Tri godine čekam državljanstvo Srbije

Da mi je znati ko je od nas nizerazrednih Srba iz Republike Srpske ekspresno dobio drzavljanstvo.Bez da je podmitio nekoga.
Ja sam cekala godinu i po.
Sad neki samo za termin za predaju papira cekaju po godinu.

Нико те не разапиње него дискутујемо.
Мени је баш чудно, имам доста пријатеља широм света и нико се није одрекао српског држављанства а имају и друга.
Ево, један друг чак четири, српско, хрватско, словачко и немачко.
Kako njemacko...kad Nijemci ne dozvoljavaju da imas bilo koje drugo osim njihovog?

Imaš ti tu i druge opcije, na primer mogao si joj kupiti čokoladu i snimiti razgovor, pa sve okačiti na internet kao primer uzimanja mita... Mislim, ne zameri ali otvoreno ću ti reći da će većina ljudi misliti da je to što radiš besmisleno i da sam sebe upropaštavaš zbog te čokolade - e sad da li smo nenormalno društvo što i dalje negujemo tu vrstu galantnosti da ljudima koji samo rade svoj posao dajemo bakšiš ili sitne poklone, to proceni sam.
Drugarski hvala na odgovoru?
Ko zna koliku je čokoladu očekivala. Možda neku od 50-100 kila. Ona je tako rekla familiji, veliku čokoladu, ali ne znam šta je pod tim mislila i očekivala. Ne verujem da bi ijedna čokolada završila posao.
To za snimanje razgovora, bez njenog pristanka je već kažnjivo delo pa ne bih to radio.

Теби уствари фали само један печат из депаданса у Низоземској?
Priložio sam taj dokument sa pečatom pre 6 meseci

Па као да провере. Држављанства Србије можеш се одрећи само на територији Србије а не у иностранству!
Pisah već..Odrekao sam se državljanstva Srbije u mupu, opštini, u Srbiji.

Leptiricu sarenicu, 3 godine cekanja za drzavljanstvo nije bas nesto mnogo puno, neki cekaju 5-6-7-8g a neki bogami cak i 18 godina da steknu pravo na drzavljanstvo, a i kad skupis tih 18 godina jos uvek imaju diskreciono pravo da te odbiju.

Koliko se secam i amerikanci ne daju dvojno drzavljanstvo ili si amerikenjac ili si tamo negde iz varvarskog sveta...

Jednom davno u jednoj istoj-drugoj drzavi iako sam tu rodjen i svi mi odatle kad sam prvi put vadio pasos (znaci nisam nigde ni isao) ispostavilo se da nemam drzavljanstvo i da ne mogu da izvadim pasos zbog toga. Nasa birokratija je najfantasticnija na svetu, ne bih da pricam sve bizarne primere iz sopstvenog zivota, ali ima svega i svacega. Na kraju krajeva ako drzavljanstvo moze da se izvadi u bilo kojoj opstini (ako se dobro razumem), sto jednostavno ne odes negde drugde, nego bas teras mak na konac sa sa nasom birokratijom. Ovo drustvo je pragmaticno pre svega, ako moze nesto da se negde ustine ustine. Tako je i nece se promeniti ma kakav gospodar se busa da ce ziveti duze od dozivotnog.

Poslednja izmena:
Leptiricu sarenicu, 3 godine cekanja za drzavljanstvo nije bas nesto mnogo puno, neki cekaju 5-6-7-8g a neki bogami cak i 18 godina da steknu pravo na drzavljanstvo, a i kad skupis tih 18 godina jos uvek imaju diskreciono pravo da te odbiju.

Koliko se secam i amerikanci ne daju dvojno drzavljanstvo ili si amerikenjac ili si tamo negde iz varvarskog sveta...

