Tretman protiv buva i krpelja - PSI I MAČKE

Alinor

Primećen član
Poruka
544
Dragi moji forumaši, molim za savet oko samostalnog tretmana pasa i mačaka protiv buva i krpelja. Do sada sam ih vodila veterinaru na ampule, ali kako se zajednica povećala na 14 članova, moraću to sama da radim, jer bi mi troškovi bili preveliki (14x1500 din = 21.000 din ... i sve to bar četiri puta godišnje ... preskupo mi je).

Mislim da im je svima veterinar davao Frontline, ali ne znam šta da uzmem, da deluje bar 2-3 meseca (primarno mi je da su bezbedni od krpelja, što se tiče buva - redovno se svi kupaju - i psi i mačke). Čitam o spreju i spot-on-u, piše da je sprej univerzalan i da super deluje, ali nemam iskustva sa tim. Da li da uzmem sprej i to stavim na njih, koliko i kako? Ili ampule, pa doziram prema kilaži? Da li postoji još nešto univerzalno? Kako ja to sama da obavim (pomogli bi mi ukućani ako treba da ih neko drži da budu mirni, ali niko ne zna kako se tretiraju)?

Gledala sam i na You Tube kako to rade, ... pa valjda sam ukapirala.

Verujem da na ovom Forumu ima vas koji se bavite odgajanjem pasa i/ili mačaka, pa sve ovo znate, ali ja imam ljubimce koje sam udomila, pa bih nekako da ih zaštitim, a da, ipak, ne bankrotiram :)

Hvala na strpljenju i nadam se vašoj pomoći u dobrim savetima :heart:

Godinama sam koristila za psa Frontline combo i nikada nisam imala problema sa krpeljima i buvama

579386

Prvo Frontline drzi 4 sedmice. To sto stavis 4x godisnje znaci da su ti životinje nezaštićene. Jedni što traje par meseci su ogrlice ali one koštaju poprilično. Takodje nemoj da zaboraviš ni na zaštitu pasa od srčanog crkva.
Ja mojima u hranu dodajem beli luk u prahu kao dodatno sredstvo protiv krpelja pošto ne vole taj miris. Ali to nije osnovna zaštita od krpelja.
Ja koristim Next Gard tablete jer štite i od srčanog crkva, i od krpelja i od buva.

Prvo Frontline drzi 4 sedmice. To sto stavis 4x godisnje znaci da su ti životinje nezaštićene. Jedni što traje par meseci su ogrlice ali one koštaju poprilično. Takodje nemoj da zaboraviš ni na zaštitu pasa od srčanog crkva.
Ja mojima u hranu dodajem beli luk u prahu kao dodatno sredstvo protiv krpelja pošto ne vole taj miris. Ali to nije osnovna zaštita od krpelja.
Ja koristim Next Gard tablete jer štite i od srčanog crkva, i od krpelja i od buva.

Ne ostavim ja pse nezaštićene, nego ih vodim veterinaru prema rasporedu koji on kaže. To što on njima daje je, valjda, Frontline (ampula mi liči na njihovu sa slike), ali nisam sigurna, u svakom slučaju deluje jedan kvartal. Takođe, on njima daje i neke tablete protiv unutrašnjih parazita, i to isto jednom kvartalno, ali nemam pojma da li i to obuhvata. Pored toga se i vakcinišu redovno. Na osnovu ovog svega što sam pročitala, mislim da je najbolje da i dalje pse vodim veterinaru na ampule, tablete i sve što još treba, jer mi se čini da ako ja to budem radila - pogrešiću :)

E sad da me još neko posavetuje za mačke...

Tablete protiv unutrasnjih parazita se daju i redje od kvartalnog, a ne postoje ampule koje pokrivaju 3 meseca. Citaj uputstvo bilo kog preparata. Vakcinacija je ok ali ona se bavi drugim stvarima a ne parazitima, krpeljima, buvama i srcanim crvom.
Ja samo i dalje tvrdim da se kvartalno ampulama ni psi ni macke ne mogu zastititi.

