Tolerancija!

Timplshved

Obećava
Poruka
58
Zelela bih da zapocnem ovu temu jer mi se cini da bi to trebala da bude glavna poenta ovog foruma o religiji- sirenje tolerancije i medjusobnog razumevanja medju pripadnicima razlicitih verovanja, i upoznavanja sa razlicitim kulturama. Nazalost, ovde primecujem samo ili seljacko propovedanje propasti neistomisljenicima ili prefinjeno ismevanje religioznih ljudi drugih uverenja. Mislim da je bitno da se siri tolerancija u ovoj izrazito netolerantnoj zemlji, i da je to jedna od vaznih stvari koje treba da se podsticu, i preko ovog foruma i uopste. Zanima me sta mislite o stanju verske tolerantnosti u sredini koja vas okruzuje? Ja mislim da je apsolutno neophodno naglasiti da ne postoji "nedozvoljeno" misljenje, verovanje, stav, i slicno. Uzasava me sto se ovde cak i preko medija vode raznorazne "anti-sektaske" kampanje, a o stavovima ljudi da i ne govorim. Takodje, smeta mi i netolerancija prema homoseksualcima koja se smatra sasvim normalnom pojavom, i mnogi obrazovani i cak pametni ljudi tu ne vide nista cudno. Kako vi vidite ovo?

I tolerancija valjda ima granice?Ili nema? :roll:
Ne moze se bas biti beskrajno tolerantan,cak i kad ti neko uzjasi za vrat,figurativno receno...Znas ono pustio bih ja njih,ali nece oni mene... :wink:

Pa da je vise ljudi koji istinski shvataju pojam tolerancije ne bi bilo ratova, a gde je ostalo...
Za pocetak mozda ne bi bilo lose skoncentrisati se na to da uljudno ucestvujemo u svakoj diskusiji. Pod time mislim ...lepo odgovorite na temu koja je postavljena misljenjem koje ne treba da UVREDI nikoga.
Dalje nikoga ne napadate zbog toga sto je druge vere i ne verujete u istog Boga (iako sam misljenja da svi koji verujemo, verujemo u istog Boga, samo ga drugacije zovemo i vodimo se drugacijim obicajima).
Tolerancija podrazumeva parlamentarnost i postovanje svih ucesnika diskusije.
Pozdrav svima.

Homoseksualnost smatram devijantnom pojavom.Na zapadu postoji citav sistem koji to propagira.Postoji gomila ljudi koji nisu genetski homoseksualci vec to rade iz nekog bunta,nezadovoljstva svojim zivotom i jednostavno im to deluje normalno.I u staroj Grckoj su postojali homoseksualci pa ih niko nije ubijao zbog toga (makar koliko ja znam).Dakle ne mislim da se treba fizicki obracunavati sa tim ali neka svoje opredeljenje sacuvaju za svoju sobu.

... bila jedna zemlja na brdovitom Balkanu... prepuna dinaroidnih kromanjonaca i slicnih vrsta kojih bi se i sam Bog, kad bi postojao, odrekao. Elem, u toj zemljici je bilo i nesto ljudi koji su otisli nesto dalje od stadijuma homo-erektusa, medjutim od nasilja i necivilizovanosti onih prvih, koji su bili u daleko vecem broju, takvi nisu mogli da dodju do izrazaja...

Tako ce se verovatno pricati o ovoj nasoj napacenoj zemlji u ne tako dalekoj buducnosti... Nazalost, takvi smo... Prosecnom coveku sa ovih prostora rec tolerancija je uvredljiva k'o da mu psujes sve najmilije.

I ajd' da nismo tolerantni prema drugima, ali nismo ni prema sebi... Ako ne mozes da pljujes po naciji, a ti pljuj po religiji... Ako ne mozes po religiij, a ti pljuj po politickim ubedjenjima... Ako ne mozes da pljujes po tome, a ti pljuj po uspesima drugih... Ako ni to ne mozes a ti pljuj po ljudima razlicite seksualne orijentacije... pa dokle vise???

Vazno je popljuvati sve koji su razliciti...

Tolerancija i Srbija nazalost ne idu zajedno... I sve dok ne shvatimo sta tolerancija znaci, bicemo tu gde jesmo - u supku Kosmosa (sto bi Balasevic rekao).

