A vidi ovo:
Govoreći samo nekoliko sati pre planiranog sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, Tramp je odbacio značaj BRIKS-a, izjavivši: "
BRIKS je mrtav".
"BRIKS je stvoren iz loših namera. Rekao sam im – ako žele da se igraju sa dolarom, biće pogođeni carinama od 100 odsto. Onog dana kada pomenu da to žele da urade, vratiće se i reći, 'molimo vas, molimo vas'. BRIKS je mrtav od trenutka kada sam to pomenuo“, rekao je Tramp, piše "Economic Times", a prenosi portal Biznis.
Njegovi komentari potvrđuju njegov čvrst stav da bilo kakav pokušaj potkopavanja dominacije američkog dolara u globalnoj trgovini neće proći bez ozbiljnih ekonomskih posledica. Trampovi stavovi su u skladu sa njegovom tvrdom politikom trgovinskih tarifa, koja zagovara recipročne mere.
Tramp je takođe tvrdi da
SAD imaju potpunu ekonomsku prednost nad zemljama BRIKS-a, negirajući da taj blok ima bilo kakvu ekonomsku moć nad Amerikom.
"Oni nemaju nas u šaci, mi imamo njih. Ako BRIKS hoće da se igra, te zemlje neće trgovati sa nama. Mi nećemo trgovati sa njima, a ako bilo kakva trgovina prođe, biće podložna carini od najmanje 100 odsto", istakao je američki predsednik.
https://www.b92.net/biz/svet/vesti/103557/tramp-ponovo-zapretio-briks-u/vest
Ode i BRIKS u qwrtz.