Toni Bler zabrinut zbog referenduma o izlasku iz EU

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler duboko je zabrinut da bi ta zemlja na referendumu mogla da odluči da izađe iz EU. U intervjuu nemačkom Di Cajtu (Die Zeit) on je upozorio da birači neće prihvatiti da Brisel ima sve više ovlašćenja. Aktuelni premijer Dejvid Kameron je za preispitivanje odnosa ostrva sa EU, ali ne i za izlazak iz Unije. Istraživanja pokazuju da je sve više Britanaca nezadovoljno pozicijom zemlje i da žele da se jedan deo nadležnosti koje su prenesene na Brisel, ponovo vrate Britaniji.


"Ako više nadležnosti prenesete na EU, onda morate podići nivo njenog demokratskog legitimiteta“, rekao je Bler (Tony Blair).


"Velika Britanija mora igrati snažnu ulogu u tome, jer nam je potrebna ravnoteža između evropskih institucija i nacionalnih država. Ako tu bude greške, mogli bismo stvoriti političku krizu koja bi mogla postati jednako velika kao kriza evrozone".
Background
Britanci su se poslednji put izjašnjavali o članstvu u EU, tada Evropskoj zajednici, 1975. godine i sa 67% glasova odlučili da ostanu u zajedničkom tržištu.

Međutim, Velika Britanija važi za evroskeptičnu zemlju unutar EU. Ona je dobila izuzeće od obaveze da u nekom trenutku prihvati zajedničku valutu - evro, ostala je izvan šengenske zone slobodnog kretanja, a odbila je i nedavni dogovor EU o bližem ekonomskom povezivanju, iz straha da bi dodatni propisi naškodili njenom finansijskom centru, londonskom Sitiju.

Pitanje je koliku slobodu u odlučivanju bi Britaniji moglo doneti napuštanje EU. Kao primer se često navodi Švajcarska, koja nije članica EU, ali je pristupila Šengenskom sporazumu, a radi tesne saradnje sa jedinstvenim tržištem EU prihvatila je veliki deo EU propisa.




U maju je bivši komesar za trgovinu Piter Mandelson zagovarao održavanje referenduma o budućnosti Velike Britanije u Evropi.

Sve više Britanaca za izlazak iz EU

Pritisak za izlaskom Britanije iz EU raste. Predstavnik Konzervativne partije, inače sklon skandalima, bivši ministar odbrane Liam Foks (Liam Fox) koji je bio primoran prošle godine da podnese ostavku nakon što je poveo prijatelja na prekomorsko putovanje, izjavio je u julu: „Život van EU nije strašan. Ljudi u ovoj zemlji su nezadovoljni tom vezom. Dužnost političara je da slušaju šta se dešava“.

Istraživanja pokazuju da bi sve više Britanaca na referendumu glasalo o izlasku iz EU i rezultat referenduma bi verovatno bio polovičan.


Aktuleni premijer Dejvid Kameron rekao je da je to rezultat koji zahteva da se organizuje referendum.


Kameron je u zategnutim odnosima sa Evropom, a vrhunav napetosti je nastao kad je u decembru 2011. stavio veto na fiskalni sporazum koi b narušio nezavisnost britanskog finansijskog centra Citi (City).

Pre Blerovog intervjua, nedavni povod za raspravu o referendumu bio je novi dogovor unutar EU o čvršćem ekonomskom i finansijskom povezivanju, postignut na samitu 28. i 29. jula.
Zbog toga je 100 poslanika konzervativne stranke zatražilo od premijera da pripremi zakon kojim će se propisati da se nakon narednih izbora održi referendum o EU.

Evroskeptici na ostrvu smatraju da evropski propisi koče ekonomiju Britanije i koštaju zemlju milijarde funti, što bi sve moglo da se reši ako zemlja istupi iz porodice dvadesetsedmorice.


Zagovornici ostanka Velike Britanije u Evropskoj uniji upozoravaju da izlaskom iz EU-a London samo može izgubiti politički uticaj dok će ekonomija zemlje i dalje zavisiti od pravila koja se donose u Briselu.
http://www.euractiv.rs/eu-prioriteti/4537-toni-bler-zabrinut-zbog-referenduma-o-izlasku-iz-eu.html

Кане ли и просербски демокрацијски представници,
расписати референдум?
 
svi pametni beze od te kuzne eu ko djavo od krsta ili gledaju kako da je se ratosiljaju shto pre,posebice nemci kojima je omcha oko vrata
ne bi me chudilo da neki pametan nemac se doseti da postavi Tadica za pochasnog predsednika "okrnjene" unije bez nemachke francuske i britanije
ipak smo mi lideri regiona a shto ne i shire :hahaha:
 
svi pametni beze od te kuzne eu ko djavo od krsta ili gledaju kako da je se ratosiljaju shto pre,posebice nemci kojima je omcha oko vrata
ne bi me chudilo da neki pametan nemac se doseti da postavi Tadica za pochasnog predsednika "okrnjene" unije bez nemachke francuske i britanije
ipak smo mi lideri regiona a shto ne i shire :hahaha:

А,
зато даклем просербиа срља неумитно...
 
"Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler duboko je zabrinut da bi ta zemlja na referendumu mogla da odluči da izađe iz EU. U intervjuu nemačkom Di Cajtu (Die Zeit) on je upozorio da birači neće prihvatiti da Brisel ima sve više ovlašćenja. Aktuelni premijer Dejvid Kameron je za preispitivanje odnosa ostrva sa EU, ali ne i za izlazak iz Unije. Istraživanja pokazuju da je sve više Britanaca nezadovoljno pozicijom zemlje i da žele da se jedan deo nadležnosti koje su prenesene na Brisel, ponovo vrate Britaniji."

Милорад Додик је ово исто говорио и-хи-хииии пре њега само за Републику Српску у БиХ. Тада су Милетови ставови дочекани на нож од великог броја дискутаната, а шта сад када се идентично осећају острвљани у заједници? Дакле, браво за острвљане и браво за Милета!
 
Lepi Bora:
A mi cemo sa Rusijom napraviti zajednicku drzavu dok se EU bankroti krljaju ispod stola .....:D

Svakako, ovo se desiti nece. A ja TACNO znam sta i kako. Nisi ti samo av av av popularan, do mojega.... I ja znam neke (nebitne) stvai ispod stola, i ja znam neke (ruske) faktore... :ok:

Srbiju ceka samo jedna presuda: motiqe, lopate, mesalice za cement, mistrije... 99.9% raje nebeske ce na polja (i one manekenske klinke koje paradiraju po Knezu), na gradjevine, na surov i sirov, zestok zivotinjski rad, red i disciplinu za saku pirinca i pola kile krompira dnevno. :ok:

_nobody_
 

Back
Top