Trinaesti jul 1941. najveći dan novije crnogorske istorije

D U K Lj A N I N

Ističe se
Poruka
2.958

13. jul 2011.

137jk2v1.jpg

Legendarni partizanski borac govori kako je organizovan prvi narodni ustanak u porobljenoj Evropi, svjeoči o Petrovdanu 1941. na Cetinju i o tome kako su komunisti gledali na Krsta Popovića, svjedoči o nemilosrdnoj borbi protiv fašista i četnika, o lijevim greškama, o zaboravu Milovana Đilasa u Crnoj Gori, objašnjava zašto su Crnogorci tako glasni u ratovima a tako mirni kada je mir…

(Tamara Nikčević, specijalno za Portal Analitika)

Prije tačno sedamdeset godina, 13. jula 1941. godine, prve ustaničke puške - na Čevu ili Virpazaru, svejedno – označile su početak velikog antifašističkog ustanka u Crnoj Gori. Jedan od vođa tog ustanka, narodni heroj i nosilac Partizanske spomenice, jugoslovenski ambasador u Mađarskoj (1956-1960) i Švedskoj (1961-1964), general JNA, Jovo Kapičić, kaže da je 13. jul 1941. najveći datum u novojoj crnogorskoj istoriji.

- Iako smo ga organizovali mi komunisti, crnogorski ustanak je bio jedinstven i po tome što je bio opštenarodni. Cio narod se bio digao na noge, a zajednički cilj je bila želja za slobodom zemlje i rat protiv okupatora”- objašnjava Kapičić za Portal Analitika. “U tom smislu, u odnosu na ostale jugoslovenske republike, Crna Gora je najbrže i najmasovnije reagovala.”

ANALITIKA: Zar nije Srbija najbrže reagovala? Učili smo da je prvi antifašistički ustanak podignut u Srbiji, 7. jula 1941, kada je Žikica Jovanović Španac, u Beloj Crkvi, ubio dvojicu žandarma; doduše, taj ustanak nije bio masovan kao crnogorski…

KAPIČIĆ:Ma, suštinski, to i nije bio ustanak! Priča o 7. julu došla je kasnije, kada je Tito, u namjeri da Srbima oda priznanje, taj datum odredio

137jk2vgen4.jpg

kao početak antifašističkog ustanka u Srbiji. Kao narod, u Drugom svjetskom ratu Srbi su imali najviše žrtava, bili uzorni borci. To se naročito odnosi na Srbe iz Vojvodine – posebno termopilske Sremce - na Srbe iz Hrvatske i Bosne - Dalmatince, Ličane, Krajišnike, Kordunaše… U samoj Srbiji, kao državi sa jakom monarhističkom tradicijom, komunisti nijesu imali tako jako uporište. Što se, međutim, samog datuma tiče, Srbija ima jedan drugi kojim bi mogla da se diči - 27. mart 1941, kada je bukvalno cio Beograd ustao i poručio ono što nije nijedan narod u Evropi – bolje grob nego rob!

ANALITIKA: U otporu fašizmu i okupatoru, Crna Gora je, kažete, i najbrže i najmasovnije reagovala. Kako to objašnjavate?

KAPIČIĆ: Jednostavno - crnogorskim temperamentom, vjekovnom težnjom i borbom za slobodu. Budimo objektivni: u mirnodopskim uslovima, naročito u odnosu prema vlasti, Crnogorci – liše Đilasa, koji je izuzetak - nikada nijesu pokazivali naročitu hrabrost; uglavnom su svoje vladare slijepo obožavali; kada padnu, prvi bi se na njega bacili kamenom. Sa druge starne, kada je riječ o ratu, ratnim okolnostima, tu su Crnogorci bez premca; tu se najbolje vidi ko smo, kakvi smo i što smo…

ANALITIKA: Naravno, ta ocjena ne važi za ovaj poslednji jugoslovenski rat…
KAPIČIĆ: Taj rat je sramota i Crne Gore i Srbije! U tom ratu su se - i Crnogorci i Srbi - obrukali za vjeki vjekov! Tako se ne ponaša ni častan vojnik, ni častan čovjek!

