"Treći entitet u granicama bivše Herceg-Bosne"

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
101205104.jpg

Milorad Dodik

Stari Dodik na Novoj TV
"Treći entitet u granicama bivše Herceg-Bosne"

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da bi Hrvati u BiH trebalo da imaju svoju političko-teritorijalnu jedinicu, zajednicu ili federalnu jedinicu, koja bi bila u granicama bivše Herceg-Bosne.


On smatra logičnim da u narednom mandatu mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pripadne autentičnom političkom predstavniku Hrvata, dodavši da bi, prema njegovom mišljenju, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović bio najbolji kandidat za tu poziciju.

Dodik je istakao da Hrvati kao građani RS imaju isti status kao i Srbi. "U RS hrvatski interes nije devastiran. U selu kod Banjaluke obnovljeno je 70 hrvatskih kuća koje se posjećuju samo vikendom ili za godišnji odmor, a ima i mnogo praznih u koje niko ne dolazi", rekao je predsjednik Srpske gostujući u programu hrvatske televizije "Nova".

Govoreći o mogućem otcjepljenju RS, Dodik je rekao da, hipotetički govoreći, ako i kada bi se radilo na otcjepljenu, tražiće se trenutak u kojem će Srpsku mnogi priznati.

On je naglasio da nije osoba koja želi da rasturi BiH, jer u njegovom programu nije nasilje, a da li će BiH opstati to će se vidjeti. Dodik je rekao da je on rješenje za BiH, ali da je tačno da nije poslušnik trećerazrednim državnim službenicima.

Predsjednik Srpske je rekao da njemu nije problem da ode u Srebrenicu i pokloni se žrtvama, ali da nije spreman da prihvati politizaciju i srebrenizaciju rata u BiH. "Otići ću u Srebrenicu onoga trenutka kada bude dovoljno prihvatljiv broj bošnjačkih i hrvatskih funkcionera koji će zajedno samnom otići u Jasenovac i ja ih pozivam da to uradimo ove godine", poručio je Dodik.

On je rekao da bi izručio ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića Haškom tribunalu, kada bi on bio u RS, jer, kako kaže, odavno nema nikakav problem sa haškim optužnicama. "Ali jedno znam, a to je da nije ovdje", rekao je predsjednik RS.

Dodik je ponovio da Sarajevo ne doživljava kao svoj glavni grad. "Sarajevo jeste političko središte BiH, ali u tom gradu više nema Srba i Hrvata kao što je nekad bilo. U Sarajevu ima više Kineza nego Srba i Hrvata... To što sam rekao da Sarajevo liči na Teheran to i danas mislim, jer u Sarajevu ima više džamija nego u Teherana", istakao je Dodik i dodao da nije veliki entuzijasta što se tiče BiH kao svoje domovine.

(SRNA)
 
Mislim da se kad tad Hrvatai i Bosnjaci moraju ragraniciti i odrijediti svoje federalne jedinice ili entitete.Zao mi je sto ce stari grad Mostar mozda potpasti pod herceg Bosnu ali mislim da Hrvati nemaju sto traziti u srednjoj Bosni jer srednja Bosna ce pripasti Bosnjacima a ne znam kakvo je stanje u Drvaru i Bosanskom Grahovu jer mozda ce te teritorije da pripadnu Bosnjacima ili ne samo znam da je Bosanski Petrovac Bosnjacki grad jer je osvojen za vrijem rata od strane petog korpusa.I ja sam za stvranje jedne Bosnjacke drzave ili Bosnjacke republike u okviru jedinstvene Bosne jer bi se tako rijesilo puno stvari i to bi bio epilog raspleta situacije u Bosni i Hercegovini.Samo jedno mi je jasno da se Bosnjaci i Hrvati u Bosni moraju razgraniciti jer samo ce tako biti jasno i samim Bosnjacima sta je njihovo i kako se moze proces osamostaljenja odrijediti za jedan duzi period.na primjer da se osnuje i treci entitet Herceg Bosna i da se odrijedi referendumom za jedno deset godina da li zele narodi Bosne da zive zajedno ili da se mirno razdruze.Mislim da je to pravilno i mislim da je to jedna pravda.
 
Poslednja izmena:
Vi mujice ste dosli ovde nepozvani.Dace Bog pa da i odete.Stoko.

