Tramp vs Bajden drugi put

Pa kad je tako zašto je onda zabranjen ruski jezik u školama posle 2014. godine?

To su prethodno uveli Rusi preko svoje pro-ruske vlade. Kad je došla pro-EU ekipa, stavili su da zvanični jezik u školama i javnoj službi bude Ukrajinski. Ne Engleski, Nemački, Poljski, Ruski... nego svoj, Ukrjinski. Po meni vrlo logično. Ako su suverena država, želeće da koriste svoj jezik.

Ne mora kapitulacije, da li je Minski sporazum bio nečija kapitulacija?

Nije. To je bio veštački napravljen sukob pa je onda mirovnim pregovorima (delimično) prekinut. Rusi su 2014 godine, posle pobede pro-EU opozicije, sami napravili demonsracije i krenuli u oružane akcije, nisu bili napadnuti niti ugroženi. Jednostavno, Putin je naredio nemire iz odmazde. Da sami sebe nisu proglasili neprijateljima, Ukrajinci ih ne bi ni dirali. Pro-EU snage u svim državama nikada nisu bile za sukobe niti tenzije. To je uvek onaj civilizovaniji sloj društva tako da nema ni teoretske šanse da su Rusi bili ugroženi. Sve su iscenirali.

I sa njima da se povuku 8 miliona Rusa iz Ukrajine, jer njima nema života tamo ako ode ruska vojska?

Pa da, sad nema, jer su se sami proglasili neprijateljima. Potpuno retardirana politika Putina. Jbt, ako su u nekoj zemlji pobedile pro-EU snage, pustih da idu svojim putem, to je njihovo pravo. Pa koliko možeš da budeš nečovek pa da probaš nekoga silom da zadržiš? Čak i da su Rusi bili ugroženi, onda im pomažeš bez direktnog uplitanja. Možeš da šalješ pomoć, da organizuješ ljude, da ih zastupaš u međunarodnim institucijama, postoji toliko normalnih načina da pomogneš dijaspori a ne bombama. To je totalno pomračenje uma. I neko kaže da Ameri imaju veze sa time? Nemaju apsolutno nikakve. Samo im je upala kašika u med da sad mogu da prcaju Ruse tako što će pomagati Ukrajince. Verovatno ni sami ne mogu da se načude kako su imali sreće. Sad isto to planiraju da urade i povodom Kine i Tajvana. Samo čekaju Kineze da napadnu Tajvan pa će i njih da prcaju tako što će da ih uvuku u rat bez kraja. Tehnika mrcvarenja. Brat Si je skapirao scenario, progutao je knedlu i malo se povukao, ali vuk ćud ne menja, diktatorima sujeta ne dozvoljava da pređu preko toga, ne mogu mirno da spavaju, prosto moraju da ratuju iz potpuno suludih razloga. Ako te devojka neće, jbt, pusti je da ide svojim putem, koliko je to teško skapirati?
 
Ah, deluje mi kao da uopšte nisi razumeo šta sam napisao. Ameri imaju poseban tip vladavine koji je teško razumljiv za nas balkance. To je problem. Probaću da objasnim.

Kod sistema vladavine koji se zove "demokratija", nemaš vođu nego sistem i institucije. To znači da je moć upravljanja državom raspoređena na više faktora. Imaš partije, građane, korporacije, medije... Svaki može nekako da utiče na kurs zemlje tako što se bori za svoj uticaj. Pa tu ima lobiranja, prepucavanja preko medija, rasprave u parlamentu itd... Da se razumemo, ima tu i prljave borbe, ali je nekako sve napravljeno kao neka arena gde se moć sa svih strana sučeljava pa čiji uticaj pobedi, taj se pita. Ali ne za sve, nego samo za sveru svog delovanja. Pa tako, ako se korporacija bavi neoružanjem, oni će gurati stvari koje su vezane za svoju delatnost. Tako da je uspostavljen neki sistem gde se svi pitaju. Zato nije mnogo bitno da li je predsednik senilan ili nije, jer imaju sistem koji usmerava kurs neke zemlje. Da li je taj kurs dobar ili nije, to je već drugo pitanje, velika sila kao velika sila, nema tu neke razlike, svi će oni da izigravaju policajce sa te pozicije, nebitno da li je Amerika, Kina, Rusija ili bilo ko. Ovde govorim o unutrašnjem sistemu koji su napravili i to je nešto najbolje što je donela civilizacija.