ANALITIKA: Krenuli smo od Trinaestojulskog ustanka; kako je on pripreman?
KAPIČIĆ: Ubrzo nakon aprilskog rata i jugoslovenske kapitulacije, Komunistička partija Jugoslavije donijela je odluku da se podigne ustanak. Poslije bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941, kao organizacioni sekretar KPJ Beogradskog univerziteta, dobio sam zadatak da se iz Beograda – gdje sam studirao medicinu – vratim na Cetinje.
Cetinje je bilo prepuno italijanskih okupatorskih vojnika koji su se, moram da kažem, prema lokalnom stanovništvu vrlo korektno ponašali.
ANALITIKA: Kako biste opisali atmosferu koja je tih dana vladala na Cetinju?
KAPIČIĆ: Situacija je bila prilično haotična. Jugoslovenska vojska se razbježala, dok su velika vojna skladišta oružja, vojni magacini, bili širom otvoreni i dostupni građanima. Pokrajinski komitet KPJ za Crnu Goru je, u toj pravoj fazi priprema za opšti ustanak, bio donio naredbu da se svo raspoloživo oružje skupi i sakrije po okolnim šumama i pećinama. Tako sam iz vojnog magacina i sam uzeo veću kutiju sa bombama i dvije puške, od kojih sam jednu odnio u svoje selo Ugnje i zakopao u zemlju. Kasnije, kada je rat završen, pušku sam pronašao na istom mjestu, smo što od nje, osim gvožđa, nije bilo ostalo gotovo ništa.

ANALITIKA: Tokom tih prvih dana priprema za ustanak, šta je bio Vaš zadatak?
KAPIČIĆ: Bio sam zadužen da u cetinjskom, barskom i bokokotorskom srezu kontrolišem pripreme za početak antifašističkog ustanka. Isto zaduženje, samo za Podgoricu, Danilovgrad i Nikšić, imao je Blažo Jovanović, dok je Boško Đuričković kontrolisao Vasojeviće i sjever Crne Gore. Sledeća faza u pripremi ustanka bila je formiranje gerilskih odreda. Među nama je bilo onih koji su očekivali da će ustanak kratko trajati i da ćemo sa Italijanima lako izaći na kraj.

ANALITIKA: Na osnovu čega ste mislili da će mali gerilski odredi pobijediti Italiju?!

KAPIČIĆ: Eh, na osnovu čega?! Pa, znate nas Crnogorce: u jurišu smo uvijek prvi. Naravno, to očekivanje je bilo nerealno, ali u to vrijeme nijesmo ni bili ozbiljna vojska. Doduše, među nama je bio španskih boraca i oficira kraljvske Jugoslovenske vojske, ali njihova uloga je u početku bila da nas obučavaju, da nam objasne kako se rukuje oružjem, kako se puca…

ANALITIKA: Ko su bili oficiri Jugoslovenske kraljevske vojske?

KAPIČIĆ: Pero Ćetković, komandant Lovćenskog bataljona, kasnije i Treće divizije ,
Arso Jovanović, budući načelnik Vrhovnog štaba, Velimir Terzić, Ljubo Vučković, Jovan Vukotić… Zanimljivo, niko od njih u to vrijeme nije bio član KPJ, ali je Partija na njih računala kao na ljude koji će, kada partizanska vojska jednoga dana bude formirana, njome rukovoditi. Ono što je spajalo nas komuniste i oficire Jugoslovenske vojske bio je antifašizam i borba protiv okupatora.

ANALITIKA: U julu 1941. ste imali 22 godine; jeste li uošte bili svjesni šta je rat, u šta ulazite?

137jk2v4.jpg

KAPIČIĆ
: Imali smo ideale o slobodi, o borbi protiv onih koji su okupirali našu zemlju… Bez obzira na to ko je sve kroz istoriju pokušavao da je pokori, Crna Gora se nikada nije dala; uvijek je za svoju slobodu bila spremna da podnese najveće žrtve. I tu joj moramo skinuti kapu. Svi smo mi odrastali u tom ambijentu, bili vaspitavani na pričama o crnogorskom čojstvu i junaštvu, pa nije bilo čudno što smo u ustanak ušli s mišlju da je, bez obzira na žrtvu, najveća čast koju čovjek može da dobije u životu – odbrana Crne Gore. Kasnije, kada je buknuo pravi rat, kada su došle velike, legendarne bitke, to se najbolje moglo vidjeti. Na Sutjesci, na kojoj se nas 16.000 partizana i 4.000 ranjenika lavovski borilo sa 130 000 fašista, od 1.400 boraca Druge dalmatinske brigade, čiji sam bio zamjenik komesara, samo je na Barama, u toku ta dva paklena dana, poginulo njih 800. Gotovo svi mlađi od trideset godina! I onda, kada čujem ove nikogoviće i ništarobe da psuju po mojim mrtvim drugovima, dođe mi… Uh!..

ANALITIKA: Govorili ste o načinu na koji je pripreman Trinaestojulski ustanak; ko je rukovodio tim pripremama?

KAPIČIĆ: Pokrajinski komitet KPJ za Crnu Goru - Božo Ljumović, Blažo Jovanović, Savo Brković i Budo Tomović - kao i Mjesni komitet Cetinja, na čijem se čelu, poslije poznate smjene cetinjskog partijskog rukovodstva, nalazio Niko Rolović.