Frontline po uputstvu proizvodjaca stiti 6 nedelja ( barem je nekada bilo tako), ali je 6 nedelja i 8 pa i 10 nedelja jer
proizvodjac naravno zeli da prodaje svoju robu. Ja sam ranije koristila Frontline recimo 3x godisnje jer krpelja nema
zimi, nema ih ni leti kada ne pada kisa, znaci april, kraj juna i kraj avgusta.
Frontline ne stiti od buva i srcanog crva, moji psi nikada nisu imali buve, ali ih od srcanog crva stitim
preparatom Adventix , to je noviji preparat i stiti od svega. Ogrlice nikada ne bih stavljala svom psu
jer pas udise taj otrov, za mene je to neprihvatljivo.

Ne ostavim ja pse nezaštićene, nego ih vodim veterinaru prema rasporedu koji on kaže. To što on njima daje je, valjda, Frontline (ampula mi liči na njihovu sa slike), ali nisam sigurna, u svakom slučaju deluje jedan kvartal. Takođe, on njima daje i neke tablete protiv unutrašnjih parazita, i to isto jednom kvartalno, ali nemam pojma da li i to obuhvata. Pored toga se i vakcinišu redovno. Na osnovu ovog svega što sam pročitala, mislim da je najbolje da i dalje pse vodim veterinaru na ampule, tablete i sve što još treba, jer mi se čini da ako ja to budem radila - pogrešiću :)

E sad da me još neko posavetuje za mačke...

Za macke je ista prica kao i za pse, moj nemacki vet uopste ne vakcinise mog psa svake godine jer
i te vakcine opterecuju zivotinje. Moj ti je savet da kupujes ove preparate , ali da ne preterujes jer su stvarno
skupi, a idi kod veterinara kada ti je zivotinjka stvarno bolesna.

I nemoj da dozvolis da vet maltretira tvoje zivotinje sa tim tabletama protiv parazita, dovoljno je
jednom godisnje, ja cak i preskocim neku godinu.

Za macke je ista prica kao i za pse, moj nemacki vet uopste ne vakcinise mog psa svake godine jer
i te vakcine opterecuju zivotinje. Moj ti je savet da kupujes ove preparate , ali da ne preterujes jer su stvarno
skupi, a idi kod veterinara kada ti je zivotinjka stvarno bolesna.

I nemoj da dozvolis da vet maltretira tvoje zivotinje sa tim tabletama protiv parazita, dovoljno je
jednom godisnje, ja cak i preskocim neku godinu.

Rayela, tablete protiv parazita se ipak trebaju uzimati 2x godisnje. Što se tiče vakcinacije... Da li ćeš i platiti kaznu umesto Alinor ako je npr. vet. inspekcija nahvata da joj životine nisu vakcinisane ili ako njen pas/mačka nekoga sučajno ogrebe a utvrdi se da životinja nije vakcinisana protiv besnila? Neki od mojih pasa imaju strane pasoše ali ih moram vakcinati prema srpskom zakonu a ne zemlji porekla životinje. Naravno vakcina protiv zaraznih bolesti nije kod nas obavezna.
A što se tiče biv, krpelja, srčanog crkva... Do pre 5 godina pola ljudi nije ni znalo da srčani crv postoji a sada se dobar deo Srbije plašitoga poprilično imajući u vidu koliki broj kućnih ljubimaca umire od istog.

Rayela, tablete protiv parazita se ipak trebaju uzimati 2x godisnje. Što se tiče vakcinacije... Da li ćeš i platiti kaznu umesto Alinor ako je npr. vet. inspekcija nahvata da joj životine nisu vakcinisane ili ako njen pas/mačka nekoga sučajno ogrebe a utvrdi se da životinja nije vakcinisana protiv besnila? Neki od mojih pasa imaju strane pasoše ali ih moram vakcinati prema srpskom zakonu a ne zemlji porekla životinje. Naravno vakcina protiv zaraznih bolesti nije kod nas obavezna.
A što se tiče biv, krpelja, srčanog crkva... Do pre 5 godina pola ljudi nije ni znalo da srčani crv postoji a sada se dobar deo Srbije plašitoga poprilično imajući u vidu koliki broj kućnih ljubimaca umire od istog.

Ma ok, ja svom psu dajem te tablete jednom godisnje jer sam ocenila da je to tako OK, a svakako da ga volim
i brinem o njemu.

