Topčiderski park - Beograd

Reefer

Starosedelac
Poruka
172.860
kako se sezona letovanja završila, a zimska još nije počela, mislim da bi bilo zanimljivo da pišemo malo o mestima koja su nam blizu i koja vredi posetiti.
Prošli vikend smo iskoristili poslednji lep dan i odveli decu u topčiderski park. To je mesto koje zaista treba posetiti, bilo da se svrati u Milošev konak, bilo da se organizuje piknik.
Na žalost, mnogi iz Beograda nemaju vremena ili ovlje da dođu u park, a verujem da mnogi van našeg grada i ne znaju šta sve mogu tu da vide.
Moram da kažem da je park dosta veliki i da mi nismo stigli da obiđemo sve što pruža. Krenuli smo od kafe i sokića u restoranu "Milošev konak"i zatim krenuli ka centralnoj aleji najstarijeg dela parka. Tu se nalazi većina programa za decu: baloni, igračke, kokice, ali i ono najzanimljivije - jahanje na konju (tačnije kobili) i vožnja kočijom.

Nakon toga smo krenuli ka obelisku, tj. spomeniku koji je podignut u čas povratka kneza Miloša u Srbiju i uspostavljanja dinastije Obrenovića, iz 1859. godine.Tu smo krenili preko trave, ka potoku koji tuda protiče a, ako se ne varam, izvire na Topčidrskoj česmi (na kojoj voda nije za piće, na žalost). Potok je uređen i deca su uživala igrajući se i prelazeći preko potočića.

Na nekoliko mesta u parku napravljena su jezerca na ovom potoku. Prvo na koje smo naišli je bilo na čistini, dok je drugo bilo u šumi.

Odatle smo se, kroz šumu, uputili ka Topčiderskoj reci. Šteta što je reka toliko prljava od kanalizacije, ali koliko znam radi se na sređivanju te situacije.
U delu gde smo izbili na obalu rečice, nalazi se i drveni most, koji vodi u drugi deo parka.Prešli smo preko mosta jer se sa druge strane nalazi zanimljiv... pa nisam baš siguran šta je. Da li je nekakava skulptura od betona ili nešto drugo, u svakom slučaju je deci bilo više nego zanimljivo da se tuda provlače i jure.Odatle smo krenuli nazad, ka parkingu restorana, opet preko mosta ka drugoj obali. Tako smo zatvorili veliki krug po jednom delu parka. U povratku smo naišli na još jednu veliku znamenitost parka, koju treba posetiti...Nismo imali vremena da obiđemo česmu, kao ni Topčidersku crkvu, ali kad bude opet lepo vreme, eto nas u obilazak propuštenog.
Ukoliko još neko ima fotografije iz parka, bilo bi lepo da ih postavi i napiše koju reč.
 
Poslednja izmena:
Стварно бих волела да је више оваквих тема на Путовањима. :heart:
Толико лепих места у нашој непосредној околини има, да бисмо за мало новца целе године могли да уживамо.
 

Back
Top