Trebamo li zaboraviti Narodne Heroje NOB-a?

ПРИМЕРИ НАЈВЕЋИХ ЗЛОЧИНА КОМУНИСТА НАД СРБИМА

(Из специјалног издања "Погледа" бр. 1 "Злочини комуниста над Србима")

Од 1 до 7 податке сакупио прота Милорад СИМИЋ из Чечаве:

1. ВАСО ГОРИЧАНАЦ (из Чечаве код Теслића), син Видов, рођен 1882. Он је посебна, јуначка, поносна али и веома тужна прича овога села из тога времена. Погинуо је, боље рећи после страшних мука издахнуо је, септембра 1943. године. Као старији човек, био је демобилисан још на почетку Другог светског рата. Ослобођен је, дакле, активне војне службе. Био је у устанку против окупатора у овом крају 1941. године, но као што рекосмо, због старости, врло брзо отпуштен, и живео је код своје куће као цивил. Пре рата Васо је био жандар, висок преко 2 метра, врло снажна и корпулентна личност, страх и трепет за сеоске ситне криминалце, крадљивце, кокошаре и мало превише несташне ђилкоше, лоле и "бекрије", каквих је било и овде. Једна од тих проблематичних по ред и закон особа био је и тај младић тадашњи Богдан Видовић, касније познати Кевчија. Због неких прекршаја (савременици тога доба који су још живи тврде, због ситних крађа кока, јаја и сл.) жандар Васо би га поштено избатинао, са жељом и намером да од њега изгради поштенога и карактернога човека, што је тренутно и делимично био успео (Богдан је био и у српским соколима, њихов члан; о томе постоје и фотографије). Но, заслужне батине, као поправну меру, никада није заборавио жандару Васи, иако му он није желео зло, него само да од њега направи поштена човека. Чекао је Богдан и дочекао дан Д, када је могао на веома бруталан начин да се освети овој кршној старини. Уосталом, какав му је био карактер видимо и из чињенице да је омогућио ликвидацију и свог рођенога брата Душана.
Крајем лета 1943. Кевчија је ухватио код његове куће старца Васу Горичанца, свезао га и отерао најпре у 11. дивизију, предајући га тамошњем команданту. Не налазећи на њему кривицу, било какву, због које га је могао казнити, тај командант дивизије враћа га и предаје на располагање Б. Кевчији. (У даљем тексту изостављаћемо презиме Видовић, из поштовања према свим часним и добрим Видовићима из Чечаве и околине.) Богдан је то искористио да крајем септембра 1943. на њему искали сав свој бес. Лично је, уз малу помоћ сарадника, спровео над њим заиста нечувен масакр. (Обзиром да је тада већ било мразева, јер су те године познате по јаким и раним зимама - једно јутро га је натерао да пузи уз "бандеру", тј. гладак стуб, који је претходно ноћу полио водом, како би ујутру био што клизавији; а испод би поређао бајонете, како би мученик Васо на исте се набадао. Потом је заложио велику ватру, свезао старца Васу уз један стуб, као неки велики ражањ, и тако га пекао. Претходно му је чак ложио ватру на прсима. Пекао га је тако уз ватру док му нису очи искочиле, тј. исцуриле од велике температуре. Када је већ пао у тоталну кому, пререзали су му гркљан и испалили један метак у њега.) Тако је завршио овоземаљски живот мученика Васе, учесника Првог светског рата и старога жандармеријскога наредника Краљевине Југославије. Ту где је мученички скончао, одмах су га ту и закопали у земљу. То је било на месту зв. Црквине у Чечави, удаљеном од светог храма око један километар, северно.
На овом месту његове кости су боравиле све до 20.02.1996. године, када су наши домаћини, добри и честити Срби православни овога места, са надлежним свештеником ископали кости страдалничке Васине и на достојан начин са спроводом сахранили их у Планско гробље у Чечави, где то и припада а по православном обреду, како и приличи хришћанима православне вере. Приликом ископавања ових костију пронађен је и ланац и катанац на костима руку којима је био везан, као и велики коноп од падобрана, којим му је било везано тело и којим је он био привезан за поменуто дрво-стуб на коме су га пекли уз ватру. Овај ланац, катанац и конопац се и данас чувају код наше цркве, које све заинтересоване и све нас подсећа на та страшна и ружна времена проклетога братоубиства и страдања, за што можемо само рећи: споменуло се не повратило се.