Sto se besnila tice i sama vakcina ( znaci proizvadjac) kaze da vakcina stiti 3 godine pa je Ok da se
pas vakcinise na svake dve godine.

Mene je pas ujeo, ali je predmet interesovanja bio samo tetanus i moj i doktorski.
Ja ne bih znala da veterinarska inspekcija bilo gde ( o Srbiji sa sto hiljade ulicnih psa i da ne govorim)
proverava da li su psi vakcinisani protiv besnila.

Za srcanog crva ja znam poodavno jer sam i sa prethodonim, ali i ovim sada putovala i putujem
na Mediteran, ali sada je prica da tog crva ima i u Rumuniji, Bugarskoj; Srbiji, a to je stvarno
najstrashnija stvar koja kucnog ljubimca moze da snadje.

Ma ok, ja svom psu dajem te tablete jednom godisnje jer sam ocenila da je to tako OK, a svakako da ga volim
i brinem o njemu.

Sto se besnila tice i sama vakcina ( znaci proizvadjac) kaze da vakcina stiti 3 godine pa je Ok da se
pas vakcinise na svake dve godine.

Mene je pas ujeo, ali je predmet interesovanja bio samo tetanus i moj i doktorski.
Ja ne bih znala da veterinarska inspekcija bilo gde ( o Srbiji sa sto hiljade ulicnih psa i da ne govorim)
proverava da li su psi vakcinisani protiv besnila.

Za srcanog crva ja znam poodavno jer sam i sa prethodonim, ali i ovim sada putovala i putujem
na Mediteran, ali sada je prica da tog crva ima i u Rumuniji, Bugarskoj; Srbiji, a to je stvarno
najstrashnija stvar koja kucnog ljubimca moze da snadje.

Mene su 3x zaustavljali i kontrolisali na Karaburmi u Beogradu. Toliko o kontrolama. Inace vakcinacija svake godine je budalastina ali ako ti pas nekoga ogrebe i taj prijavi komunalna i ostale inspekcije kao i sud prvo se hvataju za datum vakcinacije. To sto u urbanim sreinama besnila u Srbiji nije bilo XY godina nema veze. Zamisli tipa kolike su sanse da tipa maltezer, pinc ili npr. papilloni koje ja imam budu zarazeni besnilom... Ni na nivou naucne fantastike.
U Beogradu, uz Dunav i Savu srcanog crva ima previse. Veliki broj pasa umire jer kada se pokazu simptomi neretko je vec kasno. Inace meni je vakcine kontrolisala i komunalna kada su dolazili zbog prijave komsija sto psi laju u stanu.

Mene su 3x zaustavljali i kontrolisali na Karaburmi u Beogradu. Toliko o kontrolama. Inace vakcinacija svake godine je budalastina ali ako ti pas nekoga ogrebe i taj prijavi komunalna i ostale inspekcije kao i sud prvo se hvataju za datum vakcinacije. To sto u urbanim sreinama besnila u Srbiji nije bilo XY godina nema veze. Zamisli tipa kolike su sanse da tipa maltezer, pinc ili npr. papilloni koje ja imam budu zarazeni besnilom... Ni na nivou naucne fantastike.
U Beogradu, uz Dunav i Savu srcanog crva ima previse. Veliki broj pasa umire jer kada se pokazu simptomi neretko je vec kasno. Inace meni je vakcine kontrolisala i komunalna kada su dolazili zbog prijave komsija sto psi laju u stanu.
:drugari::heart2:

i još jedno pitanje ... da li je neko koristio Biospotix ampule za mačke i koliko su delotvorne? Na pakovanju piše da je jedna pipeta za težinu do 10kg. Da li to znači da mogu dati bilo kojoj mački po jednu pipetu (bez obzira na različite težine, jer niko od mačaka nema 10 kg) ili treba da računam srazmeru?

"Kolačići" protiv parazita za pse su super stvar. To i ampula zajedno deluju.
Nigde ne pronalazim da imaju i "antiparazitske kolačiće" za mačke na ponudi. Postoji li i za njih tako nešto ili su ove za kučiće univerzalne, samo treba prilagoditi težini?
Postoji i za mace ali moja sekretarica kaže da su joj ampule sigurnije. Ja imam pse a ne mačke i prešaltovao sam se na "kolačiće" kako ti kažeš.

Back