Tramp veceras ukinuo Orbanu sankcije na rusku naftu i gas!

srbija može da za godinu dana izgradi naftovod do madžarske i da prima rusku naftu iz naftovoda družba koji nije pod sankcijama...a ta nafta odgovara rafineriji u pančevu...ekonomija u srbiji će procvjetati; cijene energenata i struje pasti...
...
pa da nije MI6 Vučić predsednik poslednjih 13 godina već bi to imali izgrađeno......

Njegov je stav bio da se nacije individualiziraju, ali i da se integriraju u veće cjeline, no kao dobrovoljne funkcionalne cjeline.

Ne možeš se i individualizirati i biti deo kolektiva. To je suprostavljeno. Moraš da nađeš neki kompromis.

EU je upravo taj kompromis, gde je potrebno razmišljati i u opštem interesu a i u ličnom.

Kod Orbana preovladava taj lični interes što generalno nije dobro, zato nije omiljen u društvu.

Od takve EU kao skoro države nema jednostavno- ništa.

EU ovakva kakva je teško da može da opstane i izdrži izazove modernog vremena. Izbor će biti ili EU kao jedna federalna država ili rat u Evropi. Ja bih lično izabrao prvu varijantu. Razumem pozivanje na istoriju i tradiciju, ali mi je ipak draže da sam živ ;)

Kod Orbana preovladava taj lični interes što generalno nije dobro, zato nije omiljen u društvu.
aha, mrze ga jer ce da im bude toplo. i radice im industrija, a vi cete da volite aljeka jer mislite da idete u eu :mrgreen:

Србија ће ускоро увести санкције Русији и признати Косово. А све зарад брзог приступања Европској унији.​

https://srbin.info/psenicnikov-srbija-ce-uskoro-uvesti-sankcije-rusiji-i-odreci-se-kosova/#gsc.tab=0

Србија ће ускоро увести санкције Русији и признати Косово. А све зарад брзог приступања Европској унији.​

To je ok. Sankcije svakako treba da se uvedu jer je to zajednička EU politika. Nismo to mi smislili.

A Kosovo smo predali, svojom voljom, dakle svakako nije naše. Priznati da nemaš ono što nemaš je vrlo razumljivo.

Tako da ne vidim neki problem ;)

Možda do juče, sad se već pakuju ;)

Како се пакују када су управо добили дозволу да граде нуклеарну електрану "Пакш-2"? :D

Хроника
Руска државна компанија „Росатом“ добила дозволу за изградњу нуклеарне електране ,,Пакш-2'' у Мађарској
четвртак, 06. новембар 2025.

Пројекат нуклеарне електране ,,Пакш-2'' у Мађарској добио је дозволу за почетак изградње, саопштио је ,,Росатом''.
,,Мађарска Агенција за атомску енергију одобрила је изградњу објеката нуклеарног острва за енергетски блок 5'', наводи ,,Росатом''

904z509_nuklearna-cent-madjarska.jpg

...

Niko u EU se ne smrzava niti uništava. Upravo suprotno, to su sve moderne uređene države i razvijenije od Srbije. Tamo se ide da ti bude bolje, ne lošije.
ja ne znam na mantranje stvarno sta bih odgovorio

imas dve zemlje, dva drzavnika te dve zemlje i dve razlicite sudbine
ovaj u eu joj se supotstavlja i izvrda sankcije, na kraju
ovaj van eu ce da lupi rusima sankcije, a zapravo unisti srbiju ne uvevsi je u eu

jel ti dopire do svesti ista od ovoga?

ja ne znam na mantranje stvarno sta bih odgovorio

imas dve zemlje, dva drzavnika te dve zemlje i dve razlicite sudbine
ovaj u eu joj se supotstavlja i izvrda sankcije, na kraju
ovaj van eu ce da lupi rusima sankcije, a zapravo unisti srbiju ne uvevsi je u eu

jel ti dopire do svesti ista od ovoga?

Prvo, ne možemo niti treba da se poredimo sa Mađarskom. Svaka država ima svoj put, snagu i položaj. To što nešto "može" u Mađarskoj, ne znači da može i kod nas i obrnuto. Okolnosti su različite i svaka zemlja mora da gradi sopstvenu strategiju, u skladu sa svojim resursima i geopolitičkim položajem.

Drugo, u svetu koji se ponovo deli na blokove (istok i zapad) najgora moguća pozicija jedne male države je da stoji između. U takvoj poziciji interesi velikih sila se prelamaju preko tvojih leđa. Srbija je najbolji primer koliko je to pogrešno: decenijama tapkamo u mestu, sa statusom "šupka Evrope", trošeći ogromne resurse na besmisleno balansiranje.

Treće, dakle, stranu treba izabrati. A kako se geografski nalazimo na zapadnoj strani i kako sa zapadom imamo preko 90% ekonomske saradnje, uz činjenicu da nam je 99% dijaspore upravo tamo, logično je da to bude zapad.