ANALITIKA: Koliko znam, 4. i 5. jula 1941, u Beogradu, u kući Ribnikara u Botićevoj ulici, održan je sastanak Politbiroa CK KPJ kojim je rukovodio Josip Broz Tito i na kome su, u cilju podizanje ustanka u Jugoslaviji, određena petorica takozvanih izvanrednih delegate CK KPJ: Sreten Žujović je bio zadužen za Srbiju, Vladimir Popović za Hrvatsku, Edvard Kardelj za Sloveniju, Svetozar Vukmanović Tempo za Bosnu i Hercegovinu i Milovan Đilas za Crnu Goru. Dakle, od njih petorice - trojica Crnogorci!

KAPIČIĆ: Jeste, u pravu ste. U ime KPJ, od Đilasa smo dobijali instrukcije; praktično, on je podigao antifašistički ustanak. Đilas je imao
137jktito1.jpg
ogroman ugled – kao komunista, ideolog, intelektualac… Bio je britke pameti, ali svojeglav i brz; pravi Crnogorac! Kao i mnoge od nas tih godina, nosila ga je strast. Đilas nije znao da prećuti ono što mu je na umu, da sačeka… Uostalom, jedini je, zbog svojih ideja, sa vrha vlasti otišao u zatvor.

Mislim da bi Crna Gora - kojoj je Đilas vratio i državu i naciju - morala da pokaže elementarno poštovanje i najvećem Crnogorcu tog vremena podigne spomenik kakav taj velikan zaslužuje.

ANALITIKA: Spomenik?! Pa, 12. juna ove godine, Crna Gora niti jednom riječju nije obilježila stotu godišnjicu rođenja Milovana Đilasa! Srbija, na primjer, jeste; sa sve srbovanjem i falsifikatima Dobrice Ćosića i Matije Bećkovića. I, eto, opet će biti kako nam Srbija stalno nešto otima!

KAPIČIĆ: Nažalost, Crna Gora je uvijek zaboravljala i odbacivala one koji vrijede. Ako je, kao što kažu, antifašizam jedan od stubova današnje Crne Gore, kako je moguće da čovjeka koji je prije sedamdeset godina podigao Trinaestojulski ustanak niko i ne spomene?! Ali, ne mislim da Crna Gora neće Milovana Đilasa; jednostavno, nisu ga se ni sjetili. A i kako bi?! Imaju Crnogorci danas većih briga. Nedavno sam bio u Budvi i čujem: svi su u nekakvim parama, procentima, talovima… Ko bi mislio o Đilasu?! Jadni, ne znaju da bez Đilasa, bez antifašizma i naše borbe nema ni Crne Gore!

Već sam rekao: Tito i Đilas su bili vrhovi - Kom i Lovćen naše revolucije. Ispričao sam vam i razgovor dvojice Bjelopavlića – mogao je biti i ko drugi, nema razlike - poslije Đilasovog političkog pada 1954. godine:

“Viđe li kako pade Đilas?”- pita prvi.

“Koji Đilas?!”

Eto, to smo mi! A onda kažu – Stavor, lijeva skretanja… Ne, nije Đilas za to kriv…

ANALITIKA: Toliko je puta ponovljeno: od početka novembra 1941. do sredine marta 1942. Đilas nije u Crnoj Gori! I vaš slučaj je sličan: Goli otok ste posjetili tri puta i tamo boravili ukupno pet dana, ali – džaba: kao i o Đilasovim “lijevim zločinima”, ljudi i danas papagajski ponavljaju da ste upravo vi bili upravnik golootočkog logora.

KAPIČIĆ: Na te se gluposti ne bi trebalo obazirati. Ljudi pričaju i pričaće, ne možete ništa. Što se Đilasa tiče, on je zaista bio prijek, plahovit i oštar čovjek, ali Stavor - Stavor je djelo drugih.

ANALITIKA: Koga?

KAPIČIĆ: O tome neću da govorim, neću da otvaram stare rane. Uostalom, sve se to u Crnoj Gori vrlo dobro zna.

ANALITIKA: Dobro, konačno: kako je izgledalo to trinaestojulsko jutro 1941, gdje ste se nalazili?

KAPIČIĆ: Nakon priprema o kojima sam vam govorio, u zoru 13. jula 1941. planuo je opštenarodni crnogorski ustanak protiv okupatora. Toga jutra, pod oružjem je bilo blizu 35. 000 ljudi, preko 65 procenata vojno sposobnog stanovništva.

Našao sam se u gerilskom odredu Očinići, koji je brojao dvadesetak ljudi. Na šestom kilometru od Cetinja prema Budvi raskopali smo cestu, sklonili se u zaklon i bacili bombe na tri italijanska tenka koja su pokušala da prođu... To je bila prva bitka u kojoj sam učestvovao. Prvi put sam pucao …

ANALITIKA: Ubili ste čovjeka?