Sad but true!

naravno, ovaj poziv na toleranciju je sasvim na mestu, ali tolerancija je ovde, u ovoj "zemlji seljaka na brdovitom balkanu" josh uvek (nes)mislena imenica, shto i nije chudo jer ovu zemlju i ove ljude josh uvek pustoshe duhovi proshlih vekova, hajduchija ("prepadni i otmi" filozofija), pa i radikalni, itekako zivi i stvarni, duhovi od pre koju godinu, tako da mi mozemo da se slikamo sa nashom tolerancijom, demokratijom, razmenom razlichitih mishljenja i iskustava i njihovim integrisanjem u nashe duhovno nasledje, jer prozvana netolerantna gospoda nece ni gvirnuti u ovu temu, a i ako to urade onda ce, poneti trenutnim zanosom, ostaviti poruku tipa "tolerancija! naravno!", a onda, u tom duhu - ispljuvati sledeceg "muju" koji se pojavi jer je on kriv za spaljenje crkve na kosovu i za 11. septembar, i sto je njegov prorok bio pedofil i sizofrenichar.

neshto o toleranciji .......

mislim da ne greshim ako tvrdim da je ukljuchivost, otvorenost, prihvatanje razlicitosti,u stvari zivot u svom prirodnom, kosnmichkom obliku. zatvaranje u klanove, chopore, u SPC, u MPC, u CPC, u ove i one, nepodnoshenje onih drugih, prilichi samo choporima vukova ili mozda konjima koji imaju one shtitnike na ochima da sluchajno ne gledaju sa strane vec samo tamo gde su prethodno usmereni.[/b]

limunada:
E keeperu,kad si tako tolerantan,sto branis samo "muje"...ili mi se cini? :?

isto vazi i za drugu stranu, vecina izmedju te dve zaracene strane su prava pravcata braca po nekulturi.
to si mogla i da pretpostavis ... a ne da trazis dlaku u jajetu. zar se vama sve mora pisati? ... izgleda.

> Postoji gomila ljudi koji nisu genetski homoseksualci vec to rade iz nekog bunta,nezadovoljstva svojim zivotom i jednostavno im to deluje normalno...

Kakve veze ima da li je zlo nasledno ili steceno?

Bez obzira na poreklo, Bog je jaci od svih nasih iskusenja i niko nema izgovor za svoje slabosti u svojoj prirodi. Covek se razlikuje od zivotinje upravo u tome sto ima sposobnost da se uzdigne iznad svoje prirode i da se ponasa odgovorno. Odgovornost cine nas razum, savest i volja. Kada razum raskrinka odredjenon ponasanje kao iracionalno (na primer, homoseksualnost) onda savest stupa na scenu i to proglasava grehom, trazeci od coveka da se grehu odupre svojom voljom. Ako covek poslusa glas savesti postaje covek, a ako ne poslusa, onda dolazi u sukob i sa zdravim razumom (gubi zdrav razum, pa pocinje da gleda KO je sta rekao, KOLIKO ljudi sta zastupa, sopstvena OSECANJA... a ne SMISAO), i sa svojom savescu (opterecenost osecanjem krivice, ili potrebom da se drugi osudjuju, itd).

Odgovor:
> Postoji gomila ljudi koji nisu genetski homoseksualci vec to rade iz nekog bunta,nezadovoljstva svojim zivotom i jednostavno im to deluje normalno...

Kakve veze ima da li je zlo nasledno ili steceno?

Bez obzira na poreklo, Bog je jaci od svih nasih iskusenja i niko nema izgovor za svoje slabosti u svojoj prirodi. Covek se razlikuje od zivotinje upravo u tome sto ima sposobnost da se uzdigne iznad svoje prirode i da se ponasa odgovorno. Odgovornost cine nas razum, savest i volja. Kada razum raskrinka odredjenon ponasanje kao iracionalno (na primer, homoseksualnost) onda savest stupa na scenu i to proglasava grehom, trazeci od coveka da se grehu odupre svojom voljom. Ako covek poslusa glas savesti postaje covek, a ako ne poslusa, onda dolazi u sukob i sa zdravim razumom (gubi zdrav razum, pa pocinje da gleda KO je sta rekao, KOLIKO ljudi sta zastupa, sopstvena OSECANJA... a ne SMISAO), i sa svojom savescu (opterecenost osecanjem krivice, ili potrebom da se drugi osudjuju, itd).
Lako je tebi da popujes ali imaj ti poremecaj hormona pa se onda pravi hriscanin.Protiv gena ne mozes nista (osim eventualno nekim novim naucnim dostignucem).I nije sve jedno kakav je ko homoseksualac.Prema ovim prvim osecam toleranciju ali prema ovim drugim samo gadjenje kao i prema svim drugim folirantima.

