Tri najpopularnije pećine u Srbiji koje treba posetiti

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.705
Resavska pećina
resavska-pecina04-830x0.jpg

Na oko 20 kilometara udaljenosti od Despotovca nalazi se jedna od najpoznatijih i najposećenijih pećina u našoj zemlji. Pećinski hodnici dugi su oko 2,8 kilometara, ističe „Vikipedija“, a sama pećina smeštena je na 483 metara nadmorske visine.Ova rečna pećina je okarakterisana kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i nalazi se pod zaštitom nadležnih institucija.Što se cena ulaznica tiče, potrebno je izdvojiti 500 dinara, koliko košta karta za odrasle, dok je za decu uzrasta do 7 godina cena ulaznice 50 dinara, a učenici plaćaju ulaznicu 450 dinara, podaci su sa zvaničnog sajta Resavske pećine.

Stopića pećina
20220625114137-830x0.jpg


U neposrednoj blizini centra Zlatibora, na potezu između zlatiborskih sela Rožanstvo i Trnava, u ataru istoimenog zaseoka nalazi se Stopića pećina. Kako navodi TO Zlatibor, važi za jednu od najpristupačnijih pećina u našoj zemlji. A budući da je širina pećinskog ulaza između 30 i 40 metara, a visina 18 metara, to se Stopića pećina smatra pećinom koja ima najveći otvor, odnosno ulaz u celoj našoj zemlji.

Bogata pećinskim ukrasima, Stopića pećina poznata je i po vodopadu, ali i po, u najmanju ruku fascinantnim bigrenim kadama. Naročito je atraktivno posetiti je kada se bigrene kade napune vodom, što daje posebnu atmosferu njenoj unutrašnjosti.
Takozvani vigledi, odnosno otvori na tavanici ove pećine, još su jedna specifičnost Stopića pećine.

Pećina Risovača
pecina-risovaca-arandjelovac-03-830x0.jpg


Na samom ulasku u grad Aranđelovac, kada se ide iz pravca Beograda, sa leve strane se nalazi brdo Risovača, nadaleko poznato po istoimenoj pećini.
Risovačka pećina je poznata po otkriću alatki izrađenih od kamena i kostiju, za koje je utvrđeno da pripadaju srednjem razdoblju starijeg kamenog doba, navodi „Visitrarandjelovac“.U ovoj pećini otkriveni su i fosilni ostaci brojnih vrsta životinja, za koje je utvrđeno da su na tom području obitavale tokom poslednjeg ledenog doba.
 
Bio u Resavskoj pecini sa skolom.Najvise nas je privlacila covecija ribica.Nezno bice,a u Risovaci bio nekoliko puta.Tu mi radi sestra od ujaka kao Kustos,a ranije kao vodic kroz pecinu.Sada se prosirilo i produbilo mnogo dalje za obilazak,nego ranije.Stalaktiti i stalagniti napravleni od prirode,velicanstveni,a posebno to gde su delovi pecina,gde su nakadasnje porodice,pa i plemena zivela.Ima dosta starih crteza.
 

Back
Top