KAPIČIĆ: Ne znam da li sam ubio; pucao sam. U ratu nema humanosti, samilosti, milosrđa… Ne plašite se da ubijete, jer znate da će, u suprotnom, neko ubiti vas. I na to ste spremni. Pa, rat je, pobogu!

Inače, čovjeka nikada nijesam ubio van borbe. Ove koje sam ubio u borbi, nijesam vidio, nijesam ni želio da ih vidim. Iz daleka bih gledao kako čovjek pada, ali lice, grč, grimasu – to nijesam vidio.

ANALITIKA: Kako su dalje tekle borbe?

KAPIČIĆ: Borbe su vodili manji gerilski odredi koji su, rekao sam vam, formirani prije samog oružanog ustanka. I danas po Crnoj Gori možete
137jk2vgen3.jpg
čuti nedoumice – gdje je pukla prva ustanička puška – na Lovćenu ili Virpazaru, ali mislim da to i nije toliko važno; važno je da su gerilske borbe, odmah nakon ustanka, u najvećem dijelu Crne Gore dobile opštenarodni karakter. Tako su tog 13. jula oslobođeni Rijeka Crnojevića i Petrovac, 14. i 15. jula - Spuž, Bioče i Lijeva Rijeka. Borbe su ubrzo krenule po svim krajevima Crne Gore, pa su 16. i 18. jula oslobođeni Andrijevica i Berane. Od 13. do 22 jula, oslobodili smo šest srezova i pet varošica, Italijanima oduzeli dosta naoružanja i municije.

Tokom bitke na Košćelama, 15. jula 1941, grupa od dvadesetak Ceklinjana i Ljubotinjana presrela je kolonu kamiona sa oko pet stotina do zuba naoružanih italijanskih vojnika; nakon kratke borbe u kojoj je poginulo nekoliko Italijana, preostale vojnike su zarobili, otpratili do Budve i predali njihovoj vojnoj komandi. Za sebe su ostavili nešto robe koju su pronašli, municiju i kamione. Dva dana kasnije, 17. jula 1941, pedesetak Paštrovića, Maina, Ljubotinjana i Crmničana na Brajićima su napali odred crnokošuljaša i, pošto su ih pobili, nije im bilo dosta, nego su po njihovim leševima najprije prosuli naftu, zapalili ih i na putu ostavili njihova ugljenisana tijela. Kada su to vidjeli, Italijani su napravili stravičnu odmazdu: na Brajićima su zapalili kuće, pohapsili ljude, strijeljali...

ANALITIKA: Dan prije antifašističkog ustanka, na Cetinju je 12. jula 1941, održana tzv. Petrovdanska skupština, na kojoj je proglašena nezavisna Crna Gora. Kako ste na to gledali?

KAPIČIĆ: Tog dana sam bio na Cetinju i sa prozora posmatrao šta se događa. Crnogorski zelenaši, pristalice Krsta Popovića, slavili su nezavisnost, držali govore u čast Italijana…Sjećam se da je stari crnogorski komandir, Todor Borozan, u jednom momentu s glave skinuo crnogorsku kapu i uzviknuo:

»Živjela Crna Gora, pa neka je i mala k’o dno od ove kapice!«

Željeli su crnogorsku državnu nezavisnost po svaku cijenu, pa i po cijenu izdaje. Kao i Pavelićeva Nezavisna Država Hrvatska, za nas je petrovdanska Crna Gora bila kvislinška tvorevina: Italijani su u našu zemlju došli nepozvani, kao okupatori i svako onaj ko je sa njima sarađivao, bio je izdajnik.

ANALITIKA: Komunisti su te ljude doživljavali kao izdajnike?

KAPIČIĆ: Ne samo komunisti; to se moralo smatrati izdajom! Nekadašnjim zelenašima,koji su bili proganjani i ubijani tokom srpske okupacije, podrška Italije se možda u tom trenutku mogla učiniti spasonosnom, ali, da bismo ostali pošteni i držali se istorijskih činjenica, moramo reći da je takva njihova »procjena« u najmanju ruku bila problematična. Među crnogorskim zelenašima bilo je dosta i časnih i zaslužnih ljudi, ali u takvim situacijama dobre, pa i najbolje namjere ne opravdavaju... Tačno je da su Italijani – i zbog crnogorske princeze, njihove kraljice Jelene – došli u Crnu Goru s uvjerenjem da je oslobađaju, ali zapamtite: nezavisna Crna Gora od 12. jula 1941. isto je što i NDH!