Licemerno je kada svestenstvo motivise vernike na religioznu revnost pobudjivanjem licne sujete i osecanja krivice, a onda tim tako otrovanim vernicima iznosi nacela tolerancije, na primer, citira im Isusove reci o ljubavi prema neprijatelju.

Kako moze osoba koja je pokrenuta sujetom da voli svoje neprijatelje?

Pa ona cak prirodno od svojih prijatelja stvara neprijatelje! Osoba neciste savesti je sklona paranoidnosti i sumjicenju onih koji veruju drugacije, isto kao sto je sujetna osoba vrlo osetljiva, uvredljivca i sklona izazivanju sukoba.

Svestenici stave cokoladu pred tebe, a onda kazu: "Nemoj da je pojedes."

Medjutim, otrov lazne nauke ne moze da ne donese svoje otrovne plodove.

Odgovor:
Licemerno je kada svestenstvo motivise vernike na religioznu revnost pobudjivanjem licne sujete i osecanja krivice, a onda tim tako otrovanim vernicima iznosi nacela tolerancije, na primer, citira im Isusove reci o ljubavi prema neprijatelju.

Kako moze osoba koja je pokrenuta sujetom da voli svoje neprijatelje?

Pa ona cak prirodno od svojih prijatelja stvara neprijatelje! Osoba neciste savesti je sklona paranoidnosti i sumjicenju onih koji veruju drugacije, isto kao sto je sujetna osoba vrlo osetljiva, uvredljivca i sklona izazivanju sukoba.

Svestenici stave cokoladu pred tebe, a onda kazu: "Nemoj da je pojedes."

Medjutim, otrov lazne nauke ne moze da ne donese svoje otrovne plodove.

Hm, hm... Hajde da malo konkretizujemo stvari? Recimo ovako: tolerancija je, na primer, uvazavanje reciprociteta izmedju dve strane. Moze :?: Otprilike, jednostavnije receno, koliko ja tebi - toliko ti meni. E, ako to moze tako, onda se pitamo kako se dolazi do toga ko je taj koji odredjuje gde pocinje (i cime pocinje) tolerancija, kako se definise prag tolerancije i kada ona prestaje? Da li postoji bezgranicna tolerancija i ko kome treba da nesto tolerise i do koje granice? Ko odredjuje ko prema kome treba da bude tolerantan? Sta ako imamo ovu situaciju : mladic od 20-ak godinica se zaleti na ulici i sutne nekog starijeg coveka u cevanicu. :shock: Covek se shokira i kaze mladicu - nemoj to da radis! Onda se mladic ponovo zaleti i isto uradi. Covek mu tresne samar i... Policajac, drugar onog mladica, gromada, zvizne coveku samar i kaze "Gde ti je tolerancija, matori, a? Bijes decu po ulici, sram te bilo. Udri ga jos jednom mali, nek nauci matori sta je tolerancija!" Eto! Gde pocinje, kako se neguje i kada se zavrsava tolerancija? Dajte neke primere. Ja sebe smatram tolerantnim prema vecini ljudi, ali kada primetim da me neko namerno pecka, samo da bi me iznervirao ja mu vratim istom merom, i jos malo jace (k'o sto rece Abdurrahman za svoj islam kako se brani kada ga neko napadne). Jesam li ja tolerantan? Nemojte se bas previse obazirati na primer koji sam naveo, bilo je zbrzano. Dajte neke primere iz prakse, ko je kada bio netolerantan prema nekome i zasto mislite da je to tako? Hristovo ucenje propagira toleranciju, ali smrtnici je tumace ovako ili onako. Sta je zaista tolerancija? :?

Zex:
Sta je zaista tolerancija?
Primer sa cevanicom ti je loš, jer to zakon reguliše. Nemaš prava da udariš nikog u cevanicu, a ako to uradiš odgovaraćeš pred zakonom, te je stoga bolje da i ne pokušavaš.

