Treba li Srbija da nastavi svoj put ka EU?

Koliko vidim iz nekih prethodnih tema i rasprava vrednosti Evropske unije su sloboda u vidu nudističkih plaža i bazena gde se goli muškarci i žene šetaju i kupaju zajedno onako svi na gomili. Treba li Srbiji nešto takvo? Jer sve su to ,,evropske" vrednosti i slobode, kako ih neki nazivaju.

Ja sam mislio da su evropski ideali želja za pravdom, jednakošću i vladavina prava za sve i svakoga, ali izgleda da sam pogrešio. Vaše mišljenje, trebaju li Srbiji takve stvari koje postoje u EU i koje se propagiraju kao evropske vrednosti poput javnih mesta za prikazivanje golotinje?
Не. Не треба нам ЕУ. На делу је декаденција европског белог човека што видимо кроз демографију, наметнуте "европске вредности" итд. Ми културолошки нисмо, и не требамо да тежимо томе иако смо и ми великим делом потпали под декаденцију

Не. Не треба нам ЕУ. На делу је декаденција европског белог човека што видимо кроз демографију, наметнуте "европске вредности" итд. Ми културолошки нисмо, и не требамо да тежимо томе иако смо и ми великим делом потпали под декаденцију
A ti bi da vi Crnogorci uđete u EU, a mi Srbi ne. Pusti i nas u EU ako hoćemo. Nismo šugavi.

A ti bi da vi Crnogorci uđete u EU, a mi Srbi ne. Pusti i nas u EU ako hoćemo. Nismo šugavi.
Ненене, ја уопште нисам за ЕУ. Ни кад су ЦГ ни СРБ у питању.

Ја сам за исти политички пут СРБ и ЦГ јер смо један народ и једна култура, па то имплицира да бисмо требали да имамо сличнд политичке курсеве.

У преводу, што мислим за ЦГ, мислим и за Србију.

Koliko vidim iz nekih prethodnih tema i rasprava vrednosti Evropske unije su sloboda u vidu nudističkih plaža i bazena gde se goli muškarci i žene šetaju i kupaju zajedno onako svi na gomili. Treba li Srbiji nešto takvo? Jer sve su to ,,evropske" vrednosti i slobode, kako ih neki nazivaju.

Ja sam mislio da su evropski ideali želja za pravdom, jednakošću i vladavina prava za sve i svakoga, ali izgleda da sam pogrešio. Vaše mišljenje, trebaju li Srbiji takve stvari koje postoje u EU i koje se propagiraju kao evropske vrednosti poput javnih mesta za prikazivanje golotinje?
Ne treba. Nezrelim i nerazvijenim državama nije mjesto u Europskoj uniji.

Ako se nerazvijenost ogleda u tome da ne želim da šetam go sa ženom koja je takođe gola među grupom golih ljudi onda smo stvarno ,,nerazvijeni" i nije nam mesto među svingerima.
Bolje biti svinger, nego nerazvijen, bez šanse za mjesto u elitnom društvu. Zamisli da prljav i poderan dođeš pred ulaz u gospodski klub i zatražiš članstvo. Smiješno.

Sporazumom iz Mastrikta na samom početku stvoreno je jedinstveno EU tržište gde se kao osnovni princip promovisala ravnopravnost privrednih subjekata iz različitih država . No to se naravno nikada nije poštovalo pošto su bogate zemlje subvencionisale svoju privredu dok siromašnije države to nisu mogle.U tom smislu evo jedne zanimljive novije vesti ;

"Nemački ministar privrede Robert Habek ponovo se založio za uvođenje vremenski ograničene "smanjene cene industrijske struje" kako bi pomogao kompanijama koje se bore s visokim cenama energije. „Za to nije ostalo mnogo vremena, jer će svi da kažu, i dalje investiramo, ali ne više u Nemačku"

https://www.dw.com/sr/ministar-privrede-ne-vidi-razlog-za-german-angst/a-66381161

E sad pitam evroptimiste da li srpska država kada uđe u EU ( :roll: ) može da finansira jeftiniju struju privredi da bi ona bila konkuretna svojim proizvodima nemačkim firmama ?