ANALITIKA: Ako su, kako kažete, u Crnu Goru stigli kao “oslobodioci”, mora da su Italijani bili zatečeni crnogorskim oružanim ustankom?

KAPIČIĆ: Ne brinite: brzo su se osvijestili i odmah počeli da hapse. Nakon sloma ustanka – a borbe su trajale negdje do polovine avgusta - krenula je italijanska odmazda. Poslije početne euforije opštenarodnog ustanka, nesposobnost nas komunista da konce držimo u svojim rukama i te ljude zaštitimo, kod naroda je izazvalo ogorčenje. Optuživali su nas da smo avanturisti, ludaci...

Nemajući kud, Partija je donijela odluku da se kućama vrate svi oni ljudi koji tokom tih julskih dana nijesu »kompromitovani«, za koje Italijani nijesu bili sigurni da su učestvovali u borbama. U znak protesta, grupa Crmničana sa partijskim sekretarom, Nikolom Nikićem na čelu, otišla je u Skadar i predala se Italijanima; jedan broj njih je strijeljan, dok su ostali vraćeni kućama. Kao posljedica toga, Crmnica – Crne Gore uzdanica – ognjište antifašizma, okrenula nam je leđa. Takvih događaja je bilo mnogo i više nijesmo uspijevali da kontrolišemo nezadovoljstvo i razočaranje.

ANALITIKA: Šta je bilo sa ustanicima, komunistima; gdje ste se krili?

KAPIČIĆ: Uglavnom po šumama i pećinama… Bivši sekretar cetinjskog Mjesnog komiteta KPJ, Nikola Lekić, neki ilegalac iz Srbije koga su zvali –
137jk2v3.jpg
Mandušić i ja krili smo se u maloj šumi u blizini Cetinja. Moja majka nam je svakog dana krišom donosila hranu i mlijeko; tako smo opstajli.

Kao član cetinjskog Mjesnog komiteta, zadužen za Cetinje i okolna sela, povremeno sam, napuštajući skrovište, išao u obilazak preostalih gerilskih odreda i partijske organizacije. Vraćajući se jednog dana sa Prekornice kod Ljubotinja, u Ugnjima me je dočekalo pedesetak seljaka. Stajali su sa obje strane puta i čekali da vide hoće li se pojaviti neko od nas komunista i pokušati da uđe u selo.

ANALITIKA: Nijesu vam dopustili da uđete?

KAPIČIĆ: Budući ljuti i ogorčeni na nas komuniste koji ih nijesmo zaštitili od italijanske odmazde, nijesu se odmah sklonili i pustili me da prođem. Mnoge od njih sam poznavao – bili su rođaci, prijatelji mojih roditelja. Stajao sam sam naspram njih pedesetak. Posmatrao sam ih, posmatrali su i oni mene. Ali – niko ni riječ da progovori. Muk! U jednom momentu, sjeo sam na sred puta i zapalio cigaretu. Pušku sam bio skinuo sa ramena i stavio je preko koljena. Sjeli su i oni. I dalje smo ćutali. Kada sam završio sa cigaretom, ustao sam i mirno prošao pored njih. Pustili su me. Iako su znali, niko od njih Italijanima nije odao gdje se krijem.

ANALITIKA: U tom period, stradao je sekretar cetinjskog Mjesnog komiteta, Niko Rolović?

KAPIČIĆ: Jeste. Ubio ga je neki Prentović sa Brajića, koji je, predstavivši se kao prijatelj, jednog dana došao na Ljubotinj i, osim Rolovića, na prevaru ubio Laličića (nažalost, ne mogu mu se sjetiti imena) i ranio Marka Vučkovića. Prentović je Niku Roloviću pucao u glavu, u čelo. Rolovića smo te noći nosili u Crmnicu i tamo krišom sahranili.
U tom period, haos i depresija nijesu vladali samo među narodom nego i među nama komunistima. To je trajalo sve dok Partija nije donijela odluku da se krene u novu mobilizaciju. U tom smislu, u selu Orasi, u blizini Cetinja, održan je sastanak kome je, osim vrha Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru i Mjesnog komiteta Cetinja, prisustvovao i delegat CK KPJ i član Politbiroa, Milovan Đilas.
ANALITIKA: Kada je taj sastanak održan?
KAPIČIĆ: Negdje sredinom oktobra. Sjećam se da je Đilas održao vatren govor u kome je pozvao na obnovu ustanka. Tražio je da se od
137jktam1.jpg
boraca cetinjskog kraja formira bataljon čiji će zadatak biti vođenje ratnih operacija po sjeveru Crne Gore. Đilas je predložio da bataljon nazovemo Josif Staljin, a da mene imenuju za njegovog komandanta. Onako pokunjeni i očajni, Đilasa smo slušali kao mesiju, kao spasioca.

