Trgovanje akcijama svetskih kompanija preko interneta

Registrujes se kod neke brokerske kuce, naprimer Interactive Brokers, posaljes potrebnu dokumentaciju, posaljes novac cini mi se da je 10 hiljada dolara minimum, skines njihovu platformu na PC i to je to u sustini, mozes da krenes. Postoje platforme i drugih brokerskih kuca koji traze manje od 10 hiljada, raspitaj se.

Ja sam imao plan da ulozim pa sam odustao, nije jednostavo kao sto ljudi misle, komisije isto nisu tako male ako mislis da budes day trader. Porez na dobit od HOV te ubije jos 10% ako ostvaris neki dobitak a mozda i jace, ode ti jos neki novac koji ti uzima banka kroz transkcije, mislim da IRS ne dugujes nista kao strani drzavljanin koji posluje na US berzi u slucaju dobiti, ali treba se raspitati. Sve u svemu dobro razmisli. Igrao sam ove godine neke texas holdem turnire u Becu, za jednim stolom sam naleteo na neke amere, radili su na wallstreet kao brokeri, dali otkaze i profesionalno se bave tekas holdemom kazu tu su im vece sanse za ozbiljnim parama a manje rizikuju i mislim da ti je to najbolji opis koliko je tesko biti dugorocni dobitnik na berzi.

Ako sam dobro shvatio, elektrotehnichar hoce da ulaze svoj novac a ne da radi kao broker. Brokeri rade za deo provizije koje ostvare, trgovac radi za profit umanjen za proviziju brokera i ostale troskove.
@elektrotehnichar Mogu samo da te savetujem da IZBEGAVAS Forex, derivate, leverage i ostale, idem linijom manjeg otpora, varijante. Pravilo je da se niko nije obogatio na berzi preko noci a da nije besmisleno rizikovao.
Nadji DOBROG i POUZDANOG brokera i nauci nesto o valuaciji i tehnickoj analizi pre nego sto ulozis jednu paru.

Pa nemora se kupovati na berzi samo kako b se manipulacijama na cijeni ostvario profit,moze to biti dugorocno investiranje uz dividendu

kupe se akcije dobre kompanije koja ostvaruje znacajan profit i rasporedjuje ga kroz dividendu akcionarima i ima se dobar povrat

evo naprimjer na BLSE Banjalucka berza ima telekom srpske skoro sav profit ide u dividendu zadnjih 10 godina isplacuje se dividenda,naprimjer na sadasnju cijenu to je 10% povrata ,znaci za 10 god imas povrat kroz dividendu

http://www.blberza.com/Pages/SecurityTrading.aspx?code=TLKM-R-A

@GolubBabic
Nemoj da zameris ali nije bas sve tako. Prvo, ako skoro svu dobit rasporedjuju kao dividendu, tu onda nema mesta za rast, drugo ako imas prinos na investirani kapital 100% za 10 godina, mogu da ti kazem da je to skotro nista jer nisi uzeo u obzir stopu inflacije, koja na ovim prostorima nije bas niska. Baci sve u Excel...dodje mu skoro isto da orocis taj novac.

Nije bas tako.
Na primer ja sam kupio 2142 akcije (pre splita 08/04/2014) AAPL kada su bile $75 svaka a danas je $118. Usput dobijam i dividendu na godisnjem nivou od 1,8%.

Vrlo sam zadovoljan svojim 'ulovom'. Iskreno nadam se da ce akcije doci do 1 mil $ vrednosti i onda ih prodajem. Problem je samo sto mora dosta da se ceka za tako nesto.

@Ipad

Ne znam kod koga trgujes, prdepostavljam Ilirika, dividenda za AAPL nije toliko vec pola ili manje posto USA uzima toliko za porez na dividendu. Svaka cast za kupovinu za 75 (pre split). Inace, ja ne bih cekao 1 trilion mkt.cap jer to tesko da ce da se desi uskoro. Mislim da AAPL moze da dostigne 130-135 pre nego sto postane suvise rizicno. Kao sto vidis ljudi na berzi nisu bas racionalni jer AAPL stoji ispod 120 iako su zabelezili rekordan rast u Kini i rekordan profit u poslednjem kvartalu. Ali u svakom slucaju profit ti je garantovan.

@Ipad

Ne znam kod koga trgujes, prdepostavljam Ilirika, dividenda za AAPL nije toliko vec pola ili manje posto USA uzima toliko za porez na dividendu. Svaka cast za kupovinu za 75 (pre split). Inace, ja ne bih cekao 1 trilion mkt.cap jer to tesko da ce da se desi uskoro. Mislim da AAPL moze da dostigne 130-135 pre nego sto postane suvise rizicno. Kao sto vidis ljudi na berzi nisu bas racionalni jer AAPL stoji ispod 120 iako su zabelezili rekordan rast u Kini i rekordan profit u poslednjem kvartalu. Ali u svakom slucaju profit ti je garantovan.