2-3. БОШКО ИЛИЋ (из Продановића код Теслића), син Луке, рођен 1907. године, отишао у устанак 1941, четнички првоборац. Заробљен крајем јуна 1943. од партизана у пределу села Укринице и исте године јула месеца на свиреп начин убијен. Заједно са њим је заробљен и ликвидиран и један млади четник пореклом Рус АЛЕКСА НОЖИЛОВ. Обадвојицу су поубијали у непосредној близини светог храма у Чечави у једном потоку, где су и закопани у тзв. "пасију гробницу". Њихови сродници су стављали обележје, дрвени крст, на њихове гробове, који су "нестајали", или пак иструлели, те последњих година нису били видљиви. Пре него што су погубљена ова два јунака, над њима је обављено веома тешко садистичко иживљавање (живе су их резали ножем и тестером, живе их пекли по деловима тела нагонећи да једу сопствено месо, клештима чупали бркове и браду, телефонском жицом везивали руке, пребијали и ноге и руке и ниједној кости скоро нису поштедели целовитост, а потом заклали и бацили у један прокоп од воде ископан после кише. Ту су их само мало затрпали неким лишћем и грањем, те су пси врло брзо почели да их извлаче, разносе и једу, да би потом мало боље били загрнути земљом. Ово недело учинише партизанске јединице тзв. 2. крајишке бригаде.
(Године Господње 1996, у суботу 26. октобра, кости ових мученика су извађене и на достојан начин пренете и сахрањене на Станојевића и Продановића гробљу. Ово Богоугодно дело на иницијативу надлежног свештеника, протонамесника Милорада Симића - попа Миће, учини породица пок. Бошка. Да би се ово реализовало, много су помогле све јавне институције МЗ Чечава, као и све општинске институције, где посебно истичемо МО и ОО СДС, Секцију Српског Сокола и др. Исто тако су они поступили и у каснијим сличним подухватима у овом месту.)

4-5. РАДЕ КОВАЧЕВИЋ, рођ. 1921. год. и ДРАГУТИН КОВАЧЕВИЋ, рођ. 1923. год. синови Миле, рођена браћа, из Речана код Теслића, били су обични цивили, боловали од тифуса. Тога дана и датума кроз ово село је наишла партизанска бригада под командом Богдана Кевчије, и са њима је био злогласни већ помињани Љубо Карача, коме је главни ратни реквизит био нож. Обадва ова рођена брата изнели су на постељи из куће и поред саме реке Укрине а наочиглед старих родитеља Љубо Карача их је обојицу заклао, и потом облизао крвави нож. Само пар дана после тога, а од тешких мука и жалости за закланим синовима, обадвоје њихових родитеља су поумирали.
Одмах после овога трагичног догађаја, старији брат МИРКО КОВАЧЕВИЋ, се до зуба наоружао и кренуо да освети своју болесну, трагично настрадалу браћу. Ко је год имао било какве везе са партизанима, или само мирисао на њих, он би га убио. Тако је чинио све до дана своје јуначке погибије 1946. у борби са партизанима - ОЗН-ом, када је наишао на њихову заседу у селу Ранковић код Теслића.

6. САВО ГАЧИЋ, син Тоше, брат Бошов, из Речана код Теслића, као цивил убијен је од припадника партизанских јединица под командом Б. Кевчије 1943. год. Обзиром да су се познавали од детињства, њега је Богдан лично позвао као свога комшију да дође код њега, што је овај и учинио и понео са собом "половку" тј. пола литра ракије, да ето на неки начин домаћински почасти (команданта) Богдана. И заиста Богдан је узео то поштење и наздравио за своје здравље а за покој душе Савине (тога који му је донео ракију), потом га довео у свој штаб, свезао га, мрцварио га убадајући га ножем у леђа, а потом га ликвидирао.

7. ЂОРЂО ГОЈКОВИЋ, из Речана код Теслића, погинуо као цивил 1943. Пошао је ћерки у госте и идући преко једне стране сеоским путељком, партизани га угледали и почели се такмичити који ће га пре погодити. Дакле, служио им као жива мета и тако га убију.
 
