Атомик™
Srebrna tastatura
- Poruka
- 254.731
Tortura u Guči: Policija prvo negirala, ali je ministar pokrenuo postupak protiv dvojice policajaca
Novi slučaj policijske torture. Radovan Đenadić iz Guče tvrdi da su ga dvojica policajaca izvela sa proslave rođenja deteta sa društvom u kafiću. Navodno, samo zbog toga što kod sebe nije imao ličnu kartu. Kaže da su ga odveli van grada i dva sata maltretirali i tukli, o čemu svedoče i povrede. Iako je čačanska policija to negirala, ministar je pokrenuo postupak protiv dvojice policajaca.
Trebalo je da bude veče slavlja i radosti, ali se pretvorilo u pakleni izlazak Radovana Đenadića. Dok je slavio rođenje ćerke sa prijateljima u Guči, dvojica policajaca su mu prišla, a onda tražila da pođe sa njima.
„Samo su rekli da sam im bitan i da im trebam. Vodili su me starim putem do neke raskrsnice. Kolega je pitao drugog gde da idu, a ovaj je odgovorio u Gornji Dubac. Nisam shvatio ozbiljno. Danas smo merili i preko trideset kilometara ima od Guče“, kaže Radovan Đenadić.
Đenadić je ispričao o brutalnosti policije i mučenju koje doživeo. Napominje da nije reč o nikakvom ličnom obračunu, jer ih nije poznavao.
„Nema povoda da me vode. Zato sam i pitao sve vreme čemu to? Kako sam šta progovorio pozadi u kolima, dobio sam šamar, pesnicu, lakat i puškom su me udarali“, priča ovaj muškarac.
PROČITAJTE JOŠ

Đenadić: Nakon proslave rođenja ćerke, maltretirali me i tukli policajci, strahujemo šta će nam se desiti
VESTI05. jul 2024115

Muškarac optužio policiju za nanošenje povreda, MUP za N1 – imao ih pre dolaska u stanicu
VESTI04. jul 202422

Dačić: Postupak protiv dvojice policajaca u Lučanima, sumnja se da su prekoračili ovlašćenja
VESTI04. jul 202444
Pošto policijski auto više nije mogao dalje, kako Đenadić kaže, krenuli su pešice. Sve vreme su ga udarali drvenom motkom po nogama, a onda su ga kako je ispričao, lisicama vezali za drvo.
„Ne mogu da se orijentišem jer je bila noć, ali vratili su se posle 45 minuta. Isti taj koji me vezao se vratio, a drugi je non stop bio dole na putu. Kazao je da sam bio dobar, nisam se drao i vikao. Ali, pitao me šta ću da kažem u policijskoj stanici. Rekao sam ništa, samo da bi me pustili“, priča Đenadić.
Đenadić se, čim su ga pustili iz policijske stanice u kojoj mu je napisana prijava zbog toga što nije imao kod sebe ličnu kartu, javio lekaru koji je konstatovao telesne povrede.
Narodni poslanik Srđan Milivojević poručio je ispred PU Čačak da Đenadić neće biti sam u borbi protiv države.
„Ne zahtevam da ti ljudi budu suspendovani, zahtevam da tužilaštvo radi svoj posao. Da procesuira ljude koji su ovo uradili. Ovo su teška krivična dela. Nije reč o privođenju, već o kidnapovanju. Policija ga je kidnapovala i odvela na planinu“, kaže Milivojević.
„Nadam se da škoda ima praćenje i da duže kilometražu za smenu. To je trideset kilometara od Guče. I dobijali su pozive za druge intervencije, ali su rekli da ne mogu i da rade kako je ministar naredio“, kaže Đenadić.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je su dvojica policijskih službenika iz Lučana suspendovana i da je pokrenut disciplinski postupak za teške povrede službene dužnosti.
Ali, Policijska uprava iz Čačka je prvobitno negirala Đenadićeve optužbe.
Đenadić je kako su saopštili iz PU Čačak doveden u prostorije Policijske stanice Lučani, „uz upotrebu sredstava prinude“ i sa njim je obavljen razgovor u svojstvu građanina, zbog navodne brze vožnje motorom. Za šta se on se izjasnio da nije kriv. S obzirom na to da je imao vidne povrede, policajci su ga pitali kako su nastale na šta se on prema navodima u tom saopštenju izjasnio da ih je zadobio ličnom nepažnjom.
bruka i sramota