Pre naredne titade kao što je ova iznad ogovori na prosto pitanje: po čemu se tvoj beskonačni “prijem u EU” razlikuje od verovanja u zagrobni život?
Mislim da sam o tome pisao nekoliko puta, imam utisak da se ponavljam, ne bi bilo loše da malo pratiš poruke, ali nema veze, nije mi teško da ponovim:
Problem sa našim prijemom u EU možemo da podelimo na dve stavke:
1. Zašto nas oni ne žele.
2. Zašto mi sami ne želimo tamo.
Pa idemo redom.
1. Zašto nas oni ne žele. EU je kolektiv najboljih zemalja Evrope. I po standardu i po poželjnosti za život. Imaš brojne primere da čak i Ameri dolaze u EU i budu oduševljeni načinom života za koji možemo da kažemo da je među najboljima koji postoje na planeti. To ne znači da je tamo idealno, daleko od toga, već samo da je mnogo bolje nego bilo gde drugde. I ti da bi ušao u taj kolektiv, moraš da ispuniš neke standarde. Što je i logično, što bi oni pustili nekoga da dođe da ih vuče nizbrdo. Mi smo još pre par decenija
dobili napismeno šta treba da se ispuni od tih standarda. To su ona čuvena pristupna poglavlja. Sve lepo piše, crno na belo. I to nije nikakav bauk, to su sve iste one stvari koje se i primenjuju u tim državama. I šta smo mi od svih tih standarda ispunili -
NIŠTA. Za par decenija, možda 5%. E to je razlog što oni neće da nas prime. Mi ne samo što ne ispunjavamo standarde, nego smo i
totalna suprotnost njima. Stanje demokratije, medijskih sloboda, ljudskih sloboda, korupcije, partijskog zapošljavanja, kupovine diploma, zagađenja, usklađenost spoljne politike... i sličnog. Opet da ponovim, i u EU ima problema. Ima i tamo korupcije. Ali u odnosu na nas to je na zanemarljivom nivou. Tamo kad se desi neka afera, ljudi budu ćorkirani a političari redom daju otkaze. Kod nas kad te otkriju, napreduješ u karijeri, postaješ ministar ili nešto slično. Ovde je otkrivena najveća plantaža narkotika na Balkanu i to kao državni projekat, i sad je ceo državni vrh aktiviran da brani narko-dilera i satanizuje policajce koji su radili svoj posao. Šta ti to govori? Mi smo ona najgora banana država, fekalni talog i č**r Evrope i potpuno je van svakog zdravog razuma da neko hoće negde da nas primi. Ne znam kako ti to nije jasno. Tako da, ako te zanima zašto neće da nas prime, to ti je odgovor, i vrlo je jednostavan. Pusti bakrače tipa Stejt Departmenta i konsenzusa. Sama forma prijema je najmanje bitna. Ako radiš na svom standardu (i političkom kursu) i sebe učiniš
poželjnim partnerom, sve dalje tehnikalije idu ko podmazane. Ako su drugi mogli da se priključe istim konsezusom, onda može svako, samo je bitno ispuniti standarde.
2. Zašto mi sami ne želimo da idemo u EU. Zbog ugrađivanja. Ne znam koliko je ljudima poznato, ali nas u EU čekaju ogromna jeftina i čak bespovratna sredstva za razvoj, ali postoji jedan prokleti uslov. Mora da se ima projekat i mora da se vodi
kontrola gde završava novac. I to je problem. Jer kad Kina daje kredite, onda ih zabole ona stvar. Pa ti možeš pola da staviš u svoj džep, a pola da utrošiš na projekat. I to se obilato i napredno koristi. Svi mogući krediti i investicije u Srbiji su pod
tajnim ugovorima upravo da bi moglo da se klepa. To je ono što je nezamislivo u EU i zato ne postoji rešenost da se ide u tom smeru. Naravno, deklarativno se kaže "kako se želi", ali u suštini se ništa ne radi na tome da se ostvari. Čak se i povremeno, onako podmuklo, plasira narativ kako mi ustvari ne treba tamo da idemo jer, gle čuda, mrze nas (?!). Eto odlučili da nas mrze i ne možemo tamo. I pazi, to je brilijantan potez. Zadržiš svoje pozicije da klepaš a narodu, tačnije nacionalistima-bezmozgašima prodaš priču kako "nas mrze" i rešen problem, držiš EU na distanci i možeš tako u večnosti. I to je problem što na ovim prostorima nema pameti da se stvari malo bolje sagledaju i promeni vlast. Sa druge strane, kvalitetnu opoziciju nemamo, tamo sve moj do moga, počeli su da se dele na atome, niko ni sa kim ne priča, svako svakome podmeće nogu, plana i vizije ni malo a sujete i ambicija za šefovanjem previše. Jedna velika tuga i beda. Nažalost nema nekih indicija da može da bude bolje u skorijoj budućnosti, to nam je što nam je.
Tako da, dobio si odgovore zašto nas ne žele i zašto mi ne želimo u EU. Sve ostalo tipa Stejt Departmenta, "mrze nas", zavere cije i vatikana bih preskočio, imam pametnija posla