Treba li Srbija da nastavi svoj put ka EU?

Mi Srbi? Pa zar ti nisi za RV? Pa na ovom istom forumu smo se ti i ja sporili i oko toga da li Srbija postoji samo od 1804, tj da je tek “četrdesetak godina starija od Vojvodine” (tvoja tvrdnja, uz dodatnu da Vojvodina “postoji od 1848” a ne od Brozovog dekreta 1945) ili da je ipak postojala još od ranog Srednjeg veka.

Mali off topic: Vojvođanistočki “istoričari” su zaboravili da ti kažu da se Vojvodina Srpska zvala još i krunska zemlja (krunivina) Vojvodovina Srbija (habzburški termin) i da je njen naslednik bila habzburška krunska zemlja, tj krunovina Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat - Woiwodschaft Serbien und Temeser Banat.
Karta, grb i zastava habzburške Vojvodovine Srbije, posle krunovine Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata, umesto belog dvoglavog orla Nemanjića crni dvoglavi orao Habzbugovaca.
Pogledajte prilog 1397306

Pogledajte prilog 1397307
Pogledajte prilog 1397308
Pogledajte prilog 1397309
Dobro.

Dobar ili loš koncept je jedna stvar, to da nadležni ne primaju nove članove do daljnjeg druga, a to da je Nemačka sprečavala i sprečila prijem Srbije kad je to bilo moguće treća. Oko prva dva nema rasprave, a oko trećeg se raspitati kod mog ex partijskog šefa Tadić Borisa, zna čovek.

Da se ne lažemo, primiti Srbiju u neki kolektiv, je primiti probleme. Imamo korumpiranu autokratsku vlast, imamo tenzije sa svim susedima, imamo otrove u vazduhu, zemlji i hrani, spoljna politika nam je okrenuta Rusiji/Kini, što je kontra EU politici i za 25 godina smo ispunili 5% standarda iz pristupnih poglavlja. Pa još onda kad čujem objašnjenje kako neće da nas prime, sram ih bilo ;).

EU više nema koga da primi. Zato i ne primaju. Da imaju interes za primanjem, sigurno bi primali. Na nama je da se dovedemo u red, ispunimo standarde i učinimo sebe poželjnim partnerom. A to ne činimo. Dakle do nas je. Tadić jeste vodio pro-EU politiku ali realnost je da nije imao nikakve posebne rezultate. Ne ide se kod EU zvaničnika da se moli za prijem, nego da se pokaže šta si uradio na reformama. A on je išao praznih ruku a građanima prodavao maglu "pa neće nas". Generalno jedan nekvalitetan i loš lider i dobro je što je otišao sa vlasti. Ono što nije dobro, je što je posle njega došao još gori.

To da li se od nečega ima koristi ili štete, da li se time manipuliše celim segmentima srpskog društva, sve to bledi pred prostom činjenicom da nema proširenja, bar dok ne odu Makron i Zelena.

Nije stvar u formalnom priključenju, nego da mi kao zemlja ispunimo standarde EU i uredimo se kao normalna država. Mi smo pre 25 godina dobili pristupna poglavlja gde jasno piše šta sve treba uraditi. Nije to nikakav bauk, to su iste stvari koje se već primenjuju u EU i vidimo da ljudi lepo žive. I šta smo uradili? Za 25 godina smo ispunili možda 5% od svega. Dakle problem je očigledno do nas. E sad, tvoj stav je otprilike "pa kad ne primaju, što bi se cimali". Kao da mi uvodimo standarde zbog njih, nekako mi je ta logika potpuno naopaka. Mi treba da ispunimo EU standarde zbog nas samih, potpuno je nebitno da li je formalno članstvo na stolu ili nije. A, veruj mi, ako ispunimo standarde, našlo bi se na stolu. Poželjnim partnerima su vrata svuda otvorena. Uvek bilo.

Koliko vidim iz nekih prethodnih tema i rasprava vrednosti Evropske unije su sloboda u vidu nudističkih plaža i bazena gde se goli muškarci i žene šetaju i kupaju zajedno onako svi na gomili. Treba li Srbiji nešto takvo? Jer sve su to ,,evropske" vrednosti i slobode, kako ih neki nazivaju.

