-to?? Onda nam daj neki program koji to radi:))
Poz svima;)
 
Pa ništa, čekamo vindexa da objasni šta je, on je sam postavio temu i pitanje. ;)

Inače, mislim da se u "ovu našu običnu" :lol: astrologiju (mogla si samo reći - zapadna ili moderna ;) ) ne može nikako ukombinovati neki drugi sistem jer je poenta kod nje upravo to da je bazirana na položajima planeta onakvima kako oni deluju sa Zemlje. Znači, ili ćeš koristiti sideralni, ili tropski zodijak - trećeg nema.
 
Ne mogu oba sistema biti ispravna. Ili tropska ili sideralna.

1921 Englesko astronomsko društvo,tada najugledniej u Europi je i službeno uvrstilo Zmijonošu kao 13 zviježđe. Nebo se od tada zaista je mnogo promijenilo.

No ako uvedemo Zmijonoša mijenja se veličina znakova. Po toj tezi svi znakovi nisu iste veličine. Znak Raka bi imao oko 40 stupnjeva, Škorpion svega 16 itd.

Ono što me zapanjilo astrolog koji je meni gledao kartu po tom sistemu sve mi je 100 posto pogodio.

A činjenica je da sam ja analizirao kod svojih klijenata stotine karata po tropskom i više manje sam bio u pravu.

I to me buni.

Jel ima netko rođen od 30 novembra do 18 decembra ovdje ?

to su Zmijonoše :) pa nekad mi objasne da li se vide u opisu Strijelca ili ipak ne ?
 
Razumem tvoju dilemu, ali odgovor trazis na pogresnom mestu, na to ti ukazujem.

Zapadna astrologija se razvijala oko tropskog zodijaka, tehnike koje je koristila filtrirala ih je u skladu sa tim.
Vedska ili Indijska astrologija se razvijala oko sideralnog horoskopa i ima potpuno drugaciji nacin tumacenja karte, na drugaciji nacin izlaci informacije iz karte. Tako da oba astrologa mogu da daju podatke o tvom zivotu .

Ako pokusas da tumacis sideralne horoskope koristice tumaceja iz zapadne astrologije pre ili kasnije doci ces do velikih problema, jer mnoge stvari neces moci da objasnis, ili ces koristiti toliko opsta tumacenja da ce sta god kazes imati smisla. Mnoga teorijska gledista iz tropske astrologije prosto nisu primenljiva na sideralnu. Razlika je mnogo veca od prostog pomeranja ascedenta.

Ima jos jedna stvar koja je od znacaja da se pomene.
Astrologija nije apsolutna, mnogi astrolozi se cak uzdrzavaju od konkretnih predikcija, ako je vec tako zar onda nije moguce da se razlicitim tehnika vidi ista stvar ali iz razlicitih uglova?
 
Moram prvo da naglasim da nisam proucavao vedsku astrologiju i ovo sto pisem su fragmenti razlicitih tekstova koje sam procitao na tu temu, ako ima neko ko se aktivno bavi vedskom astrologijom, neka me prekontrolise i ispravi ako negde gresim.


Dosta paznje se posvecuje opstim crtama horoskopa, koliko ima kog elementa, da li fali neki element itd.
Planete variraju u snazi zavisno od polozaja koji imaju i koliko dostojanstva imaju u odredjenoj tacki, to bitno utice na tumacenje.
Sve planete u istom znaku uticu jedna na drugu i bez aspekta.
Kod predikcija imaju vise sistema po kojima odredjuju snagu odredjenog tranzita.
Tranzit pocinje da deluje cim udje u znak u kome je planeta, ne mora da se ceka konjukcija iako i ona ima svoje znacenje.
Npr. sade sati su kad Saturn prolazi kroz znak u kome je natalni Mesec i tada je uticaj najjaci, dovoljno je da Saturn samo udje u taj znak, ali efekat postoji i kad je Saturn u znaku ispred znaku u kome je natalni Mesec i u znaku posle koga je natalni Mesec.
Vise paznje posvecuju Mesecu.

Ovo je u grubim crtama i verovatno nisam pomenuo sve bitne elemente.
 
Ma mislm da se treba opredeliti za jedan sistem, makar u odredjnom trenutku, ali onda raditi to i samo to. Bez mesanja svega u kasu koja na kraju ne lici ni na sta. Vedska je super, ali to je sistem koji treba posebno izucavati. Oni dele znak na delice i od tih delica jos sitnije delice i tako sve ne znam dokle i time dobijaju preciznije podatke o odredjenoj osobi, koji su licniji. Ali u to treba uci i zagaziti posteno ili nikako. :-) A ja se malo plasim da pocnem lepo da ucim vedsku, za to treba imati nerava. Mislim sve iz pocetka, a jos nema ko da ti objasni nejasno :roll: A neka bas dobra skola na ovim prostorima osim kod onog Novosadjanina mi nije poznata. Mislim neam nista ovde u Beogradu, jel?
 
ja ću sada staviti primjer horoskopa sa zmijonošom imam samo svoju kartu da vidite kako to vizualno izgleda.

ovih dana ću se interesirati kako i gdje da nabavim program koji čitas a zmijonošom.

ono što me šokiralo je činjenica da bi to zaista mogao biti ja.
 

Back
Top