Treba li SPC modernizovati svoj apostolski rad?

Šta ima neko da noći u manastiru. Neka ide u najbliži hotel. Mislim na znatiželjnike a ne na ljude u duhovnoj potrebi. A i šta ima neko da prosjači od manastira?! Pa to je sramota! Tražiti od monaha milostinju. Neka ide pa radi na manastirskoj ekonomiji za ručak i put putuj.
Brate ne osudjuj, ne znas kad se covek zadesi u nekoj nevolji pa ni tamo ni ovamo, kakav crni hotel!

Van Liturgijske aktivnosti mora da postoje i u manastiru i tu nema govora.
Manastir, kako ja to razumem, postoji radi bogosluženja koje treba da se odvija po tipiku i u punom obimu, tamo gde ima dovoljno ljudi za to. A pravi duhovni život za mirjane bi trebao da se odvija na parohiji oko svog sveštenika-paroha. A manastiri bi trebali da budu škola i mesto prakse za buduće sveštenike. Svaki sveštenik bi trebao godišnje da provede nekoliko sedmica u manastiru na duhovnoj obnovi. Episkopima bi trebalo zabraniti život izvan manastira. Svaki veći grad bi trebao da ima manastir i episkopa koji bi živeo u njemu.

Treba misionariti na internetu. Tu otac Rafailo prednjači. Otac Peđa isto ali otac Rafailo je upečatljiviji. Internet je postao leglo protestantskih misionara.
Pa što ti ne misionariš? Imaš potrebno znanje. Još zatraži blagoslov od nadležnih ili se stavi na raspolaganje svom episkopu za misionarenje. Ajde pogledaj tamo temu o stihu iz Mateja 5. Napiši o stihovima u Bibliji koji opravdavaju odbranu od agresora i slično. Eto ti misionarenje.

Manastir, kako ja to razumem, postoji radi bogosluženja koje treba da se odvija po tipiku i u punom obimu, tamo gde ima dovoljno ljudi za to. A pravi duhovni život za mirjane bi trebao da se odvija na parohiji oko svog sveštenika-paroha. A manastiri bi trebali da budu škola i mesto prakse za buduće sveštenike. Svaki sveštenik bi trebao godišnje da provede nekoliko sedmica u manastiru na duhovnoj obnovi. Episkopima bi trebalo zabraniti život izvan manastira. Svaki veći grad bi trebao da ima manastir i episkopa koji bi živeo u njemu.
Ne slazem se sa time, parohijski svestenici su najcesce na niskom duhovnom nivou, igumane manastire ne treba zatvoriti medju zidinama i ne dozvoliti da imaju pristup mirjanima i ljudima koji stvarno traze duhovnu pomoc, molitvu, savet i ostalo.Kad kazem igumana nebitno da li je po cinu jeromonah, protosindjel, arhimandrit pa i sam vladika, mada znamo da vladike i ne zive po manastiru.

Ne slazem se sa time, parohijski svestenici su najcesce na niskom duhovnom nivou, igumane manastire ne treba zatvoriti medju zidinama i ne dozvoliti da imaju pristup mirjanima i ljudima koji stvarno traze duhovnu pomoc, molitvu, savet i ostalo.Kad kazem igumana nebitno da li je po cinu jeromonah, protosindjel, arhimandrit pa i sam vladika, mada znamo da vladike i ne zive po manastiru.
Nisam rekao da treba zatvoriti manastire za posete. Ali, treba znati šta je to manastir i ko su monasi i ne smetati im svaki čas. Manastir ne treba zameniti parohiju kojoj pripadaš. U manastir treba ići na poklonički put (hodočašće), spremati se postom i pojačanom molitvom. I ići deo puta i pešice, malo se pomučiti, potruditi.
Ostaviti kola bar 5-6 ili 10 kilometara pa malo propešačiti u molitvi i psalmima i sl.
A na početku teme sam izneo predloge za modernizaciju.

Nisam rekao da treba zatvoriti manastire za posete. Ali, treba znati šta je to manastir i ko su monasi i ne smetati im svaki čas. Manastir ne treba zameniti parohiju kojoj pripadaš. U manastir treba ići na poklonički put (hodočašće), spremati se postom i pojačanom molitvom. I ići deo puta i pešice, malo se pomučiti, potruditi.
Ostaviti kola bar 5-6 ili 10 kilometara pa malo propešačiti u molitvi i psalmima i sl.
A na početku teme sam izneo predloge za modernizaciju.
Oni maju svoje kelije ko njima ima sta da smeta, tu je iguman glavni i obicno se nadje i poneki starac koji voli malo da deli savete.

Šta ima neko da noći u manastiru. Neka ide u najbliži hotel. Mislim na znatiželjnike a ne na ljude u duhovnoj potrebi. A i šta ima neko da prosjači od manastira?! Pa to je sramota! Tražiti od monaha milostinju. Neka ide pa radi na manastirskoj ekonomiji za ručak i put putuj.
Смири се римокатолику...

Сиромаси, кљасти, убоги, болесни и несрећни и беспотребни су благослов кад дођу у манастир... Христос и Богородица у том обличју сиротиње долазе у посету...

Не постоје редовна И ПУНА богослужења НИТИ У ЈЕДНОМ МАНСТИРУ У СРБИЈИ!

Више од пола се прескочи, јер ни нема монаха (бар 12) да би обављали све по правилу...

Не постоје редовна И ПУНА богослужења НИТИ У ЈЕДНОМ МАНСТИРУ У СРБИЈИ!

Више од пола се прескочи, јер ни нема монаха (бар 12) да би обављали све по правилу...
Negde se ne citaju ni polunocnice, ni jutarnje molitve, ni casovi.....

Treba misionariti na internetu. Tu otac Rafailo prednjači. Otac Peđa isto ali otac Rafailo je upečatljiviji. Internet je postao leglo protestantskih misionara.
Пијани Рафаило боље никад није отворио своја саблажњива уста...

Буквално се спрдају сви са њиме, оним мимом о поскупелим дрогама...

Molitve drze manastir to je zastita i zbog je neohodno da se cita koliko moze, nije lako kad nema ljudi ali kad ima dovoljno ljudi onda nema opravdanja.
Велики проблем праве владике, јер не живе у молитви и посту заједно са братијом...

Ђаво кроз безобавезне владике-луталице најјаче удара на манастире, и многи тога нису свесни...

I u manastiru je mnogo vece iskustvo nego u mirjanskom svetu, parohijskom sto kaze Gedeon, mislim mirjanski svet je smejurija.
Мирјанске приче по парихијама су жена, деца, посао и политика... Идеално за доконе жене да се избрбљају и истресу негде, уместо на исповести...

Управо због мирских попова, који су вазда и сами друга лига, не само по духовности, већ и по памети... част изузетцима

Велики проблем праве владике, јер не живе у молитви и посту заједно са братијом...

Ђаво кроз безобавезне владике-луталице најјаче удара на манастире, и многи тога нису свесни...
Da, ali i bratstvo i sestrinstvo ne sme da bude raspusteno i da sve ostalo bude prece od molitve.
Licno sam video primer kad sam bio u tom manastiru i ziveo kako djavo bije kad su ljudi raslabljeni i onda lakse upadaju u grehove....

Back