Ja sam mama zdrave devojcice od 14 meseci koja je "dete toxoplazmoze". Dakle, meni su u 5. nedelji trudnoce ustanovili povecan IgG titer i IgM veci od nule, sto je po mojoj doktorki bio zmoguci znak akutne infekcije. Pre toga se nikada nisam testirala na toxoplazmozu. Posto su mi nadigli nevidjenu paniku, konsultovala sam se sa lekarima iz Narodnog Fronta, sa odeljenja rizicnih trudnoca, koji su me uputili u laboratoriju za toxoplazmozu na Veterinarskom fakultetu u Beogradu koja radi najpouzdanije analize. Inace, da napomenem da sam prvu analizu radila u privatnoj laboratoriji. Na veterinarskom fakultetu postoje doktori koji se bave parazitologijom i oni su mi uradili dve uzastopne analize u azmaku od 3 nedelje koje su pokazale da imam maksimalnu vrednost titera IgM = 12 , dok mi je IgG = 1200. Obe analize su pokazale iste vrednosti, a uradjen mi je i TEST AVIDITETA IgG antitela koji je pokazao da je infekcija relativno sveza, oni su to procenili na oko 2 meseca pre zaceca, ali sve je to sa odredjenom granicom nesigurnosti. Oni su mi preporucili terapiju spiramicinom koji znatno smanjuje mogucnost da se dete zarazi, ali moj ginekolog je bio protiv toga jer je smatrao da infekcija kod mene nije akutna , vec je nastala u prekoncepcijskom periodu. Tokom cele trudnoce isla sam cesto na ekspertski ultrazvuk i nekoliko sam puta uradila analizu titera koji se do porodjaja prakticno nisu menjali. Svi su se iscudjavali kako imam ogromne vrednosti titera i pravili mi nevidjenu paniku. U 22. nedelji radila sam kordocintezu koja je pokazala da bebina krv nije zarazena parazitom, pa sam se malo smirila. Posle porodjaja, dete su zadrzali na posmatranju neonatoloskog odeljenja i pregledali su posteljicu. I devojcici smo po rodjenju dva puta vadili krv da bi se ispratile vrednosti titera. Ja ti preporucujem da nadjes dobrog doktora, ako te zanima mogu da ti preporucim kod koga sam ja isla i da te ne sludjuju sa raznim teorijama jer se o ovome u sustini vrlo malo zna. Retko je koji doktor (ukljucujuci ginekologe i pedijatre) uopste imao susret sa decom zarazenom toxoplazmozom.