ТРИ МИЛИОНА ЕВРА ГОДИШЊЕ СРБИЈА ПЛАЋА КРИМИНАЛЦЕ-ЗАШТИЋЕНЕ СВЕДОКЕ!!!

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
Zaštićeni svedok košta 5.000 evra mesečno


Troškovi zaštite svedoka su službena tajna, ali nezvanično svaki košta po pet hiljada evra mesečno, pišu Novosti.
kriminal.jpg


Srbija trenutno brine o bezbednosti 50 zaštićenih svedoka. Po toj računici zaštita svedoka, uglavnom u suđenjima za organizovani kriminal, građane Srbije košta oko 250.000 evra mesečno.

Pored zaštite, svedoci, po zakonu, imaju pravo i na pomoć koja može biti psihološka, socijalna, pravna, pa i ekonomska. Mogu dobiti i promenu prebivališta, kao i prikrivanje ili promenu identiteta.

Koliko ljudi brine o njihovoj bezbednosti, za javnost je takođe tajna, kao i koliko je svedoka prebačeno u inostranstvo u saradnji sa drugim državama. Čuvanje svedoka posao je Jedinice za zaštitu učesnika u krivičnom postupku ili obične policije, u zavisnosti od dogovora sa tužilaštvom.


Kriminolog Zlatko Nikolić smatra da je ovaj sistem veštački presađen iz anglosaksonskog prava i da na našem podneblju ne daje dobre rezultate. "Cena čuvanja svedoka je velika i to bi bilo razumljivo kada bi efekti bili veći. Ovako imamo situaciju da kriminalci priznaju nešto, a sakriju tri puta više i za to dobiju zaštitu u narednih dvadeset ili trideset godina. Oni uglavnom svedoče o međusobnim obračunima, a to nije dovoljno da se ispuni svrha pravde", kaže Nikolić.


Program zaštite bio je uređen po ugledu na Maršalsku službu u SAD, koja je od 1971. zaštitila blizu 8.000 svedoka i oko 10.000 članova njihovih porodica. Kod nas je najviše svedoka uvedeno u sistem zaštite 2007. i 2008. godine - po 14. Poslednjih godina ih je sve manje pa je 2010. i 2011. zaštitu dobilo ukupno sedam svedoka. Jedan od razloga za to su i promenjene zakonske odredbe po kojima svedoci saradnici ne mogu da dobiju amnestiju za svoje zločine već samo polovinu od minimalne predviđene kazne.

http://www.021.rs/Info/Srbija/Zasticeni-svedok-kosta-5-000-evra-mesecno.html

**************************************************************************************************************************

:dash::dash::dash: ово где год човек мало загребе ОТКРИЈЕ СЕ ДА МИЛИОНИ ЕВРА ЦУРЕ ----- и све то преко леђа грађана..... па ми издржавамо не само лопове на власти НЕГО И ПРАВЕ КРИМИНАЛЦЕ...
 
:dash::dash::dash: ово где год човек мало загребе ОТКРИЈЕ СЕ ДА МИЛИОНИ ЕВРА ЦУРЕ ----- и све то преко леђа грађана..... па ми издржавамо не само лопове на власти НЕГО И ПРАВЕ КРИМИНАЛЦЕ...

Bese li ona istinita/ispravna da je naunosnija privredna grana u Srbiji: kriminal! :whistling:

_nobody_
 

Back
Top