Kada si na nekom torrent sajtu, na strani na kojoj su izlistani svi torrenti za recimo film koji želiš skinuti, u desno od svakog torrent fajla (koji su ti izlistani jedan iznad drugo) ti piše koliko otprilike ima seedera i peersa za svaki pojedini od njih. Oni sa najviše seedera su skoro uvijek oni na vrhu...
Torrent mreža je prirodno puno sporija od normalnog weba pa jednostavno treba stegnuti zube jer se tu ništa ne može... dobre su definitivno puno veće od negativnih strana. Ali ima nekih caka koje bi trebali znati.
Ne znam kako je sa ostalim klijentima (pretpostavljam isto) ali mjutorrent je poštenjačina: on automatski ograničava maksimalnu brzinu downloada proporcionalno tomu koliku mu maksimalnu brzinu uploada stavite... Tako da naši balkanski lukavci koji si namjeste brzinu uploada na 1 - 5kb redom ubrzo potom na nekom forumu kukaju kako i zašto im se torrenti skidaju tako *sporo*!
Ne, torrenti su mreža koja se sastoji i ovisi isključivo o elementarm dobrom vaspitanju i suradnji nas, malih, privatnih korisnika i tako bi i trebali da se ponašamo - osnovno je mjerilo bontona ostaviti drugima neku iole pristojniju razinu uploada kao što je recimo 10kb, kao i pustiti torrent da se seeda jednom kad si skineš fajl - bar dok ne navučeš na racio od 1.000 (vidi se u glavnom prozoru), tj. ne podijeliš sa drugima koliko si i sam skinuo...
Ja sam svoj mjutorrent problem riješio pomoću srodnog mu klijenta azureus. U njemu wizard kada mu pri prvom korišćenju kažeš koji tip veze imaš automatski odredi optimalnu max brzinu downloada i uploada... E pa pošto azureus uzima oko 50-70mb radne memorije, a mju samo oko 5mb ja sam te vrijednosti jednostavno prepisao i unio u odgovarajuća polja u opcijama mjutorrenta.
I sad radi za pet!