(Подаци Ивка Јовановића из Пожеге)
8. Навешћу и случај када је отац комуниста убио свог сина јединца. Кратко о оцу: Петко Тановић, абаџија из Пожеге, био је стари Вуковарац и комуниста, имао је жену Милицу, сина Радојицу, Ћака пред завршетком велике матуре, једног од најбољих спортиста региона. Бранио је за пожешку "Глорију", а да није било рата прешао би у БАСК. Имао је и ћерку Јулу, која је била ученица Учитељске Школе у Ужицу, а сада као пензионер живи у шапцу или околини. Петко је био поверљива личност. Заједно са Слободаном Пенезићем, Виданом Мићићем, Боровићем и Вуколом Дабићем, из села Мушвете код :ајетине довео је Живојина Павловића, Шпанског борца, члана КП Француске и КПЈ, пред Јосипа Броза, током чУжичке републикеч 1941. године. Броз му је рекао: "Слушај, Ждребе, не стигох те у СССР-у, ни у Шпанији, ни у Француској, стигох те овде у твом родном крају". После тога је настало мучење. Павловић је дотучен и бачен у јаму у Крчагову, где су комунисти тада сахрањивали и остале жртве терора. У мучењу су првачили Броз, Ранковић, Ђилас, Петар Стамболић, чак и Владимир Дедијер.
Пошто је Петко био озлоглашен као убица, породица му је била под ударом освете, а првенствено син му Радојица. Школски другови су му саветовали да се склања кад они нису ту. Када му је то досадило, потражио ме је преко моје сестре коју је познавао. Са њом је дошао у мој крај да нам се јави. Код нас је остао и био је омиљен омладинац у омладинској чети. Када су омладинци слати у школу резервних официра, замолио сам мајора Милоша Марковића, команданта Пожешког корпуса, да га укључи у списак. Мајор је био паметан човек па је то урадио и без мене, показавши ми да га је ставио под број један, иако је по азбуци био на крају. Мајор ме је похвалио што сам се тако поставио према свом другу. Омладинци су завршили школу резервних официра, а међу првима у рангу нашао се Радојица Тановић. У то време постојале су две такве школе, једна у Источној Србији, негде испод Хомоља, а у Западној Србији у Брајићима. Ови који су били у Брајићима, међусобно су направили велико другарство и међуповерење.
За одмазду што се Радојица прикључио својим друговима, дошла је одмазда оца да казни свог сина "издајника" и "народног" непријатеља зато Што је постао резервни официр и прихватио идеолоШке смернице Равногорског покрета. Приликом заробљавања многих припадника Равногорског покрета по повратку из Босне, равногорци су и даље били под оружјем. Хватани су, па је тако ухваћен и Радојица Тановић. Стрпани су у двориште неке школе крај Дрине, а податке је узимао мајор Озне за Подриње Минић зв. Шпанац. Давши своје име и презиме Радојица Тановић, мајор га је питао: "шта ти је Петко Тановић", Радојица је одговорио: "Рођени отац". Мајор је рекао да ће проверити да ли је то истина, што је и учинио. Све су извели на стрељање и њега последњег. Мајор је питао свог колегу Петка телефоном шта да ради са његовим сином, а Петко му је рекао:
"Јеси ли побио остале у духу Титовог циркуларног наређења, да све заробљене припаднике Равногорског покрета, без обзира на године и пол треба стрељати, јер ће их народ у свом месту бранити..."
Изузетак су чинили официри команданти и функционери Централног комитета, који су спровођени у места где су деловали да им се тамо суди.
Кад му је мајор рекао да је стрељао све заробљене, Петко му је рекао да стреља и његовог сина. Чедина, сестра Драгана Кувељића, првоборца, која је била секретарица код Петка, осумњичена да је она предлагала да се Радојица стреља, изјавила је да она у то није умешана, а да је то била одлука Петкова. Петко је ову ствар крио од супруге и кћерке, али су то оне сазнале од Шпанца. Касније је Петко ментално пореметио, ноћу је устајао и ишао у вашариште - игралиште где је његов син некада играо фудбал, зовући: "Сине, Радојица, опрости". Радио је то дуже времена и најзад умро, остављајући иза себе супругу Милицу и кћерку Јулу. Јула и данас живи као пензионисана учитељица у Шапцу или околини.

Подаци Милете Симића из Малог Пожаревца:
9-13. Радић Никола, Новка (Николина жена), Живодраг (Николин син), Милева (Живодрагова жена) и Милорад (Николин син), сви из Малог Пожаревца; жртве су мучене и масакриране, 4. фебруара 1944, од стране партизана под командом Марка Никезића. Имовина им је опљачкана, а кућа и штала спаљени. Масакр је извршен под оптужбом да је Никола Радић пријавио жандармима Љубивоја Гајића, водећег комунисту на Космају. Поред Љубивоја Гајића, у кући Николе Радића жандарми су тада убили и Вучка Милићевића из Дражња и Витоку Живановић, њихову пратиљу. Међутим, према сведочењу ћерке Љубивоја Гајића, ову комунистичку тројку није издао Никола Радић, већ Гајићев конкурент и кум Драгослав Дража Марковић.
14-15. Љубомир и Даринка Живковић, из Малог Пожаревца, муж и жена, убијени 20. септембра 1944. испред своје куће од стране комшија партизана, зато што су их псовали (Љубомир је имао 79, а Даринка 55 година).
16-17. Војислав Милосављевић и Љубомир Бранковић. Ујесен 1943. Војислав је женио сина Бору са Љубомировом ћерком Радмилом. У вечерњим сатима дошла је партизанска тројка коју је предводио учитељ из Дражња Добривоје Милићевић звани Вучко. Тројка је вечерала на свадби а затим повела младожењиног и младиног оца са образложењем "да им покажу пут". Убијени су недалеко од куће јер су били газде и антикомунисти. Војислав и Љубомир су знали да ће бити убијени, али су пристали да пођу са убицама плашећи се за животе своје деце.
18-22. Учитељице Крстина Стојановић из околине Крагујевца и Милица из Велике Иванче, сеоски кмет Станоје Јовановић Жмурић, трговац Стеван Којић и четник Радомир Бабић. Око Светог Николе 1943. године партизани Космајског одреда Љубомир Ивковић "Шуца", Божидарка Дамњановић "Кика", Добривоје Милићевић "Вучко", учитељ из Дражња, и други, спровели су жртве у кућу Богдана Ранковића, која се налазила на крају Мале Иванче, поред гробља. После мучења, сви су стрељани на гробљу, а њихови гробови до данас нису обележени. Пре сахране, тела учитељица била су изложена у сали сеоске општине. Крстинин муж Воја налазио се у немачком заробљеништву. Имали су две мале девојчице, о којима су се потом старали мештани. О њима данас нико ништа не зна.
23. Душан Миладина Степановић из села Дучина код Сопота, рођен 1925, јединац. Са Школовања у Београду дође на игранку 7. јануара 1946. На игранци је критиковао нову власт. Кад је пошао кући, сеоки комунисти пођу за њим. Одведу га поред гробља ка Неменикућама и убију. Закопају га у колиби за овце, под јаслама. Његово тело вероватно и сада лежи тамо. Колиба се налазила на имању Јеремије Милошевића у Неменикућама, крај Мелнице. Ово је испричао један од убица, пред смрт.
24-25. Златија Арсенијевић из Малог Поповића код Сопота и инжењер Костић. Костић је радио у Раљи, не зна се одакле је. Када је био код Златије, дошли су партизани Чолић и Милићевић из Дрежња. Рекли су да их воде у партизане. На крају села су их опљачкали и масакрирали, тако да су их сутрадан сељаци једва препознали.
26-46. Стрељање 21 сељака из Љубомира код Требиња 27. фебруара 1942. године, према подацима др Саве Скока: За време масакра тих недужних Љубомираца, понашање Саве Ковачевића, Петра Драпшина, Димитрија Булајића и Драгице Правице било је ужасно сурово. Према казивањима Мирослава Зотовића и Риста Кијца, који су као омладинци морали да присуствују том стрељању, Сава Ковачевић је тражио добровољце из Љубомирског батаљона да изврше пресуду, али се нико није јавио. Ни на поновљени захтев, саопштен застрашујућим тоном, нико од Љубомираца није изашао из строја сем Стојана Кијца, командира Домашевске партизанске чете, који је замолио Саву Ковачевића да ослободи најмлађег осуђеника - Јанка Ковача. Одговорено му је: "Хоћу, осободићу га уколико ти станеш на његово место." Пошто нико од Љубомираца није пристао да братском и комшијском крвљу упрља руке, стрељање су извршили највиши руководиоци и егзекутори из казнене експедиције Димитрија Булајића. Када је, након првог плотуна, један од стрељаних, док му је крв шикљала из груди, узвикнуо: "Живела Русија!", пришао му је Сава Ковачевић с пиштољем у руци и, уз ружну псовку, испалио му неколико хитаца у главу. Драгица Правица је, на запрепашћење присутних проверила да ли је смртна казна ваљано извршена, пуцајући из пиштоља у мртве људе. Најтужније и најружније било је коло које се ухватило око побијених људи, ни кривих ни дужних.
 