Jednom davno u jednoj istoj-drugoj drzavi iako sam tu rodjen i svi mi odatle kad sam prvi put vadio pasos (znaci nisam nigde ni isao) ispostavilo se da nemam drzavljanstvo i da ne mogu da izvadim pasos zbog toga. Nasa birokratija je najfantasticnija na svetu, ne bih da pricam sve bizarne primere iz sopstvenog zivota, ali ima svega i svacega. Na kraju krajeva ako drzavljanstvo moze da se izvadi u bilo kojoj opstini (ako se dobro razumem), sto jednostavno ne odes negde drugde, nego bas teras mak na konac sa sa nasom birokratijom. Ovo drustvo je pragmaticno pre svega, ako moze nesto da se negde ustine ustine. Tako je i nece se promeniti ma kakav gospodar se busa da ce ziveti duze od dozivotnog.
Do pre 2-3 godine u Srbiji su po zakonu morali da ti odgovore u roku od 2 meseca. To su ukinuli.
Razlika je što se ja vraćam u državljanstvo i to je jasna i brza procedura u svakoj državi.
Najsmešnije je što ja imam pravo na drž. po još 3-4 osnova.
U ogromnoj većini država, samim rođenjem, ne stičeš pravo na državljanstvo. Važnije je ko su ti roditelji..npr..Ja sada dobijem dete sa nekom u Srbiji i to dete automatski dobija holandsko državljanstvo..iako Holandije možda nikad i ne vidi osim ambasade. A neko se rodi u Holandiji i ako mu nijedan roditelj nema hol. drž. neće ga duuugo dobiti ni to dete a možda i nikada.
Amerikanci dozvoljavaju višestruka državljanstva..Ali te tretiraju kao da imaš samo njihovo i gde god živeo moraš njima plaćati porez.

PS: Samo se kajem što nisam taj zahtev podneo preko srpske ambasade u Holandiji. Mislim da bi sve bilo gotovo za par meseci.
Ovo je savet od mene da preskočite lokalne šalteruše.
Ако си тада приложио, сад ти пошаљи њима питање када да дођеш по своје држављанство.
Pitao ali taj odgovor samo znaju u MUP u Beogradu. Tamo je nemoguće naći ko radi na tvom slučaju a pogotovu ako opštinska-mup šalteruša nije ni prosledila zahtev u ministarstvo.
Njen odgovor je klasika: Javiću ti kad stigne iz Beograda.
Ma biće dobro..ne gori mi pod nogama.
Dobro jutro svima ?

Poslednja izmena:
Moradoh se ispisati iz državljanstva Srbije pre 14godina kada sam podnosio zahtev za holandsko.
Znači radi se o ponovnom upisu u knjigu državljana Srbije. Rođen, živeo, služio vojsku, donirao, pradedovi solunski ratnici itd ali onda naletiš na šalterušu u manjoj opštini koja otvoreno, preko familije, mi poruči da treba da joj kupim "veliku čokoladu". Ja joj poručim da čokolade kupujem samo deci i ljubavnicama a ona mi ovo drugo nikad ne može biti. I dodam: Da sam hteo da se " uklapam" u te korupcije itd nikad ne bih napustio Srbiju.
Nije mi se žurilo za pasoš ali bez lične karte nema ni produženja srpske vozačke dozvole, ni zdravstvene knjižice. Iako mi Holandija uplaćuje zdravstveno u iznosu od 1400evra godišnje u Srbiju, već tri godine.
Kad sam posle 2.5godine se žalio ministarstvu, ubrzo, par dana kasnije, dobijem od nje pismo da mi fali pečat apostil, na nekom nevažnom holandskom dokumentu.
Verovatno je moj slučaj držala u fioci sve te godine.
Imam jake veze i familiju u ministastvu, imam napisanu žalbu na ćutanje ali..
Video sam dete od te šalteruše i ne bih voleo da ona ostane bez posla.
I dalje čekam..prođe i od tog pečata još pola godine. Gledam kako udarači loptica, Srbi iz Srpske i ostali koji jedva da su kročili u Srbiju, dobijaju ekspresno državljanstva.
Želim to državljanstvo i da se vratim u Srbiju ali ne kao stranac.
Šta bi vi uradili da ste na mom mestu?
a ti kao ne znas di oce da se vratis ?

Da mi je znati ko je od nas nizerazrednih Srba iz Republike Srpske ekspresno dobio drzavljanstvo.Bez da je podmitio nekoga.
pa zbog vas i mi mora da podmicujemo.

nemacko kao i holandsko je zahtevalo da se morate odreci .
To je i slucaj sa mojim bratanicama i bratancem u Germaniji
sada ce valjda dopustiti dvojno...mozda
Kanada dozvoljava dvojno drzavljanstvo i normalno je da se nisam odrekao Srpskoga.
ali , ima se mnohih koji i ne samo da se odricu drzavljanstva vec i imaju i pravo da ne stave u pasos , mesto rodjenja , drzavu , i mnogi su uzeli anglo ..imena.
kazu da bi se lakse i doslo do posla a za prelazak , da se ne vidi Srbija-drzava.
da , ko onaj Zilien Zivago..............alijas Zivorad Zivkovic.

Fuj,.............da se stidi svog porekla. I dobro je da takvi pokazuju da nemaju nista snama.

