TOXOPLAZMA U TRUDNOĆI-pitanje za dr

lara27

Početnik
Poruka
19
Poštovani dr,nalazim se u 15-toj nedelji trudnoće.Vadila sam krv i ustanovljena mi je T.gondii.Do 450 je nereaktivan,od 450 do 540 je moguća infekcija, a preko 540 je reaktivan.Meni je ustanovljena vrednost od 455, IgM.Juče sam bila na dodatnom vađenju krvi,samo za toxoplazmu.Rezultate čekam nedelju dana,pa sam se malo uplašila,jer čitam sve loše stvari.Pretražila sam ceo Net i ne mogu nigde da nađem nekog ko objašnjava rezultate,kada su ove vrednosti u pitanju.U junu sam vadila isto krv i nije bilo traga T.gondii.Molim sve,koji nešto više znaju,da napišu svoje mišljenje.Hvala !

IgM antitela se pojavljuju prva, nekoliko dana po infekciji, a maksimalni titar dostižu 2-3 meseca posle.
IgG antitela se javljaju krajem druge nedelje i njihov visok titar se održava 8 meseci nakon infekcije, a onda postepeno pada.
IgA antitela su znak sveže infekcije.
Kod nas se paralelno, prilikom testiranja trudnica, određuju i IgM i IgG antitela.
Koliki je titar IgG kod tebe, Lara?
Trudnici koja je inficirana tokom trudnoće uključuje se terapija, ali je potrebno pregledati i fetus. (ultrazvuk, izolacija T. gondii iz fetalne krvi ili amnionske tečnosti itd.)
Inače, najveći rizik od oštećenja ploda je u prvom trimestru trudnoće, a ukoliko dođe do infekcije majke postoji rizik da 40% dece bude zaraženo.

Malo sam konsultovala udzbenik iz ginekologije(izdanje 2005.god), evo sta tamo pise.

Ukoliko se specificna IgG antitela detektuju u malom titru pre trudnoce ili u ranoj trudnoci ,to znaci da je rec o imunizovanoj osobi.
Ukoliko je titar IgG visok(>1:512) verovatno se radi o akutnoj ili skorasnjoj infekciji.
Prisustvo specificnih antitela ne znaci uvek akutni ili skorasnju infekciju jer ona mogu da perzistiraju vise godina.Najtacnija potvrda akutne infekcije je visestruki porast titra IgG u dva uzorka krvi uzeta u intervalu od 2-3 nedelje i testirana istovremeno.U tom slucaju je ondikovana prenatalna invazivna dijagnoza primenom amniocenteze radi detekcije parazitarne DNK u plodovoj vodi PCR metodom ili primenom kordocenteze radi detekcije specificnog IgM u krvi ploda.

Ja sam mama zdrave devojcice od 14 meseci koja je "dete toxoplazmoze". Dakle, meni su u 5. nedelji trudnoce ustanovili povecan IgG titer i IgM veci od nule, sto je po mojoj doktorki bio zmoguci znak akutne infekcije. Pre toga se nikada nisam testirala na toxoplazmozu. Posto su mi nadigli nevidjenu paniku, konsultovala sam se sa lekarima iz Narodnog Fronta, sa odeljenja rizicnih trudnoca, koji su me uputili u laboratoriju za toxoplazmozu na Veterinarskom fakultetu u Beogradu koja radi najpouzdanije analize. Inace, da napomenem da sam prvu analizu radila u privatnoj laboratoriji. Na veterinarskom fakultetu postoje doktori koji se bave parazitologijom i oni su mi uradili dve uzastopne analize u azmaku od 3 nedelje koje su pokazale da imam maksimalnu vrednost titera IgM = 12 , dok mi je IgG = 1200. Obe analize su pokazale iste vrednosti, a uradjen mi je i TEST AVIDITETA IgG antitela koji je pokazao da je infekcija relativno sveza, oni su to procenili na oko 2 meseca pre zaceca, ali sve je to sa odredjenom granicom nesigurnosti. Oni su mi preporucili terapiju spiramicinom koji znatno smanjuje mogucnost da se dete zarazi, ali moj ginekolog je bio protiv toga jer je smatrao da infekcija kod mene nije akutna , vec je nastala u prekoncepcijskom periodu. Tokom cele trudnoce isla sam cesto na ekspertski ultrazvuk i nekoliko sam puta uradila analizu titera koji se do porodjaja prakticno nisu menjali. Svi su se iscudjavali kako imam ogromne vrednosti titera i pravili mi nevidjenu paniku. U 22. nedelji radila sam kordocintezu koja je pokazala da bebina krv nije zarazena parazitom, pa sam se malo smirila. Posle porodjaja, dete su zadrzali na posmatranju neonatoloskog odeljenja i pregledali su posteljicu. I devojcici smo po rodjenju dva puta vadili krv da bi se ispratile vrednosti titera. Ja ti preporucujem da nadjes dobrog doktora, ako te zanima mogu da ti preporucim kod koga sam ja isla i da te ne sludjuju sa raznim teorijama jer se o ovome u sustini vrlo malo zna. Retko je koji doktor (ukljucujuci ginekologe i pedijatre) uopste imao susret sa decom zarazenom toxoplazmozom.