Naravno, cena "napuštanja" Rusije postoji. To je ono što se kaže: sedenje na dve stolice se ne isplati. Izgubićeš deo povoljnih energenata, ali zato ideš u Brisel i tamo pregovaraš o alternativama. Sve je to stvar trgovine i realpolitike. U svakom dogovoru nešto daješ da bi nešto dobio. Recimo daš im generalštab da bi ućario neki dobar energetski dil. I sada postoji trgovna, samo je problem kod nas što sadašnja vlast daje zajedničko, a uzima lično. U normalnoj državi daješ zajedničko da bi dobio nešto drugo, opet zajedničko.

Suština priče: ako raskrstimo sa Rusijom, gubimo deo jeftine energije, ali zauzvrat dobijamo uređenu državu, evropske standarde, članstvo u EU i dugoročni prosperitet. Kada se sve sabere, korist je daleko veća od štete.

znaci madjari koji su u eu neka ne napustaju rusiju, i neka se greju na ruski gas. a nama mrznjenje i da sanjamo eu?
si ti zaista glup, ili se samo pravis? av ce vas unistiti

Mađari svakako napuštaju Rusiju, samo to ne mogu naglo da izvedu nego su sa Trampom dogovorili da to bude "na rate". Pa će od Amera dobiti nuklearnu tehnologiju preko koje će u budućnosti moći da smanje vezanost za Rusiju.

Nešto slično i mi treba da uradimo. Odeš u Brisel ili Vošington, poneseš koferče i dogovoriš se.

Pa će od Amera dobiti nuklearnu tehnologiju preko koje će u budućnosti moći da smanje vezanost za Rusiju.
to danas da zapocnu, treba im 20 godina, a za tih 20 ce da uvoze ruski gas, a srbija ga je ugasila

a ameri odakle njima uranijum? te mini nuklearke sto je aljek mastao nacuvsi o modularnima, ni njih nece da vidi, narocitro ne od gejCa, taj je i sa vakcinama neslavno prosao

svabe digle u vazduh svoju nuklearku, i sada ce madjaro da predju na nuklearke? malo ti MNOOOOGO mastas. dok ti kojekakvi pune glavu

To je ok. Sankcije svakako treba da se uvedu jer je to zajednička EU politika. Nismo to mi smislili.

A Kosovo smo predali, svojom voljom, dakle svakako nije naše. Priznati da nemaš ono što nemaš je vrlo razumljivo.

Tako da ne vidim neki problem ;)
Pod svojom voljom misliš na napad i bombardovanje NATO vojnog saveza i okupaciju Kosova i Metohije?

Graditi naftovod prema Madjarskoj prema Grčkoj preko Makedonije, ne znam šta se čeka.Što više pipa bolje za sve posle samo biraš ko je povoljniji.
Pogledajte prilog 1813812
Sankcije su ukinute samo Orbanu,ne pisem Madjarskoj,jer je ovo cin licnog prijateljstva. Nije Srbiji. Nece Orban isporuciti gas Srbiji jer bi ugrozio svoju zemlju. Videcemo da li mi imamo neku strategiju?

Pod svojom voljom misliš na napad i bombardovanje NATO vojnog saveza i okupaciju Kosova i Metohije?

Da, Milošević je svesno izabrao da uđe u konflikt sa NATO kada je odbio da zaustavi vojnu akciju etničkog čišćenja i posle nekoliko upozorenja.

A to što je taj naš konflikt sa NATO izgledao kao "oni nas bombarduju", jbg... ne ide komarac na slona.

Što se tiče okupacije, tu si u pravu, Kosovo je bilo okupirano sa 2 miliona albanaca koji su se tamo doseljavali i naoružavali isto slobodnom voljom i nas i njih.

Tako da da, sve je bilo našom voljom.

Pa očigledno je da odnosi sa Rusima nisu pravi razlog za sankcionisanje. Moguće je da se radi o ličnim simpatijama.
Тачно, мислим да је разлог оваквог става према овом нашем несрећнику то што је овај наш у пар наврата врло прљво играо према наранџастом мислећи да је велики играч па је у тој игри гурнуо прст у око великом.

Moguće! tek sam nedavno prvi put čuo da su zapadnjaci slali pomoć i Staljinu!! Ali, što bi rekao ĐOLE legenda, kada malo bolje razmislim o svemu.... Nakon napada na Poljsku 1939-e.... Englezi su SAMO HITLERU objavili rat!!! A pola Poljske je uzeo Staljin!!??? :rotf: :rotf:
Слали су је у великој мери. У тадашњим парама било је 11,3 милијарде $ помоћи што би одговарало 180 милијарди $ у садашње време.
Помоћ је ишла конвојима северном морском рутом. Трпели су нападе немачких подморница највише и имали су губитке 85 транспортних бродова док је конвоје обезбеђивала енглеска ратна морнарица и имала је приличне губитке ( 2 крстарице, 6 разарача, 8 пратећих бродова)

Graditi naftovod prema Madjarskoj prema Grčkoj preko Makedonije, ne znam šta se čeka.Što više pipa bolje za sve posle samo biraš ko je povoljniji.
Pogledajte prilog 1813812
Апсолутно.
То је требало урадити доста раније. Чак је била у плану још једна рафинерија али се одустало од ње.

Back