Poslednja izmena:
Mi Srbi? Pa zar ti nisi za RV? Pa na ovom istom forumu smo se ti i ja sporili i oko toga da li Srbija postoji samo od 1804, tj da je tek “četrdesetak godina starija od Vojvodine” (tvoja tvrdnja, uz dodatnu da Vojvodina “postoji od 1848” a ne od Brozovog dekreta 1945) ili da je ipak postojala još od ranog Srednjeg veka.

Mali off topic: Vojvođanistočki “istoričari” su zaboravili da ti kažu da se Vojvodina Srpska zvala još i krunska zemlja (krunivina) Vojvodovina Srbija (habzburški termin) i da je njen naslednik bila habzburška krunska zemlja, tj krunovina Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat - Woiwodschaft Serbien und Temeser Banat.
Karta, grb i zastava habzburške Vojvodovine Srbije, posle krunovine Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata, umesto belog dvoglavog orla Nemanjića crni dvoglavi orao Habzbugovaca.
C90AE00C-1BBE-4D08-A8B2-8A720691AD3D.png

DDB472C4-DBD8-4879-AECD-2F7BA03069C7.png

04BAD565-FAC3-4D6E-8D14-ED8B38045EF2.png

C6803C6C-D219-4516-AEF0-CCC9E3B8D34C.png

Poslednja izmena:
Ne treba. Nezrelim i nerazvijenim državama nije mjesto u Europskoj uniji.
Baš se ti lično pitaš. Ti i ni(t)ko dugi. Kad Middle Kingdom dovoljno naraste doneće se odluka o primanju Srbije u EU i bez konsultovanja same Srbije, bez ikakvog cifranja i “zahteva”, a kamo li neke od okolnih “sila”, a kamoli njihovog nadobudnog podanstva sa foruma. Mark my words.

Još jednom, malo mi je čudno da čovek koji ovde forsira vojvođanizam naziva Srbe Crnogorcima i određuje ko je šta od ta dva.

Možda je u pitanju određivanje nacionalne pripadnosti strogo po kriterijumima teorija krvi i tla i na osnovu Brozovih dekreta?

treba li ti secer i voda...? ili nije secer u vodu...? :cool:
A ti kao da si zaboravio na one narative o izvesnim ‘zamorima od proširenja EU’.

Stvarno si to zaboravio ili ipak svesno potiskuješ ono što sam znaš? Kognitivna disonanca?

DF6760F8-58D4-48B2-AFC5-3DC6229B7A81.jpeg

https://www.dw.com/bs/eu-umorna-od-proširenja/a-15516925

Da li je toliko teško da se svari/emotivno prihvati da druga strana to prosto NE želi zato što ne želi. Možda Makron bolje zna zbog čega? Možda to ipak ima veze sa glasanjem u EU i odnosom snaga Nemačke i Francuske? Možda se sada na primer Francuska prosto boji da bi neke nove države koje eventualno mogle da bi budu primljene od reda iz svog interesa ne glasaju o privredi onako kako odgovara Nemačkoj, jer sa Francuskom nemaju skoro nikakvu razmenu.

Hint: oni niti nešto mnogo prave za izvoz niti mnogo vole uvoz.

A ti kao da si zaboravio na one narative o izvesnim ‘zamorima od proširenja EU’.

Stvarno si to zaboravio ili ipak svesno potiskuješ ono što sam znaš? Kognitivna disonanca?

Pogledajte prilog 1397310

https://www.dw.com/bs/eu-umorna-od-proširenja/a-15516925

Da li je toliko teško da se svari/emotivno prihvati da druga strana to prosto NE želi zato što ne želi. Možda Makron bolje zna zbog čega? Možda to ipak ima veze sa glasanjem u EU i odnosom snaga Nemačke i Francuske? Možda se sada na primer Francuska prosto boji da bi neke nove države koje eventualno mogle da bi budu primljene od reda iz svog interesa ne glasaju o privredi onako kako odgovara Nemačkoj, jer sa Francuskom nemaju skoro nikakvu razmenu.