Tolerancija je kada ti mene vređaš a ja tebe ne, već ti uzvraćam blagim i razumnim rečima koje imaju za cilj da te usmere na pravi put. Granica tolerancije je subjektivna kategorija, jer zavisi šta se toleriše i koliki je individualni prag. Zato se kaže da su neki ljudi tolerantniji od drugih, to pokazuje da se tolerancija može porediti, a samim tim znači i da se može povećati ili smanjiti.

Sizif:
Zex:
Sta je zaista tolerancija?
Primer sa cevanicom ti je loš, jer to zakon reguliše. Nemaš prava da udariš nikog u cevanicu, a ako to uradiš odgovaraćeš pred zakonom, te je stoga bolje da i ne pokušavaš.

Tolerancija je kada ti mene vređaš a ja tebe ne, već ti uzvraćam blagim i razumnim rečima koje imaju za cilj da te usmere na pravi put. Granica tolerancije je subjektivna kategorija, jer zavisi šta se toleriše i koliki je individualni prag. Zato se kaže da su neki ljudi tolerantniji od drugih, to pokazuje da se tolerancija može porediti, a samim tim znači i da se može povećati ili smanjiti.

Aha. Pa evo onda jos misljenja. Ja mislim, a imam i dokaze, da je zakonom zabranjeno, isto kao i sutiranje u cevanicu, propagiranje samoubistva. Nije bitno da li je pozivanje na samodestrukciju ili destrukciju "uvijeno" u neke "filozofske" recenice ili otvoreno i direktno - u oba slucaja tezina prekrsaja je ista. Zbog toga se ljudi koji pokusaju samoubistvo salju u specijalisticke zdravstvene ustanove (psihijatrije) da se vidi sta nije u redu sa njima, a oni koji pokusaju ubistvo salju se u zatvor (a pre toga se podvrgnu psihijatrijskoj analizi). Elem, ako se slazes sa ovim, da predjemo na drugi deo tvog odgovora meni. Ti kazes "Tolerancija je kada ti mene vređaš a ja tebe ne". Pa dobro. Hajde da napravimo spisak uvreda koje se ne smeju koristiti? Jer, povreda osecanja je isto uvreda... I otkud ti znas koji je pravi put? To, kada neko misli da jedini zna sta je dobro, kada covek utripuje kako jedino on zna sta je dobro za druge i koji je "pravi put" zove se "kompleks Boga". Jel' da? Od toga, na primer, cesto oboljevaju lekari koji sebi uvrte u glavu kako je jedino njihova odluka ispravna... Ne znam da li si ti ili Boza, ali neko je isekao moji poruku "Necu da me izbacite!" To je isto neka vrsta kompleksa malog Boge... :oops: Posto sam primetio da se grozis svega sto ima veze sa Hristovim ucenjem, preci cu na tvoj teren, pa cu pokusati ovozemaljskim orudjima da se suprotstavim pojavljivanju satanista na ovom sajtu. E, vidis, ja mislim da je tolerancija prema satanistima jako losa stvar, jer, kako rece clan Panther, oni pozivaju na SAMOUBISTVO. :shock: Hajde, daj mi neke primere tolerancije koje si skoro video ili cuo, zelim da saznam nesto novo.
Prijateljski pozdrav,
(iseceni) Zex

Keeper:
limunada:

isto vazi i za drugu stranu, vecina izmedju te dve zaracene strane su prava pravcata braca po nekulturi.
to si mogla i da pretpostavis ... a ne da trazis dlaku u jajetu. zar se vama sve mora pisati? ... izgleda.

Samo sto ti ne pises kao sto govoris... :wink:I kome to "nama"...mislis netolerantnim?

Sizif:
Zex, navedi mi jedan citat gde satanisti pozivaju na samoubistvo.

BTW, u mnogim zemljama sveta samoubistvo je krivično delo.

Evo sta navodi jedan od dusevnih bolesnika koji se naziva satanistom (to je kao neki "esej", sacuvaj me Boze takvih eseja):

"Jedan od razloga zashto se ova bransha naziva i "Spiritualnim", je zato shto su gotovo svi rituali iskljucheni (sem onih najosnovnijih kao shto su - ritual inicijacije/posvecjenja, ritual unishtenja, ritual zahvalnosti itd)..."

Koga i sta to on hoce da unisti? Zivot! Svoj ili tudji, isto mu dodje. Zatim:

"Oni (satanisti) shvataju da je zhivot sam po sebi kontinualni tok promena i mutacija, i oni slave konachnu katalizaciju (ubrzavanje reakcije) za transformaciju: Sopstvo je kao unikatan entitet, ne nalik bilo chemu drugom."

