• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Tomas Fleming: Amerikanci se plaše islama

ArnoldLayne

Iskusan
Poruka
5.103
AMERIKANCI SE PLAŠE ISLAMA

Građani SAD sigurno bi podržali Srbe na Kosovu, ali svi naši lideri su na strani Albanaca, kaže Tomas Fleming, politikolog iz Čikaga

Srbi širom sveta stalno mi postavljaju isto pitanje - šta Amerikanci misle o Srbiji i, posebno, o nezavisnosti Kosova? Uvek im dajem isti odgovor - skoro ništa - kaže u izjavi za Press Tomas Fleming, politikolog iz Čikaga, glavni urednik „Kronikls magazina" i dobar poznavalac kako prilika na Balkanu, tako i prilika u Stejt departmentu.
„Mond": Evropa ide protiv svojih principa i radi protiv sebe
Evropa se na Kosovu ponela protiv svojih principa, piše uvodničar „Monda" u izdanju sa današnjim datumom. Ugledni francuski dnevnik piše kako Evropa, „osnovana sa idejom da budu prevaziđeni nacionalizmi, ostavlja utisak da nagrađuje nacionalizam na Kosovu":
- U ime čega će odbiti samoopredeljenje Srba u regionu Mitrovice (...) ili Srba u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini? U ime državnih razloga? - pita se uvodničar lista, koji karakteriše umerena uređivačka politika.
Izražavajući poziciju Francuske prema nezavisnosti Kosova, „Mond" citira ono što je Čerčil rekao za demokratiju: „To je najgore rešenje, ukoliko izuzmemo sva ostala." Za ovaj list nezavisnost Kosova biće „nova epizoda u nestabilnosti Balkana, a ne poslednji ropac raspada Jugoslavije, kao što se svi nadaju".
„Mond" konstatuje da nezavisnost koju podržavaju SAD izaziva snažan otpor, „najpre među Srbima, a potom među Rusima, koji osećaju da ih je Zapad izigrao, ali i neke zemlje EU, koje se plaše da će njihove manjine tražiti ista prava kao Albanci sa Kosova". Ovaj list, takođe, konstatuje kako je Evropa ponovo nejedinstvena na Balkanu, ali da za razliku od 1990-ih, kada se Jugoslavija raspadala, u njoj nema dubokih podela:
- Iako neke od 27 zemalja neće priznati novu državu, niko se ne protivi misiji na Kosovu - piše ovaj list. (Tanjug)

- O kosovskoj krizi se u većini američkih medija izveštava vrlo malo, i to se uglavnom prenose agencijske vesti. U Ilinoisu većina izveštaja o Kosovu posvećena je jedinici Nacionalne garde Ilinoisa, koja je deo mirovnih snaga na Kosmetu, a koje bi pre trebalo zvati promuslimanskim okupacionim snagama. Amerikanci su previše zaokupljeni izborom predsedničkih kandidata, zamrznutom ofanzivom u Iraku i propadanjem američke ekonomije. Nije nikakvo čudo što naši politički lideri veoma retko govore o Balkanu. Čak je i senator Džon Mekejn, vodeći zagovornik albanskih interesa, izbegavao da komentariše Kosovo. Njegova neumorna podrška muslimanima na Kosovu i u Bosni narušila bi imidž rodoljubivog neprijatelja terorizma, koji je preuzeo kao kandidat Republikanske stranke za predsednika SAD. Ako Mekejn pobedi na izborima, to će biti loša vest za Srbe i loša vest za sve koji se nadaju miru - nastavlja doktor Fleming, jedan od uticajnijih američkih konzervativaca i savetnik nekadašnjeg predsedničkog kandidata Patrika Bjukenena.
- Obični Amerikanci možda ne bi bili u stanju da pokažu Kosovo na mapi sveta, ali svakako ne bi odobrili dalje angažovanje američkih snaga u srpskoj pokrajini. Razlog je očigledan: umorni su od rata na dva fronta, a porodice naših vojnika u Avganistanu i Iraku jedva čekaju da se ti ratovi završe. Ali, postoji još jedan razlog: neki Amerikanci ipak znaju da su Albanci muslimani, a neki među njima čak počinju i da shvataju, doduše polako, da Albance predvode teroristi. Kada bi SAD imale slobodne i poštene medije, većina Amerikanaca bila bi za to da se naše trupe šalju da bi štitile srpske hrišćane od terorista. Ali, čak i uz nečasne medije koje imamo ovde, neće biti previše odobravanja među američkim građanima za nastavak agresivne podrške muslimanima na Balkanu.
- Na žalost po Srbiju, američki politički lideri slabo obraćaju pažnju na to šta stanovništvo želi. Od tri najverovatnija predsednička kandidata nijedan neće podržati Srbe. Mekejn je pokazao da je pod albanskim uticajem, Hilari Klinton će očekivano nastaviti agresivnu politiku svog muža prema Srbima, a Barak Husein Obama, kao što mu i ime govori, verovatno će podržati pripadnike religije koju sledi i njegov otac. Najbolja strategija za Srbiju bila bi da nađe način da dopre do velike većine običnih Amerikanaca, koji su umorni od ratova i preplašeni od islamske agresije - zaključuje doktor Fleming.


izvor Press 17.2.2008

----------------------------------------------------------------------------------

zanimljiv tekst skroz
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.