Toma: Izbori u martu, Tadić: Nisu rešenje

ATIFATAL1TY

Primećen član
Poruka
806
Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da novi izbori ništa ne rešavaju i da ova vlada može i treba da opstane, istakavši da ne priprema zamenu za Mlađana Dinkića, kao i da ovog trenutka ne vidi da ni u SNS niti u DS postoji interes da se formira zajednička vlada.Međutim, predsednik Srpske napredne stranke Tomislav NIkolić najavljuje izbore za mart i kaže da će ta stranka nastupiti samostalno.

"Verujem da ova vlada može i treba da opstane, pre svega zbog uloge koju ima, a to je da minimizuje štete nastale svetskom finansijskom krizom i da održi jedan stabilan politički sistem u Srbiji. Zemlje koje se suočavaju tokom krize sa izborima apsolutno nisu u situaciji da donose mere koje su veoma važne da bi se kroz ovo teško vreme prošlo bez velikih privrednih oštećenja", istakao je Tadić u intervjuu sutrašnjoj "Politici".

"Kada bih znao da izbori rešavaju problem - to bih predložio. Mnogo veći problem je u činjenici da izbori ništa ne rešavaju", ocenio je predsednik Srbije i istakao da "najveći izazov sa kojim se mi danas suočavamo jeste ekonomska kriza.

"Drugo, ne postoji neograničen broj mera kojima se odgovara na svetsku krizu. Taj broj je i te kako sasvim limitiran. Treće, među opozicionim strankama ne postoji nijedna koja nudi bilo šta novo, mada one i ne mogu da ponude bilo šta novo, jer ni u svetu ne nude ništa novo", naglasio je on.

"Ne verujem da bi izbori doprineli većem političkom jedinstvu, već bismo samo imali pregrupisavanje na političkoj sceni i strateški ciljevi ne bi mogli da se promene jer donošenje svakog drugog strateškog cilja u odnosu na članstvo u EU bilo bi kontraproduktivno i nekorisno za ovu zemlju i građane koji u njoj žive", istakao je Tadić.

Međutim, predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić ocenjuje da se Vlada Srbije ne snalazi uteškoj ekonomskoj situaciji i da će to izazvati vanredne parlamentarne izbore najverovatnije u martu sledeće godine.
"Ubeđen sam da će teška situacija da se zakuva od septembra i da će nesnalaženje Vlade Srbije izazvati vanredne parlamentarne izbore. Oni će (vlada) dovesti zemlju do usijanja", rekao je Nikolić u
intervjuu agenciji Beta.

Prema Nikolićevoj oceni, građanima sa penzijama od 14.000 dinara ili platama od 20.000 vrlo lako može da padne na pamet da organizuju velike proteste na ulicama, "jer je pitanje šta će da rade kada
treba da plate račune, da obezbede hranu, ogrev, odeću i spreme decu za školu".

"Pobednika na narednim izborima zato čeka ogromna odgovornost, a SNS je spreman da je preuzme i da pokažemo da smo bolji od drugih, da razmišljamo drugačije i o svakom građaninu pojedinačno", kazao je Nikolić.

Nikolić je rekao da od predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića zavisi da li će na sledećim izborima biti uklonjen problem malih političkih stranaka koje vode državu i koje ucenama sprečavaju normalno funkcionisanje.

"Vreme je da na narednim izborima politički podelimo Srbiju na dva bloka, kao što je slučaj u svim modernim demokratijama i da se smenjujemo na vlasti. SNS i DS treba da vode ta dva bloka oko koga bi se kasnije u parlamentu okupljale manje stranke koje pređu cenzus",
kazao je Nikolić.

On je rekao da će SNS samostalno izaći na naredne izbore i da će o eventualnim savezima razgovarati posle ulaska u parlament.
Upitan o savezu sa narodnjačkom koalicijom koju predvodi Vojislav Koštunica, Nikolić je rekao da jeste za saradnju, ali da ne vidi na kojim procenama bi raspodelili mandate pre izbora.