Ovo je demokratska zemlja i svako danas moze da govori sta zeli, ali sam licno misljenja da se danas previse ljage baca na partizanski pokret, Josipa Broza i komunizam uopste. Pri tom zaboravljamo na istorijske cinjenice, po kojima je partizanski pokret poneo najveci deo tereta oslobodjenja Srbije od okupacionih snaga, i da je vodio vise presudnih bitaka protiv nemacke i drugih vojnih snaga. Cak smo doziveli da nas Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije u Beogradu, na neki nacin kritikuje i zameri nam sto ne cuvamo uspomenu na ljude koji su polozili svoje zivote zarad oslobodjenja svoje domovine. Koliko vidim, tema je "Trebamo li zaboraviti Narodne Heroje NOB-a ?", a ne "Komunisti su krivi za sva zla u predhodnom periodu". Prema tome, mislim da bi trebalo da se stidimo naseg odnosa prema uspomenama na narodne heroje, jer u Beogradu postoji ulica Generala Zdanova, a ne Josipa Broza Tita. Ovim ne branim komunizam niti njihova nedela, ali, uz sva zla koja mu se pripisuju, Tito je pre svega predvodnik pokreta koji je najvise zasluzan za oslobodjenje nase zemlje u Drugom Svetskom ratu i osnovni red bi bio da i on dobije jednu iole prometniju ulicu.:rtfm: Moram da napomenem samo da se ovim ne deklarisem kao komunista, vec kao osoba koja smatra da bi na svakog ko je ucinio nesto znacajno za ovu zemlju i srpski narod, trebalo da cuvamo uspomenu dostojnu njegovog dela.
 
Ево мало укратко о партизанским бандитима..

Већ 30/31. јануара Преки војни суд 1. батаљона осуђује на смрт 16 „најистакнутијих разбијача народноослободилачке борбе" у Дабарској вили. Четворица су стрељана, а осталима је казна изречена условно на годину дана. Под непосредном командом Саве Ковачевића и Петра Драпшина, партизани су 27. фебруара под уобичајеним лажним оптужбама на Радачком бријегу стрељали 21 сељака. После „ужасно суровог" наступа и стрељања пред великим народним збором, партизани су, пише Скоко, око убијених заиграли коло.

Један од најмонструознијих злочина одиграо се током 3. и 4. марта у Голобрђу, на Дивљакуши и у Мекој Груди, када партизани стрељају 41 особу. У Ластви су стрељали браћу Петра и Ивана Саичића, којима су као отежавајућу околност узели што су били добровољци на Солунском фронту. У селу Брајићевићи стрељали су 12 старијих људи. После обилног ручка, пред масом света, Драпшин је уперио пиштољ у Милана Зиројевића, рекавши: „Овога гађам у око". Ипак је промашио, па је несрећника, који је говорио да ништа није крив, дотукао партизан Славко Коцка. Утом је родбина осуђених, до тада у неверици, стала да лелече, док су партизани започели песму и шенлучење, терајући родбину да им се придружи. „Та стравична мешавина песме и лелека остављала је поражавајући утисак на све присутне, изузимајући организаторе и извршиоце тог грозног чина", пише у својим сећањима Саво Скоко.