Sa druge strane, sa istoka nam dolazi stari srednjevekovni primitivni sistem vladavine ličnosti. Autokratije, tiranije, carevine i slično. Ne postoje nikakve institucije, postoji car i sve se radi kako on kaže. To je sistem kakav postoji u Srbiji pa je lako prepoznati ga. Vučić uradio ovo, Vučić uradio ono, Vučić otvorio fabriku, Vučić donirao aparate, Vučić otvorio školu, Vučić zaposlio... to vam je znak da je država ustrojena po principu autokratije. Jedan čovek koji se pita za sve. I to može solidno dobro da funkcioniše, evo recimo na primeru Kine se to može videti. Ako je lider dobar, može lepo da vodi državu. Ali je istorija rekla sledeće: sve carevine propadaju posle svog lidera. I to je nepisano pravilo. On ode posle par decenija i krene rasulo. Zašto? Jer nema sistema. I to je problem. Zato je Američki sistem mnogo bolji, jer možeš da menjaš predsednike koliko hoćeš, sve ostaje isto. Dok u carevinama, ode država očas posla. Evo pogledaj na primer Putina. On je solidno dobro razvijao Rusiju. Kad pogledaš kako se razvijala Moskva i St Petersburg, reko bi da si u Dubajiu. I onda mu nešto kvrcnulo u glavi i počeo da baca bombe na susednu državu sa bratskim narodom i istom religijom (?!). Na državu koja je bila ruska gubernija i koja je odlučila da se okrene zapadu (na šta imaju pravo), iz lične sujete, izvršio je odmazdu samo zbog toga i sjebao Rusiju za nekoliko narednih vekova. Napravio neprijatelje na granici, vratio NATO iz mrtvih, popio sankcije gde mu beže pametni ljudi i kapital, upropastio gasni posao sa EU od koga je zarađivao milijarde (bukvalno), dakle sjebao sve što se moglo sjebati, samo zbog lične sujete (?!). I to je problem sa carevinama, jer ti nikad ne možeš da znaš kad će lideru nešto da kvrcne u glavi i sve sjebe.

Zato je meni mnogo bolji američki sistem vladavine institucija i Tramp se prosto ne uklapa u to. On je sirovina, populista i autokrata. Ne poštuje insitucije. Samo busanje tipa Vučića. Taj im je za 4 godine razjebao demokratiju i uveo najveće tenzije u društvu od kako amerika postoji. Naravno, ne kažem da njegove ideje nisu dobre, ima tu ok stvari, već govorim o načinu vladavine. Ne razume šta je demokratija već fura jedan primitivan istočnjački populistički autokratski fazon vladavine. I to bi bio početak kraja za Amere. Sva sreća pa ima samo 4 godine, možda ne bi stigao sve da sjebe a možda i bi. Evo pogledajte primer Srbije. Kad je Vučić došao na vlast, bili su slobodni izbori i slobodni mediji. Imali smo emisije na tv-u gde su se sučeljavala mišljenja i različiti stavovi. Parlament koji funkcioniše. I onda dođe Vučić i sve to razjebe u par godina. Pokupovao medije, podelio nacionalne frekvencije samo svojima, uveo represiju prema neistomišljenjicima, podelio narod na "naše i njihove", uveo sistem vrednosti gde su partijska knjižica i poltronstvo najveća vrlina. Drugim rečima, sjebao demokratiju koju smo imali od 2000-2012 godine. Očas posla. I niko se ne buni. Svi mu kliču. To je dokaz da ovaj narod nije za bolje, i mi smo deo tog prostog srednjevekovnog primitivnog istoka koji samo gleda u vođe i voli sukobe i ratove. Zato tako i prolazimo.
Hebe me se za istok i konkretno boli me K za Ruse; sto ne znaci da predsednik Amerike treba da bude senilni magarac jer je vlast u drzavi rasporedjena na institucije.
 