Gdje smo dosli nepozvani?Mislis na Balkan?Morate znati da su Bosnjaci Balkanski narod koji zeli isti status kao i svi ostali narodi, tako ako se bude napravio i treci entitet onda nista nece imati od Fedracije BiH i to ce biti neka vrsta saveza drzava dok se ne odluci jedna od entiteta da se otcjepi.Istin aj eda Hrvatima pripada Mostar jer su vecina ali Travnik, Bugojno, Donji Vakuf, Gornji vakuf i Konjic su Bosnjacki gradovi i tu nemaju sta da traze Hrvati.Oni su svjesni da ono sto uzmu od Bosne je nesto sto za njih vrijedi tako da je pitanje da li bi Hrvati uzeli Bosanksu Krajinu sa Bosanskim Grahovom.Inace stvaranje Bosnjacke drzave je neminovnost jer sarajevo ce u buducnosti da postane cist Bosnjacki grad tako da nema ko sta traziti od Sarajeva jer ce Bosna biti nezavisna i bez Hravta i Srba.I na kraju mislim da ce se osnovati Islamska drzava Bosna koja ce biti malena ali zato vazno stratesko mjesto za muslimane.
 
Ne krijemo da smo Islamizirani jer su svi muslimanski narodi na neki nacin Islamizirani i zato cemo ako Bog da imati Islamsku drzavu Bosnu koja ce biti mala ali bitna za muslimane.Mislim prema proracunima Bosnjacka drzava bi bila velicinom kao Izrael i racunajuci da Bosna ima plodno zemljiste Bosnjaci uzimaju najvaznije gradove i moci ce uz pomoc Turske da zive kao lordovi.Ne treba nam ni RS a ni Herceg Bosna i Bosnjaci mogu zivjeti sami sa preostalom teritorijom a njavznije je sto Bosnjaci imaju Sarajevo koje vrijedi kao citava Bosna.I ja se slazem sa Dodikom da se treba osnovati treci entitet jer ce tako Bosnjaci obiljeziti svoju teritoriju i imat ce svoju buducu nezavisnu drzavu.Nismo mi izdali srpstvo bez ozbira ako mi se cukundeda zvao Radasin jer moja historija pocinje od dolaska Islama na podrucje Bosne i Sandzaka.Mozda smo i potomci Turaka ali smo u tom slucaju ponosni jer vodimo porijeklo od jednog plemenitog naroda.
 
Rekao sam da za mene pocinje Bosnjacka historija od pojave Islama u Bosni i Sandzaku a predislamski period Bosne se opet veze za Bosnjake jer vecina Bosnjaka su Bogumili tako da bi buduca Bosnjacka drzava imala zlatne lljiljane na zastavi.

Nikad Hrvatska nije zauzimala Srednju Bosnu.Uvijek su Bogumili danasnji Bosnjaci zauzimali tok rijeke Bosne.Takodjer i sandzak je prepun Bogomila i Ilira koji su prijesli u Islam ali ipak to nije vazno jer i za Iran njihova historija pocinje prelskaom na Islam.Tako i za Bosnjake historija pocinje prelaskom u Islam i tada se Bosnjaci oformljuju i po0staju ono sto jesu.
 
Poslednja izmena:
Kada se vrsi podela teritorije medju narodima mora se poci od vlasnistva nad nepokretnostima.Svaki vlasnik odlucuje kojoj drzavi treba da pripadne njegova imovina.Tu broj stanovnika ne sme da igra nikakvu ulogu.Ovo je postavka iz Ideologije o racionalnom organizovanju sveta koju postupno izlazem na Forumu Filozofija.
Imovina koja ostane kao ostrvo mora da pripadne drzavi onih koji su vecinski vlasnici na toj teritorij,ali nezavisno od podele medju narodima ona i dalja ostaje u svojini dotadasnjeg vlasnika..Normalno je da bi kod podela dolazilo i do razmene imovine i do koriscenja korektivnih elemenata.
Ne zaboravimo da u svetu postoje drzave okruzene samo teritorijom jedne zemlje.Ukoliko mogu da zive samostalno,zasto da ne?
Koliko je hektara zemlje koji narod imao pre podele toliko u principu treba da ima i u svojoj novoj drzavi.
Ako je neka teritorija iskljucivo bila u vlasnistvu jednog naroda ne vidim po kojoj logici moze pripasti pripadnicima druge nacije.
Osvajanje prostora je karakteristicno za mrave,lavove,vukove i druge zivotinje.U ljudskom rodu zgrade,placevi i zemljista se mogu kupiti ako su na prodaju i moraju se posteno platiti.
 
