Trend "namestenih" brakova i brakova iz interesa

Poruka
22.458
U vezi šale sa Vitom na temi Sta trenutno radite, evo jedna temilica

Gledam oko sebe i vidim sve više "namestenih" veza izmedju dece mojih poznanika, nisu to klasični ugovoreni brakovi kao nekada, al opet simptomatican je taj veoma priblizan imovinski status, ili društveni ugled/obrazovni cenzus, te sve kombinacije m/z u pomenuta dva elementa.

Ne kažem da se tu ne rodi ljubav, i da neke veze zaista ne odišu romantizmom, no sve je ocitiji klasni okvir.

Da li bi se vi mešali u veze vaše dece i koliko, do koje granice?
Pazite, mnogo je faktora u igri:)

Gledam oko sebe i vidim sve više "namestenih" veza izmedju dece mojih poznanika, nisu to klasični ugovoreni brakovi kao nekada, al opet simptomatican je taj veoma priblizan imovinski status, ili društveni ugled/obrazovni cenzus, te sve kombinacije m/z u pomenuta dva elementa.

Ne kažem da se tu ne rodi ljubav, i da neke veze zaista ne odišu romantizmom, no sve je ocitiji klasni okvir.

Ma klasnih brakova je oduvek bilo i bice. Ljudska teznja za moci, da budu bolji od drugih ljudi, i da se izdvajaju, je toliko iskonska, da ce tesko ikada biti iskorenjena, a produkt te zelje ce uvek biti takve vrste nejednakosti.

Ne bih deci nista branio, samo ako vidim da su srecni, i da je tu iskrena ljubav, bez obzira na kesh, boju koze, naciju, veru.....samo ljubav i sreca.

Ne bi mi smetalo da to rade preduzetnici, lekari, profesori, ali gde god se okreneš takve brakove sklapa nekakav šljam koji se bavi korupcijom i krade budžet, starlete i prostitutke sa lažnim zanimanjima.

To, to, i ne kazem da toga nije bilo ranije, ali je danas skoro pa standard medju bolje stojecim ili npr dr porodicama
.

Ma klasnih brakova je oduvek bilo i bice. Ljudska teznja za moci, da budu bolji od drugih ljudi, i da se izdvajaju, je toliko iskonska, da ce tesko ikada biti iskorenjena, a produkt te zelje ce uvek biti takve vrste nejednakosti.

Ne bih deci nista branio, samo ako vidim da su srecni, i da je tu iskrena ljubav, bez obzira na kesh, boju koze, naciju, veru.....samo ljubav i sreca.

Ne znam, npr tata alkos ili sudjeni kriminalac, mama "najlaksa" u naselju, i to treba sutra da ti bude prijatelji. Sve ok, ali nisam siguran da te ne bi interesovalo?

Prvo, ako moze odgovor na bold? Kakva je to ljubav? Mislis da je to vise od navike?

Sa obzirom da zivim u takvom okruzenju gdje svako gleda da u najmanju ruku ostane na svome, da ne gubi na obrazovnoj ili finansijskoj strani..i po onome sto vidim da se nakon toga desava, da ljudi jednostavno nisu srecni...mislim da se ne bih mijesao, ukoliko decko ili curuca ne bi imali problem sa drogom ili kriminalnu proslost.

Poslednja izmena:

Добро је ово
Слични погледи на живот
Слично имовинско стање
Сличан се сличном радује

kao moju prababu da slusam, vodi racuna da je iz istog kraja kao ti i da imate ista interesovanja, da imate o cemu da pricate kad ostanete sami...na moje da necemo ni da pricamo, vec da se valjuskamo, uvek bi usledilo jedno more mars :lol:

Prvo, ako moze odgovor na bold? Kakva je to ljubav? Mislis da je to vise od navike?

Sa obzirom da zivim u takvom okruzenju gdje svako gleda da u najmanju ruku ostane na svome, da ne gubi na obrazovnoj ili finansijskoj strani..i po onome sto vidim da se nakon toga desava, da ljudi jednostavno nisu srecni...mislim da se ne bih mijesao, ukoliko decko ili curuca ne bi imali problem sa drogom ili kriminalnu proslost.

