"Тривијалан, још тривијалнији, скоро решив проблем"

Poruka
9.599
Због за сада једнократне потребе, желео сам да креирам мејл у чијем садржају је текст претворен у слику (.jpg). Оно што је специфично је што ми је потребно да тај мејл, односно слика у њему када стигне примаоцу не може да се лако селектује, обрише, копира, па евентуално и измени и врати уместо оригинала.
Кренуо сам наравно сам и покушао преко програма Outlook да ту слику поставим као подлогу (background). Из неког разлога, програм, осим ако слика није неких неприхватљиво великих димензија непотребно и штетно је мултипликује и направи некакве тапете са истим мотивом. Не постоји подешавање које то може да спречи. Compose директно преко Gmail нема чак ни ту опцију позадине, колико сам ја могао да видим.
Онда сам кренуо у дводневно дописивање са ChatGPT и поред неких сугестија, углавном ми је објашавао зашто то не може једноставно да се уради.
Затим сам одлучио да ту слику угњездим у HTML и њега убацим у тело поруке. Мало брат Google, мало Youtube и то није било превише тешко. Преко command prompt - certutil -encode mira.jpg mira.txt слика се претворила у текстуалне кодове, а када сам ставио у поруку placeholder "999999" са Inspect сам пришао и едитовао HTML и заменио placeholder са генерисаним кодовима слике. Приказ, баш као што сам замислио. Онда сам послао поруку па сам прво у Sent Items, а онда и у мејлу на који је порука стигла, видео само велико црвено X. Жалбе нешто на security, нешто на недостајући неки CSS и то је резултат. Срећом, послао сам и на свој Hotmail налог и тамо, за дивно чудо, слика се појавила. Ваљда је сам генерисао CSS.Онда сам је одатле проследио на мој Gmail налог и мој налог на послу и слика је опет била ту. Бравно геније! Ко каже да не може? Е, тада сам схватио да сам уз прилично муке добио исти резултат као да сам слику просто импортовао у поруку. Може да се селектује, брише и остало.
Перо Којоте Супергеније, поново назад за конструкциону таблу и вапај ChatGPT. Није било баш "па лепо сам ти рекао", али нешто слично.
Онда ме је упутио на алат Mailchimp, наводно бесплатан са неким мени недостижним лимитима, али написа да није баш једноставан и да тражи учење. Тражећи тај алат прво сам налетео на неки сајт који наводно све то решава online. У двосатном дописивању, где су ми се јавила чак три ваљда консултанта из те исте фирме који су ме питали све живо, нешто иста питања, нешто различита, малтене до броја ципела и наравно фирме у којој радим. Када су најзад схватили да сам само усамљени каубој који хоће бесплатно да се огребе за колегијалну услугу отресли су ме промптно као мали Ром слину.
Последња шанса ми је сада скидање и учење тог Mailchimp.
Да ли је неко можда имао искуство са тим алатом или случајно има неку сугестију осим свих ових које сам испробао?
Исцрпели су ме, идем сада да спавам, али много бих се радовао ако сутра или касније добијем нешто корисно.
 
Због за сада једнократне потребе, желео сам да креирам мејл у чијем садржају је текст претворен у слику (.jpg). Оно што је специфично је што ми је потребно да тај мејл, односно слика у њему када стигне примаоцу не може да се лако селектује, обрише, копира, па евентуално и измени и врати уместо оригинала.
To ti nece pustiti nijedan spam filter, zato sto su spameri jedno vreme koristili tu tehniku da izbegnu filtere, ali sada je to reseno.
 
To ti nece pustiti nijedan spam filter, zato sto su spameri jedno vreme koristili tu tehniku da izbegnu filtere, ali sada je to reseno.
Нисам још увек одустао, а ChatGPT не каже да не може, него да је компликовано. Ни ови којима сам се обратио нису ми рекли да то не може него су ме прво откачили са "Hello,
Unfortunately, we do not perform any labor for customers.
Thanks,
Garrett
",
а Srinivasachari касније:
"After reviewing the information in the ticket, it has been determined that we will need to engage another group of colleagues. We are transferring the ticket to them, and they will be responding as soon as possible."
Хвала ти на информацији, али ништа ме не кошта да пробам, осим времена, а тога сада имам поприлично.
Написао сам им да је текст испод слике.
Уосталом, овај текст испод слике нормално пролази када је слика класично инпортована у садржај.
 
Poslednja izmena:
Сада сам у преписци са Марином. Колико сам бројао, она је шеста по реду која ме је контактирала. Као да листам телефонски именик. Разменили смо већ три поруке, само нас двоје. Могуће да нећу да направим мејл како сам замислио, али чуо сам да су се двоје тако смували.
Наставља се.
 
To ti nece pustiti nijedan spam filter, zato sto su spameri jedno vreme koristili tu tehniku da izbegnu filtere, ali sada je to reseno.

Слика је уграђена у тело поруке јер као прилог није одмах видљива, мора да се отвара. Лепо изгледа јер је ту и мој потпис и жиг, па делује као право класично писмо. Мада је ипак остала немогућност спречавања брисања слике, проблем је за мене прихватљиво решен, бар када је у питању обичан корисник. Напредни корисник или експерт ће увек наћи начин за манипулацију сликом, уколико то жели.

Ево завршне преписку са ChatGPT и спољном фирмом Mailjet.

