Требају ли Срби бити поносни на своју историју?

Khal Drogo

Veoma poznat
Poruka
14.384
Да ли Срби треба да се поносе својом историјом?
Задњих деценија афирмише се један игнорантнски и омаловажавајући однос према српској историји, посебно оној старијој. Када се крене о историји писати или говорити ту се по аутоматизму тежиште премјести на период II свјетског рата, вријеме ендехазије, преплићемо се и саплићемо у нашим трагичним деобама, ту су на цијени данас ликови и ликуше који се лажно представљају историчарима, разне Дубравке, Латинке, Бранке и остали Бешлини, ти “тумачи“ историје, и промотери аутошовинизма међу Србљем који ће хируршки прецизно детектовати све ружне догађаје уз једно скарадно тумачење тих времена и који ће увијек расправу усмјерити ка неким проказаним “злоћама“ међу Србљем, а “изокола“ се Србима трасира пртина култури заборава како би се амнестирали они који су у разним временима нашем роду зло чинили. Зајебана игра и зајебани играчи.

Историја нашег народа не почиње са тим временом, већ много раније. Нашу су историју обиљежили и славне епохе и тегобна времена, након времена јарма шојавиле би се и славне династије, обиљежиле су велике битке и велике епопеје, многи бурни догађаји и многе значајне личности.
Величина једног народа не мјери се бројношћу, колико у неком моменту има економску или политичку важност, или колико су у неким временима знали да изаберу паметнијји пут, већ бројем великих људи које је тај народ изњедрио

А Срби су кроз своју историју, вурну и чемерну, и када би се знали начи често на вјетрометини која би многе народе просто одувала, изњедрили велики број значајних људи, неки су значајни за нашу историју, неки би у тешким временима допринели да преживимо као народ који је сачувао свијест о свом идентитету, а неки би урадили велике ствари и задужили човјечанство.
Овдје сам саставио неку листу 50 значајних личности из српске историје;
Khal Drogo znacajni Srbi 1.jpg

Khal Drogo znacajni Srbi 2.jpg

То је онако на прву руку, личности које су ми пале на памет и које сам мислио да заслужују да се уврсте. Нисам ту уврстио многе личности из новије историје, послије завршетка II свјетског рата, избјегао сам уврстити и неке који су током II свјетског рата остали упамћени, то нас увијек води у те наше трагичне деобе.
Сигурно сам се огрешио о многе Србе који су се требали наћи на тој листи, да сам правио листу за 10 или 20 минута, била би и нека друга имена, но као у шаху, такнуто, макнута, има још стотине значајних Срба и Српкиња, али ето ове сам уврстио, то је то.
Ту сам уврстио неке који се неће наћи на списковима најзначајнијих Срба, рецимо Вук II Бранковић (Змај огњени Вук), Никола Скобаљић, Јован Ненад, Бајо Пивљанин, но ти Срби симболизују пркос, слободарски дух нашег народа и они су само одабрани у плејади великих јунака који су у тешким временима пружали отпор завојевачу.
Исто важи и за Мићу Љубибратића који је само један у плејади вођа бројних устанака и буна Срба пречана.
И Војо Танкосић и Драгутин Гавриловић су ту испред бројних јунака са почетка XX. вијека којима родољубље и љубав према Србији бјеше једина водиља.
Наравно ту су и други Срби и Српкиње који су оставили траг, започели велике процесе или започели епоху српских великих династија.

Да се вратимо питању. Да ли Срби треба да се поносе својом историјом?
Ако би питали разне Дубравке, Латинке, Бранке и остале Бешлине, и уопште ту аутошовинистичку дружину, они ће сваки догађај и сваку личност скарадно тумачити, они ће увијек наћи пут да омаловаже српску историју, или ће дубокоумно примијетити како Срби робују митоманији.
Али ако погледамо сва та славна времена, славне и велике битке, величанствене примјере херојства, све те значајне личности, исправан одговор је, Срби немају право не бити поносни на своју историју.

Najslavniji period srpske istorije je Prvi svetski rat, ali trebamo biti ponosni i na Karadjordja, Stevana Sindjelica, Veljka Petrovica, cak mislim da nije poenta u njima kao licnostima nego u svim tim njihovim vojnicima, obicnim ljudima, e to su pravi heroji, nista manji od ovih istaknutijih..

Velika je i znacajna nasa srednjovekovna, posebno Nemanjicka proslost, kao i Balkanski ratovi koji su prethodili Prvom svetskom ratu, ali nemojmo zaboraviti ni na dva antifasisticka pokreta u Drugom svetskom ratu, kao ni herojski otpor NATO agresiji 1999.

Da ne bude da smo jaki samo u ratovima, imamo mi velikih drzavnika, naucnika, knjizevnika, umetnika, itd...
Mi smo narod bogate istorije i hvala Bogu da je tako..

Srbin treba da je ponosan na sebe i svoju istoriju jer je uvek gledao da zaštiti svoju zemlju, svoj dom, izgubio neobrojane živote da ta ista Srbija živi dan-danas.
Postoje imena koja prolaze nezapamćeno u našoj istoriji, ali oni su svoje živote položili da mi danas postojimo, i na konto tih ljudi pucam od ponosa.
Svaka čast naučnicima, svaka čast geniju kojeg je Bog poslao baš nama, svaka čast jer smo u svakoj nauci imali i imaćemo svoje predstavnike koji nas još više uveličavaju, ali oni koji su branili zemlju u ključnim momentima takođe treba da se bar nekad imaju na umu kad se govori o srpskom ponosu, većinom bezimeni, a junaci koji su nas zadužili da volimo Srpstvo i da želimo da ono opstane.