Kako te nije stid da Turke nazivas poganim ljudima kad su oni nasa braca i muslimani kao i mi.Jesil ti musliman i jel osjecas nesto prema muslimanima?Meni je ponos da me neko nazova Turcinom a dokazi mi ti8 da si sto posto Slaven i ako se ponosis Slavizmom onda si u velikoj zabludi jer Bosnjaci nisu cisti Slaveni.Meni je drzae da sam Afganistanskog porijekla i da me ljudi nazivaju po tome i nije me stid da budem Turcin jer Turska mi je dala vjeru Islam i zato sam ponosan na to.
I opet ponavljam da podrzavam stav Dodika da se treba stvoriti treci entitet kako bi se Bosnjaci razgranicli sa Hrvatima i tako ogradili svoju teritoriju.Treba Bosnjacima jedna Islamska drzava i mislim da je ovo prava prilika da se stekne Islamska drzava koja ce biti potpomogunuta od Turske.

imaju Srbi iz Srbije više Turskih krvnih zrnaca od naših Hrvatskih-preavoslavaca..e.a.. evo vidi i kako..
onomad kad je Srbija bila fajf handrt jrs(500godina)..pod Turcima...ovi što su begali pred njima i nastanili se u današnjoj CRO..sačuvali su izvorni Srbijanski gen...
a ovi što su ostali pod "obrezanima"..medjusobno su se ..da prostiš...sexualno križali..
ti sada vidi el ja nisam u pravu..
čisti izvorni Srbijanski gen imaju samo "naši"..Hrvatski pravoslavci..doduše i oni imaju Hrvatskih kockastih krvnih zrnaca..ali bolje i kockasta...nego tamo neka..zelena...crveno je crveno...:hahaha:
 
NIKAD..pa ćak ni onda..
Baci matematiku..
KiM...Vojvodina...Sandžak..u km2..
R.Srpska u km2...eto ti matematike..ako je Srbija spremna..da se trampi..napravite referendum...i to je..to ..samo demokratskim putem..ništa na silu...el pošteno...

Ko da će neko tebe nešto da pita..imaš samo da gledaš i da pitaš ima li još:rtfm:....Nema trampe za zemlju..što je bilo srpsko biće i ostaće da se sve aveti sveta na Srbe urote i sastave,tu je Bog i slila nebeska da nas izvedu na put pravde.....Srbija je večna dok su joj deca verna:bye::bye:
 
Poslednja izmena:
Ko da će neko tebe nešto da pita..imaš samo da gledaš i da pitaš ima li još....

.istina..samo ko će tebe i Milu Dudleka da pita...es malo..slušao sinoć..Milu the Dudleka..
kaže vako.,.
kad idem za Austriju...za Beč..idem preko Zagreba i to mi je kao da idem unapred...u budućnost..
.šta je htio reći...(prevedi..).
...ako bi išao preko Beograda to mu je kao unazad...:hahaha: :hahaha:..moraš znati..da RS..je vezana za CRO...i ovisi o nama i Srbija isto tako...CRO je ZAKON....
 
Ko da će neko tebe nešto da pita..imaš samo da gledaš i da pitaš ima li još:rtfm:....Nema trampe za zemlju..što je bilo srpsko biće i ostaće da se sve aveti sveta na Srbe urote i sastave,tu je Bog i slila nebeska da nas izvedu na put pravde.....Srbija je večna dok su joj deca verna:bye::bye:

što je bilo Tursko bit će i ostaće da se sve aveti na Turke urote i sastave, tu je Alah i sila nebeska da nas izvedu na put pravde ..
Allah ebedi
..kao ti zvuči prijevod tvog texta.......:bye:
 
što je bilo Tursko bit će i ostaće da se sve aveti na Turke urote i sastave, tu je Alah i sila nebeska da nas izvedu na put pravde ..
Allah ebedi
..kao ti zvuči prijevod tvog texta.......:bye:

to je tvoje ogledalo da ne kažem zrcalo..šuplje i prazno,bezsadržajno,puno zlobe,jeda,pakosti i mržnje,kukavičluka i poniznosti pred jačim a osionosti i nemilosrdja pred slabijim i malobrojnijim..što bi rekao moj djed pokojni:"ptica po poju a čovek po govoru se prepoznaju..."nastavi i dalje sa vatrometom mržnje i pakosti,dobro tii ide...možeš kako hoćeš a ne možeš dokle hoćeš..
 
.istina..samo ko će tebe i Milu Dudleka da pita...es malo..slušao sinoć..Milu the Dudleka..
kaže vako.,.
kad idem za Austriju...za Beč..idem preko Zagreba i to mi je kao da idem unapred...u budućnost..
.šta je htio reći...(prevedi..).
...ako bi išao preko Beograda to mu je kao unazad...:hahaha: :hahaha:..moraš znati..da RS..je vezana za CRO...i ovisi o nama i Srbija isto tako...CRO je ZAKON....