ANALITIKA: Kako to da su oba Đilasova predloga odbijena – bataljon je nazvan Lovćenskim, a vi ste, umjesto za komandanta, postavljeni za političkog Komesara?

KAPIČIĆ: Da, tačno... Ne znam kako se to dogodilo... Đilas je ubrzo napustio
Crnu Goru, pa možda zbog toga...Bilo kako bilo, uskoro smo formirali Lovćenski bataljon koji je, prije odlaska na Pljevlja – najveću crnogorsku pogibiju – u decembru 1941. imao 341. borca cetinjskog, bokokotorskog i barskog sreza. Pljevaljska bitka je bila prva ozbiljna i velika borba koju smo vodili poslije Trinaestojulskog ustanka. Na Pljevljima, toj najvećoj crnogorskoj grobnici, od jutra do večeri smo izgubili osamdeset i dva mladića. Cetinje je bilo zavijeno u crno. Ali, to je savim druga priča…

http://www.portalanalitika.me/drutv...e-najvei-dan-novije-crnogorske-istorije-.html

Ето, јајаре дукљанске комуњарске саме се представљају у правом светлу... а што не остаде злочинац у ЦГ коју је тако "храбро ослободио", него се овде натртио на сред Дедиња и у туђој кући лопужа живи дан-данас... и још балега и даје интервјуе... нека му дукљанци дају неку вилу коју су отели од Петровића а не лопови да се овде башкаре...

KAPIČIĆ: Jeste. Ubio ga je neki Prentović sa Brajića, koji je, predstavivši se kao prijatelj, jednog dana došao na Ljubotinj i, osim Rolovića, na prevaru ubio Laličića (nažalost, ne mogu mu se sjetiti imena) i ranio Marka Vučkovića. Prentović je Niku Roloviću pucao u glavu, u čelo. Rolovića smo te noći nosili u Crmnicu i tamo krišom sahranili.
U tom period, haos i depresija nijesu vladali samo među narodom nego i među nama komunistima. To je trajalo sve dok Partija nije donijela odluku da se krene u novu mobilizaciju. U tom smislu, u selu Orasi, u blizini Cetinja, održan je sastanak kome je, osim vrha Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru i Mjesnog komiteta Cetinja, prisustvovao i delegat CK KPJ i član Politbiroa, Milovan Đilas.

Ко још пуши ове комуњарске глупости? :lol:

13. jul 2011.

137jk2v1.jpg

Legendarni partizanski borac govori kako je organizovan prvi narodni ustanak u porobljenoj Evropi, svjeoči o Petrovdanu 1941. na Cetinju i o tome kako su komunisti gledali na Krsta Popovića, svjedoči o nemilosrdnoj borbi protiv fašista i četnika, o lijevim greškama, o zaboravu Milovana Đilasa u Crnoj Gori, objašnjava zašto su Crnogorci tako glasni u ratovima a tako mirni kada je mir…

(Tamara Nikčević, specijalno za Portal Analitika)

Prije tačno sedamdeset godina, 13. jula 1941. godine, prve ustaničke puške - na Čevu ili Virpazaru, svejedno – označile su početak velikog antifašističkog ustanka u Crnoj Gori. Jedan od vođa tog ustanka, narodni heroj i nosilac Partizanske spomenice, jugoslovenski ambasador u Mađarskoj (1956-1960) i Švedskoj (1961-1964), general JNA, Jovo Kapičić, kaže da je 13. jul 1941. najveći datum u novojoj crnogorskoj istoriji.

- Iako smo ga organizovali mi komunisti, crnogorski ustanak je bio jedinstven i po tome što je bio opštenarodni. Cio narod se bio digao na noge, a zajednički cilj je bila želja za slobodom zemlje i rat protiv okupatora”- objašnjava Kapičić za Portal Analitika. “U tom smislu, u odnosu na ostale jugoslovenske republike, Crna Gora je najbrže i najmasovnije reagovala.”

ANALITIKA: Zar nije Srbija najbrže reagovala? Učili smo da je prvi antifašistički ustanak podignut u Srbiji, 7. jula 1941, kada je Žikica Jovanović Španac, u Beloj Crkvi, ubio dvojicu žandarma; doduše, taj ustanak nije bio masovan kao crnogorski…

KAPIČIĆ:Ma, suštinski, to i nije bio ustanak! Priča o 7. julu došla je kasnije, kada je Tito, u namjeri da Srbima oda priznanje, taj datum odredio

137jk2vgen4.jpg

kao početak antifašističkog ustanka u Srbiji. Kao narod, u Drugom svjetskom ratu Srbi su imali najviše žrtava, bili uzorni borci. To se naročito odnosi na Srbe iz Vojvodine – posebno termopilske Sremce - na Srbe iz Hrvatske i Bosne - Dalmatince, Ličane, Krajišnike, Kordunaše… U samoj Srbiji, kao državi sa jakom monarhističkom tradicijom, komunisti nijesu imali tako jako uporište. Što se, međutim, samog datuma tiče, Srbija ima jedan drugi kojim bi mogla da se diči - 27. mart 1941, kada je bukvalno cio Beograd ustao i poručio ono što nije nijedan narod u Evropi – bolje grob nego rob!