Hint: oni niti nešto mnogo prave za izvoz niti mnogo vole uvoz.
Nije to jedini zamislivi kolosek.. Sta to znaci, nista, ne znaju ni oni sami...Stvari se menjaju kako vetar duva. Da pricas o Americi, to je vec druga stvar.. :cool:
Kad gadjas nekog kolacicem, ne moras bas bajatim, pravis konfuziju bezveze, moze nekog da lupi u celo da nastrada, a ovamo ce se mozda pojesti...
Nista se ne baca... ;)

Nije to jedini zamislivi kolosek.. Sta to znaci, nista, ne znaju ni oni sami...Stvari se menjaju kako vetar duva. Da pricas o Americi, to je vec druga stvar.. :cool:
Kad gadjas nekog kolacicem, ne moras bas bajatim, pravis konfuziju bezveze, moze nekog da lupi u celo da nastrada, a ovamo ce se mozda pojesti...
Nista se ne baca... ;)
“Konfuzija bezveze”? Nastala valjda zbog “bajatog kolačića”? Oćeš reći da su se “odmorili” od onog “zamora od proširenja” pa sve trče da prime a Srbija sad neće? :D

Za kolačiće, (možda sendviče?) i kolače se obratiti drugde, Makrona take cake ne impresioniraju baš uopšte. Da ne pominjem Zelenu, to je već neprelazna prepreka, bez obzira na opcije po Beogradu, ili si možda zaboravio na ono Tadićevo (samo) ponižavanje do linčovanja po Potočarima. Najuzaludnije.

Ljibav bez rezultata, al’ interes ne prašta, nako iz inata. :cool:

Od nekog novog proširenja EU nema ništa do daljnjeg zato što EU nema namere da prima bilo koga u skorije vreme, sami to konstatuju. Take it or leave it.

Možemo o kolačima, sendvičima, botovima, krezubim Srbijama (baš bih rado prebrojao zube i onoj Drugoj Srbiji, čisto statistike radi, samo da ne ispadne da je i dotična malo krezubasta, i to počev od Nataše Kandić i Sonje Biserko, po 70 godina, nema šta da brineš, mora da fali neki :per:), možemo da se prepucavamo i nadgornjavanje danima, EU do daljnjeg ne prima nikog novog pa ne prima, unutrašnji odnosi to ne dozvoljavaju.

Imam praksu u jurenju žena koliko hočeš, i sve što sam uhvatio su bile zainteresovane od samog početka, sve što juriš to uvek pobegne, ži’ mi ti. Kad se međunarodne zvezde koje uopšte ne zavise od Srbije budu rasporedile kako treba onda će faktori u EU hteti i te kako, as usual.

Meliot i njegova tema. Stvarno si čovek koji treba da odlučuje o državi, nema šta.

Golotinja i jeste jedan od oblika slobode. Sad je samo pitanje ko je na koliko navikao. Sve je stvar izbora. Lično nisam u EU video toliko golotinje da ne može da se izbegne.

Što se tiče EU, koncept je dobar. Mnogo tu ima manjih država, udruživanje je neophodno da bi bili konkurentni. I ono što ljudi ne kapiraju, da bi bilo mira. Raspadom EU kreće rat u Evropi, mnogo je tu zemalja da bi mogle bez tenzija. Ako budu krenuli na vlast da dolaze desničari populisti, teško nam ga svima ;)
Dobar ili loš koncept je jedna stvar, to da nadležni ne primaju nove članove do daljnjeg druga, a to da je Nemačka sprečavala i sprečila prijem Srbije kad je to bilo moguće treća. Oko prva dva nema rasprave, a oko trećeg se raspitati kod mog ex partijskog šefa Tadić Borisa, zna čovek.

Back