Omg koja idiotska analogija... Prosto zacudjujuce... Jos se sladis ovom svojom debilnom izjavom... Omg...

Nekad me bas zacudis maloumnom logikom kojom se koristis...

Normalno da ce da ide u Bec preko Zagreba jer je tako blize (prosto i jednostavno...).

Kao sto ti neces da ides u Sofiju preko Londona, tako bi bilo bezveze da neko iz Banja Luke preko Beograda ide u Bec...

Jel ti je malo jasnije ili da postavimo ovde kartu koja ce jos malo da ti pojasni...

I (dizvines) boli Mileta za CRO... Samo malo podilazi da bi u cepanje Bosne uvukao i Hrvate, pa tako i sam lakse ostvario svoj cilj...
 
to je tvoje ogledalo da ne kažem zrcalo..šuplje i prazno,bezsadržajno,puno zlobe,jeda,pakosti i mržnje,kukavičluka i poniznosti pred jačim a osionosti i nemilosrdja pred slabijim i malobrojnijim..što bi rekao moj djed pokojni:"ptica po poju a čovek po govoru se prepoznaju..."nastavi i dalje sa vatrometom mržnje i pakosti,dobro tii ide...možeš kako hoćeš a ne možeš dokle hoćeš..

aaaaaa... ne..ne ..druškane..nećemo se lagati...ne..ne.. ti si prvi počeo...ja sam ti samo dao ..verziju tovga mišljenja..od strane "malih zelenih"....ja sam Hrvat..a sve što si naveo..odlika je tovga duševnog stanja..
idemo redom...
1)šuplje i prazno
zar već godinama ne kakite ovdje da ce se ..RS..odvojiti..dokle bre..stalno lazete i kakite bez veze odvojite se već jednomm..ajde..
2)bezsadrzajno..
stalno jedno te isto..bez novih ideja..kakite o tom entitetu da je drzava.. a postoji samo u okviru BiH..i nikako drugačije..i ti meni kazes BEZSADRZAJNO..ma nemate više.., VI... ni mašte ni sadržaja..
3)puno zlobe,jeda,pakosti i mržnje,kukavičluka
ma tko ispravlja,prepravlja,pravi zamjene teze... osim radikala..počevši od ww2-četnika ...pa do ratova 90tih..ajde praviš od sebe .smijuriju...koga pokušavete lagati....
4)pred jačim a osionosti i nemilosrdja pred slabijim i malobrojnijim
..ne kontam..zar niste bili..sve i svuda ...najnaoružaniji ..dobili sve bitke i izgubili sve ratove...
:bye:..
 
Omg koja idiotska analogija... Prosto zacudjujuce... Jos se sladis ovom svojom debilnom izjavom... Omg...

Nekad me bas zacudis maloumnom logikom kojom se koristis...

Normalno da ce da ide u Bec preko Zagreba jer je tako blize (prosto i jednostavno...).

Kao sto ti neces da ides u Sofiju preko Londona, tako bi bilo bezveze da neko iz Banja Luke preko Beograda ide u Bec...

Jel ti je malo jasnije ili da postavimo ovde kartu koja ce jos malo da ti pojasni...

I (dizvines) boli Mileta za CRO... Samo malo podilazi da bi u cepanje Bosne uvukao i Hrvate, pa tako i sam lakse ostvario svoj cilj...
zar Zagerb nije ustašija..kud bas preko mrskog neprijatelja..koliko znam..moze se do Austrije i preko..Bugarske..ma kod bas preko..ustašije..a to što je kraći put..ne budi smešan...mislis da Milu tje Dudleka..ebe benzin...ima Milo the Dudlek..da sluša..sve da ponavlja.. ko tablicu množenja..reko ti ja...
 
zar Zagerb nije ustašija..kud bas preko mrskog neprijatelja..koliko znam..moze se do Austrije i preko..Bugarske..ma kod bas preko..ustašije..a to što je kraći put..ne budi smešan...mislis da Milu tje Dudleka..ebe benzin...ima Milo the Dudlek..da sluša..sve da ponavlja.. ko tablicu množenja..reko ti ja...

Kao sto rekoh... Pokusava i Hrvate da uvuce u razbijanje Bosne, jer ce tako brze i lakse da je razbije...

Ako je potrebno... pocece i da stedi na gorivu...
 

Back
Top