Slažem se. Izbor je nikakav. Senilan starac ili šarlatan populista. Po meni je prva opcija manje loš izbor.
Realno glasao bi za Kenedija kad bi mogao, a izmedju DT i JB za DT jer su nam ovi drugi bolesnici na vrat natovarili koronu, rat sa Rusijom, antifu i woke degenerike, i da dalje ne nabrajam.
U svakom slucaju ako americka struja ne pobedi globalisticku, pojest ce ih Kina.
 
To su prethodno uveli Rusi preko svoje pro-ruske vlade. Kad je došla pro-EU ekipa, stavili su da zvanični jezik u školama i javnoj službi bude Ukrajinski. Ne Engleski, Nemački, Poljski, Ruski... nego svoj, Ukrjinski. Po meni vrlo logično. Ako su suverena država, želeće da koriste svoj jezik.
A ruski jezik bio zvaničan jezik u Ruskom carstvu i u SSSR-u preko 1000 godina. Daj molim te.
Rusi su 2014 godine, posle pobede pro-EU opozicije,
Koja pobeda proevropke opozicije, nemiri su krenuli zbog odbijanja tadašnjeg ukrajinskog rukovodstva da potpiše sporazum u stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Posle kad su oteli vlast pobedili su na izborima koje su sami organizovali.
Pa da, sad nema, jer su se sami proglasili neprijateljima.
Još nisam video slučaj u istoriji da je neko dobrovoljno organizovao etničko čišćenje svog naroda sa neke određene teritorije.
 
Realno glasao bi za Kenedija kad bi mogao, a izmedju DT i JB za DT jer su nam ovi drugi bolesnici na vrat natovarili koronu, rat sa Rusijom, antifu i woke degenerike, i da dalje ne nabrajam.
U svakom slucaju ako americka struja ne pobedi globalisticku, pojest ce ih Kina.
Корону су нам натоварили Фаучи, Гејц и остали глобалисти, а Трамп им је подржао пензионерску параноју око короне оним декретом ''Воурп спиид''...

Знам лично да су после провакс става Трампа, њега напустили најбољи републиканци, који су после само због мржње против вакс агенде прешли мртвом Бајдену...

Иначе Кина и Руси увелико бургијају преко Израела и ''израелифрстерса'' Америку, првенствено крађом војне технологије и хаковањима америчке ''критичне инфраструктуре''... Ево инсајдерски податци, Питер Зетко (једна од најбољих Твитераша) објаснио зашто га је дрогирани Илон Макс отпустио из Твитера, кад му је рекао да су платформу пробушили Руси, Кинези и Иранци преко Јеша у Јерусалиму... одгледај обавезно, битно је

https://odysee.com/@laimmaculata:2/lockheed-martin-compromises-us-tech-on:d

А за антифу, не знам како не знаш да то Руси гурају и да је воук само нашминкана и политизована пешованија која има за циљ да оцрни политичко крило на ком се налази...
 
A ruski jezik bio zvaničan jezik u Ruskom carstvu i u SSSR-u preko 1000 godina. Daj molim te.

Kakve veze ima šta je bilo u Ruskom carstvu, Ukrajina je suverena država i ima pravo na svoj jezik. Oni su zakonom propisali da je zvaničan jezik Ukrajinski, ne Engleski ili Nemački ili Poljski ili Ruski. I meni to deluje ok. Ako živiš u tuđoj državi, poštuj njihove propise. Kome se ne sviđa, neka ode u Rusiju. Nije baš da im manjka teritorije.

Koja pobeda proevropke opozicije, nemiri su krenuli zbog odbijanja tadašnjeg ukrajinskog rukovodstva da potpiše sporazum u stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Posle kad su oteli vlast pobedili su na izborima koje su sami organizovali.