Dobila sam ih,stoga upozoravam sve Novosadjanke,trudnice, da izbegavaju laboratoriju na Telepu, koja se zove BIO TEST ! Ja sam vec ko zna koji slucaj,kome je ustanovljena toxoplazma,a od nje ni traga ni glasa ! Hvala svima na podrsci ! Nisam mogla da se sastavim od srece,kada mi je doktorka rekla da su nalazi svi ok! Svim Novosadjankama preporucujem da ne idu u tu laboratoriju,kao ni u MEDLAB,jer ste kod njih zarazeni sa svim i svacim, dokle god od Vas ne uzmu dovoljno para,koliko misle da treba.

Ni sama ne znam koju bih privatnu laboratoriju preporucila,ali znam da cu se ove dve kloniti. Ranije sam isla u Jugolab ( nalazi se u ulici Cara Dusana ) i sa njima nisam imala nikakvih problema.Otisla sam u Biotest, jer su bili povoljniji za 1.000,00 dinara u odnosu na druge.Kostalo me je tih hiljadu dinara i zivaca i svega ...

imam jedno pitanjce
radila sam test na toxoplazmozu i rezultati su krajnje zbunjujući
IgM je pozitivan 1,13 (piše da referentna vrednost do 1)
ono što me buni je da je IgG negativan <5 (ref.vrednost je <8)
na netu sam našla razne varijacije ali je uglavnom slučaj da kada je IgM (koji ukazuje na akutnu infekciju) povećan obično povećan i IgG i to poprilično, dok je meni normalan tj negativan igG (što ukazuje da organizam nije došao u kontakt sa virusom) a IgM pozitivan odnsno povišen blago :S
da li neko može da mi protumači ovo dok ne odem kod dr. u ponedeljak?

imam jedno pitanjce
radila sam test na toxoplazmozu i rezultati su krajnje zbunjujući
IgM je pozitivan 1,13 (piše da referentna vrednost do 1)
ono što me buni je da je IgG negativan <5 (ref.vrednost je <8)
na netu sam našla razne varijacije ali je uglavnom slučaj da kada je IgM (koji ukazuje na akutnu infekciju) povećan obično povećan i IgG i to poprilično, dok je meni normalan tj negativan igG (što ukazuje da organizam nije došao u kontakt sa virusom) a IgM pozitivan odnsno povišen blago :S
da li neko može da mi protumači ovo dok ne odem kod dr. u ponedeljak?
IgM је показатељ скорашње инфекције.
IgG је показатељ инфекције која је већ развијена.

Али чак и да си се заразила то не значи да је беба заражена. Ја бих поновила поново антитела за две недеље и ако и тад буду позитивна, а морала би бити чак и већа од цифре коју ти наводиш која је, узгред, врло сумњива, онда бих се можда мало уплашила. ;)

Доказ да је беба заражена јесте проналажење ових антитела у серуму бебе.
Како год, постоји сасвим коректна терапија, чак и да јеси покупила од неке маце токсоплазму. ;)

Back