Verovatno bi tvoja deca brze dobili drzavljanstvo, ali neko ko se odrekao drzavljanstva morao bi da dokaze da stvarno ponovo zeli drzavljanstvo i nece ga se odreci za tri dana, dok posvrsava poslove u drzavi....kao ja se zajebao izvinite....:)
Najlaksi put je da se vise ljudi zalozi da ti se da drzavljanstvo, sto je u mnogim drzavama obavezan uslov.
Zamisli situaciju siptarin koji se odrekao drzavljanstva ponovo trazi drzavljanstvo da bi glasao u Srbiji i ti mu das drzavljanstvo za tri dana, a onda se javi 100000 siptara da traze drzavljanstvo jer su rodjeni u srbiji i svi bas u sred srbije....a kao sto znamo od kursumlije preko nisa i pozarevca do subotice ima gomila gamadi koja bi im dala i prebivaliste, makar fiktivno....

Uf, nemoj tako. :) Ne da je puno, nego je nedopustivo puno. Nije Leptir crni student iz Konga koji je aplicirao za državljanstvo, nego Srbin iz Srbije koji je rođen i odrastao ovde.

Jeste tehnički ovo izdavanje novog državljanstva, jer ga se prethodno odrekao, ali svejedno. Mi ovde na Balkanu jesmo države, ali naša administracija nekad ume da se pravi toliko važna kao da su Srbija, Crna Gora i BiH nekakva Nemačka, Francuska i Švajcarska a ne ono što jesu. I to što je manja i bednija država, to stroži kriterijumi - eno za Crnu Goru, lakše je dobiti državljanstvo USA nego CG, kao da su nekakav balkanski Eldorado kakve nemoguće uslove postavljaju.

Amerikanci daju dvojno državljanstvo. A i kod nas (ne samo u Srbiji nego u celom regionu) je uočljiv taj paradoks da neko može da padne s Marsa i da dobije državljanstvo u roku 24h ako je slavna ličnost, a neko može da bude odavde i da se zlopati 10 godina oko iste stvari.

Uf, nemoj tako. :) Ne da je puno, nego je nedopustivo puno. Nije Leptir crni student iz Konga koji je aplicirao za državljanstvo, nego Srbin iz Srbije koji je rođen i odrastao ovde.

Nemoj tako a? Crni student iz Konga je manje vazan od leptirica? Pa mora da se muci po zemlji srbistaniji i da placa sve kao stranac i zivi kao pas da bi mozda sacuvao zivu glavu? A leptiric koji vise ne zna na kojoj tacki sveta nema kucu, baskari se gde mu je volja, i lepi na sebe kojecije nato drzavljanstvo, ima pa se razbacuje sa tim drzavljanstvima kojima u datom trenutku manje vazne isto onoliko kao cunac iz Nigerije.

Hoces da kazes da si rasista? Sta tu ima leptiric da bude neki cunac. Cunac je niza rasa a?

Kad je vec Holandez, neka placa kao Holandez i neka ceka u redu dok ne pomogne sirotom crnom studentu iz Tanzanije da se i on ne muci.

Hoces da kazes da si pored toga i nacionalista?

Zaboga, po sistemu Leptiric je rodjen u Zemlju Srbiju, Ovde deda Solunac, mama nosilac partizanske spomenice 41ve, a brat u lokalnoj vladi? Ma nemoj. Srba je pa ga to pravi vaznijim i boljim od drugih koji prolaze kroz istu proceduru sa istim uslovima - on bi prioritetni tretman. Kad je toliki patriota, sto se ispisivao iz srpske skole? Nego, sacu to ja tras-tras, ovako onako, pa zaboga, to sto sam Srbin pravi me vaznijim od svih ostalih makar i na silu.

Mogu ja jos da odem niz tu dlaku. Potpuno istu stvar koji cunac iz Senegala dozivljava da dobije Srpsko drzavljansto (bilo ko bilo gde) imao je i on dok je cekao Holandsko i vrlo dobro zna koliko je cekao i sta je sve preturio preko glave da bi do toga dosao. Pa sta sad, sad se vodi kao cunac iz Holandije u zemlji srbistaniji i ceka papire. Ne moze tras-tras i ne treba tras-tras. Ja cu da je prijavim da ima sina narkomana pa ce da izgubi posao zato sto me nervira taj red... Tuzno. I mene nervira red, pa jbg, cekam. Malo je njoj njene muke. Mogao je i mic da joj nabavi a ne cokoladu.... ;) Pa on je bogatas iz Holandiju.... da ne lajem o tome sta sve ima da se kupi u zemlju niskozemsku.

