Ne moze kod mene percepcija, treba mi rec percepcija odvojeno od pojma stvarnost...
Jeste da na stvarnost utice percepcija, ali mi treba odvojeno , a tacno je to sto kazes, da cesto ljudi to zovu percepcijom realnosti , tj vezuju stvarnost kao pojam samo za percepciju , skup opazaja i osecaja o realnosti...ali mi treba odvojeno od te senzorske prirode pojma..
Mislim izvinjavam se sto sam malo zahtevan, tj trudim se da razdvojim pojmove dovoljno jasno , jer tako sam navikao i to je dobra navika.
Da pojasnim, ja pravim percepcione mreze, koje gledam da su homogeno formirane, a pojmovna mreza pomaze formiranju perceptivne mreze, jer ako imas pojam za neku pojavu i vidis da je manifestacija malo razlicita od tog pojma otvaras svoju percepciju za novi kvalitet, tj siris perceptivnu mrezu , zato sto ti je pojmovna mreza dobro definisana..
Tako se povecava rezoloucija percepcije , i jedan od razloga zasto su ljudi glupi je smanjenje perceptivne mreze..
Primer za to je kad neka neznalica kaze, sve sto ima volan i 4 tocka je automobil, sto je tacno , ali ukida percepciju za rafinaciju tipa postojanje fice, juga, mercedesa, ferarija, elektroautomobila jer je sve sveo na mali broj pojmova..
To se cesto radi od strane ljudi za drustvene odnose, za osobine, za emocije, te posle toga uzivaju u sve ti je to isto formulaciji svojih primitivnih, to bi bila njihova rec, ali moja je prostih zivota...jer sam pojam primitivnost definisao drugacije...slicno ali drugacije..i glupo je trositi ga umesto jednog jednostavnijeg pojma prostost...stop laznim sinonimima zato sto ljude mrzi da razlikuju sta je smer a sta pravac...kao primer to navodim.
Ovo sam zamislio mozda i kao debatu , da zajedno izguramo i vase shvatanje nekih pojmova, tj na primeru sreca i sreca , happiness i luckyness , na engleskom za koje sam ja mislio da su na engleskom jednoznacno odredjeni i tu sam video mudrost engleza da razlikuju osecaj srece od okolnosti sretnih dogadjaja..ali sipak, tip lingvista mi je pokazao da englezi ne razlikuju perceptivno ta dva pojma, iako naginju razliciti ali ne razlikuju .
A razlog zasto ljudi sirom sveta ne razliku osecaj srece od okolnosti sretnih okolnosti...je zato sto za srecu treba itekako puno sretnih okolnosti...
Nesto slicno zasto povezuju percepciju i ovo sto mi treba pojam za stvarnost ali na engleskom...ili nemackom...