Партизанско коло, над још топлим лешевима (буквално), вило се и у Јасенку. Драпшин је ту изјавио: „Морамо убијати и невине заједно са квислинзима да не би нас они убијали". На игранкама око убијених у селима Мала и Велика Гарева и Добреље партизани су певали своју нову песму: ''Што не ваља убићемо, комунизам ширићемо''. У Добрељима су стрељали два старца и једног 13-годишњег дечака, Обрена Николића.

Драпшина, потоњег команданта једне од комунистичких армија, Саво Скоко описује као „психички нестабилну личност", уз напомену да се ова нестабилност „граничила са лудилом". Непосредно после рата, у тренуцима психичког растројства, Драпшин је извршио самоубиство, што су комунисти, као и његове злочине, деценијама скривали.
 
За Павла Ковачевића, партијског руководиоца Оперативног штаба за Херцеговину, Скоко каже да је био још гори и да се његов екстремизам граничио „са неком врстом менталне поремећености". Ковачевић је лично учествовао у суђењу и убиству свог оца Петра, 8. марта 1942. у Грахову. Када му је сутрадан у канцеларију дошла мајка и питала да ли може видети мужа, син јој је хладнокрвно одговорио: „Не можеш, убили смо га ноћас".

Само у зборнику докумената Недићеве управе, која су сами комунисти одабрали и објавили 1965. године, наведено је око 1.000 имена њихових жртава (цивила) у „Недићевој Србији", пре јесени 1944. године. Само једна допуна списка жртава комунизма из 1941. године садржи 76 имена земљорадника, чиновника, домаћица, свештеника, занатлија. Недићеве власти наставиле су да бележе убиства и наредних година. Августа 1942. године недићевци су евидентирали 18 случајева убистава цивила. На пример: „Трећег августа у селу Негришори (Гуча) убијен је од стране партизана Миломир Давидовић, који је раније био у партизанским редовима, па је одрекао сарадњу комунистима". Или: „Тридесетог августа од стране комуниста убијен је у Страгарима (срез Орашачки) Мирон Ђурић, архимандрит".
 
Нови велики талас злочина покреће се крајем 1943, када су партизани отпочели са покушајима повратка у Србију. Међу најзверскијим била је ликвидација породице Радић у селу Мали Пожаревац, коју су извршили партизани из Космајског одреда, под командом Марка Никезића. Страдали су глава породице Никола, његова жена Новка, синови Живорад и Милорад и снаја Милева (Живорадова жена). У овом селу убили су укупно 34 особе, у оближњем Малом Поповићу 22, итд. Лакоћу с којом су убијали видимо и у дневнику 1. чете Космајског одреда: „Рад у чети: Читање 'Пролетера' са дискусијом. Бријање. Увече је чета извршила ликвидацију једне издајнице из Кусатка", записано је за 20. јул 1943. А ово је запис за 21. јул: „...Индивидуално читање. Увече чета је извршила ликвидацију једног народног издајника у Кусатку".

А, онда је стигло ослобођење... Права прилика за извођење „друге фазе револуције" указала се, иза тенкова Црвене армије, октобра 1944. године. У одушевљењу што су се дочепали главног града, комунисти су се тешко обуздавали у јавним иступима. „Србији није довољно пуштено крви", рекао је Милован Ђилас у првој изјави из „ослобођеног" Београда. „Србија нема чему да се нада. За њу неће бити милости", рекао је Ј. Б. Тито у говору на Бањици новембра месеца. Прва изјава „полудивљег" Слободана Пенезића Крцуна, како га назива писац књиге „На страшном суду" др Радоје Вукчевић, гласила је: „Премного вас је остало у животу, али још имамо времена да ту грешку исправимо".

Овакав наступ комуниста у Србији потврђују и хрватски извори. Према изјави Душана Биланџића, на седници Политбироа Комунистичке партије десет дана по заузимању Београда Ј. Б. Тито је рекао: „Ми се у Србији морамо понашати као у земљи коју смо окупирали". (Биланџић је забележио и Титову изјаву из 1974, поводом оптужби да новим уставом Србију жели да сведе на Београдски пашалук. „Па то и хоћу", рекао је.)

Стојан Прибићевеић известио је један амерички лист 27. јануара 1945. године да се „после ослобођења Београда... читаву недељу дана цивили нису усуђивали да изађу на улицу". Била је то последица страховитог терора. Према подацима америчког министарства војске, комунисти су у Београду стрељали „између 13.000 и 30.000 људи".

Много година касније, мајор ОЗНА Милан Трешњић сведочио је да је у кварту којим је он командовао убијено 800 цивила. А Београд је имао 16 квартова. Када су откривена документа ОЗНА у Загребу, испоставило се да су комунисти више људи убили у једном београдском кварту него у целој хрватској престоници.

