- Poruka
- 40.920
Toše Proeski
Toše Proeski, rođen Todor Proeski 25- og januara, 1981 u Kruševu je najpopularniji pevač u Makedoniji i na celom Balkanu. Njegov zaštitni znak je izraz "Ve sakam site", ili na srpskom "Sve vas volim" . Muzičku karijeru započinje nastupom na Melfestu 1997. Put do zvezda otvorile su mu pesme Pušti Me 1997 i Ostani do kraj 1998. Lista saradnika sadrži mnoga poznata imena kao što su Grigor Koprov, Phoebus, Željko Joksimović, Leontina, Marina Tucaković, Bora Čorba, Miro Buljan i dr.
Bio je predstavnik Makedonije za pesmu Evrovizije 2004 u Istanbulu, Turska i osvojio je 14-to mesto sa pesmom Life.
2004- te je imenovan za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF- a. Tim povodom izdao je pesmu Za Ovoj Svet (makedonski) i This World (engleski).
Albumot Po Tebe, mnogumina go smetaat za eden od najuspešnite albumi na Balkanot. Singlovite od ovoj album so meseci se zadržuvaat na najvisokite mesta na muzičkite top listi vo Makedonija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Bosna i Hercegovina.
Momentno gi privršuva studiite na Muzičkata Akademija vo Skopje i so zabrzano tempo raboti na muzičkata kariera vo svetski ramki.
Njegovo poslednje izdanje, Božilak, je kompilacija od 14 izbranih tradicionalnih makedonskih pesama. Na albumu Tošeta podržava i simfonijski orkestar.
Albumi
2000:
Sinot Božji
2001:
Nekade vo noќta
2003:
Ako Me Pogledneš Vo Oči
Ako Me Pogledaš U Oči (verzija na srpski jezik)
2004:
Den Za Nas
Dan Za Nas (verzija na srpskom jeziku)
Toše Proeski - Live (DVD izdanje)
2005:
Po Tebe
Pratim Te (verzija na srpskom jeziku)
2006:
Božilak (engleski: Rainbow)
Najveći hitovi
Njegovim najvećim hitom se smatra pesma "Čija Si" sa kojom je pobedio na"Beoviziji" 2003.
Čija Si - #1 Makedonija, #1 SCG, #1 BiH
Tajno Moja - #1 Makedonija
Ako Me Pogledneš Vo Oči - #1 Makedonija, #1 SCG
Soba Za Taga
Life - #1 Makedonija, #2 SCG #49 Južna Afrika
Žao Mi Je
Koj Li Ti Grize Obrazi (Ko Ti To Grize Obraze) - #1 Makedonija, #1 SCG, #1 Hrvatska
Lagala Nas Mala (sa Tonijem Cetinski) - #1 Makedonija, #1 SCG, #1 Hrvatska (20 nedelja)
Po Tebe
Srce Nije Kamen
Izvor: Wikipedia
---------------------------------------------------------------------------------------------
Zvijezno sjevernice
Zvijezdo sjevernice
Nocu na nebu što svjetiš
Da li ljubavne nemire
Možeš ti da osjetiš
Zvijezdo pomozi mi
Daj mi krila da se vinem
I u tvoja nebeska carstva
Ja da pristignem
Odatle da vidim
Da l' je voljena u noci
Zanosno kraj prozora
Svoje kose rasplela
Krila daj zvijezdo da poletim
Na njene prozore da sletim
I u noci nježno da poljubim
Moju voljenu
Zvijezdo pomozi mi
Daj mi krila da se vinem I u tvoja nebeska carstva
Da pristignem
Odatle da vidim
Da l' je moja voljena u noci
Zanosno kraj prozora
Svoje kose rasplela
Toše Proeski, rođen Todor Proeski 25- og januara, 1981 u Kruševu je najpopularniji pevač u Makedoniji i na celom Balkanu. Njegov zaštitni znak je izraz "Ve sakam site", ili na srpskom "Sve vas volim" . Muzičku karijeru započinje nastupom na Melfestu 1997. Put do zvezda otvorile su mu pesme Pušti Me 1997 i Ostani do kraj 1998. Lista saradnika sadrži mnoga poznata imena kao što su Grigor Koprov, Phoebus, Željko Joksimović, Leontina, Marina Tucaković, Bora Čorba, Miro Buljan i dr.
Bio je predstavnik Makedonije za pesmu Evrovizije 2004 u Istanbulu, Turska i osvojio je 14-to mesto sa pesmom Life.
2004- te je imenovan za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF- a. Tim povodom izdao je pesmu Za Ovoj Svet (makedonski) i This World (engleski).
Albumot Po Tebe, mnogumina go smetaat za eden od najuspešnite albumi na Balkanot. Singlovite od ovoj album so meseci se zadržuvaat na najvisokite mesta na muzičkite top listi vo Makedonija, Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Bosna i Hercegovina.
Momentno gi privršuva studiite na Muzičkata Akademija vo Skopje i so zabrzano tempo raboti na muzičkata kariera vo svetski ramki.
Njegovo poslednje izdanje, Božilak, je kompilacija od 14 izbranih tradicionalnih makedonskih pesama. Na albumu Tošeta podržava i simfonijski orkestar.
Albumi
2000:
Sinot Božji
2001:
Nekade vo noќta
2003:
Ako Me Pogledneš Vo Oči
Ako Me Pogledaš U Oči (verzija na srpski jezik)
2004:
Den Za Nas
Dan Za Nas (verzija na srpskom jeziku)
Toše Proeski - Live (DVD izdanje)
2005:
Po Tebe
Pratim Te (verzija na srpskom jeziku)
2006:
Božilak (engleski: Rainbow)
Najveći hitovi
Njegovim najvećim hitom se smatra pesma "Čija Si" sa kojom je pobedio na"Beoviziji" 2003.
Čija Si - #1 Makedonija, #1 SCG, #1 BiH
Tajno Moja - #1 Makedonija
Ako Me Pogledneš Vo Oči - #1 Makedonija, #1 SCG
Soba Za Taga
Life - #1 Makedonija, #2 SCG #49 Južna Afrika
Žao Mi Je
Koj Li Ti Grize Obrazi (Ko Ti To Grize Obraze) - #1 Makedonija, #1 SCG, #1 Hrvatska
Lagala Nas Mala (sa Tonijem Cetinski) - #1 Makedonija, #1 SCG, #1 Hrvatska (20 nedelja)
Po Tebe
Srce Nije Kamen
Izvor: Wikipedia
---------------------------------------------------------------------------------------------
Zvijezno sjevernice
Zvijezdo sjevernice
Nocu na nebu što svjetiš
Da li ljubavne nemire
Možeš ti da osjetiš
Zvijezdo pomozi mi
Daj mi krila da se vinem
I u tvoja nebeska carstva
Ja da pristignem
Odatle da vidim
Da l' je voljena u noci
Zanosno kraj prozora