Trgovci solju - nagrađen roman Tihomira Stevanovića u izdanju Derete

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.288
Trgovci solju naziv je romana Tihomira Stevanovića za koji je autor dobio ove godine nagradu Miroslav Dereta za najbolji neobjavljeni roman.

Trgovci solju


Radnja romana Trgovci solju odvija se krajem 16. veka i bavi se položajem Srba koji se nalaze između čekića i nakovnja, u vreme ratova Osmanskog carstva sa Austrijom i Ugarskom. Glavnog junaka ove pripovesti o istorijskom periodu važnom i tragičnom po srpski narod – Erodima, Tihomir Stevanović definiše više ezoterijskim kontekstom predanja evropske tajne istorije nego egzistencijalnim činjenicama. Samim tim Erodimova fluidnost i sveprisutnost otvara široke perspektive prikaza i tumačenja događaja vezanih za Banatski ustanak Srba i spaljivanje moštiju Svetog Save čime je Sinan Paša želeo da pobunjene Srbe kazni i ponizi.

Takođe, lucidno su prikazane sage na tadašnjoj evropskoj političkoj sceni, kao i pozadina Evrope tog doba prepune praznoverja, odmetnutih plemića i vojskovođa, ezoterije i mistike, somnabulne potrage za kamenom mudrosti i alhemijskim tajnama, čemu su pogotovo plemići bili skloni. Stevanović ne želi da ispiše političku istoriju jednog perioda, sukoba i ustanka. On svog književnog junaka vodi tajnim putevima dogovora zaraćenih strana ali i senkama događaja kojima Erodim prisustvuje iznoseći vlastite originalne sudove i zapažanja.

Ova složena i upečatljiva istorijska priča o stradanju, zahvaljujući veštini komponovanja i preciznom, negovanom jeziku, ali i ironijskom tonu koji sliku jednog surovog doba, prepunog jezivih zločina, uzdiže do univerzalne storije o ratu, motivima njegovih učesnika, te ishodima njihovih sudbina, čita se sa lakoćom.

Tihomir Stevanović rođen je u Priboju na Limu 1965. godine. Završio je Pravni fakultet u Beogradu. Napisao je jedanaest radio-drama i pet dramatizacija za Dramski program Radio Beograda. Objavio romane: Balkanski mol (nagrada Atanasije Stojković, 2013), Tamo, kuda me moj Bog odvede (2018), Čovek na balkonu (Dereta, 2019), Balkanski mol Drakula (2021) i Greta (2023); kao i priče i pripovetke Graditelj vrtova (2022). Član je Udruženja dramskih pisaca Srbije. Živi u Mladenovcu.

XVIII književna Nagrada za neobjavljeni roman „Miroslav Dereta“ svečano će biti dodeljena Tihomiru Stojanoviću za roman Trgovci solju u petak, 1. decembra u 19 časova u „Galeriji 73” (Požeška 83a). Nagradu će uručiti Srđan Kolarić, predsednik GO Čukarica i Dijana Dereta, direktor IK Dereta, a o knjizi će govoriti članovi žirija Zoran Bognar, Petar V. Arbutina i Jasmina Ahmetagić. Atmosferu će upotpuniti muzički nastup Katarine Savić.

sinhro.rs
 

Back
Top