myst:
svi tvrde kako bog sve vidi. da li to znaci da je on znao da ce sotona pasti

i zasto ceo ovaj svet izgleda kao da bog igra kockice. i neka mi se objasni da li je bog stvorio i druge civilizacije na drugim planetama
Bog ne razmišlja kao mi, ljudi. Na tvoje pitanje
ljudski odgovor ne može
tačno odgovoriti sa Da ili Ne. Lično mislim, da duhovna dimenzija nije u istom veremenu/prostoru (jako sam mudar, zar ne

)i zato ne funkcioniše kao naša gomilanjem sekunda pa zato tamo ne možemo govoriti o prošlosti, sadašnjosti i budučnosti. Tamo nema praštanja. Jesi il nisi. Ali nema ni žurbe, jer ne umiru. Samo status se jim promeni. Zauvek.
Dalje probajmo ovako, jednom pričom. Zamisli... Ti si npr. jedan fin ali jako jak čovek. Dođe ti komšija i kaže, da je tvoj sin idiot i ne ferma te 5 posto. Zamisli, da TI je
od veće važnosti, da tvoj sin dokaže da je on ipak ok dečko nego da njega i komšijo odma prebiješ na mrtvo.
A kad se jednu od obe mogućnosti nedvosmisleno dokaže, ti ćeš tek onda možda izvršiti kaznu. Po tvojoj volji (jer si najjači).
Znači: bio si mudar, pravedan i ljubazan. Do konačnog dokaza. Kad možeš biti i grozan. I naravno dovoljno jak, da možeš da izvršiš kaznu. I svako će znati, da ju je (ako ju je) i zaslužio. Možda se to čini kao igranje kockica, ne znam. Ali lično mislim, da imaš dobar dar zapažanja.
Druge civilizacije? Pa zar nemamo dovoljno posla sa ovom našom? Osečaš se, da imaš premalo posla

?