Припадник КНОЈ-а, Мија Петровић из села Бадњевац код Крагујевца, стражарио је шест месеци испод Авале, гледајући како ОЗНА сваке ноћи стреља цивиле довезене камионима из Београда. Довозили су их око 9-10 часова увече, сакупљали их у подрумима кућа београдских трговаца са леве стране крагујевачког друма, а онда свлачили и изводили на стрељање. „Слушао сам и плач и јаук тих жртава док су их ти београдски ознаши тукли, рукама, ногама и кундацима, јер су се они једва кретали, а јака зима, они јадници голи", сведочио је Петровић. Он је такође показао масовну гробницу, односно некадашњи немачки ров за стојећи став дуг око километар и по, од скретања за Раљу према Београду, тик изнад друма. Како је која група стрељана, ров је затрпаван, а и данас се виде касније настала улегнућа. „За оних шест месеци док сам ја био по стражама, верујем да је побијено најмање 10.000. А колико је у новембру и децембру, па и у октобру 1944. пострељано, не знам, али сам слушао од других да су за та два-три месеца стрељали масовније", каже Мија Петровић.

Друга масовна гробница налази се у негдашњим Белимарковићевим воћњацима на Бањици. Овде је током рата било највеће немачко подземно складиште бензина на Балкану. Комунисти су цело складиште напунили лешевима, па су поред копали нове масовне гробнице, као и у Лисичјем потоку, у Железничкој колонији и на многим другим местима. Истовремено, концентрациони логор на Бањици није престао да ради, само је променио чуваре.

Судбину престонице, у одговарајућој сразмери, доживели су и сви други градови у Србији. У Нишу, злогласни концентрациони логор на Бубњу наставио је да ради. Нишлије и мештани околних села и варошица убијани су на брду Бубањ, иза зидина Казненог завода, као и на местима где су данас тениски терени и ров иза тврђаве. Једно од највећих стратишта било је у селу Крупац код Алексинца, где су сељаци, много година касније, приликом орања откопавали људске кости. Према минималној процени историчара Александра Динчића, у Алексинцу и околини комунисти су убили преко 600 особа.

Засад најдетаљнији попис жртава комуниста сачинили су историчари Горан Давидовић и Милош Тимотијевић за чачански крај. Сакупили су имена 1.341 жртве, с тим што за 735 особа није било могуће утврдити од кога су страдале, али поуздано се зна да је реч о противницима комунизма. Овде треба додати још преко 1.000 младића које су комунисти насилно мобилисали и смишљено одводили пред немачке цеви на Сремском и другим фронтовима тога доба. Иницијатива да се откопа једна од масовних гробница, на помоћном игралишту ФК ''Борац'', увек је пропадала.

У Крагујевцу, комунисти су највише убијали у Капислани, у кругу војне фабрике, а имали су и логор на Метином брду, такође преузет од нациста. У Крушевцу постоји чак и топоним Маџино гробље, према имену једног комунисте. У Ужицу, крајем 1944. и почетком 1945, убијали су у Скојевском парку на брду Пора, у Крчагову, где је данас градска болница, у Старом граду (данас: Теразије), као и у траншејама изнад Царине. У Ваљеву су убијали на брду Крушик, испод касарне Петог пука. Жртве лесковачког краја убијане су у околним селима, највише у Славнику, где је постојао и логор. У Горњем Милановцу, многи „народни непријатељи" издахнули су под мукама у згради старог суда, где је била главна тамница. У самом граду егзекуције су биле на месту званом Гробље. У Ресави сваке ноћи су била стрељања крај друма Свилајнац - Црквенац, а масовна гробница постоји и у Расаднику. Масовне гробнице у Јагодини налазе се у багремару крај пута за Ракитово, у багремару Мике Младеновића и на Коњском гробљу, које се и данас зове Стрелиште, а у Зајечару на брду Краљевица, крај пута за село Вражогрнац, у потоку Змијанац, у јаругама према Бољевцу, на обалама Тимока, у шуми поред Тупижнице...

Као стрелиште у Шапцу послужила је стара тврђава, док је у Пожаревцу највише невиних грађана пало крај старог петровачког пута.

Једна од данашњих општина са највећим бројем жртава комунизма је Аранђеловац. Истраживач Раде Главаш сакупио је више од 500 имена убијених, која ће ускоро бити објављена у његовој књизи. Комплетан попис постоји и за општину Сопот, који садржи 202 имена убијених од комуниста.

У Новом Саду комунисти су убијали „народне непријатеље" у Рајиној шуми, а у Банату највише у Делиблатској пешчари. На Космету, највише у Косовској Митровици, а постојао је и логор крај манастира Високи Дечани, у коме су кости остављали „кулаци" из целе Србије.
 
