Transfer u vrhu države - Ponoš ide kod Jeremića

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.709
Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Zdravko Ponoš, uskoro bi mogao da se zaposli u Ministarstvu spoljnih poslova, otkriva Press. Prema našim saznanjima, Ponoš će uskoro biti penzionisan i nakon toga bi trebalo da pređe u diplomatiju.


Prema dosadašnjim dogovorima u vrhu vlasti, Ponoš bi kao civil mogao da bude jedan od pomoćnika ili zamenika šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića.

- Dugo se traga za mestom u državnoj upravi na koje bi trebalo da pređe bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš. Ali, uslov za prelazak na novi posao je njegovo penzionisanje u Vojsci Srbije, pošto u vojnoj organizaciji ne postoji mesto koje je sistematizacijom predviđeno za čin koji Ponoš ima. Posle njegovog penzionisanja, koje se očekuje vrlo brzo jer je ostalo da se regulišu još neki statusni i administrativni problemi, planirano je da Ponoš pređe da radi u Ministarstvo spoljnih poslova - kaže za Press sagovornik iz vrha vlasti.

Prema njegovim rečima, Zdravko Ponoš „ima iskustva u spoljnim poslovima, jer je kao načelnik Generalštaba vodio i vojnu diplomatiju" i imao dobre kontakte sa armijama zemalja NATO i SAD, naročito sa predstavnicima Nacionalne garde Ohaja, s kojima naša vojska ima odlične odnose.

Od Brisela do savetnika Tadića

Mediji su u nekoliko navrata „pronalazili" nova radna mesta za generala Zdravka Ponoša. Tako je odmah posle njegove smene objavljeno da će Ponoš biti predstavnik Srbije pri komandi NATO-a ili da će biti vojni izaslanik Srbije u Vašingtonu. Kad je četiri dana posle njegove smene predsednik Tadić izjavio da je „general Ponoš jedan od najboljih oficira ne samo u našoj zemlji, nego u ovom delu Evrope", mnogi su pomislili da će ga predsednik postaviti za svog savetnika za nacionalnu bezbednost. Međutim, ništa od ovog se nije dogodilo.General Zdravko Ponoš verovatno je jedan od najmlađih oficira koji je bio na čelu naše armije. Kao načelnik GŠ izjavio je da je „Ratku Mladiću mesto u Hagu, jer je to politički i moralni interes Srbije". Iako je važio za bliskog saradnika predsednika Srbije Borisa Tadića, koji ga je dva puta vanredno unapredio u generalske činove, Ponoš je 30. decembra prošle godine smenjen sa čela Vojske, i to ukazom predsednika Tadića.

Ponoš je smenjen jer je javno kritikovao ministra odbrane Dragana Šutanovca i time prekršio vojna pravila. Neslaganje ministra i načelnika Generalštaba dugo je tinjalo van domašaja javnosti, a onda je kulminiralo krajem 2008, kad je Ponoš odbio da se pojavi na godišnjem prijemu Ministarstva odbrane koji je organizovao ministar Šutanovac. Prema navodima medija, Ponoš je tada zabranio i svim članovima Kolegijuma Generalštaba da dođu na ovaj prijem.

General se potom oglasio u medijima, kritikujući ministra Dragana Šutanovca zbog načina na koji on vodi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zbog toga što nisu doneti ključni zakoni u oblasti oružanih snaga. I pored toga što zakon nalaže da ministar odbrane rukovodi Vojskom, Ponoš je svoje kritike na račun Šutanovca ponovio i Odboru za bezbednost Skupštine. Vlada Srbije potom je donela odluku u kojoj je podržala ministra Dragana Šutanovca, a predsednik Boris Tadić je nekoliko dana kasnije razrešio generala Ponoša i stavio tačku na ovaj sukob.

S. Marjanović
 

Back
Top