Treba li vratiti pionire?

Споља гладац изнутра јадац.
Погледај новине после Титове смрти - екномија пропада, криза, бонови ... Нема кредита да Југословенима обезбеди да се запосле на државном послу и не раде ништа до краја живота.
На Косову и Метохији је кренуо да бива много већи хаос јер су Албанци чекали само да Тито умре па да направе хаос.
Битно да је постојао понос, али се од поноса пионира не живи док неко трпи силовање и прогоне, или док убијају људе.
To se dogodilo kada je Tito preminuo . Tada je i počelo rasulo Jugoslavije. Svi koji su tada bili na nekoj političkoj funkciji grabili su Šakom i kapom

To se dogodilo kada je Tito preminuo .
Да је Тито оставио нормалну економију, не би се она срушила сама од себе.
Пошто је оставио кулу од карата све се срушило врло брзо.
Голи оток је био за време Титовог живота.
Та њихова мржња и пропаганда је доводила до тога да чак нису ни смели да дозволе наставак изградње храма Светог Саве, само јер им је сметало православље.
Tada je i počelo rasulo Jugoslavije. Svi koji su tada bili na nekoj političkoj funkciji grabili su Šakom i kapom
Почело је кад је Тито дошао на власт и забранио Србима да се врате на Косово и Метохију.
Тито је одговоран за македонски и амерички раскол, није им довољна мржња према СПЦ већ хоће да је разбију на све начине.
Патријарх Викентије није хтео да игра како комунисти свирају па је брзо отишао Богу на истину.
Док је Тито био жив било је случај да цркву дигну у ваздух (у мирнодопско време) или да украду звона. И ником ништа.
Шта је било - ништа, коме да се жалиш, имаш али одговор нећеш добити.

Na današnji dan, davno, davno sam postao pionir sa polaganjem pionirske zakletve:

„Danas, kada postajem pionir
Dajem časnu pionirsku riječ:
Da ću marljivo učiti i raditi
poštovati roditelje i starije,
i biti vjeran i iskren drug,
koji drži danu riječ;
Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
i ideje za koje se borio drug Tito;
Da ću cijeniti sve ljude svijeta
koji žele slobodu i mir!“

Meni se sve to čini iz današnje perspektive kao lepa načela: učenje, rad, poštovanje starijih, ljubav prema otadžbini.
Kada su odrasli, neki pioniri su gradili tu drzavu, a opet na kraju neki pioniri su rasturili tu drzavu, napravili rat, ubijali i klali...
Danas su deca takodje u jednom okviru nacionalistickog jednoumlja... Nacionalizam je inace jedno drustveno prihvatljivo samoljublje.... Sada ce imati i nacionalnu citanku i naravno da ce jednoga dana neki od njh ciniti zlocine ubedjeni da su na bozijoj strani, na strani uzvisene pravde, kao pripadnici vecnito potlacenog naroda "koji nikada nije napao prvi, niti osvojio tudju teritoriju"....

Evo pionira, nema ih u svet! :heart:

5-8F2A9511-copy.jpg

1-8F2A9502-copy.jpg

KRALjEVSKI PAR POSETIO INĐIJU – OTVARANjE IZLOŽBE O KRALjICI MARIJI I DONACIJA DRESOVA​

https://royalfamily.org/lat/kraljev...zlozbe-o-kraljici-mariji-i-donacija-dresova/#

Na današnji dan, davno, davno sam postao pionir sa polaganjem pionirske zakletve:

„Danas, kada postajem pionir
Dajem časnu pionirsku riječ:
Da ću marljivo učiti i raditi
poštovati roditelje i starije,
i biti vjeran i iskren drug,
koji drži danu riječ;
Da ću voljeti našu samoupravnu domovinu
Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju
Da ću razvijati bratstvo i jedinstvo
i ideje za koje se borio drug Tito;
Da ću cijeniti sve ljude svijeta
koji žele slobodu i mir!“

Meni se sve to čini iz današnje perspektive kao lepa načela: učenje, rad, poštovanje starijih, ljubav prema otadžbini.

Pogledajte prilog 1649878

Bila sam presrecna kada sam cula da su pioniri ukinuti pre pocetka moje skole.

Estetski mi odeca nije odgovarala. Iskreno sam se plasila da cu zavrsiti u beloj kosulji i sa plavom kapom na glavi.

Sve, sve ali ta kapa...i ona marama...cak sam i nastavu u prirodi mogla da podnesem iako sam i za nju plakala cele noci u strahu da cu dobiti vaske.
Srecom, sazalili su se na mene i nisam otisla.

Dakle, nisu sva deca za sve.
Bolje je pustiti ih da budu svoji nego lazno isti.

Back