Treba li drzava da tretira gojaznost kao bolest?

Treba li gojaznost tretirati kao bolest i propisati obavezno lecenje?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Lex et Honor

Primećen član
Poruka
748
Ok, kapiram ja da se srpska medicina mora pridrzavati pravila Svetske Zdravstvene Organizacije, ali kapiram da nece trpeti nikakve posledice ako srpsko lekarsko drustvo pod pritiskom javnog mnenja donese odluku da tretira gojaznost kao bolest koja se MORA leciti. Gojaznost je simptom psihičkog labiliteta (nemati meru u prezderavanju il iopsesivno prejedanje kao podvrsta OKP-a) ili fizičke (organske) malformacije.

Zasto je ova tema na politici? Zato sto biti debeo kosta sve nas. Prvo, debeli ljudi (ima izuzetaka) nisu toliko produktivni. Drugo, gojaznost unistava zdravlje, pa posle drustvo mora da placa lecenje te osobe. Kojazni ljudi se cesto osecaju, zauzimaju po dva meste u javnom prevozu, trose vise dragocenog resursa nego sto im je potrebno (hrana).

Ok, kapiram ja da se srpska medicina mora pridrzavati pravila Svetske Zdravstvene Organizacije, ali kapiram da nece trpeti nikakve posledice ako srpsko lekarsko drustvo pod pritiskom javnog mnenja donese odluku da tretira gojaznost kao bolest koja se MORA leciti. Gojaznost je simptom psihičkog labiliteta (nemati meru u prezderavanju il iopsesivno prejedanje kao podvrsta OKP-a) ili fizičke (organske) malformacije.

Zasto je ova tema na politici? Zato sto biti debeo kosta sve nas. Prvo, debeli ljudi (ima izuzetaka) nisu toliko produktivni. Drugo, gojaznost unistava zdravlje, pa posle drustvo mora da placa lecenje te osobe. Kojazni ljudi se cesto osecaju, zauzimaju po dva meste u javnom prevozu, trose vise dragocenog resursa nego sto im je potrebno (hrana).

Гојазност јесте болест (ИЦД Шифра Е.66), и јако често је коморбидитет (пратећа болест) психијатријских или ендокриних болести.

Зато би гојазне особе ваљало да се позабаве психијатријском позадином те појаве.

Међутим, оно што не волим је синтагма "друштво плаћа лечење неке особе".

Свако има право да буде болестан, било од гојазности, сиде, цирозе јетре или рака плућа.

И болести треба лечити, не треба набијати људима осећај кривице што су их добили.

Гојазност јесте болест (ИЦД Шифра Е.66), и јако често је коморбидитет (пратећа болест) психијатријских или ендокриних болести.

Зато би гојазне особе ваљало да се позабаве психијатријском позадином те појаве.

Међутим, оно што не волим је синтагма "друштво плаћа лечење неке особе".

Свако има право да буде болестан, било од гојазности, сиде, цирозе јетре или рака плућа.

И болести треба лечити, не треба набијати људима осећај кривице што су их добили.

:eek:

Ja osecam mrznju prema gojaznim ljudima.

Онда имаш неки психички поремећај ако је то истина. Нпр. ја бих мрзео да имам секс са неком, по мојим стандардима, дебелом женом.....али то не значи да бих је мрзео као личност.

Gojaznost je poremecaj metabolizma i zato spada u bolest.

Onaj ko se ljuti neka se javi psihologu. Mentalno zdrava i zrela osoba treba da prihvati i kritiku i da se stvari nazivaju pravim imenom.

Гојазност је у највећем проценту резултат нездравог начина живота. Претерана исхрана и физичка неактивност. Ја сам био такав. Јео сам као суманут. Мрзео сам да будем физички активан. Касније ми се у животу јавила и ендокрина болест, штитна жлезда спорије ради, пијем лекове доживотно. Онда сам у једном моменту схватио да морам нешто учинити за себе и почео да једем до 2000 калорија дневно и да се бавим планинарењем. То ми је постала навика. Натерао сам себе на то. Мршао сам три пута по 20 кг али изнова враћао. На крају сам скратио желудац и сада сам физички ограничен да уносим храну. Имаш утисак као да ти је умро најбољи друг.

Гојазност је у највећем проценту резултат нездравог начина живота.

Nezdrav nacin zivota je mentalna bolest.

- - - - - - - - - -

а сам био такав. Јео сам као суманут. Мрзео сам да будем физички активан. Касније ми се у животу јавила и ендокрина болест, штитна жлезда спорије ради, пијем лекове доживотно. Онда сам у једном моменту схватио да морам нешто учинити за себе и почео да једем до 2000 калорија дневно и да се бавим планинарењем. То ми је постала навика. Натерао сам себе на то. Мршао сам три пута по 20 кг али изнова враћао. На крају сам скратио желудац и сада сам физички ограничен да уносим храну. Имаш утисак као да ти је умро најбољи друг.

Ti si mentalno zdrav jer radis u okviru svojih mogucnosti. Ali oni koji se samo tove uz cizburgere i cips, oni su bolesni.

Back