"SNS može da sarađuje sa svim strankama posle izbora, ali naš uslov je da pređu cenzus. Mi u tome nećemo nikome da pomažemo. Svako će morati da se izbori sam, pa ćemo posle lako da se dogovaramo", kazao je Nikolić i istakao da je spreman da sarađuje sa svim strankama,
uključujući i DS. Izuzetak bi samo moglo da bude ekstremno reagovanje G 17 plus i Liberalno demokratske partije, dodao je on.

Sa druge strane predsednik Tadić je na pitanje kako sarađuje sa ministrom Dinkićem odgovorio da o većini centralnih pitanja razvoja Srbije nemaju nikakvu razliku, da odličnu saradnju imaju u Savetu za infrastrukturu, oko evropskih integracija i da ne postoji nijedna tačka o kojoj imaju različitu politiku.

"Imali smo različite stavove kada je u pitanju potpisivanje sporazuma sa ruskim partnerom oko privatizacije NIS-a. Znači, to potvrđuje da ima i razlika među nama, ali mi u saradnji nikada nismo imali suštinski problem i verujem da tako može da ostane i u budućnosti", naveo je on.

Tadić je rekao da Dinkića ne doživljava kao rušioca vlada.

"Da je tako ne bi ni napravili zajedno koaliciju", dodao je on.

"Niko u Srbiji danas nema potencijal da stvaranjem nove stranke obori vladu. Danas nijedna stranka u opoziciji, nijedna stranka koja je u procesu formiranja, nema potencijal da na novim izborima napravi neku prevagu u odnosu na dominantne političke snage koje danas čine Vladu Srbije", ocenio je predsednik Srbije.

Na pitanje da li ne priprema neku zamenu Dinkiću, Tadić je odgovorio odrečno.

"Ja kada počnem da radim sa nekim u politici, verujem u konstantnost i doslednost i verujem u istrajnost na zajedničkom projektu. Ako u spoljnopolitičkom smislu uvek tragam za alternativnim rešenjima, na unutrašnjem političkom planu pokušavam da imam konstantne saradnike", rekao je on.

Tadić je istakao da je saradnja sa LDP-om izuzetno dobra i da njegovi razgovori sa predsednikom LDP-a takođe govore o približavanju stavova o bitnim strategijskim pitanjima.

"Ne mislim da je i LDP u ovom trenutku uopšte zainteresovan da zameni G 17 plus u vladi, ali je zainteresovan, došao sam do tog zaključka u razgovoru sa Čedomirom Jovanovićem, za realizaciju strateških ciljeva ove zemlje, njeno članstvo u EU, vrednosne promena srpskog političkog društva, normalizaciju medijskog prostora, privlačenje stranih investicija, reformu pravosudnog sistema. To su sve važne oblasti koje zahtevaju značajne reforme i tu nema velikih razlika", naglasio je on.

Kad je reč o Srpskoj naprednoj stranci, Tadić je istakao da to stranka koja je "skoro nastala i još nije do kraja artikulisala svoju politiku, što je i razumljivo zato što želi da proširi politički prostor vlastitog uticaja".

"Smatram veoma značajnim to što je stranka rekla da u njenim političkim prioritetima nije samo odbrana integriteta na Kosovu i Metohiji, već i učlanjenje Srbije u EU. To je jedan značajan politički iskorak koji je odmah našao refleksiju u evropskim zemljama, među evropskim institucijama."

"Ovog trenutka ne vidim da ni u Srpskoj naprednoj stranci, niti Demokratskoj stranci postoji interes da se formira zajednička vlada. Naprotiv, vidim da su te dve stranke u stvari glavni konkurenti za, da tako kažem, mesto dominantne političke snage u Srbiji što u krajnjem slučaju može dovesti i do stabilizacije srpskog političkog društva", ocenio je predsednik Srbije.
IZVOR:MONDO
 

Back
Top