Treba mi pomoc oko nekog projekta...matematicko modeliranje...

Daniel Bor

Poznat
Poruka
9.675
Zdravo svima

Treba mi pomoc oko ovog projekta posto se ja ne snalazim toliko dobro ovde pa ako neko zna barem malo da mi pomogne bio bih mu mnogo zahvalan...

Zgrada je u obliku pravougaonika a krov je zaobljen kao valjak...duzina je 150m
sirina je 72m...a visina je 36m... treba da napravim model ove strukture...
Imam neke instrukcije ali opet mi je tesko da uradim,OVAKO: Treba da zamenim te tri vrednosti u kvadratnu ili trigonometrijsku funkciju(koju odaberem) posto taj krov podseca na parabolu pa je kao kvadratna ili trigonometrijska f-ja...pa da iskoristim te tri vrednosti da nadjem koordinate pa da napravim 3 j-ne sa 3 nepoznate...i da resim to pa posle te vrednosti da promenim u formulu za kv.j-nu ili parabolu ne znam to :)

AKO BILO KO ZNA BIO BIH MU PREVISE ZAHVALAN:bye:

Zdravo svima

Treba mi pomoc oko ovog projekta posto se ja ne snalazim toliko dobro ovde pa ako neko zna barem malo da mi pomogne bio bih mu mnogo zahvalan...

Zgrada je u obliku pravougaonika a krov je zaobljen kao valjak...duzina je 150m
sirina je 72m...a visina je 36m... treba da napravim model ove strukture...
Imam neke instrukcije ali opet mi je tesko da uradim,OVAKO: Treba da zamenim te tri vrednosti u kvadratnu ili trigonometrijsku funkciju(koju odaberem) posto taj krov podseca na parabolu pa je kao kvadratna ili trigonometrijska f-ja...pa da iskoristim te tri vrednosti da nadjem koordinate pa da napravim 3 j-ne sa 3 nepoznate...i da resim to pa posle te vrednosti da promenim u formulu za kv.j-nu ili parabolu ne znam to :)

AKO BILO KO ZNA BIO BIH MU PREVISE ZAHVALAN:bye:

Nisam bas razumeo sta pitas ali ako sam dobro shvatio ti ne znas jednacinu parabole , odnosno kvadratnu f-ju i trigonometrijsku f-ju :think:

http://www.matematiranje.com/II godina/kvadratna_funkcija.pdf
http://www.matematiranje.com/III godina/lopta.pdf (mozda posluzi jel pominjes neke krovove u obliku lopte :lol: )
http://www.matematiranje.com/II godina/grafici_trigonometrijskih_funkcija_I_deo.pdf
http://www.matematiranje.com/II godina/grafici_trigonometrijskih_funkcija_II_deo.pdf

Jel to tebi treba matematička funkcija čiji će grafik izgledati kao zgrada, da se tako izrazim?

Evo ovako...imam koordinate tih tacaka A(0,0) B(36,36) i C(150,0) i sada to treba da nacrtam i to ispada neka parabola ali ne znam kako ...i posle treba da dodbijem 3 jednacine sa 3 nepoznate e to ja nemam pojma kako...pa posle da izracunam a b c u jednacini ax(na kvadrat) + bx +c ...i dobijem a b i c...e sada ako neko zna POMOC:ok:

Evo ovako...imam koordinate tih tacaka A(0,0) B(36,36) i C(150,0) i sada to treba da nacrtam i to ispada neka parabola ali ne znam kako ...i posle treba da dodbijem 3 jednacine sa 3 nepoznate e to ja nemam pojma kako...pa posle da izracunam a b c u jednacini ax(na kvadrat) + bx +c ...i dobijem a b i c...e sada ako neko zna POMOC:ok:

a to tebe muči...

pa to je prosto:

9a15d30692a44e5b6f4d6b71c3c14f94.png
- jednačina parabole.

Za svaku tačku uvrstiš koordinate (x,y)

Dobiješ tri jednačine gde su nepoznate a,b i c.

Rešiš sistem.

Dobiješ jenačinu parabole.

a to tebe muči...

pa to je prosto:

9a15d30692a44e5b6f4d6b71c3c14f94.png
- jednačina parabole.

Za svaku tačku uvrstiš koordinate (x,y)

Dobiješ tri jednačine gde su nepoznate a,b i c.

Rešiš sistem.

Dobiješ jenačinu parabole.

EEE to mi treba :)
Znaci uvrstim ovo x1 y1 za tacku A(0,0) itd...do tacke C...i dobijem sistem od 3 jednacine ovako: Y1=ax1(na kvadrat) + bx + c ....i tako isto samo Y2,X2...pa Y3,X3 sa drugacijim koordinatama u mom slucaju 36,36...i 150,0???
Hvala ti

Pa kazem ti postavi nam ih :)

aaa ovde si mislio :)))))) ja mislio postavi ih i uradi :D
pa evo su kao gore sto sam napisao:

y[SUB]1[/SUB] =ax[SUB]1[/SUB][SUP]2[/SUP]+bx[SUB]1[/SUB]+C

y[SUB]2[/SUB]=ax[SUB]2[/SUB][SUP]2[/SUP]+bx[SUB]2[/SUB]+C

y[SUB]3[/SUB]=ax[SUB]3[/SUB][SUP]2[/SUP]+bx[SUB]3[/SUB]+C

e sada: koordinate su A(0,0) B(36,36) C(150,0)
Znaci da je x[SUB]1[/SUB]=0
x[SUB]2[/SUB]=36
x[SUB]3[/SUB]=150
I za ispilon:
y[SUB]1[/SUB]=0
y[SUB]2[/SUB]=36
y[SUB]3[/SUB]=0

E tako sam ja shvatio pa kada se postavi onaj sistem jednacina sto sam sada napisao ne znam da resim...:dash:
Ako sam negde pogresio bio bih Vam zahvalan da me ispravite sto pre :)

Poslednja izmena:
E tako sam ja shvatio pa kada se postavi onaj sistem jednacina sto sam sada napisao ne znam da resim...:dash:
Koji si ti razred? :think:
7. ili 8.? :think:

(0,0) : 0 =a*0+b*0+c, odavde sledi da je c = 0

(150,0) : 0=a*150[SUP]2[/SUP]+b*150+0, odavde sledi da je b = -150*a

(36,36) : 36=a*36[SUP]2[/SUP]+b*36+0, odavde sledi:

36=a*36[SUP]2[/SUP]+b*36+0

36=a*1296-150*a*36

Ovo valjda možeš i sam, zar ne? :roll:

Back