Ja sam mislio da su evropski ideali želja za pravdom, jednakošću i vladavina prava za sve i svakoga, ali izgleda da sam pogrešio. Vaše mišljenje, trebaju li Srbiji takve stvari koje postoje u EU i koje se propagiraju kao evropske vrednosti poput javnih mesta za prikazivanje golotinje?
Svakako srbiji treba ono što nema a to su pravda, sudstvo, zakoni itd.

Da se ne lažemo, primiti Srbiju u neki kolektiv, je primiti probleme. Imamo korumpiranu autokratsku vlast, imamo tenzije sa svim susedima, imamo otrove u vazduhu, zemlji i hrani, spoljna politika nam je okrenuta Rusiji/Kini, što je kontra EU politici i za 25 godina smo ispunili 5% standarda iz pristupnih poglavlja. Pa još onda kad čujem objašnjenje kako neće da nas prime, sram ih bilo.

EU više nema koga da primi. Zato i ne primaju. Da imaju interes za primanjem, sigurno bi primali. Na nama je da se dovedemo u red, ispunimo standarde i učinimo sebe poželjnim partnerom. A to ne činimo. Dakle do nas je. Tadić jeste vodio pro-EU politiku ali realnost je da nije imao nikakve posebne rezultate. Ne ide se kod EU zvaničnika da se moli za prijem, nego da se pokaže šta si uradio na reformama. A on je išao praznih ruku a građanima prodavao maglu "pa neće nas". Generalno jedan nekvalitetan i loš lider i dobro je što je otišao sa vlasti. Ono što nije dobro, je što je posle njega došao još gori.
Pa dobro, sam konstatuješ da u EU uopšte i ne nameravaju da prime nikog. O razlozima za to možemo do sutra. Kad i ako ih na to bude prinudio Stejt Department promeniće mišljenje o prijemu Srbije, do tada ćeš moći da iznalaziš razloge zbog kojih eto i “ne treba da prime Srbiju”, pošto “ne zaslužuje”.

Nikakvi izlivi ljubavi prema Evropi neće pomoći, samo pritisak od onih koje moraju da slušaju bez pogovora i bez ikakvog cifranja - iz Vašingtona. Ostalo je samozavaravanje i fantazije. Ono što neko ne želi taj isti uradi kad mora, kao bela lala - drugog načina za prijem Srbije u EU nema.

Dok Vašington ne bude naredio bezuslovni i trenutni prijem Srbije moćićeš da se posipaš pepelom i sve što uz to ide, lakše je verovati u svoju ideološki ekvivalent religije nego konstatovati da tamo gde se odluke donose “konsenzusom” nikakva krupnija odluka ne može da se donese, ni u teoriji. Uvek ostane onaj jedan glasić protiv, i odluke o “prijemu” NEMA.

Poslednja izmena:
  • Haha
Reactions: PA8
Kad i ako ih na to bude prinudio Stejt Department promeniće mišljenje o prijemu Srbije,

Ja nisam primetio da se za prijem u EU pita Stejt Department. Šta više, reko bih da ih to ne zanima ni malo. Ne znam odakle ti to.

do tada ćeš moći da iznalaziš razloge zbog kojih eto i “ne treba da prime Srbiju”, pošto “ne zaslužuje”.

A ti misliš da zaslužuje? Možda smo ispunili sve standarde iz pristupnih poglavlja a da i ne znamo? Evo navedi mi bar jednu stvar koja je u Srbiji po standardu EU? Možda demokratija? Slobodni mediji? Korupcija? Partijsko zapošljavanje? Kupovina diploma? Batinaši na izborima? Povezanost vlasti i kriminala? Zagađenje?

Ja nisam primetio da se za prijem u EU pita Stejt Department. Šta više, reko bih da ih to ne zanima ni malo. Ne znam odakle ti to.

A ti misliš da zaslužuje? Možda smo ispunili sve standarde iz pristupnih poglavlja a da i ne znamo? Evo navedi mi bar jednu stvar koja je u Srbiji po standardu EU? Možda demokratija? Slobodni mediji? Korupcija? Partijsko zapošljavanje? Kupovina diploma? Batinaši na izborima? Povezanost vlasti i kriminala? Zagađenje?
Potpuno odsustvo uvida u stvarnost, i opet bi da se samo ti pitaš. Ono kad ideologija postane religija.

Prijem konsenzusom = nema prijema.

• Haha

Pre naredne titade kao što je ova iznad ogovori na prosto pitanje: po čemu se tvoj beskonačni “prijem u EU” razlikuje od verovanja u zagrobni život?

