Treba mi hitno savet "veterinara"

Žozi

Zainteresovan član
Poruka
124
Zdravo svima,

Pisem u ime moje prijateljice. Rec veterinar sam stavila pod navodnike, jer mozda nekoi nije veterinar al bi mogao da ima ideju o cemu se radi u sledecem slucaju, naime:
Moja drugarica ima maltezera koji je tek 2 godine star. Naglo se razboleo. Bila je kod veterinara i prvo su mislili da ima srcanog crva (to prenose neke kao musice koje ujedu psa i postave jajasca, pa re larve napadaju krvbi sistem i organe,al toga ima koliko sam ja na netu videla vise u mediteranskim krajevima) uglavnom radjene su analize, nema tog crva, nema leukemiju ili tumor.
Kuci su sve vitalne funkcije dobre (kaki, piski i jede nornalno) jedino sto je slab, ubrzano dise i ono kljucno je sto mu se krv razredila, tj. nema gvozdja u krvi. Znaci ima mozda 10 puta manje gvozdja u krvi nego sto je normalno. Meni to lici na neku anemiju, i veterinari mu sada daju gvozdje, i stalno je na infuziji.
Nikom nije jasnio sta mu to "jede" krv.
Ne znam da li se neko susreo vec sa ovako necim ili ima mozda neko slicno iskustvo.
Znaci ako neko bilo sta zna ili ima ideju, savet javite mi molim vas.
Mozda ce mu sada biti bolje kako mu daju to gvozdje, ali meni to ne zvuci kao resenje. Jer se uzrok time ne resava, tj. plasim se da kad budu prestali da mu daju gvozdje da ce mu se stanje ponovo pogorsati.

Zahvaljujem se unapred na komentarima

pozz
 
Hmmm..
A kakve su mu sluzokože? Beonjače? Koje boje?
I kakva mu je stolica i urin? Normalni ili sa primesama krvi? Jel' ima nekih oteklina u predelu stomaka? Da li je pretrpeo neke povrede u skorije vreme možda?
Vrlo je retka pojava da bez ikakvih simptoma osim opšte slabosti dolazi do 'nestanka' krvi, tj. gvožda...
Takođe, ako su ostali opšti parametri krvne slike dobri i u nekim normalnim granicama (Er, Le, Tr) onda treba posumnjati možda i na crevnu infestaciju nekim parazitom ili možda i alergiju na gvožđe a možda nešto i u organizmu vezuje gvožđe... opet, nije dovoljno precizno, da li nema gvožđa u krvi ili hemoglobina... jer u krvi postoji i slobodno gvožđe čiji je deficit takođe moguć...

Svakako, ako ova terapija ne bude učinkovita, treba razmisliti i o promeni veterinara i potražiti pomoć na nekom drugom mestu...

P.S. Ja nisam veterinar ali ću biti jednog dana, u što skorije vreme, nadam se.. :)
 
Zozi pozdrav, imali smo veoma slicnu situaciju sa nasim malim, mesanac maltezera i silki teriera. Takodje iznenada se razboleo, nesto je crpelo crvena krvna zrnca, posle cega su mu se pluca punila tecnoscu i nije mogao da dise, jako su se borili za njega, bio je na infuziji i predlozili su nam kompletno menjanje krvi ali ne kao trajno vec privremeno izlecenje, ali jos uvek ne znamo sta je tacno bilo u pitanju, tako da ne znam odgovor nazalost i ne mogu vam pomoci ali mozda bi se moglo istraziti u pravcu nekih urodjenih bolesti krvi maltezera, ako postoje? Nadam se zaista da ce ozdraviti malisa. Drzim mu palceve od sveg srca.
 
Zdravo,

Zao mi je sto se tek sada javljam.
Mali je umro nakon nedelju dana mucenja.
Ipak je bila leukemija, po veterinaru.
Sorry sto vam tek sada javljam, ali iskreno, nakon toga sto sam saznala da je umro zaboravila sam na forum.
Tako mi je zao. Ja nekako ne verujem svemu tome....i ja bih pre rekla da je nesto urodjeno bilo, ili nasledna leukemija, jer kontam da se to ipak ne dobija tek tako.

Hvala svima na savetima i interesovanju...
pozz
 

Back
Top