ANALITIKA: U otporu fašizmu i okupatoru, Crna Gora je, kažete, i najbrže i najmasovnije reagovala. Kako to objašnjavate?

KAPIČIĆ: Jednostavno - crnogorskim temperamentom, vjekovnom težnjom i borbom za slobodu. Budimo objektivni: u mirnodopskim uslovima, naročito u odnosu prema vlasti, Crnogorci – liše Đilasa, koji je izuzetak - nikada nijesu pokazivali naročitu hrabrost; uglavnom su svoje vladare slijepo obožavali; kada padnu, prvi bi se na njega bacili kamenom. Sa druge starne, kada je riječ o ratu, ratnim okolnostima, tu su Crnogorci bez premca; tu se najbolje vidi ko smo, kakvi smo i što smo…

ANALITIKA: Naravno, ta ocjena ne važi za ovaj poslednji jugoslovenski rat…
KAPIČIĆ: Taj rat je sramota i Crne Gore i Srbije! U tom ratu su se - i Crnogorci i Srbi - obrukali za vjeki vjekov! Tako se ne ponaša ni častan vojnik, ni častan čovjek!

ANALITIKA: Krenuli smo od Trinaestojulskog ustanka; kako je on pripreman?
KAPIČIĆ: Ubrzo nakon aprilskog rata i jugoslovenske kapitulacije, Komunistička partija Jugoslavije donijela je odluku da se podigne ustanak. Poslije bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941, kao organizacioni sekretar KPJ Beogradskog univerziteta, dobio sam zadatak da se iz Beograda – gdje sam studirao medicinu – vratim na Cetinje.
Cetinje je bilo prepuno italijanskih okupatorskih vojnika koji su se, moram da kažem, prema lokalnom stanovništvu vrlo korektno ponašali.
ANALITIKA: Kako biste opisali atmosferu koja je tih dana vladala na Cetinju?
KAPIČIĆ: Situacija je bila prilično haotična. Jugoslovenska vojska se razbježala, dok su velika vojna skladišta oružja, vojni magacini, bili širom otvoreni i dostupni građanima. Pokrajinski komitet KPJ za Crnu Goru je, u toj pravoj fazi priprema za opšti ustanak, bio donio naredbu da se svo raspoloživo oružje skupi i sakrije po okolnim šumama i pećinama. Tako sam iz vojnog magacina i sam uzeo veću kutiju sa bombama i dvije puške, od kojih sam jednu odnio u svoje selo Ugnje i zakopao u zemlju. Kasnije, kada je rat završen, pušku sam pronašao na istom mjestu, smo što od nje, osim gvožđa, nije bilo ostalo gotovo ništa.

ANALITIKA: Tokom tih prvih dana priprema za ustanak, šta je bio Vaš zadatak?
KAPIČIĆ: Bio sam zadužen da u cetinjskom, barskom i bokokotorskom srezu kontrolišem pripreme za početak antifašističkog ustanka. Isto zaduženje, samo za Podgoricu, Danilovgrad i Nikšić, imao je Blažo Jovanović, dok je Boško Đuričković kontrolisao Vasojeviće i sjever Crne Gore. Sledeća faza u pripremi ustanka bila je formiranje gerilskih odreda. Među nama je bilo onih koji su očekivali da će ustanak kratko trajati i da ćemo sa Italijanima lako izaći na kraj.

ANALITIKA: Na osnovu čega ste mislili da će mali gerilski odredi pobijediti Italiju?!

KAPIČIĆ: Eh, na osnovu čega?! Pa, znate nas Crnogorce: u jurišu smo uvijek prvi. Naravno, to očekivanje je bilo nerealno, ali u to vrijeme nijesmo ni bili ozbiljna vojska. Doduše, među nama je bio španskih boraca i oficira kraljvske Jugoslovenske vojske, ali njihova uloga je u početku bila da nas obučavaju, da nam objasne kako se rukuje oružjem, kako se puca…

ANALITIKA: Ko su bili oficiri Jugoslovenske kraljevske vojske?

