Treba li privatizovati neke linije GSP-a?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
226.868
Gradonačelnik Milan Đurić kaže da se u ovom trenutku ne razmišlja o javno-privatnom partnerstvu za JGSP "Novi Sad".
O tome do sada nije bilo reči u javnosti, ali jeste počelo da se govori nakon saopštenja GP "Bravo" u kojem su tvrdili kako vladajuća stranka uništava javnog prevoznika da bi linije na gradskim ulicama ustupila privatniku.

Ipak, ozbiljnih priča o tome nije bilo, iako je GSP već godinama unazad na sve nestabilnijim nogama. Osim toga, Novi Sad je, za razliku od mnogih drugih gradova u Srbiji, uspeo da zadrži potpuno javni prevoz, bez uplitanja privatnih prevoznika.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/391871/ANKETA-Treba-li-privatizovati-neke-linije-GSP-a.html

Gradonačelnik kaže da za sada neće, mada ko zna. Vidim u anketi dole ispod teksta da ni većina građana nije za to.
kakva su iskustva drugih gradova? Šta mislite da li je potrebna privatizacija i da li se stvari nameštaju za to?

U Beogradu rade i privatnici. Koliko tu ima nameštanja i da li je time podignut kvalitet?

Ima mnogo nameštanja, i to je, koliko se sećam krenulo od kada je SPO bio na vlasti. Oni su prvi dali jednom privatniku, Šarcu, liniju 31. Ne znam koliko je taj tada kontraverzni biznismem platio čelnicima Grada, odnosno centrali SPO-a.

Tako je počelo.

U nekim delovima grada voze i minibusevi i mislim da njih drže samo dve firme, privatne. Banbus i Presto.

Primećujem sada nove mini buseve na mom delu grada i kvalitetni su, mada su premali za celo naselje. Vozi i jedan plavi minibus. 🙂

Državni "Ikarbus" je imao odlična vozila, ali to preduzeće se godinama urušavalo, zbog privatnika. Sada voze turske autobuse koji nisu pristupačni svima ( visoka mesta za sedenje, npr ).

Ovo je u skraćenoj verziji šta se dešava u Beogradu.

Ima mnogo nameštanja, i to je, koliko se sećam krenulo od kada je SPO bio na vlasti. Oni su prvi dali jednom privatniku, Šarcu, liniju 31. Ne znam koliko je taj tada kontraverzni biznismem platio čelnicima Grada, odnosno centrali SPO-a.

Tako je počelo.

U nekim delovima grada voze i minibusevi i mislim da njih drže samo dve firme, privatne. Banbus i Presto.

Primećujem sada nove mini buseve na mom delu grada i kvalitetni su, mada su premali za celo naselje. Vozi i jedan plavi minibus. 🙂

Državni "Ikarbus" je imao odlična vozila, ali to preduzeće se godinama urušavalo, zbog privatnika. Sada voze turske autobuse koji nisu pristupačni svima ( visoka mesta za sedenje, npr ).

Ovde isto ima i minibuseva, ali su u vlasništvi GSP-a. Buseva ima raznih.

Gradonačelnik Milan Đurić kaže da se u ovom trenutku ne razmišlja o javno-privatnom partnerstvu za JGSP "Novi Sad".
O tome do sada nije bilo reči u javnosti, ali jeste počelo da se govori nakon saopštenja GP "Bravo" u kojem su tvrdili kako vladajuća stranka uništava javnog prevoznika da bi linije na gradskim ulicama ustupila privatniku.

Ipak, ozbiljnih priča o tome nije bilo, iako je GSP već godinama unazad na sve nestabilnijim nogama. Osim toga, Novi Sad je, za razliku od mnogih drugih gradova u Srbiji, uspeo da zadrži potpuno javni prevoz, bez uplitanja privatnih prevoznika.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/391871/ANKETA-Treba-li-privatizovati-neke-linije-GSP-a.html

Gradonačelnik kaže da za sada neće, mada ko zna. Vidim u anketi dole ispod teksta da ni većina građana nije za to.
kakva su iskustva drugih gradova? Šta mislite da li je potrebna privatizacija i da li se stvari nameštaju za to?
Ako će Novosadjanima biti bolje ja sam da se ta privatizacija uradi dok je SNS na vlasti jer će svi ostali samo da upropaste.
Bolje SNS da privatizuje nego ko zna koja Demokratska Udruga

Tako je počelo.

Nebitno ko je počeo.
Svuda na Zapadu postoje privatne linije,
Molim lepo i ne spamujte sa Šarićem ako je reč o Novom Sadu
Da ne pomislim da me proganjate po političkoj osnovi
(kao jok i nije, smrdljive demokratske jajare, govna od ljudi, mulj sa dna kace, ima još ali bi bile zvezdice umesto opisnih karakternih osobina)

U Beogradu rade i privatnici. Koliko tu ima nameštanja i da li je time podignut kvalitet?
Ima puno namestanja, ali ako se hoce moze za 5 dana da se podigne kvalitet u visine...tako da ima tu koristi nije da nema...
Uzmi da si ti privatnik, vidis kazu ti sta mora da ispunis, vidis isplati se dobro ako se dobro organizujes, a mozes i onda ti se ulazi u igru...

Samo sto ne moze NS na isti nacin kao BG, BG otvara stalno nove linije...
BG ima budzet pa se pokriva prevoz...
Ali ako se hoce javno privatno partnerstvo moze da se dobro odradi , ali mora da se ne namesta....ja znam iz prve ruke javno privatno partnerstvo u opstinama u BG i tu je puno kontriranja i politisanja...mnogo vise nego sto moze da vam padne na pamet....

Nije sve samo drp tehnika...ima tu i politicari hoce da jasu i dobijaju dzabe ali za svoje veze...
A opet ne smeju direktno ni da traze i ucenjuju jer ode pozicija..

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima - Tekst propisa

Član 1a

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:

1) komunalna usluga je usluga od opšteg interesa, koja se pruža pravnim i fizičkim licima u okviru određene komunalne delatnosti;

2) korisnik komunalne usluge je fizičko, pravno lice ili preduzetnik koji koristi komunalne usluge na teritoriji Republike Srbije;

3) vršilac komunalne delatnosti je javno preduzeće ili privredno društvo koje je jedinica lokalne samouprave osnovala za obavljanje jedne ili više komunalnih delatnosti, drugo privredno društvo ili preduzetnik kome je odlukom skupštine jedinice lokalne samouprave povereno obavljanje komunalnih delatnosti, kao i privredni subjekt koji je izuzet od poveravanja obavljanja komunalne delatnosti ali poseduje rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje komunalne delatnosti, u skladu sa podzakonskim aktom donetim na osnovu ovog zakona.”.

Izvor : https://www.paragraf.rs/

Boldovani deo se odnosi na uvođenje privatnih privrednika i privatnih preduzetnika

Ovu promenu u Statutu grada Beograda uneo je još Goran Vesić, dok je bio zamenik Gradonačelnika Beograda, a sada hoće da je primene na teritoriji cele Srbije.

Praktično, sva javna komunalna preduzeća i lokalne i gradske samouprave mogu da podele posao sa privatnim kompanijama, preduzećima.

Konkretno, kada je Novi Sad u pitanju, JKP "Informatika" može da naplaćuje i privatne usluge odnošenja i skladištenja smeća, na primer.

Kada je gradski prevoz u pitanju stvara se mogućnost da privatnici preuzmu neke linije.

Back