Predizborno obećanje tog rukovodstva je bio evropski put. Na osnovu toga su i pobedili na izborima. Posle je Putin podmazao koga treba kako bi okrenuo vodenicu na svoju stranu. Nepotpisivanje tog dokumenta je iziritiralo narod koji je većinski pro-EU i koji se osetio izdanim. Jedini problem koji su Ukrajinci imali je Rusija koja nikako da skapira da je to suverena država i da prosto moraju da nauče da gledaju svoja posla. Zar je to tako teško?

Još nisam video slučaj u istoriji da je neko dobrovoljno organizovao etničko čišćenje svog naroda sa neke određene teritorije.

Jbg, Putinu je Ukrajina fetiš. Gubi glavu i radi sumanute stvari zbog neuzvraćene ljubavi.
 
Kakve veze ima šta je bilo u Ruskom carstvu, Ukrajina je suverena država i ima pravo na svoj jezik.
Niko nije rekao da nema prava na svoj jezik, ali da zar ne misliš da jedna etnička grupa koja čini oko 20 procenata stanovništa te iste Ukrajine ima pravo da koristi svoj jezik?
Predizborno obećanje tog rukovodstva je bio evropski put. Na osnovu toga su i pobedili na izborima.
Pa valjda se onda organizuju novi izbori a ne upadanje u državne institucije i uzurpiranje vlasti? Koliko sam pratio proevropsko opozicija u Ukrajini se nije žalila na izborne krađe za vreme Janukoviča.
Jbg, Putinu je Ukrajina fetiš. Gubi glavu i radi sumanute stvari zbog neuzvraćene ljubavi.
Ovo nema veze sa onim što sam ja napisao.
 
Једино из бајбока ако може да се буде преЦедник... гласаћеш за њега

Неће њему републиканци сами више дати да им разбуцава Америку за Руски и Израелски интерес
profimedia-0647389191-830x0.jpg


Teško da će ovi Bidenovi glasači dočekati živi izbore ?

I ako ih danas vidimo, zatrpava drogom, kako bi bili smireni i ne bi pravili probleme. :kafa:
 
  • Podržavam
Reactions: MJK
Niko nije rekao da nema prava na svoj jezik, ali da zar ne misliš da jedna etnička grupa koja čini oko 20 procenata stanovništa te iste Ukrajine ima pravo da koristi svoj jezik?

Mogo bih da se složim da je ta odluka možda bila malo ishitrena i gruba, svakako ne u pravcu smanjenja tenzija. Verujem da je Ukrajincima bilo preko glave ruske čizme ali neke stvari ne mogu tako da se lome preko kolena.

Pa valjda se onda organizuju novi izbori a ne upadanje u državne institucije i uzurpiranje vlasti? Koliko sam pratio proevropsko opozicija u Ukrajini se nije žalila na izborne krađe za vreme Janukoviča.

Janukovič je bio relativno ok za ukrajince koliko sam ja upoznat sa njihovom situacijom. Zemlja je imala blagu pro-EU putanju i to je ono što je odgovaralo većini naroda tamo. Onog momenta kad je zaustavio EU intergacije i založio se za čvršće veze sa Rusijom, to je izazvalo nemire. Pa jbg, mislim da je to normalna reakcija mase. Ne možeš ti da menjaš kurs zemlje kako ti dune. Očigledno ga je Putin nagovorio na taj potez i to nije prošlo kod naroda. I nema kukanja, takva je politika, nešto prođe, nešto ne prođe. Ako ne prođe, prihvatiš da nisi uspeo i ideš dalje. A ne ko Putin, da ti proradi sujeta i počneš da bacaš bombe.

Ovo nema veze sa onim što sam ja napisao.