• Haha

Još jednom: Kakve veze ima pobrojano sa činjenicom da u EU nema nikakve namere da se uopšte i razgovara o bilo kakvim prijemima? Znaju da od “konsenzusa” nema ništa i to pitanje se i ne pokeće.

Pogledaj naslove iz različitih perioda, čisto radi podsećanja.

1F5A13D3-0780-4235-A3BE-1EB5B8753AB7.jpeg
619E54AC-D475-43B8-83DA-2ACAE5982D79.jpeg

4F6A28D3-8ECC-43BD-93CE-1FC5111132F3.jpeg

Prilozi

• 80B16DF4-0A5F-43C7-B1EF-815116519917.jpeg
    80B16DF4-0A5F-43C7-B1EF-815116519917.jpeg
    339,4 KB · Pregleda: 1
  • Haha
Pre naredne titade kao što je ova iznad ogovori na prosto pitanje: po čemu se tvoj beskonačni “prijem u EU” razlikuje od verovanja u zagrobni život?

Mislim da sam o tome pisao nekoliko puta, imam utisak da se ponavljam, ne bi bilo loše da malo pratiš poruke, ali nema veze, nije mi teško da ponovim:

Problem sa našim prijemom u EU možemo da podelimo na dve stavke:

1. Zašto nas oni ne žele.
2. Zašto mi sami ne želimo tamo.

Pa idemo redom.

1. Zašto nas oni ne žele. EU je kolektiv najboljih zemalja Evrope. I po standardu i po poželjnosti za život. Imaš brojne primere da čak i Ameri dolaze u EU i budu oduševljeni načinom života za koji možemo da kažemo da je među najboljima koji postoje na planeti. To ne znači da je tamo idealno, daleko od toga, već samo da je mnogo bolje nego bilo gde drugde. I ti da bi ušao u taj kolektiv, moraš da ispuniš neke standarde. Što je i logično, što bi oni pustili nekoga da dođe da ih vuče nizbrdo. Mi smo još pre par decenija dobili napismeno šta treba da se ispuni od tih standarda. To su ona čuvena pristupna poglavlja. Sve lepo piše, crno na belo. I to nije nikakav bauk, to su sve iste one stvari koje se i primenjuju u tim državama. I šta smo mi od svih tih standarda ispunili - NIŠTA. Za par decenija, možda 5%. E to je razlog što oni neće da nas prime. Mi ne samo što ne ispunjavamo standarde, nego smo i totalna suprotnost njima. Stanje demokratije, medijskih sloboda, ljudskih sloboda, korupcije, partijskog zapošljavanja, kupovine diploma, zagađenja, usklađenost spoljne politike... i sličnog. Opet da ponovim, i u EU ima problema. Ima i tamo korupcije. Ali u odnosu na nas to je na zanemarljivom nivou. Tamo kad se desi neka afera, ljudi budu ćorkirani a političari redom daju otkaze. Kod nas kad te otkriju, napreduješ u karijeri, postaješ ministar ili nešto slično. Ovde je otkrivena najveća plantaža narkotika na Balkanu i to kao državni projekat, i sad je ceo državni vrh aktiviran da brani narko-dilera i satanizuje policajce koji su radili svoj posao. Šta ti to govori? Mi smo ona najgora banana država, fekalni talog i č**r Evrope i potpuno je van svakog zdravog razuma da neko hoće negde da nas primi. Ne znam kako ti to nije jasno. Tako da, ako te zanima zašto neće da nas prime, to ti je odgovor, i vrlo je jednostavan. Pusti bakrače tipa Stejt Departmenta i konsenzusa. Sama forma prijema je najmanje bitna. Ako radiš na svom standardu (i političkom kursu) i sebe učiniš poželjnim partnerom, sve dalje tehnikalije idu ko podmazane. Ako su drugi mogli da se priključe istim konsezusom, onda može svako, samo je bitno ispuniti standarde.