Etrade i TdAmeritrade.

Vise mi se svidja TD Ameritrade jer je jednostavnije. Etrade je malo konfuzan. Ja takodje mislim da ce AAPL da ode znacajno vise pogotovo sad kad izbace u Aprilu Apple Watch.
Sto se tice dividende nije bas 'pola' manje vec je oko 40% tax ali taj tax mozes da 'odbijes' na osnovu nekih stvari.

Stvarno mi nije jasno svi ovde spominju TD Ameritrade ali nista od toga, kontaktirao sam ih prosle nedelje i dobio identican odgovor kao i kod Option House, Trade King, Option Xpress, Fidelity, Merrill Lynch, SogoTrade i Trade Station :

Thank you for your interest in TD Ameritrade. Regrettably, TD Ameritrade is currently unable to open new accounts for applicants associated with your country. This is a result of a thorough legal review of established brokerage regulations in your country, among many other countries.

I appreciate your understanding in this matter and wish you luck in reaching your investment objectives.

Best regards,
...

Sto se AAPL-a tice, mislim da su sjajna kompanija Apple Pay ove godine, tona cash-a na BS, C.Ichan-ov pritisak ka otkupu sopstvenih akcija, ali znas kako je (video si i sam sta se desavalo od 2012.), cena akcije je onoliko vredna koliko je neko spreman da plati za nju, sta god da urade, koliko god da novca vrate investitorima, obore sopstvene rekorde u profitu i sl., dovoljan je minimalan pad neto marze da cena padne sa 700 na 385. Ljudi se trenutno plase velike kapitalizacije i znaju da eksponecijalni rast ne moze da se nastavi, medjutim AAPL je odlican kao safe heaven za cuvanje novca i generisanje profita u duzem vremenskom periodu.

Poslednja izmena:
Stvarno mi nije jasno svi ovde spominju TD Ameritrade ali nista od toga, kontaktirao sam ih prosle nedelje i dobio identican odgovor kao i kod Option House, Trade King, Option Xpress, Fidelity, Merrill Lynch, SogoTrade i Trade Station :

Thank you for your interest in TD Ameritrade. Regrettably, TD Ameritrade is currently unable to open new accounts for applicants associated with your country. This is a result of a thorough legal review of established brokerage regulations in your country, among many other countries.

I appreciate your understanding in this matter and wish you luck in reaching your investment objectives.

Best regards,
...

Sto se AAPL-a tice, mislim da su sjajna kompanija Apple Pay ove godine, tona cash-a na BS, C.Ichan-ov pritisak ka otkupu sopstvenih akcija, ali znas kako je (video si i sam sta se desavalo od 2012.), cena akcije je onoliko vredna koliko je neko spreman da plati za nju, sta god da urade, koliko god da novca vrate investitorima, obore sopstvene rekorde u profitu i sl., dovoljan je minimalan pad neto marze da cena padne sa 700 na 385. Ljudi se trenutno plase velike kapitalizacije i znaju da eksponecijalni rast ne moze da se nastavi, medjutim AAPL je odlican kao safe heaven za cuvanje novca i generisanje profita u duzem vremenskom periodu.

Ja imam SSN :)

Best regards,
...

Mislim da od tih nabrojanih Sogo hoce da radi sa Srbijom

@qqjay Kao sto sam napisao, nece, Sogo i ostali imaju identican odgovor,. To sto mozda na nekom od sajtova ima Srbije na spisku i moze da se izvrsi registracija ne znaci nista, probao prosle, pretprosle godine. a evo i ove godine i nema sanse. Pun mi je inbox istih odgovora.

Dok pisem ovo stigao mi mail od Interactive Brokers i moze da se otvori racun, ali je minimum $10.000 i naplacuju neaktivnost u trgovanju, tako da to otpada.

PS. Ako neko pronadje nesto neka javi.

PPS. Da li je neko radio sa InterCapital-om, cuo sam da su im provizije OK, ali kada im vidim "sajt", koji je undercontruction vec 3-4 godine, zapitam se koliko su izbiljni?

Poslednja izmena:
Slazem se, InterCapital mi je malo sumnjiv. Sto se InteractiveB tice $10.000 je previse za pocetni depozit za trgovanje. Tragam dalje.