.... Ранија обимна преписка, па онда ово од јуче:

Ја
Дописивање са фирмом која се бави мејловима се баш искомпликовало, пребацивали су ме од једног до другог, све до Марине која ми је помогла, али није решила до краја и одлучио сам да се ипак вратим HTML који је преко Hotmail дао резултат. Само сам сада проширио са width="776" height="368" contenteditable="false" у нади да ће то слику учинити неедитабилном и да димензије слике буду фиксне. Пошто данас то не могу да проверим, да ли ти се чини да сам на добром путу? Сам HTML се нормално отвара.
Ево source: <!DOCTYPE html> <html> <body> <img src="data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRgABAQEAYA ... QESAAMAAAABFFFABRRRQAUUUUAf//Z" alt="Pozdrav" width="776" height="368" contenteditable="false"> </body> </html>

ChatGPT
Atribut contenteditable je HTML atribut koji ukazuje može li sadržaj elementa biti izmenjen od strane korisnika. Kada je postavljen na "false", on ukazuje da sadržaj elementa ne može biti izmenjen.
Međutim, moram napomenuti nekoliko stvari:
1. Efikasnost u različitim email klijentima: Dok će neki email klijenti poštovati contenteditable="false", drugi možda neće. Zato je važno testirati vašu email poruku u različitim klijentima da biste bili sigurni da radi kako treba.
2. Sigurnosne zabrane: Ovaj atribut se možda neće pouzdano primenjivati u svim situacijama, posebno u emailu, jer bi mnogi email klijenti mogli ignorisati ovakve atribute zbog sigurnosnih razloga.
3. Izmena izvan email klijenta: Dok contenteditable="false" može sprečiti korisnika da menja sadržaj unutar email klijenta, korisnik će uvek imati mogućnost da kopira email sadržaj, otvori ga u nekom HTML uređivaču i izmeni tamo.
Vaša ideja da koristite contenteditable="false" za sliku je validan pokušaj da se spreči izmena, ali nije garancija. Preporučujem da šaljete testne emailove sebi i pokušate da izmenite sliku u nekoliko različitih klijenata kako biste videli da li vaša metoda funkcioniše.
Vaš HTML izgleda dobro. Ako se lepo otvara kada ga pregledate u web pregledaču, trebalo bi da radi i kao email, ali, kao što sam spomenuo, testiranje je ključno.

Ја
Знаћемо сутра. Хвала.

ChatGPT
Nema na čemu! Nadam se da će sve funkcionisati kako treba. Ako imate dodatna pitanja ili potrebnu pomoć u budućnosti, slobodno se obratite. Sve najbolje!

Ја
Мислим да смо далеко одмакли, ако не и завршлили посао! Пут је прилично заобилазан, али ради. Прво убачен HTML који сам приказао у Gmail, па слање у Hotmail, па из њега опет у Gmail, па из њега коначно на мејл сервер у фирми одакле ће да се шаље даље до крајњег примаоца у фирми (Outlook и у слању и у пријему). Сви кораци су обавезни. За разлику од обично импортоване слике не јавља се одмах аутоматски фокус на слику и на десни клик активне су само опције Copy и Save as picture са чим обични корисник тешко да може нешто да уради. Једино што на било који клик фокус ипак остаје на слици и она може да се обрише. Уколико нешто може да се додатно уради у HTML око фокуса на слику и самим тим могућности брисања одлично, ако не, то би било то.

ChatGPT
Izuzetno mi je drago da ste pronašli rešenje koje vam odgovara, iako je postupak prilično zaobilazan.
Što se tiče kontrole fokusa, HTML nema način da direktno spreči element da prima fokus. Fokus je osnovna funkcionalnost koja omogućava korisnicima da interagiraju sa web sadržajem, pogotovo kada koriste tastaturu.
Međutim, postoji atribut tabindex="-1" koji možete dodati slici. Ovo će sprečiti da slika bude dostupna putem tastature (kada korisnici koriste Tab da se kreću kroz elemente), ali neće sprečiti fokus koji dolazi od miša.
htmlCopy code
<img src="data:image/jpeg;base64,/9j/4AAQSkZJRg..." alt="Pozdrav" width="776" height="368" contenteditable="false" tabindex="-1">
Ali, opet moram napomenuti da ovakve izmene mogu biti ignorišuće od strane nekih email klijenata iz raznih razloga, uključujući pristupačnost i sigurnost.
Nadam se da vam ovo pomaže! Ako imate još pitanja ili nedoumica, slobodno se obratite.

Ја
Поступак је морао да буде овако заобилазан, свако прескакање било ког корака и редоследа није доводило до резултата. Бар не на начин који је мени био приступачан. С обзиром да је немогуће спречити фокус мишем, а Tab није актуелан јер постоји само један елемент, свечано проглашавам случај за мене затвореним. :) Хвала

ChatGPT
Nema na čemu! Drago mi je da sam mogao da pomognem, iako je put do rešenja bio izazovan. Ako ikada imate dodatna pitanja ili potrebnu pomoć u budućnosti, slobodno se obratite.
Sve najbolje i srećno sa vašim projektom! 😊👍

Крај са АИ.

А ево и завршетка преписке са спољном фирмом која је покушала да реши проблем. Личи на љубавну преписку: 

Marina (Mailjet Support)
Aug 14, 2023, 6:19 AM CDT
Hello Vladan,

Aww, you are so kind, thank you very much for those words - they are putting a smile on my face!

If you have a quick minute to spare, you can also provide your feedback about the communication you had with me and the assistance I provided by following this link https://www.trustpilot.com/evaluate/mailjet.com - I would really appreciate the effort and your time!
Regards,
Marina | Mailjet Support by Sinch
 
Sve zavisi od email klijenta...
Чини ми се да сам написао - потреба је једнократна, све се дешава преко локалног мејл сервера и окружење је Outlook. Значи на пријему изгледа идентично као што сам послао. Додуше, пошто сам све испробао, идентично изгледа и код Gmail и Hotmail окружења.
 

Back
Top