Ovo je demokratska zemlja i svako danas moze da govori sta zeli, ali sam licno misljenja da se danas previse ljage baca na partizanski pokret, Josipa Broza i komunizam uopste. Pri tom zaboravljamo na istorijske cinjenice, po kojima je partizanski pokret poneo najveci deo tereta oslobodjenja Srbije od okupacionih snaga, i da je vodio vise presudnih bitaka protiv nemacke i drugih vojnih snaga. Cak smo doziveli da nas Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije u Beogradu, na neki nacin kritikuje i zameri nam sto ne cuvamo uspomenu na ljude koji su polozili svoje zivote zarad oslobodjenja svoje domovine. Koliko vidim, tema je "Trebamo li zaboraviti Narodne Heroje NOB-a ?", a ne "Komunisti su krivi za sva zla u predhodnom periodu". Prema tome, mislim da bi trebalo da se stidimo naseg odnosa prema uspomenama na narodne heroje, jer u Beogradu postoji ulica Generala Zdanova, a ne Josipa Broza Tita. Ovim ne branim komunizam niti njihova nedela, ali, uz sva zla koja mu se pripisuju, Tito je pre svega predvodnik pokreta koji je najvise zasluzan za oslobodjenje nase zemlje u Drugom Svetskom ratu i osnovni red bi bio da i on dobije jednu iole prometniju ulicu.:rtfm: Moram da napomenem samo da se ovim ne deklarisem kao komunista, vec kao osoba koja smatra da bi na svakog ko je ucinio nesto znacajno za ovu zemlju i srpski narod, trebalo da cuvamo uspomenu dostojnu njegovog dela.

:ok::klap::hvala:

Oni i jesu ginuli, za slobodu svog naroda. Nije im bilo teško da se žrtvuju za nas... A neke od nas treba da je sramota što to ne znaju da cene, da nije bilo tih žrtava nas ne bi bilo, ili bi govorili nemački, negde na Dalekom istoku...

Upravo tako:ok:

p.s. Mada na ove gore koji se izivljavaju i kopipejstuju uvek iste tekstove i ne obracam paznju...moraju negde , a i Bilja im zabiberila corbu priznajuci SVE krivice , a time optuzila i sve bosanske Srbe za sijaset zlocina , pa valjda moraju malo oduska i sebi da daju...ako nigde , a ono udri po mrznji:lol:
 
U čast mog pradjede Nikole Miljanovića Karaule, heroja NOB-a i simbolizma herojstva uopšte objavljujem sledeći odgovor Konzervatorskog odjela u Požegi u vezi obnove memorijalne baštine mog pradjede

P.S. Vidim da ima ovdje ljudi koji cijene hrabrost i prave vrijednosti koje sam sigurna da vremenom nikad neće biti zaboravljene. Nisam pripadnik ni jedne stranke, ne treba mi petokraka na memorijalnoj grobnici mog pradjede, ali takav čovjek ne može biti bez dostojne označene grobnice.
REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO KULTURE
Uprava za zaštitu kulturne baštine
Konzervatorski odjel u Požegi

Klasa: 612-08/09-07/0042
Urbroj: 532-04-11/1-09-2
Požega, 30.studenog 2009.g.


MOJE IME I ADRESA

Predmet: Memorijalna baština: spomenici narodnom heroju Nikoli Miljanoviću Karauli-očitovanje

Poštovana ------

Vaš dopis kojim od Konzervatorskog odjela u Požegi tražite obnovu spomen-groba i rodne kuće u Lisičinama vašeg djeda Nikole Miljanovića Karaule (1914-1944), narodnog heroja Narodnooslobodilačkog rata primili smo 23.studenog ove godine, te vas želimo obavijestiti o bitnim okolnostima koje se odnose na vaš zahtjev.
Konzervatorski odjeli su tijela Ministarstva kulture Republike Hrvatske koja se bave upravnim i stručnim poslovima istraživanja i dokumentiranja, te donošenjem, provođenjem i nadziranjem mjera zaštite kulturnih dobara. To znači da organiziranje i provođenje operativnih poslova obnove i zaštite kulturnih dobara nije u nadležnosti konzervatorskih odjela pa se oni ne mogu pojaviti u ulozi obnovitelja bilo kojeg kulturnog dobra. Održavanje, očuvanje i obnova kulturnih dobara zakonske su obaveze vlasnika koji se mogu natjecati za namjenska sredstva iz državnog proračuna koja Ministarstvo kulture raspodjeljuje svake godine temeljem raspisanog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske.

Rodna kuća Nikole Miljanovića Karaule i grob Nikole Miljanovića i Cvetka Jorgića u Lisičinama, općina Voćin, Virovitičko-podravska županija, bili su registrirani spomenici temeljem Zakona o zaštiti spomenika kulture iz 1967. godine.koji je prestao važiti donošenjem Zakona o zaštiti o očuvanju kulturnih dobara 1999.godine. Po donošenju Zakona iz 1999.godine, provedeni su postupci revizije rješenja o zaštiti spomenika kulture.Konzervatorski odjel u Požegi proveo je reviziju svih rješenja pa tako i rješenja o zaštiti memorijalne baštine kojoj pripadaju rodna kuća i grob Nikole Miljanovića. Temeljem usvojenih kriterija na razini Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, donesena su rješenja o zaštiti pet kulturnih dobara memorijalne baštine na području Virovitičko-podravske županije, dok su druga predviđena za brisanje iz Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske. U memorijalnoj baštini predviđenoj za brisanje iz Registra su i rodna kuća i spomen-grob Nikole Miljanovića, uništeni, odnosno teško oštećeni tijekom Domovinskog rata (1991 - 1995.)u Hrvatskoj.