Sundown a da otvoris LLC u Nevadi ili Delaware i da onda investiras u ime firme? Na taj nacin cak bi izbegao i deo od income tax-a.

Ja sam u USA probao 3. TdAmeritrade, Etrade i Schwab. Iskreno TdAmeritrade ima najbolju platformu thinkorswim i mnogo su dobri. Imaju lokale na svakom cosku bukvalno ko mek donalds.

Sundown a da otvoris LLC u Nevadi ili Delaware i da onda investiras u ime firme? Na taj nacin cak bi izbegao i deo od income tax-a.

Ja sam u USA probao 3. TdAmeritrade, Etrade i Schwab. Iskreno TdAmeritrade ima najbolju platformu thinkorswim i mnogo su dobri. Imaju lokale na svakom cosku bukvalno ko mek donalds.
Kako neko iz Srbije moze dobiti Individual Taxpayer Identification Number (ITIN) posto vidim da TDAmeritrade to trazi za otvaranje naloga. DA li moze prvo otvoriti LLC pa na osnovu firme dobiti ITIN ili kako vec,da li je izvodljivo?

Kako neko iz Srbije moze dobiti Individual Taxpayer Identification Number (ITIN) posto vidim da TDAmeritrade to trazi za otvaranje naloga. DA li moze prvo otvoriti LLC pa na osnovu firme dobiti ITIN ili kako vec,da li je izvodljivo?

Ti mozes i kao fizicko lice bez LLC da apliciras za itin.
https://www.itinformw7.com/?gclid=COTVnKOWtckCFYaCfgodsRABLw

Imas kod nas firme/brokere koje nude kupovinu akcija.
http://www.sinteza.net/trgovanje-na-svetskim-berzama.html
http://www.ilirika.rs/ilirika/mednarodna_mreza/srbija.aspx
i fxlider.

To sam gledao za W-7.
Dobre su ove nase banke

(Davanje i opoziv trgovačkih naloga se vrši putem telefona, email-a, Viber-a, Skype-a ili lično)

Dok u USA razvaljuju sa high frenkvency trade kod ovih nasih mozes licno da dodjes :)

Ja bih TDAmeritrade ili Interactive Brokers to mi je pouzdano,za IB treba 10000 dolara i moze Srbija,tako sam procitao,mada treba dosta para tu za daytrading.

Investirati 10K kod nekog brokera tek tako za mene je nerazumljivo pa makar taj novac našao na ulici. Moj princip je maksimalno 250, izuzetno 500 po brokeru pa posle polako zrno po zrno, a prvo izvučeš vlastiti ulog. Već sam ranije pisao da je najbolji sistem diversifikacija depozita na nekoliko desetina brokera a poslovanje je jedinstveno putem trgovačkog kopirača na mt4.

Investirati 10K kod nekog brokera tek tako za mene je nerazumljivo pa makar taj novac našao na ulici. Moj princip je maksimalno 250, izuzetno 500 po brokeru pa posle polako zrno po zrno, a prvo izvučeš vlastiti ulog. Već sam ranije pisao da je najbolji sistem diversifikacija depozita na nekoliko desetina brokera a poslovanje je jedinstveno putem trgovačkog kopirača na mt4.
Sa 250 ili 500 ne mozes samo pokriti provizije,za daytrade je 25000 dolara normalna suma novca,

A pattern day trader is subject to special rules. The main rule is that in order to engage in pattern day trading you must maintain an equity balance of at least $25,000 in a margin account. The required minimum equity must be in the account prior to any daytrading activities

https://en.wikipedia.org/wiki/Pattern_day_trader

Interactive Brokers i TDAmeritrade to nisu neki brokeri,to su proverene americke brokerske kuce

Poslednja izmena:
Sa 250 ili 500 ne mozes samo pokriti provizije,za daytrade je 25000 dolara normalna suma novca,

A pattern day trader is subject to special rules. The main rule is that in order to engage in pattern day trading you must maintain an equity balance of at least $25,000 in a margin account. The required minimum equity must be in the account prior to any daytrading activities

https://en.wikipedia.org/wiki/Pattern_day_trader

Interactive Brokers i TDAmeritrade to nisu neki brokeri,to su proverene americke brokerske kuce

Pa nije valjda da postoji samo nekoliko brokera, postoje stotine, bar ne moram da dokazujem odakle mi 250 a za 250K moram da dokažem. A to da su proverene američke brokerske kuće, bile su i Libija a i Sirija stabilne države pa pukoše za par dana. Sve je danas relativno.

Ko ima Amazon neka ih se oslobađa, previše su porasle.
v66ohg.png

Back