zorab:
I, naravno, i meni su uzasni ekstremi (mozda su kad nas brojni?) koji zive po devizi "za te pare necu ni da radim!"
To je nazalost toliko rasprostranjeno, da postaje sindrom!
Onih nesretnih i katastrofalnih godina 90-93, govorim o sunovratu finansijskog sistema i nezabelezenoj inflaciji, ja sam i dalje kopao i radio, prodavao mnogo vredne programe za 20-50 maraka, ali sam imao klijentelu tu i tamo. Nijedan bogovetni dan nisam propustio da radim i pokusavam da prodam programe.Porodica nije osudevala u osnovnim stvarima ni u jendom momentu
Mnogi moji kolege se po ceo dan lezali pred TV kukali kako nema posla i sve je otislo dodjavola. Kad sam im nudio da zajedno odradimo neke poslove pa podelimo tih bednih 20 maraka, samo su me podsmesljivo gledali (za TE pare da radi - jesi li lud!?) Ostali su gde su i danas, ne rade maltene nista, ne prate razvoj i nista od njih, mnogi se propili.
Ja sam verovao u sebe, nikad nisa kukao (jer nema vajde od toga) i to mi je mnogo dobra donelo, ostvario vremenom kontakte sa stranim firmama, danas stvarno nemam razloga da se zalim ni na sta, ne zanima me inflacija, problemi u cenama itd...
Poenta onoga sto hocu da kazem je u tome, da kuknjava ili "ne zelim da se spustam na taj cenovni nivo" ili "taj posao nikad necu raditi, makar umro od gladi" - je samo obrambeni mehanizam nesposobnih, malodusnih i lenjih ljudi.
Kad je tih godina bilo stani-pani, moja jedina misao je bila moja prodica, makar morao da stanem u red sa "vukovcima" za lopatanje. I to bih i ucinio. Cak sam jedno vreme nosio namestaj po visespratnicama i jos svasta drugo a uvece sedeo isped racunara i programirao. Nije me bilo sramota, kompjuterski programer sa jako dobrim poznavanjem struke , a nosi namestaj i spreman da pere sofersajbne ako treba. Porodica je razlog moje tadasnje borbe.
Uvek sam duboko postovao svoju zenu, pa shvatam njen potez kada je tih godina uzela neplaceno i radila kao kucna pomocnica kod nekih parajlija. Prala WC, cistila prasine i sve prljavistine po ceo dan, ali je tada zaradjivala 100 ,maraka mesecno, sto je bila dobra para. A zena je fakultetski obrazovana, no nije je bilo sramota ili ispod casti, da za nasu decu ucini sve da im bude lakse. To je ono sto kod ljudi izmedju ostalog cenim.
A kukatori na to ne gledaju, vec hrane svoje slabosti prebacivanjem svega na "prokleto stanje u drzavi", pri cemu sami ni repom da mrdnu! Nijednog mi nije zao.