Tripartitna agenda za BiH: Hrvatima izborni zakon, Srbima imovina, Bošnjacima zabrana negiranja genocida

Alter_Ego_

Legenda
Poruka
65.628

Tripartitna agenda za BiH: Hrvatima izborni zakon, Srbima imovina, Bošnjacima zabrana negiranja genocida​

default-avatar.jpg
S. D.09.10.2022. 18:13
Tripartitna agenda za BiH: Hrvatima izborni zakon, Srbima imovina, Bošnjacima zabrana negiranja genocida 1
Foto: EPA-EFE/JASMIN BRUTUS
Nametnute Izmene i dopune Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika kristijana Šmita suštinski su zadovoljile zahteve HDZ-a u pogledu izmena Izbornog zakona BiH, a konačno rešenje utemeljeno je na varijacijama zahteva HDZ-a BiH i Dragana Čovića, piše agencija Patria.

Ovim se ispunjava tripartitna agenda predstavnika međunarodne zajednice, po kojoj “Srbi” dobijaju državnu imovinu, “Hrvati”, izborni zakon, a Bošnjaci bi se tek morali zadovoljiti zabranom negiranja genocida.
Imovina nije još rešena a kako je sam Šmit prizano u sedmici koja sledi bi se moglo i to dogoditi, ukazuje sarajevska agencija.

„Vučić ima potpuno drugačije mišljenje od Dodika, a Dodik i Putin slično razmišljaju. Uskoro ću uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, nešto što će se odnositi na RS jer i RS će biti deo EU integracija. Preporučujem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno sarađivali”, zagonetno je kazao Šmit sinoć.
Pre pet meseci pisali smo da je deo političke strategije i propagande taj da će HDZ i njegovi medijski organi “izražavati negodovanje” nametanjem Izbornog zakona, a sve u cilju kako bi se u probosanskoj javnosti stekao pogrešan utisak da je nametnuto rešenje deo takozvanog “izbalansiranog pristupa” koji tobože ne ide u korist HDZ-a.
To danas gledamo, ali je jasno da se neće stati na tome.
Profesor Vahidin Preljević danas na društvenim mrežama deli razmišljanja:

“Hoće li to OHR još dokusuriti I državnu imovinu? U korist Dodika, dakako, e da bi se RS privolela da bude ‘deo evropskih integracija’. Ne bi me začudilo”, napisao je Preljević.


I Jasmin Mujanović, stručnjak za međunarodne odnose i Balkan, sa sedištem u Americi, upozorava na ovaj scenario.
„Pošto je iskoristio svoje bonske ovlasti da HDZ-u isporuči retrogradni zakon, rečeno mi je da će sledeći veliki potez OHR-a biti pokušaj da se državna vojna imovina u entitetu RS prenese na lokalne secesionističke vlasti – uz direktno kršenje odluka Ustavnog suda BiH“, objavio je Mujanović.


Podsećaju i na deo apela Muharema Cere, pravnika i eksperta po pitanju imovine u kojem ističe kako će provođenje Zakona o legalizaciji proizvesti nezakonite i nepopravljivo štetne posledice, u ovom trenutku taj čin može sprečiti jedino i isključivo visoki predstavnik Šmit.

Svojim zakonima, koji su na snazi, Šmit je ojačao obavezu donošenja zakona o državnoj imovini u Parlamentu BiH, a svaku tome suprotnu radnju prepoznao kao ništavnu postizanja pravnih učinaka.
Zakon o izmenama i dopunama Zakona o legalizaciji nelegalno izgrađenih objekata u velikoj meri zadire u jednostrani prenos vlasništva na imovinu države BiH, pa je stoga po svojoj prepoznatljivo pravno ništavan, a što podrazumeva i priziva delovanje visokog predstavnika koji bi taj čin (ništavnosti) trebao i morao formalizovati.
Na iskušenju je i kredibilitet njegovog autoriteta, moći i spremnosti delovanja. Ne radi se samo o njegovom ustavnom pravu shodno aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma nego i njegovoj obavezi. Njegov čin bi bio u ovome trenutku supstitucija za onemogućeno delovanje Parlamenta BiH.
Šmit ima obavezu da to učini ali je pitanje na koji način će to uraditi.
Bosanska država je uspela da se odbrani od 1992. do 1995. Godine, ukazuje Patria.
“Pod embargom na oružje uz hrabrost građana, kakvu danas gledamo u Ukrajini, spasila se BiH. Danas sve teže odolevamo napadima susednih zemalja, čiji se predstavnici šetkaju delovima teritorija koji smatraju svojima kako žele i hoće. Šmit ih čak i uvažava, traži njihovo mišljenje, mešanje…
Sva priča kako je Karađorđevo passé, svakog dana kroz agresivnu i pojačanu aktivnost specijalnog rata vidimo da hrvatska paradržava tzv. Herceg-Bosna oživljava! Etno-nacionalni princip je preživeo, čekamo još rasplet oko državne imovine, pa da Bošnjacima bude jasno da se moraju zadovoljiti zabranom negiranja genocida”, zaključuje agencija.

https://www.danas.rs/svet/region/tr...a zabrana negiranja genocida&ref=personalized

Ove Bosnje svi ebu, a evo, sada i kvaziviskoki prrdstavnik od koga su imali tolika ocekivanja.
 

fobos11

Iskusan
Poruka
5.619
Овако гласно размишљање овог немачког туристе који глуми неку позицију у БиХ већ одудара од других неких ствари, јер неко размишља и о српском фактору у тој вештачкој и неприродној творевини названој БиХ.

До сада је све ишло једнострано на штету РС, што није довело да РС нестане, напротив, довело је до тога да сваки дан Додик на делу руши заједничку државу. Свака забрана у последњих неколико година довела је до тога да то што је забрањено, буде још јаче подржано у РС. Јер више нема фактора који би присилио Србе да пристају на нешто што неће. Овај туриста ће користити Бонска овлашћења, РС ће их игнорисати, као у случају Дана РС, као у случају негирања наводног геноцида и других заје.банција, што даље доводи до још веће нефункционалности државе.

Сада ако се крене овим мекшим приступом, као нема уступака само једној, него све три стране, то је само анестезија за неку лошу ствар. Као да глуми да није против Срба, него свакоме даје и одузима нека овлашћења, јер је он као поштен и неприсртасан. Наравно да ће Миле од Лакташа да га одјави као и до сада.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.