Triatlon (Plivanje-bicikl-trcanje)

Da li ste pre ovoga znali sta je triatlon? Odgovorite iskreno.

  • Da

  • Ne


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Normand

Početnik
Poruka
11
Istoriski razvoj triatlona
Prvo takmičenje u triatlonu je održano 1977. godine na Havajima. Osnivač triatlona je kapetan John Smith, a prvi takmičari su bili američki marinci. Distance su bile kao na danasnjem Ironman-u ( 3800 m plivanja, 180 km voznje bicikla i 42 km trčanja). Upravo iz ovih razloga se Ironman Havaji smatra nezvaničnim prvenstvom sveta u ovoj distanci. 1990. godine odrzana je prva Ironman serija a pobednik je bio Scot Tinli. Iz godine u godinu, širom sveta su osnivani nacionalni savezi ( 1989. godine osnovana je svetska triatlonska unija - ITU ). Prvo svetsko prvenstvo na olimpijskoj distanci je odrzano 1989. godine u Avinjonu i učestvovalo je čak 800 takmičara u svim starosnim kategorijama. Od 1996. održavaju se kvalifikacije za svetsko prvenstvo u elitnoj kategoriji. Na Olimpijskim igrama u Sidney-u 2000. god.triatlon je zvanično uvršten u olimpijske sportove.
Vrste triatlona

Postoje razne vrste triathlona, odnosno trka koje se sastoje iz različitih distanci. Standardna kvalifikaciona distanca za olimpijske igre tkz. "short" ili olimpijska distanca je 1500 m plivanja, 40 km voznje bicikla i 10 km trčanja. Pored olimpijskog popularan je tzv. "sprint triatlon" koji se odrzava na duplo kraćoj distanci koja iznosi 750 m plivanja 20 km voznje bicikla i 5 km trcanja. Najteža distanca je Ironman (covek od celika) koji se odrzava na distancama od 3800 m plivanja 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja (maraton). U našoj zemlji se ne održavaju Ironman trke ali imamo takmičare i u ovoj disciplini, Marić Bojana, Aleksandra Bzdusoka i Vero Janoša. Postoji i Grand prix triatlon koji se sastoji iz tri trke. Prvu trku cini 300m plivanje, 8 km bicikl i 2 km trcanje. Drugu 2km trcanje , 8 km bicikl i 300 m plivanje , a treću 8 km bicikl , 300 m plivanje i 2 km trčanje. Pauza izmedju trka je 15'. Osim ovih letnjih varijanti triatlona postoji i tkz. zimski triatlon koji se sastoji iz trčanja na skijama (20 km), vožnje planinskog bicikla (40) i trčanja (10). Naš najuspešniji takmičar u ovoj disciplini je Aleksandar Milenković koji je sezone 2000-te ostvario značajne rezultate u svetskom i evropskom kupu.

Takmicarska pravila

Plivanje
Za vreme plivanja takmičar je duzan da pliva po oznacenoj stazi i svako skretanje sa staze u smislu skraćivanja distance se kažnjava diskvalifikacijom. Takmičar u toku plivačkog segmenta ne sme da koristi nikakva pomagala (peraja, lopatice.) jer ce u protivnom biti diskvalifikovan. Mogu se koristiti naočare za plivanje i kapa kao i odelo za plivanje, neoprensko, debljine do 5mm ukoliko je dozvoljeno od strane organizatora tj. ako je temperatura vode ispod 20ºC za olimpijski triatlon, dok je za Ironman ta granica na 24ºC.​

Bicikl
Sto se tiče biciklističkog segmenta od obavezne opreme potreban je bicikl, dres, takmičarski broj i kaciga. Pravila svetske triatlonske unije (ITU) propisuju i neke pojedinosti koje se tiču samog bicikla. Ta pravila se odnose na: kočnice - moraju biti ispravne i ne smeju imati lufta; volan - mora biti klasičan; aero - bar ne sme prelaziti najistureniju tacku ručica kočnica a sve zajedno ne sme da prelazi osovinu prednjeg točka za vise od 15cm; točkovi - moraju biti iste veličine; ram - mora biti u osnovi trugao, cevi ne smeju biti savijene i nepravilnog preseka; i horizontalna i vertikalna cev moraju biti zavarane na vratu rama; precnik cevi ne sme biti veći od 8 cm. Ukoliko organizator naglasi da se primenjuju ITU pravila, takmičaru čiji bicikl ne zadovoljava ove uslove neće biti dozvoljeno da isti koristi na trci.
Što se tiče draftinga (vožnje u zavetrini iza drugog takmičara), nije dozvoljen izmedju muškaraca i žena i nije dozvoljen uopšte na long distace takmičenjima. Pod zonom drafta se podrazumeva prostor u širini od po 1,5m bočno od bicikla sa leve ili desne strane i prostor 10m iza bicikla mereno od najisturenije prednje tačke na biciklu. Čim jedan takmičar predje drugog za polovinu obima prednjeg točka smatra se da ga je prestigao te se ovaj mora povući i pridržavati pravila o draftingu.​

Trcanje
Trčanje je poslednja disciplina. Na trčanju je obavezno da takmičar prati označenu stazu i kao i u prethodna dva segmenta ne sme da skreće sa staze u smislu njenog skraćivanja. Ukoliko napusti stazu moze se vratiti na nju samo na mestu na kojem ju je napustio. Hodanje je dozvoljeno. Od opreme takmcar je obavezan da ima dres, takmičarski broj i patike.

Zona za izmenu​
Zona za izmenu je prostor u kome takmičari presvlače opremu izmedju disciplina.U zoni za izmenu takmičar je obavezan da koristi za smeštanje svoje opreme samo prostor koji je obelezen njegovim brojem. Takmičar ne sme da ometa druge takmičare u toku tranzicije. Takmičar ne sme da vozi bicikl u zoni za izmenu. Bicikl sme da vozi samo posle linije na tlu koja označava početak biciklističkog segmenta odnosno do oznake za kraj segmenta. Kacigu mora da stavi i da skine dok je u zoni za izmenu. U zoni izmene je dozvoljeno trčanje.

Diskvalifikacija​
Takmičar je diskvalifikovan ukoliko je prekrsio neka od pravila tj. kada mu sudija pokaže crveni karton.Takmičar je diskvalifikovan ukoliko je na biciklu iberundovan tj. ako su ga vodeći takmičari obišli za čitav krug. Takmičar ima pravo da nastavi trku posle diskvalifikacije i da posle trke u propisanom roku podnese žalbu.

Ukoliko ste zainteresovani za ovaj sport mozete me kontaktirati preko mog maila [email protected] ili vise informacija mozete naci na sajtu triatlon kluba Tamis www.tktamis.org.yu/
. Ukoliko niste iz Panceva mogu vas uputiti na druge triatlon klubove iz drugih gradova Srbije.Sport bi preporucio svima .
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.