Tacno je da je nasa birokratija uvrnuta, osetio puno puta na svojoj kozi, ali mogao je da se ne odrice drzavljanstva i da glasa da ne bude ovakva birokratija i da ne bude FT1P

Ma mi sve ocemo tras-tras, a posle kazemo ne valja drzava. Ovde ne valja nista prvo narod a onda i drzava koja mu pripada. To je podrazumevano stanje.

A mogu ja i uz dlaku - tipa: Ilija Cvorovic - leptiric oce drzavljanstvo a ovamo je NATO spijun. a? Znamo mi takve! :hahaha:

Poslednja izmena:
Nemoj tako a? Crni student iz Konga je manje vazan od leptirica? Pa mora da se muci po zemlji srbistaniji i da placa sve kao stranac i zivi kao pas da bi mozda sacuvao zivu glavu? A leptiric koji vise ne zna na kojoj tacki sveta nema kucu, baskari se gde mu je volja, i lepi na sebe kojecije nato drzavljanstvo, ima pa se razbacuje sa tim drzavljanstvima kojima u datom trenutku manje vazne isto onoliko kao cunac iz Nigerije.

Hoces da kazes da si rasista? Sta tu ima leptiric da bude neki cunac. Cunac je niza rasa a?

Kad je vec Holandez, neka placa kao Holandez i neka ceka u redu dok ne pomogne sirotom crnom studentu iz Tanzanije da se i on ne muci.

Hoces da kazes da si pored toga i nacionalista?

Zaboga, po sistemu Leptiric je rodjen u Zemlju Srbiju, Ovde deda Solunac, mama nosilac partizanske spomenice 41ve, a brat u lokalnoj vladi? Ma nemoj. Srba je pa ga to pravi vaznijim i boljim od drugih koji prolaze kroz istu proceduru sa istim uslovima - on bi prioritetni tretman. Kad je toliki patriota, sto se ispisivao iz srpske skole? Nego, sacu to ja tras-tras, ovako onako, pa zaboga, to sto sam Srbin pravi me vaznijim od svih ostalih makar i na silu.

Mogu ja jos da odem niz tu dlaku. Potpuno istu stvar koji cunac iz Senegala dozivljava da dobije Srpsko drzavljansto (bilo ko bilo gde) imao je i on dok je cekao Holandsko i vrlo dobro zna koliko je cekao i sta je sve preturio preko glave da bi do toga dosao. Pa sta sad, sad se vodi kao cunac iz Holandije u zemlji srbistaniji i ceka papire. Ne moze tras-tras i ne treba tras-tras. Ja cu da je prijavim da ima sina narkomana pa ce da izgubi posao zato sto me nervira taj red... Tuzno. I mene nervira red, pa jbg, cekam. Malo je njoj njene muke. Mogao je i mic da joj nabavi a ne cokoladu.... ;) Pa on je bogatas iz Holandiju.... da ne lajem o tome sta sve ima da se kupi u zemlju niskozemsku.

Tacno je da je nasa birokratija uvrnuta, osetio puno puta na svojoj kozi, ali mogao je da se ne odrice drzavljanstva i da glasa da ne bude ovakva birokratija i da ne bude FT1P

Ma mi sve ocemo tras-tras, a posle kazemo ne valja drzava. Ovde ne valja nista prvo narod a onda i drzava koja mu pripada. To je podrazumevano stanje.

A mogu ja i uz dlaku - tipa: Ilija Cvorovic - leptiric oce drzavljanstvo a ovamo je NATO spijun. a? Znamo mi takve! :hahaha:
Bog me ubio ako sam te šta razumeo
Zdravo bio
🍻

Ma ja sam večeras samo malo umoran više nego obično.
Hvala za svaki komentar..sutra ujutru ću biti pametniji pa ću te opet čitati
🌜🌠

Izvor: https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_drzavljanstvu_republike_srbije.html

2. Prestanak državljanstva odricanjem

Član 33

Punoletni državljanin Republike Srbije koji je rođen i živi u inostranstvu, a ima i strano državljanstvo, može se do navršene 25. godine života odreći državljanstva Republike Srbije.

U pogledu odricanja od državljanstva deteta do navršene 18. godine života shodno se primenjuju odredbe člana 30. ovog zakona.

3. Ponovno sticanje državljanstva Republike Srbije

Član 34

Lice koje je otpušteno iz državljanstva Republike Srbije i steklo strano državljanstvo i lice kome je na zahtev roditelja prestalo državljanstvo Republike Srbije otpustom ili odricanjem može ponovo steći državljanstvo Republike Srbije ako podnese zahtev za ponovno sticanje državljanstva Republike Srbije, ako je navršilo 18 godina života i nije mu oduzeta poslovna sposobnost i ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom.

Back