KAPIČIĆ: Pero Ćetković, komandant Lovćenskog bataljona, kasnije i Treće divizije ,
Arso Jovanović, budući načelnik Vrhovnog štaba, Velimir Terzić, Ljubo Vučković, Jovan Vukotić… Zanimljivo, niko od njih u to vrijeme nije bio član KPJ, ali je Partija na njih računala kao na ljude koji će, kada partizanska vojska jednoga dana bude formirana, njome rukovoditi. Ono što je spajalo nas komuniste i oficire Jugoslovenske vojske bio je antifašizam i borba protiv okupatora.

ANALITIKA: U julu 1941. ste imali 22 godine; jeste li uošte bili svjesni šta je rat, u šta ulazite?

137jk2v4.jpg

KAPIČIĆ
: Imali smo ideale o slobodi, o borbi protiv onih koji su okupirali našu zemlju… Bez obzira na to ko je sve kroz istoriju pokušavao da je pokori, Crna Gora se nikada nije dala; uvijek je za svoju slobodu bila spremna da podnese najveće žrtve. I tu joj moramo skinuti kapu. Svi smo mi odrastali u tom ambijentu, bili vaspitavani na pričama o crnogorskom čojstvu i junaštvu, pa nije bilo čudno što smo u ustanak ušli s mišlju da je, bez obzira na žrtvu, najveća čast koju čovjek može da dobije u životu – odbrana Crne Gore. Kasnije, kada je buknuo pravi rat, kada su došle velike, legendarne bitke, to se najbolje moglo vidjeti. Na Sutjesci, na kojoj se nas 16.000 partizana i 4.000 ranjenika lavovski borilo sa 130 000 fašista, od 1.400 boraca Druge dalmatinske brigade, čiji sam bio zamjenik komesara, samo je na Barama, u toku ta dva paklena dana, poginulo njih 800. Gotovo svi mlađi od trideset godina! I onda, kada čujem ove nikogoviće i ništarobe da psuju po mojim mrtvim drugovima, dođe mi… Uh!..

ANALITIKA: Govorili ste o načinu na koji je pripreman Trinaestojulski ustanak; ko je rukovodio tim pripremama?

KAPIČIĆ: Pokrajinski komitet KPJ za Crnu Goru - Božo Ljumović, Blažo Jovanović, Savo Brković i Budo Tomović - kao i Mjesni komitet Cetinja, na čijem se čelu, poslije poznate smjene cetinjskog partijskog rukovodstva, nalazio Niko Rolović.

ANALITIKA: Koliko znam, 4. i 5. jula 1941, u Beogradu, u kući Ribnikara u Botićevoj ulici, održan je sastanak Politbiroa CK KPJ kojim je rukovodio Josip Broz Tito i na kome su, u cilju podizanje ustanka u Jugoslaviji, određena petorica takozvanih izvanrednih delegate CK KPJ: Sreten Žujović je bio zadužen za Srbiju, Vladimir Popović za Hrvatsku, Edvard Kardelj za Sloveniju, Svetozar Vukmanović Tempo za Bosnu i Hercegovinu i Milovan Đilas za Crnu Goru. Dakle, od njih petorice - trojica Crnogorci!

KAPIČIĆ: Jeste, u pravu ste. U ime KPJ, od Đilasa smo dobijali instrukcije; praktično, on je podigao antifašistički ustanak. Đilas je imao
137jktito1.jpg
ogroman ugled – kao komunista, ideolog, intelektualac… Bio je britke pameti, ali svojeglav i brz; pravi Crnogorac! Kao i mnoge od nas tih godina, nosila ga je strast. Đilas nije znao da prećuti ono što mu je na umu, da sačeka… Uostalom, jedini je, zbog svojih ideja, sa vrha vlasti otišao u zatvor.

Mislim da bi Crna Gora - kojoj je Đilas vratio i državu i naciju - morala da pokaže elementarno poštovanje i najvećem Crnogorcu tog vremena podigne spomenik kakav taj velikan zaslužuje.
Год дамн цоммие траиторс...Проклетиња је реч за ову особу и цео покрет.

Red je da se vec jednom vrati imovina pravim vlasnicima po Srbiji,a ova gamad da se vrati u svoja sela odakle su dosli,da se i oni vrate na svoju imovinu.
Što je ne uzmete kad je vaša?. Oni su došli, išćerali Njemce (pošto vi nijeste nit smjeli nit umjeli) i naplatili svoj rad. I ti isti Njemci uzurpirali su vi imovinu, ma se živi ne čuste. A, ovi su vi, opet, donijeli slobodu, bez koje danas ne biste ođe ni pisali, a kamo li pisali ovako.
Uz put, na obilježavanju ovoga našeg nacionalnoga praznika u ambasadi Crne Gore u Beograd skupilo se brojno civilizovano društvo, samo srbskijeh političara i akademika niđe ne bi. Još uvijek zaziru od civilizacije?

Poslednja izmena:

Back