Treći svetski rat, utvrđivanje datuma početka, istorijske paralele, predviđanja dešavanja u realnom vremenu

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.134
По мени је ово локални сукоб, који датира још од 2014. Идеолошки и више, цирка сто година. Руси су се припремали, сигурно да имају све карте на столу. Исто тако јасно је да су се преиграли око жилавости Украјинаца, делом су мислили да ће брзо да избију на Дњепар рачунајући да ће им се прикључити оберучке Харков, Одеса и Мариупољ као места са већинским Руским становништвом. То није случај. Да ли тај народ себе сматра Украјинцима, или мисли да им неће бити добро под Русима, или им је испран мозак мрзњом, то је већ за неку дубљу анализу. Јасно је да је Русима циљ избијање на Дњепар и осигуравање својих граница од тешких ракетних система дугог домета које би биле на уштрб Москве. Вероватно ће то Руси и успети, али ће страховиту цену платити. Од људства, технике, до лове. Овај рат је показао да Руси генерално о модерном начину ратовања малтене па везе немају. До сад су били суздржани колико толико великих разарања баш због становништва које су гледали као своје. Кад су видели да ови неће са њима онда су почели они њихово чувено равнање терена као ономад у Сирији и Чеченији. А то је случај у задњих две недеље, до тад су контролисано гађали. Све у свему овај рат неће попримити шире размере ако Руси не пређу Дњепар, и то је по мени јасно као дан. Да би дошло до неког ширег конфликта Руси би морали да ударе на Пољску или Финску, одакле би у случају неке успешне кампање Париз, Берлин и Лондон били на изволте, мада им ни сада није далеко. Све у свему нису Руси кадри за тако нешто, морнарица слаба, пешадија веома неупотребљива, техника теренска рањива. Циљ одсећи Украјину и загосподарити Црним морем ће вероватно остварити, али далеко од неке импресивне приче.
Немамо ми довољно вести о самом рату.
Лажу све заинтересоване стране, то је јасно.
Помало верујем оно што једни кажу а други не демантују.

Шта је циљ Руса, немам појма. Осим очигледног, "да покупе Русе", не могу да кажем ништа.
Не гарантујем да су хтели одједном да заузму Кијев, да су баш очекивали да ће Украјинци да попадају у несвест, трајно и потпуно. Али су обрисали аеродром код града.
Виђам разне званичнике запада у Кијеву... да ли они стижу возом или на цивилни аеродром, немам појма, не саопштава се.

Углавном, украјински пво је практично обрисан, као и авијација. О руским губицима не знам, сигурно их је било, али показали су да могу да се снађу против С300, разних авиона, дронова...

Да ли ће главни пешадијски напад ипак да буде на источној страни... вероватно да.

Треба узети у обзир и то да Руси броје губитке али се не осврћу. Запад уме да одустане ако губици постану озбиљнији. Супротно од тога, имамо Кинезе који не би ни бројали губитке.

Примећујем и да су вести код нас много више западне и украјинске него руске.

Шта ће бити даље? Ако запад буде превише слао наоружање, Руси ће онеспособити не само контролу пруге, него саме пруге, мостове...

Закључићу да Руси доста прецизно гађају, да нисам баш срео погађање цивилних аутобуса и возова као код нас 1999.
За градове који су уништени - ако се слабија војска повлачи, па уђе у град, јача војска ће је истерати, а град ће страдати мање или више. Ако су Украјинци мислили да ће Руси у том смислу много оклевати... Сада виде да неће.
 

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.134
Односно, да вам буде јасније, сумњам се да ће Мексико испоручити резервне делове и сертификацију за свих 700 Боинга и Ербасова који су сада приземљени у Русији. Једина опција је канибализам и национализација авиона. Са којим је Русија потписала своју кривичну осуду у наредних 20-30 година.
Постоји на овом свету и нешто друго осим профита.
 

Boris T

Ističe se
Poruka
2.619
Куба је била коцкарница и куплерај.
Озбиљно се вараш – Куба је у средином 19. веку производила трећину светског шећера. Кубанске плантаже су прве биле опремљене парним млиновима и железницом. То се, наравно, догодило под шпанском влашћу, као и увоз великог броја робова из Африке после 1820.
 
Poslednja izmena:

Platin

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.134
Озбиљно се вараш – Куба је у средином 19. веку производила трећину светског шећера. Кубанске плантаже су прве биле опремљене парним млиновима и железницом. То се, наравно, догодило под шпанском влашћу, као и увоз великог броја робова из Африке после 1820.
Коришћењем робовског рада, да.

Једно не искључује друго.
 

Boris T

Ističe se
Poruka
2.619
Tačno, u tome je i poenta.

Koliko je udaljena Ukrajina od Rusije?
И за шта можемо да искористимо ово поређење? Као изговор за Русију да изврши инвазију на Украјину, уништи њену инфраструктуру и убије 25.000 цивила?
 

Boris T

Ističe se
Poruka
2.619
Коришћењем робовског рада, да.

Једно не искључује друго.
Коришћене робовског рада билo је норма у 18. до средине 19. века. Сви велики колонизатори су користили робове. Било је то нешто као "аутоматизација" рада и скоро нула трошкова. Односно, нешто као данашњи компјутер.
 
Poslednja izmena:

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.