Ima veze. Putina zabole za Ruski narod u Ukrajini. On prosto nije mogao da prihvati činjenicu da nije uspeo da zadrži Ukrajinu, autoritativni lideri to shvataju kao lični poraz, pa je osmislio odmazdu tako što je iscenirao sukobe u Ukrajini. Ideja mu je bila da Ruse predstavi kao ugroženu manjinu u Ukrajni, pa da se onda on umeša i reši problem silom. I bukvalno je sve radio u tom kontekstu. Prvo je zauzeo Krim... pa je onda nastavio sa neredima i to je trajalo više godina do ovih sad sukoba. Ja inače nisam našao neki opipljiv dokaz da su Rusi u Ukrajini zaista bili ugroženi, šta više, deluje mi da su mogli da nađu zajednički jezik i nastave da žive kao susedi u miru. Otprilike kao i Srbija i Crna Gora. Oćete svojim putem? Idite svojim putem. Ja inače ne vidim neki problem da većinski narod neke teritorije samostalno odluči o svojoj sudbini. Valjda su teritorije tu zbog naroda, ne obrnuto. Istu filozofiju imam i za Kosovo. Ako smo decenijama dozvolili nagomilavanje i naoružavanje albanaca tamo, jasno je da će oni jednog dana želeti da idu svojim putem. Tako da ja Kosovo ne mogu da percipiram kao nešto što nam je uzeto, već kao nešto što smo sami dali svojom neodgovornom politikom. Tita donekle mogu i da razumem, on je imao neku fix ideju da pravi EU od Jugoslavije, pa mu je sledeći plan bio i da uključi albaniju. Zato je i dozvoljavao toliko naseljavanje albanaca tamo. Ali je očigledno ta ideja bila previše ambiciozna, ili previše nerazumljiva za primitivan ratoborni balkan, pa je posle njegove smrti sve počelo da se raspada. Svakako Sloba je imao 12 godina svoje vladavine da reševa taj problem i šta je uradio - ništa. Šta je posle Tadić uradio - ništa. Šta je na kraju Vučić uradio - ništa. Sve moj do moga. Nesposobnost parekselans. Pa kako da ti ne ode teritorija ako imaš takve ljude na vlasti? Ako mene neko pita, pošteno smo izgubili, i to je deo života, idemo dalje. Ista stvar i za Ruse. Imali su Ukrajinu kao svoju ličnu guberniju, izgubili su, prihvatiš poraz i ideš dalje. Čemu bombe i ratovanje?!
 
Janukovič je bio relativno ok za ukrajince koliko sam ja upoznat sa njihovom situacijom. Zemlja je imala blagu pro-EU putanju i to je ono što je odgovaralo većini naroda tamo. Onog momenta kad je zaustavio EU intergacije i založio se za čvršće veze sa Rusijom, to je izazvalo nemire. Pa jbg, mislim da je to normalna reakcija mase. Ne možeš ti da menjaš kurs zemlje kako ti dune. Očigledno ga je Putin nagovorio na taj potez i to nije prošlo kod naroda. I nema kukanja, takva je politika, nešto prođe, nešto ne prođe. Ako ne prođe, prihvatiš da nisi uspeo i ideš dalje. A ne ko Putin, da ti proradi sujeta i počneš da bacaš bombe.
Ukrajina je mogla da večno putuje ka EU kao Srbija i da ne ulazi u NATO ali očigledno je Putin hteo da pravi od Ukrajine Lukijevu Belorusiju. To je dosta kratkovid potez jer u Belorusiji nema Galicije i neke teške podele na zapad i istok pa samim tim želja da Janukovič bude Lukašenko se izjalovila. Sa druge strane pokušaj promene režima u Belorusiji pre tri godine se takodje izjalovio što je samo još jedan dokaz da su u pitanju skroz različite države.
 
Ukrajina je mogla da večno putuje ka EU kao Srbija i da ne ulazi u NATO ali očigledno je Putin hteo da pravi od Ukrajine Lukijevu Belorusiju. To je dosta kratkovid potez jer u Belorusiji nema Galicije i neke teške podele na zapad i istok pa samim tim želja da Janukovič bude Lukašenko se izjalovila. Sa druge strane pokušaj promene režima u Belorusiji pre tri godine se takodje izjalovio što je samo još jedan dokaz da su u pitanju skroz različite države.
Nisu različite države nego je projekat ,,promene svesti", što reče jednom naš predsednik da je nama potrebno, počeo u Ukrajini odmah nakom raspada SSSR-a a Belorusija je zanemarenau tom pogledu jer se verovatno smatralo da kad padne Rusija podrazumeva se da pada i Belorusija kao domina.
 

Back
Top