Tragično stradanje nevinog srpskog naroda.Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja”.

Srboskizborim

Veoma poznat
Poruka
10.581
Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja” obeležava se u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja
677z381_Tan2020-8-4_20122819_0.jpg

(Фотографије Танјуг)
SREMSKA RAČA - Patrijarh srpski Irinej rekao je da danas obeležavamo tužan i tragičan događaj koji je doživeo naš nevini narod pre 25 godina i to ne od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda koji govori istim jezikom i ima gotovo istu veru.
Patrijarh je nakon služenja pomena svim stradalim Srbima u akciji „Oluja” na mostu na Rači rekao da jedina krivica srpskog naroda koji je živeo u oblasti Hrvatske to što su to bili etnički Srbi i pravoslavni po veri.
„Tu je da nazovemo krivicom srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava”, rekao je Irinej, prenosi Tanjug.
Kaže da je srpski narod plaćao cenu za svoje ime i veru životom još od 1941. godine i da je, na žalost, plaća i danas.
„Obeležavamo 25 godina od strašnog stradanja, kada je preko ovog mosta prešlo 250.000 proteranog i unesrećenog srpskog naroda uglavnom nejači lišenog svojih domova i života najbližih, kao najtragičniji događaj u našoj istoriji, a naša braća Hrvati ga slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji”, kazao je Irinej.
Vučić i Dodik otkrili spomen ploču na mostu i položili vence
Tan2020-8-4_204156703_0.jpg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik otkrili su večeras spomen ploču na mostu na Rači, u znak sećanja na sve stradale i prognane Srbe u „Oluji”, koji su tim mostom prešli u Srbiju.
Vučić i Dodik su zatim položili vence na spomen ploču, nakon što je patrijarh Irinej služio pomen stradalima, prenosi Tanjug.
Most na Rači je nemi svedok stradanja i patnje Srba 1995. godine, koji su izbegli iz Krajine, u napadu hrvatske vojske i policije u akciji „Oluja”.
Preko tog mosta, koji spaja Semberiju sa Srbijom, spasavajući svoje živote i živote svoje dece od zločina i sigurne smrti, kao žrtve etničkog čišćenja, na stotine hiljada Srba prešlo je tim mostom i došlo u Srbiju, u kojoj su našli utočište i nadu.
Tan2020-8-4_20221712_0.jpg

Na spomen ploči nalazi se ova poruka, kako bi bila urezana u svest svih budućih naraštaja.
Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja” obeležava se u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanović, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.
Simbolično, Vučić i Brnabić sreli su se sa Dodikom i Cvijanović na pola mosta u Rači, gde patrijarh Irinej služi pomen nastradalim Srbima.
Tan2020-8-4_20418663_1.jpg

Obeležavanju u Rači, kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive, prenosi Tanjug
Među njima je Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, koja je prošle nedelje održala emotivan govor i izgovorila rečenicu: „Pred vama stoji devojčica iz kolone”, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.
Srbija i Republika Srpska šestu godinu zaredom zajedno obeležavaju veliku srpsku tragediju, progon 250.000 Srba iz Hrvatske, ponovo na istom mestu kao i prvi put, na mostu preko kojeg je najveći broj izbeglica na traktorima prešao Savu i ušao u Srbiju.

http://www.politika.rs/sr/clanak/459760/Tragicno-stradanje-nevinog-srpskog-naroda

Dok na jednoj strani "Hrvati proslavljaju svoju pobedu", na drugoj strani Srbi tuguju. Takođe i kad Srbi slave svoje pobede "neki drugi tuguju" (Bošnjaci i Hrvati) ili ti "drugi kada proslavljaju" Srbi tuguju i tako u nedogled, jedni slave, drugi tuguju. I tako iz godine u godinu, bez naznake da se može naći neki dogovor, da nije u redu da jedni slave a drugi tuguju u vezi sa istim događajima a najbliži je komšiluk. Nažalost dokle god je tako "slava jednih i tuga drugih u istom danu" generisat će nažalost samo zamrzu koja "u povoljnom trenutku" neka je svima na sramotu, može dovesti do ponavljanja stvari, baš kao što su se "stvari" ponavljale i u prošlosti.
 
Poslednja izmena:
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.