2. Zašto mi sami ne želimo da idemo u EU. Zbog ugrađivanja. Ne znam koliko je ljudima poznato, ali nas u EU čekaju ogromna jeftina i čak bespovratna sredstva za razvoj, ali postoji jedan prokleti uslov. Mora da se ima projekat i mora da se vodi kontrola gde završava novac. I to je problem. Jer kad Kina daje kredite, onda ih zabole ona stvar. Pa ti možeš pola da staviš u svoj džep, a pola da utrošiš na projekat. I to se obilato i napredno koristi. Svi mogući krediti i investicije u Srbiji su pod tajnim ugovorima upravo da bi moglo da se klepa. To je ono što je nezamislivo u EU i zato ne postoji rešenost da se ide u tom smeru. Naravno, deklarativno se kaže "kako se želi", ali u suštini se ništa ne radi na tome da se ostvari. Čak se i povremeno, onako podmuklo, plasira narativ kako mi ustvari ne treba tamo da idemo jer, gle čuda, mrze nas (?!). Eto odlučili da nas mrze i ne možemo tamo. I pazi, to je brilijantan potez. Zadržiš svoje pozicije da klepaš a narodu, tačnije nacionalistima-bezmozgašima prodaš priču kako "nas mrze" i rešen problem, držiš EU na distanci i možeš tako u večnosti. I to je problem što na ovim prostorima nema pameti da se stvari malo bolje sagledaju i promeni vlast. Sa druge strane, kvalitetnu opoziciju nemamo, tamo sve moj do moga, počeli su da se dele na atome, niko ni sa kim ne priča, svako svakome podmeće nogu, plana i vizije ni malo a sujete i ambicija za šefovanjem previše. Jedna velika tuga i beda. Nažalost nema nekih indicija da može da bude bolje u skorijoj budućnosti, to nam je što nam je.

Tako da, dobio si odgovore zašto nas ne žele i zašto mi ne želimo u EU. Sve ostalo tipa Stejt Departmenta, "mrze nas", zavere cije i vatikana bih preskočio, imam pametnija posla ;)

Mislim da sam o tome pisao nekoliko puta, imam utisak da se ponavljam, ne bi bilo loše da malo pratiš poruke, ali nema veze, nije mi teško da ponovim:

Problem sa našim prijemom u EU možemo da podelimo na dve stavke:

1. Zašto nas oni ne žele.
2. Zašto mi sami ne želimo tamo.

Pa idemo redom.

1. Zašto nas oni ne žele. EU je kolektiv najboljih zemalja Evrope. I po standardu i po poželjnosti za život. Imaš brojne primere da čak i Ameri dolaze u EU i budu oduševljeni načinom života za koji možemo da kažemo da je među najboljima koji postoje na planeti. To ne znači da je tamo idealno, daleko od toga, već samo da je mnogo bolje nego bilo gde drugde. I ti da bi ušao u taj kolektiv, moraš da ispuniš neke standarde. Što je i logično, što bi oni pustili nekoga da dođe da ih vuče nizbrdo. Mi smo još pre par decenija dobili napismeno šta treba da se ispuni od tih standarda. To su ona čuvena pristupna poglavlja. Sve lepo piše, crno na belo. I to nije nikakav bauk, to su sve iste one stvari koje se i primenjuju u tim državama. I šta smo mi od svih tih standarda ispunili - NIŠTA. Za par decenija, možda 5%. E to je razlog što oni neće da nas prime. Mi ne samo što ne ispunjavamo standarde, nego smo i totalna suprotnost njima. Stanje demokratije, medijskih sloboda, ljudskih sloboda, korupcije, partijskog zapošljavanja, kupovine diploma, zagađenja, usklađenost spoljne politike... i sličnog. Opet da ponovim, i u EU ima problema. Ima i tamo korupcije. Ali u odnosu na nas to je na zanemarljivom nivou. Tamo kad se desi neka afera, ljudi budu ćorkirani a političari redom daju otkaze. Kod nas kad te otkriju, napreduješ u karijeri, postaješ ministar ili nešto slično. Ovde je otkrivena najveća plantaža narkotika na Balkanu i to kao državni projekat, i sad je ceo državni vrh aktiviran da brani narko-dilera i satanizuje policajce koji su radili svoj posao. Šta ti to govori? Mi smo ona najgora banana država, fekalni talog i č**r Evrope i potpuno je van svakog zdravog razuma da neko hoće negde da nas primi. Ne znam kako ti to nije jasno. Tako da, ako te zanima zašto neće da nas prime, to ti je odgovor, i vrlo je jednostavan. Pusti bakrače tipa Stejt Departmenta i konsenzusa. Sama forma prijema je najmanje bitna. Ako radiš na svom standardu (i političkom kursu) i sebe učiniš poželjnim partnerom, sve dalje tehnikalije idu ko podmazane. Ako su drugi mogli da se priključe istim konsezusom, onda može svako, samo je bitno ispuniti standarde.

