Casual Observer
Stara legenda
- Poruka
- 76.750
Трамп: Присуство Зеленског на састанцима није битно, он отежава договор
Петак, 21.02.2025. у 23:02
ВАШИНГТОН - Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да не мисли да је важно да украјински лидер Володимир Зеленски присуствује преговорима о рату у Украјини.
Трамп је у интервјуу са Брајаном Килмидом на радију Фокс њуз рекао да је Русија напала Украјину, али је сугерисао да бивши председник САД Џозеф Бајден и Зеленски деле кривицу за неуспех разговора са Москвом.
Промене и у ФБИ: Наређено премештање хиљаду агената
"Гледам га годинама како преговара без адута. Он нема адута и мука ми је од тога. Дакле, мислим да није важно да буде на састанцима, да будем искрен према вама. Он отежава постизање договора", рекао је Трамп.Он је додао да му је ''доста'' и да је ''уморан'' од слушања како украјински лидер преговара, додајући да се Зеленски ''жалио'' што није присуствовао преговорима у Ријаду, иако је ''лош преговарач''.
''Уморио сам се од слушања тога. Он је на састанцима три године и ништа није урађено'', закључио је Трамп.
„Ле Поинт”: Трамп са Путином у Москви за Дан победе над фашизмом 9.…
Трамп је истакао да руски председник Владимир Путин жели да постигне договор о окончању рата у Украјини, оценивши да Путин никада не би напао Украјину да је републиканац био у Белој кући.Он је истакао да је са Путином лако могао да се склопи договор, али да је Бајден говорио ''погрешне ствари''.
''Џо Бајден је веома глуп човек који је био глупљи него икада раније. Није имао појма шта ради, и све што је рекао било је погрешно. А ја сам рекао, знате шта…Мислим да ćе изазвати рат. И то се догодило'', рекао је Трамп.
Он је додао да Путин не мора нужно да преговара о прекиду ватре, јер да је хтео, освојио би целу земљу.
"Сваки пут када кажем: 'Није Русија крива', увек ме ударе лажне вести. Али кажем вам, Бајден је рекао погрешне ствари. Зеленски је рекао погрешне ствари. Напао их је неко ко је много већи и много јачи", рекао је Трамп.
ЕУ: не треба затварати српске институције, њихов статус решавати…
Амерички председник је такође навео да премијер Велике Британије и председник Француске, Кир Стармер и Емануел Макрон, нису учинили ништа да окончају рат Русије са Украјином.Упитан о предстојећим састанцима са Стармером и Макроном, Трамп је прекинуо водитеља рекавши: "Нису ништа урадили...нема састанака са Русијом... Макрон ми је пријатељ, Стармер је веома фин момак, али нико од њих није урадио ништа по питању Русије", преноси Фокс њуз.
После интервјуа, Трамп је на састанку са двопартијском групом гувернера у Белој кући рекао да је имао "добре разговоре са Путином".
"Имао сам веома добре разговоре са Путином и не тако добре разговоре са Украјином", рекао је Трамп, како преноси Фокс њуз.
Трамп је последњих дана изнео низ критика на рачун Зеленског, називајући га "диктатором без избора" и тврдећи да је украјински председник био тај који је започео рат са Русијом.
Представници Трампове администрације састали су се са руским званичницима у Саудијској Арабији раније ове недеље како би започели разговоре о окончању рата.
Зеленски је изразио незадовољство што Украјина није била укључена у разговоре.
Сједињене Америчке Државе су инсистирале да Украјина прихвати споразум који би омогућио САД удео у снабдевању украјинским ретким земним металима, тврдећи да би економски споразум створио подстицај за Вашингтон да обезбеди безбедносне гаранције Кијеву.
Зеленски је рекао да му је предлог представљен прошле недеље без најаве или времена за процену споразума.
Саветник Беле куће за националну безбедност Мајк Валц изјавио је данас да очекује да Зеленски ускоро потпише споразум о минералима са Сједињеним Америчким Државама, као део ширих преговора о окончању рата са Русијом.
"Ево суштине: председник Зеленски ће потписати тај споразум, и видећете то у врло кратком року“, рекао је Валц током говора на Конференцији конзервативне политичке акције (ЦПАЦ).
Ова изјава долази усред све чешћег јавног спора између Зеленског и Трампа, а Валц је ове недеље за Фокс њуз рекао да украјински лидер треба да "спусти лопту" и потпише предложени споразум, наводи тај медиј.
https://www.politika.rs/scc/clanak/...g-na-sastancima-nije-bitno-on-otezava-dogovor
Stvarnost demantuje one koji su do sada nastupali sa eshatološkim zaključkom da je američka spoljna politika ne samo nepromenljiva, nego apsolutno nepromenljiva. Postaje čak i zanimljivo čitati komentare ljudi koji su dočekali da sada oni sami žive u prošlosti: Ukrajina očigledno nije amerićki strateški prioritet, a Americi definitivno nije nepohodna do granica pucanja prenaduvana interesna sfera čije održavanje/izdržavanje donosi više problema i troškova nego koristi.