Ovde se jasno poziva na samoubistvo, ili kako to ovde filosofski zvuci - "konacnu katalizaciju (ubrzavanje reakcije) za transformaciju". Grozno! To samo mentolima nije jasno na sta se ovde poziva! Nece taj da prevari slatkorecivoscu tebe i mene (za sebe sam siguran), ali mladi ljudi i deca, pogotovo ako imaju licnih i porodicnih problema, lako podlezu ovim idiotarijama i stavljaju se na raspolaganje "sveznalicama" koji imaju odgovor na sve i nude "olaksanje" od ovozemaljskih muka putem te smrtonosne "konacne katalizacje". I to jos ubrzane. Samoubistvo jeste krivicno delo jer su svi pozitivni zakoni u razvijenim drzavama u stvari pisani na osnovu Hriscanskih vrednosti, a ne satanistickih. Dalje, ovi duhovni invalidi pozivaju na "sopstvo"! Znas li sta to znaci? To znaci da su oni vlasnici svojih tela do te mere da imaju pravo da izvrse samoubistvo! Drago mi je da si me pitao za objasnjenje kako to satanisti pozivaju na samoubistvo, jer ako posle ovoga objasnjenja ne budete sklonili sa sajta ove umobolnike, sutra ce vas prozivati za sirenje ideologije koja je u direktnom sukobu sa pozitivnim zakonima drzave! Toliko od mene.

Pa za prvi citat ne znamo, jer je nedorečen. Čim spada u "najosnovnije rituale", kako to autor kaže, ja lično ne verujem da je navedeni ritual "uništenja" zapravo samoubistvo. Ako je to najosnovniji ritual, kakvi su onda komplikovaniji rituali?

A katalizacija može da bude svašta, o tome je najbolje da nam autor posta razjasni da ne ispadne da ga je neko pogrešno razumeo.

Zex:
Sizif:
Zex, navedi mi jedan citat gde satanisti pozivaju na samoubistvo.

BTW, u mnogim zemljama sveta samoubistvo je krivično delo.

Evo sta navodi jedan od dusevnih bolesnika koji se naziva satanistom (to je kao neki "esej", sacuvaj me Boze takvih eseja):

"Jedan od razloga zashto se ova bransha naziva i "Spiritualnim", je zato shto su gotovo svi rituali iskljucheni (sem onih najosnovnijih kao shto su - ritual inicijacije/posvecjenja, ritual unishtenja, ritual zahvalnosti itd)..."

Koga i sta to on hoce da unisti? Zivot! Svoj ili tudji, isto mu dodje. Zatim:

"Oni (satanisti) shvataju da je zhivot sam po sebi kontinualni tok promena i mutacija, i oni slave konachnu katalizaciju (ubrzavanje reakcije) za transformaciju: Sopstvo je kao unikatan entitet, ne nalik bilo chemu drugom."

Ovde se jasno poziva na samoubistvo, ili kako to ovde filosofski zvuci - "konacnu katalizaciju (ubrzavanje reakcije) za transformaciju". Grozno! To samo mentolima nije jasno na sta se ovde poziva! Nece taj da prevari slatkorecivoscu tebe i mene (za sebe sam siguran), ali mladi ljudi i deca, pogotovo ako imaju licnih i porodicnih problema, lako podlezu ovim idiotarijama i stavljaju se na raspolaganje "sveznalicama" koji imaju odgovor na sve i nude "olaksanje" od ovozemaljskih muka putem te smrtonosne "konacne katalizacje". I to jos ubrzane. Samoubistvo jeste krivicno delo jer su svi pozitivni zakoni u razvijenim drzavama u stvari pisani na osnovu Hriscanskih vrednosti, a ne satanistickih. Dalje, ovi duhovni invalidi pozivaju na "sopstvo"! Znas li sta to znaci? To znaci da su oni vlasnici svojih tela do te mere da imaju pravo da izvrse samoubistvo! Drago mi je da si me pitao za objasnjenje kako to satanisti pozivaju na samoubistvo, jer ako posle ovoga objasnjenja ne budete sklonili sa sajta ove umobolnike, sutra ce vas prozivati za sirenje ideologije koja je u direktnom sukobu sa pozitivnim zakonima drzave! Toliko od mene.

