Treća najtoplija zima u Srbiji od kad postoje merenja

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
289.770
Prvi put od kad postoje merenja, dva grada u Srbiji , Novi Sad i Zaječar,tokom zime nisu imala nijedan ledeni dan, a zimu su obeležili toplotni, a ne ledeni talasi.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, zima 2022/2023. godine bila je treća najtoplija u Srbiji od kad se vrše merenja. Toplije su bile samo zima 2006/2007. godine, kao i ona davna 1950/1951. godine – mada je ona bila za samo gotovo neprimetnih 0,01 °C toplija od ovogodišnje. Zima je bila druga najtoplija u najvećim gradovima u Srbiji: u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Topla zima usledila je nakon druge najtoplije godine od kad postoje merenja u Srbiji.
Podsetimo, meteorološka zima razlikuje se od kalendarske, i traje od 1. decembra do 28. februara.
157980_rhmz-1_f.jpg

I u ostatku Evrope je bilo toplo. Prema podacima Copernicus Climate Change Service, ova zima bila je druga najtoplija i u Evropi, a toplija je bila jedino zima 2019/2020. godine.

Temperatura

Mada je ovogodišnja zima, po izveštaju RHMZ, bila najtoplija jedino u Ćupriji i Banatskom Karlovcu, ona je bila druga najtoplija u čitavom nizu gradova: u Beogradu, Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Kraljevu, Požegi, Sjenici, Nišu, Zaječaru, Dimitrovgradu, Vranju i na Paliću.

Sva tri zimska meseca imala su tzv. toplotne talase, kako se u klimatologiji nazivaju periodi sa temperaturom znatno iznad normale. S druge strane, u Srbiji je zabeležen ukupno jedan talas hladnoće tokom čitave zime – samo na Kopaoniku, i to samo od 5. do 9. februara.

Decembar i januar su zauzeli druga mesta na listi najtoplijih u Srbiji od kad se vrše merenja. Decembar 2022. godine bio je rekordno topao na 6 lokacija sa zvaničnim merenjima, uključujući tu i Beograd, gde postoje podaci sve do 1888. godine.

U Kragujevcu je sa 22,2°C izmerena najviša decembarska temperatura od kad se vrše merenja u ovom gradu. U Velikom Gradištu sa 17,8°C i na Crnom Vrhu sa 17,3°C izmerene su najviše januarske temperature na ovim lokacijama od kad se vrše merenja
link
 

Top