2. Zašto mi sami ne želimo da idemo u EU. Zbog ugrađivanja. Ne znam koliko je ljudima poznato, ali nas u EU čekaju ogromna jeftina i čak bespovratna sredstva za razvoj, ali postoji jedan prokleti uslov. Mora da se ima projekat i mora da se vodi kontrola gde završava novac. I to je problem. Jer kad Kina daje kredite, onda ih zabole ona stvar. Pa ti možeš pola da staviš u svoj džep, a pola da utrošiš na projekat. I to se obilato i napredno koristi. Svi mogući krediti i investicije u Srbiji su pod tajnim ugovorima upravo da bi moglo da se klepa. To je ono što je nezamislivo u EU i zato ne postoji rešenost da se ide u tom smeru. Naravno, deklarativno se kaže "kako se želi", ali u suštini se ništa ne radi na tome da se ostvari. Čak se i povremeno, onako podmuklo, plasira narativ kako mi ustvari ne treba tamo da idemo jer, gle čuda, mrze nas (?!). Eto odlučili da nas mrze i ne možemo tamo. I pazi, to je brilijantan potez. Zadržiš svoje pozicije da klepaš a narodu, tačnije nacionalistima-bezmozgašima prodaš priču kako "nas mrze" i rešen problem, držiš EU na distanci i možeš tako u večnosti. I to je problem što na ovim prostorima nema pameti da se stvari malo bolje sagledaju i promeni vlast. Sa druge strane, kvalitetnu opoziciju nemamo, tamo sve moj do moga, počeli su da se dele na atome, niko ni sa kim ne priča, svako svakome podmeće nogu, plana i vizije ni malo a sujete i ambicija za šefovanjem previše. Jedna velika tuga i beda. Nažalost nema nekih indicija da može da bude bolje u skorijoj budućnosti, to nam je što nam je.

Tako da, dobio si odgovore zašto nas ne žele i zašto mi ne želimo u EU. Sve ostalo tipa Stejt Departmenta, "mrze nas", zavere cije i vatikana bih preskočio, imam pametnija posla
Teraš sad teorije zavere da bi izbegao ono glavno: da bi neko bio primljen potrebno je da se ima dobra volja za to, kao i želja da se prime nove članice. Toga nema, a ti sad razraduješ razne sopstvene konstrukcije i pripisuješ mi ono što nisam rekao.

Prijem je konsenzusom - to se postigne samo, jedino i isključivo kad neko ko ima interesa za to ima snage da natera one glasače koji inače uslovljavaju svako dizanje ruke rešavanjem svojih problema, i tako do u beskraj.

Sve ostale teorije su samo izraz tvoje pomerene agresije: uviđaš da EU ne funkcioniše kako bi ti želeo, jedno to je da zbog komplikovanog odlučivanja EU ne može tako lako da donese nikakvu odluku u tom pravcu, pa sad ovde tražiš krivce među ljudima koji ne odlučuju ni o kakvim prijemima i brukaš se tu pripisivanjem sagovorniku raznih “argumenata” koje nisam NIGDE ni pomenuo.

Poslednja izmena:
  • Haha
Nije stvar u formalnom priključenju, nego da mi kao zemlja ispunimo standarde EU i uredimo se kao normalna država. Mi smo pre 25 godina dobili pristupna poglavlja gde jasno piše šta sve treba uraditi. Nije to nikakav bauk, to su iste stvari koje se već primenjuju u EU i vidimo da ljudi lepo žive. I šta smo uradili? Za 25 godina smo ispunili možda 5% od svega. Dakle problem je očigledno do nas. E sad, tvoj stav je otprilike "pa kad ne primaju, što bi se cimali". Kao da mi uvodimo standarde zbog njih, nekako mi je ta logika potpuno naopaka. Mi treba da ispunimo EU standarde zbog nas samih, potpuno je nebitno da li je formalno članstvo na stolu ili nije. A, veruj mi, ako ispunimo standarde, našlo bi se na stolu. Poželjnim partnerima su vrata svuda otvorena. Uvek bilo.
Ovo liči na religijsko uverenje: da bi bilo šta pozajmljeno iz EU stvarno radilo kako treba neophodno je imati GDP po stanovniku bar 4 puta veći nego sada, minimum.