Пре бих рекао да на историју као историју треба да се гледа аналитички. И да се донесу неки закључци који могу бити корисни и за савремени тренутак ове наше историје тј. садашњицу.
Али ако баш мора да се бира између тога да ли треба или не треба да се поносе својом историјом, онда свакако само долази у обзир то да се поносе. Каква год да је, наша је а када погледамо историју неких "великих" нација, још много више разлога добијамо да се поносимо.

п.с. Ове сличице су само појединци а историју чини сваки Србин који је живео, то треба нагласити. Јер забуна је ако се историја и менталитет тумаче по узору на рецимо једног Теслу који јесте припадник српског народа али не може се у потпуности рећи да је његов допринос науци продукт Србије него пре његовог самог изванредног духа и ума а касније и учења по Европи и Америци, не Србији. Другим речима, Србија ничим није задужила или допринела Теслином генију и стваралаштву.
Имали смо увек поједине бриљантне појединце али свињарску државу и систем који нису томе доприносили ничим.

Naravno da treba da se ponose na svoju istoriju, ali samo narod, elita nije srpska vec jedna marionetska elita jeftina i neupotrebljiva. Srbi treba da se stide svoje elite i da je pljuju gde god stignu. Kolikogod neki Srbin bio uspesan i priznat u svetu on je odmah postao izdajnik naroda, svaka cast pojedincima, ali elita nije pet ljudi uspesnih, nego gomila neupotrebljivih seljacina sa diplomama raznih svetskih i srpskih fakulteta.

Naravno da treba da se ponosimo,steta sto mi nismo ljudi kakvi su bili nasi preci
А ко вели да нијесмо?
Него онда, као и данас, имамо увијек најгоре могуће вођство. Наравно с годинама и како вријеме пролази све је горе и горе.
Усталило се.

А ко вели да нијесмо?
Него онда, као и данас, имамо увијек најгоре могуће вођство. Наравно с годинама и како вријеме пролази све је горе и горе.
Усталило се.
Vodje su slika naroda,kakav narod takve i vodje

И да и не.
Ми смо упали у таква говна 1918. да би се из тога и пуно јачи једва извукли. А ми имамо премало ресурса за такав пад.
Nemamo osecaj za drustveno dobro svi gledaju svoj interes,
vodja je uvek u pravu

Nemamo osecaj za drustveno dobro svi gledaju svoj interes,
vodja je uvek u pravu
Природна ствар да је тако. Како реко, од 1918. године не постоји основа за здрав развој српског друштва, тј. оно најгоре код Срба је постало стандард.

Onaj koji poznaje istoriju, on je ponosan, a ima nas oko 10-15 %. Težak je i iskuljučivo ličan put spoznaje naše istorije. Škrtari se na popularizaciji srpske istorije. S druge strane, oni koji nemaju istoriju, naduvavaju je kao žabe. Naši ljudi to bolje vide i onda se zato i nameću ovakva pitanja.

PS. Evo, kao primer, mnogobrojne istorijske i ratne kompjuterske igrice kroz istoriju prikazuju Balkan bez Srbije na njemu, ili minimalistički, dok prikazuju neke države koje uopšte nisu postojale kao teritorijalno ogromne. To deci ulazi u svest i podsvest, stvaraju se kompleksi, lažna slika o sebi i istoriji svog naroda. Stvara se podanički mentalitiet koji je koristan za geostrateške planovie regionalnih sila.

Ne verujem da bi baš toliko naša vlast štedela na razvoju nacionalne srpske istoriografije da nije u pitanju tajni aneks Berlinskog kongresa, jel tako?

Poslednja izmena:
По чему то је онај млади Србин, који се борио и бранио свој народ 1941., гори и мање за понос, него онај из 1389. или 1914. нпр.?

Mladi Srbin iz 1389. i 1914. se borio protiv okupatora, mladi Srbin iz 1942. se borio uz okupatora.

Onaj koji poznaje istoriju, on je ponosan, a ima nas oko 10-15 %. Težak je i iskuljučivo ličan put spoznaje naše istorije. Škrtari se na popularizaciji srpske istorije. S druge strane, oni koji nemaju istoriju, naduvavaju je kao žabe. Naši ljudi to bolje vide i onda se zato i nameću ovakva pitanja.

PS. Evo, kao primer, mnogobrojne istorijske i ratne kompjuterske igrice kroz istoriju prikazuju Balkan bez Srbije na njemu, ili minimalistički, dok prikazuju neke države koje uopšte nisu postojale kao teritorijalno ogromne. To deci ulazi u svest i podsvest, stvaraju se kompleksi, lažna slika o sebi i istoriji svog naroda. Stvara se podanički mentalitiet koji je koristan za geostrateške planovie regionalnih sila.

Ne verujem da bi baš toliko naša vlast štedela na razvoju nacionalne srpske istoriografije da nije u pitanju tajni aneks Berlinskog kongresa, jel tako?
Није тако.
Хтио си Југу. Па настављај брез краја приносити српска жртвена стада.

Back