tgdanijela
Poznat
- Poruka
- 7.092
Da li svi imamo tremu? U školi, na faksu, ako moramo da prezentujemo nešto, na javnim nastupima kažu da se najčešće javlja. Simptomi - znoje vam se ruke, osećate malaksalost, jezik vam se zapetlja i vi trokirate i blokirate, crvenilo, drhtanje ruku, jako lupanje srca, kočenje vratnog dela, hladan znoj i mučnina.
Ovlada nas taj strašni strah da se nećemo predstaviti u najboljem svetlu, da ćemo pasti ispit, da ćemo izgovoriti nešto besmisleno, da nećemo uspeti da govorimo...Da li je taj strah normalan?
U kojim situacijama se trema javljala kod vas? Kažu da svi imaju manju ili veću tremu pred polaganje ispita. Da li je to tačno? Da li je moguće ne imati tremu i kako to objašnjavate...?
I kako vidite tremu uopšte?
Ovlada nas taj strašni strah da se nećemo predstaviti u najboljem svetlu, da ćemo pasti ispit, da ćemo izgovoriti nešto besmisleno, da nećemo uspeti da govorimo...Da li je taj strah normalan?
U kojim situacijama se trema javljala kod vas? Kažu da svi imaju manju ili veću tremu pred polaganje ispita. Da li je to tačno? Da li je moguće ne imati tremu i kako to objašnjavate...?
I kako vidite tremu uopšte?
...
))) i mi blokiramo. I to je skroz normalna pojava. Ali zasto se to dogadja? Zbog toga sto nase "ja" ima pretencioznu zelju da zadovolji odredjeni standard (stajling, gestikulacija, govor). To "ja" ne zeli da bude obicno "ja", vec zeli da bude pohvaljeno nakon zavrsetka govora. Kada bi to "ja" radilo svoj rutinski posao i bilo ga bas briga za rezultat tog govora, ne bi ni postojala trema.
..možda i tip sadržaja gradiva ima neke veze sa pojavom treme .....