Kako ćeš da nadomestiš otvoreno tržište od 440 miliona ljudi? Administrativnim merama? Sve ostalo se svede na propise koji se ne poštuju čak i da se ima volje za to: npr kako zamišljaš zelenu tranziciju u Srbiji, tj bez investicija od 100-200 milijardi, ali milijardi € ili $, ne dinara.

• Haha
Osim općih uvjeta postavljenih u pristupnim poglavljima, Srbija treba zadovoljiti političke i druge zahtjeve svake pojedine članice. EU nove članice prima konsenzusom. To znači da svaka članica pojedinačno mora dati zeleno svjetlo za prijam nove članice. Neke članice to odrade kroz parlament, neke raspisuju referendum. Srbija je zatvorila tek 2 od 34 poglavlja i još je daleko daleko od nekakvog pristupanja. Da ne pričamo da još treba naći načina da zadovolji i udovolji prohtjevima svake pojedinačne članice. Hrvatska će sigurno postaviti neke uvjete vezane uz rat, nestale, povrat opljačkanih umjetnina, razgraničenje na Dunavu itd. Sigurno će i druge članice imati gomilu svojih zahtjeva. Ne djeluje mi realno da će Srbija ući u EU u idućih 20 godina.

da bi neko bio primljen potrebno je da se ima dobra volja za to, kao i želja da se prime nove članice. Toga nema

Nema ni dobrih kandidata. Ostao škart. Da se prijave UK, Norveška ili Švajcarska, itekako bi bilo volje. Kad si poželjan partner, najmanji problem je volja ;)

Prijem je konsenzusom - to se postigne samo, jedino i isključivo kad neko ko ima interesa za to ima snage da natera one glasače koji inače uslovljavaju svako dizanje ruke rešavanjem svojih problema, i tako do u beskraj.

A ostali su se priključili nebeskim putem? Isus im pokazao put? Daj malo ozbiljnosti, priključuješ se isto kao i svi ostali. Ako su oni mogli, može svako. Naravno, ako ispuni standarde.

jedno to je da zbog komplikovanog odlučivanja EU ne može tako lako da donese nikakvu odluku u tom pravcu

Da, strašan proces odlučivanja. Prosto je čudo kako uopšte funkcionišu. To je sigurno neka Božija volja ;)

Ovo liči na religijsko uverenje: da bi bilo šta pozajmljeno iz EU stvarno radilo kako treba neophodno je imati GDP po stanovniku bar 4 puta veći nego sada, minimum.

Naravno. Ja i reko da treba da radimo na sebi i učinimo sebe poželjnim partnerom. Malo vode u ušima? Aj se vrati i ponovo pročitaj šta sam pisao.

Kako ćeš da nadomestiš otvoreno tržište od 440 miliona ljudi? Administrativnim merama? Sve ostalo se svede na propise koji se ne poštuju čak i da se ima volje za to: npr kako zamišljaš zelenu tranziciju u Srbiji, tj bez investicija od 100-200 milijardi, ali milijardi € ili $, ne dinara.

Napisah ti, EU nudi fondove za takve stvari. Samo treba da prijaviš projekte i to je to. Jednostavno i džabe. Ako su mogli Hrvati, pa valjda možemo i mi. Nego se neće, jer tako ne može da se klepa. Ne znam šta te toliko buni oko toga?

I daj malo pozitivnog duha. Malo ti je neozbiljan taj Kalimero stav. Nije moguće, teško je, ne žele nas, svi su protiv nas, oće da nas satru... manje gledaj predsednika, počeo si da se prenemažeš za sve i svašta. Daj malo muda, energije, ambicije... sve se može kad se hoće ;)

Napisah ti, EU nudi fondove za takve stvari. Samo treba da prijaviš projekte i to je to. Jednostavno i džabe. Ako su mogli Hrvati, pa valjda možemo i mi. Nego se neće, jer tako ne može da se klepa. Ne znam šta te toliko buni oko toga?
EU nudi fondove zemljama koje su u procesu pridruživanja
Ne nudi fondove trećim zemljama koje bi uvodile EU pravila radi sebe, a pritom uopće nemaju namjeru postati članice. Nije EU humanitarna udruga.

Back