Brončani spomenik Nikoli Miljanoviću koji se do 1991.godine nalazio u parku ispred zgrade općine u Slatini (tada Podravskoj Slatini)nije bio registriran, niti preventivno zaštićen spomenik temeljem tada važećeg Zakona pa se pitanje njegove obnove kao kulturnog dobra ne može ni razmatrati.

Pročelnik

Dr.sc.Žarko Španiček


Na znanje:
1. Ministarstvo kulture; Uprava za zaštitu kulturne baštine, Runjaninova 2, Zagreb
2. Općina Voćin, Trg Gospe Voćinske bb, Voćin
 
Poslednja izmena:
Ovo je demokratska zemlja i svako danas moze da govori sta zeli, ali sam licno misljenja da se danas previse ljage baca na partizanski pokret, Josipa Broza i komunizam uopste. Pri tom zaboravljamo na istorijske cinjenice, po kojima je partizanski pokret poneo najveci deo tereta oslobodjenja Srbije od okupacionih snaga, i da je vodio vise presudnih bitaka protiv nemacke i drugih vojnih snaga. Cak smo doziveli da nas Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije u Beogradu, na neki nacin kritikuje i zameri nam sto ne cuvamo uspomenu na ljude koji su polozili svoje zivote zarad oslobodjenja svoje domovine. Koliko vidim, tema je "Trebamo li zaboraviti Narodne Heroje NOB-a ?", a ne "Komunisti su krivi za sva zla u predhodnom periodu". Prema tome, mislim da bi trebalo da se stidimo naseg odnosa prema uspomenama na narodne heroje, jer u Beogradu postoji ulica Generala Zdanova, a ne Josipa Broza Tita.Moram da napomenem samo da se ovim ne deklarisem kao komunista, vec kao osoba koja smatra da bi na svakog ko je ucinio nesto znacajno za ovu zemlju i srpski narod, trebalo da cuvamo uspomenu dostojnu njegovog dela.

:ok: :klap: :hvala:
 
Treba ih zabraniti jer su se borili za vlast,ubijali narod i lagali nas 60 godina

Moj pradeda je poginuo 1944.godine...za koju se on to vlast borio:eek:...ovi političari danas ti se bore za vlast....ko se bori za vlast taj je kriminalac a ne heroj i nije hrabar...političari su sve sami banditi i kriminalci!
...lažu, muljaju, petljaju, prodali bi i vlastitu majku radi vlasti...i čuvaju i te kako svoja leđa...

Eh...što si dopustio da te lažu?....vjerovatno te i dalje lažu....

:lol: ..da nije moj pradeda iz groba govorio tvome nešto....to je već za stručnjake...
 
Poslednja izmena:
Moj pradeda je poginuo 1944.godine...za koju se on to vlast borio:eek:...ovi političari danas ti se bore za vlast....ko se bori za vlast taj je kriminalac a ne heroj i nije hrabar...političari su sve sami banditi i kriminalci!
...lažu, muljaju, petljaju, prodali bi i vlastitu majku radi vlasti...i čuvaju i te kako svoja leđa...

Eh...što si dopustio da te lažu?....vjerovatno te i dalje lažu....

moj pradeda se borio 4 godine protiv ustaša,komunista,nemaca i svakakvog ološa,da bi mu posle toga ti ,,narodni heroji,, govorili kako je ceo rat sarađivao sa ustašama i nemcima,poslali su ga na robiju 20tak godina a porodicu obeležili kao izdajničku,nije mogao nikad da se zaposli ali je bio ponosan,tako je i umro do kraja odan Kralju i Otadzbini.
 
moj pradeda se borio 4 godine protiv ustaša,komunista,nemaca i svakakvog ološa,da bi mu posle toga ti ,,narodni heroji,, govorili kako je ceo rat sarađivao sa ustašama i nemcima,poslali su ga na robiju 20tak godina a porodicu obeležili kao izdajničku,nije mogao nikad da se zaposli ali je bio ponosan,tako je i umro do kraja odan Kralju i Otadzbini.

Pogrešio stranu u ratu, nije on jedini, šta je čovek tada znao... Ali ovo nije tema o njemu...
 
Ma da, stali bi konclogori širom Evrope pre nego što bi na naše pretke došao red...
Па јесте, улога партизана у ослобођењу концлогора је била пресудна. Ни Југославију не би ослободили да им Руси нису улетели. Све у свему више су у свом антифашизму убили Срба, него окупаторских војника, исто важи и за четнике...Али то није разлог да им се скрнаве бисте, споменици...са називима улица је већ друга прича.
 
Па јесте, улога партизана у ослобођењу концлогора је била пресудна. Ни Југославију не би ослободили да им Руси нису улетели. Све у свему више су у свом антифашизму убили Срба, него окупаторских војника, исто важи и за четнике...Али то није разлог да им се скрнаве бисте, споменици...са називима улица је већ друга прича.

I partizani i četnici su bili izuzetno angažovani u građanskom ratu, u njihovim sukobima su Srbi stradali, slažem se, nije im to trebalo... Da se niko nije borio protiv nacista logori bi i dalje radili, uloga nije bila presudna, ali je odigrana, zajedno sa ostalim igračima na svetskoj sceni izneli su teret borbe i pobedili... Treba to ceniti...
 

Back
Top