Ne, mislim da ne treba biti iskljuciv pa smatrati nemogucim da se deca iz dve dr familije zaljube jedno u drugo

Ne, mislim da ne treba biti iskljuciv pa smatrati nemogucim da se deca iz dve dr familije zaljube jedno u drugo

Тако су аранжирали везу међу децом ћалетових колега а на крају се она удала за познатог манекена а он за познату глумицу. Ниђе везе.

Ти као да си одрастао у изолацији окружен цвећем, лептирићима и розе бојом. :lol:

Бракови из интереса су увек постојали и постојаће. Брак из љубави је новијег датума и никад није заживео у пуном сјају.

Детету бих се мешала у избор само у случају одабира партнера за ког видим да је/га лоше третира. Иначе, други разлог не би био у игри.

Тако су аранжирали везу међу децом ћалетових колега а на крају се она удала за познатог манекена а он за познату глумицу. Ниђе везе.

Pokušali su, no tu su deca pobedila.

- - - - - - - - - -

Немам такве контакте која би укључивала и упознавање деце.

Pa to je isto ok

Ne kazem da nema izuzetaka ali to su pretezno djeca iz familija u kojoj nije bilo ljubavi, posto, misljenja sam da osobe koje odrastu u ljubavi, tesko bez nje i mogu.
Djeca doktora su pretezno racionalno odgajana, bez emocija. Od malena govoreci kako ce on nju ozeniti pa djeca to i prihvate, sazive se sa tom idejom...ali istina je daleko drugacija. To svi znamo.

- - - - - - - - - -

Ти као да си одрастао у изолацији окружен цвећем, лептирићима и розе бојом. :lol:

Бракови из интереса су увек постојали и постојаће. Брак из љубави је новијег датума и никад није заживео у пуном сјају.

Детету бих се мешала у избор само у случају одабира партнера за ког видим да је/га лоше третира. Иначе, други разлог не би био у игри.

Opa, vidi nje :malav:. Daj da cujemo kako to izgleda sa tvoga aspekta.

Nisam bre, nego se nećemo lagati, u socijalizmu je brak izmedju zidara, majstora i profesorice bio standard, doktora, inzenjera i devojke sa sela realnost, danas je skoro nemoguc

Како је то уопште могуће? То намештање.

Их како?

Сећам се како је мајка моје најбоље другарице, своју млађу ћерку угурала у везу са сином пријатеља само зато што су били материјално обезбеђени.
И то ми је врло рационално образложила.
- Старија ћерка може сама да се обезбеди, млађа не може, знам им капацитет.

И била је управу. С тим што јој ћерка, ипак, није завршила с тим момком.

- - - - - - - - - -

Nisam bre, nego se nećemo lagati, u socijalizmu je brak izmedju zidara, majstora i profesorice bio standard, doktora, inzenjera i devojke sa sela realnost, danas je skoro nemoguc

Ај' реци ти мени, онако људски, да ли мислиш да је логично да доктор ожени сељанчицу или да се адвокатица уда за зидара?

Које су им споне?

Их како?

Сећам се како је мајка моје најбоље другарице, своју млађу ћерку угурала у везу са сином пријатеља само зато што су били материјално обезбеђени.
И то ми је врло рационално образложила.
- Старија ћерка може сама да се обезбеди, млађа не може, знам им капацитет.

И била је управу. С тим што јој ћерка, ипак, није завршила с тим момком.

- - - - - - - - - -

Ај' реци ти мени, онако људски, да ли мислиш да је логично да доктор ожени сељанчицу или да се адвокатица уда за зидара?

Које су им споне?

On gradjan kao Apolon, prelepe naravi i vredan?

mi smo tako pokusali starijem da namestimo devojku u vrticu :malav:
veza je trajala do drugog osnovne, onda ju je pozvao na klupu iz skole i raskinuo, a ona je mislila da ce da joj izjavi ljubav :sad2:
kad smo ga pitali zasto sine, on kaze "ionako sam bio sa njom jer ste me vi nagovorili :lol:"
mi ne odustajemo, u telefonu su i dalje u kontaktima prija i prijatelj :malav:

Back