Alo ignoramuse - mozhesh svoju smrdljivu bibliju da izvlachish iz konteksta, ali moj esej nije napisan kontradiktorno kao knjiga lazhi.
Koje unishtenje sopstva, jesi li ti normalan bre, alo? Satanizam je sistem rasta i razvoja, tvoj nazarecjanin je taj pred kojim cjesh ti da savijash kolena (i dajesh glavu).
Zadivio me je tvoj kretenizam. Nisam napisao ritual "SAMOUNISHTENJA", vecj ritual unishtenja neprijatelja. Za razliku od tvog sabrata, ja nemolim vasilija ili isusa da me poduvaju, vecj se sam obrachunam. Idi u tor gde ti je i mesto.
A to shto se tiche dushevnih bolesti - sorry, ali imam i napismeno da sam nadprosechno inteligentan, uostalom, Laza je prepuna vas hrishcjana :oops:
Ako je samoubistvo krivichno delo, jel to znachi da cje posle da sude tom liku koji se ubio? Mozhda cje i da ga osude na smrtnu kaznu, zar ne?
Pogledaj malo koliko su hrishcjanske i hindu sekte odnele zhivota svojim kolektivnim egzibicijama.

Nemogu da verujem kako si mi rechenicu izvukao iz konteksta, kada se na to nije ni mislilo. Ajde da sam pisao na nekom drugom jeziku, nego sam pisao na srpskom bez ikakvih simbolika i mistifikacija.
I josh si nashao za shodno da ti budesh kritichar istog. Mogao bih da napishem i verziju za hrishcjane, jer prosto zaboravljam da ste vi josh u srednjem veku. Jel ti je i mozhda trebala Vujaklija da bi me razumeo?
Kao Satanista, ja imam pravo da uzhivam u materijalnim stvarima (shto znachi vishe sexa i zadovoljstva za mene, mozhda ti i zato smetam?), ali i da pazim na spiritualnost.
A shto se tiche tvog "jedan u tri", nije li nazarecjanin taj koji je rekao da je doshao da razdvoji porodice i donese mach? Koliko mi se chini, to se i zaista pokazalo kao istinito. Nije ni chudo shto vam je ogromna vecjina crkvi i manastira u plamenu.

o mom Eseju onda su vishe nego dobrodoshli. Ali, ako hocje da mi vade rechi iz konteksta i izvrcju, to mogu slobodno da rade sa knjigom lazhi. Sizife, nadam se da mi ovog puta necjesh obrisati esej, jer sam oklevetan. Zahvaljujem :D

Satanizam je religijski sistem u kojoj individua na kraju postaje bozhanstvo, nezavisna
od okova bilo kod drugog boga, ili bogova. Ovo nije samo pitanje mocji, vecj i etike,
moralnosti, i psiholoshke zrelosti. Ona je staza metafizichkog razvoja, ali drugi je
je pogreshno shvataju, i koriste je kao izgovor za svoju emotivnu nezrelost i egoizam. Oni koji
naprave ovu greshku su uglavnom takozvani "Satanisti", koji sve shto rade, rade da
bi privukli pazhnju na sebe.

Ako analiziramo opshte priznate religije prema njihovim osnovnim filosofskim princi-
pima, primeticjemo da vecjina njih tezhi ka "spajanju sa izvorom".
Satanisti su skloni da sagledavaju ove religije kao pretstavnike primitivnog choveko-
vog kompleksa da ostvari "jedinstvo" sa "Univerzalnom harmonijom".
Veruje se da je ovaj problem nastao od fenomena ljudske svesti -- mogucnost da se sagleda,
i da se napravi neki sklad izmedju misli i stvari -- i na nachin na koje razlichite
metafizichke doktorine koje su prishle ovom fenomenu kroz vekove. Neki su se uplashi-
li ovog fenomena, mislecji da ako se "odvoje" od "prirodnog reda" da cje biti kazhnjeni, ili da
cje celo "greshno" chovechanstvo biti "spasheno", ili da cje biti "opet ubrojeni" u
takozvani red (ovce ochigledno ne mogu da zhive bez njihovog lepog i toplog tora (sic!)).
Ovu primitivnu ideologiju, mozhemo nacji kod mnogo konvencionalnih religija, i one su
jednostavno etiketirane kao "Put Desne Ruke", chijim poklonicima
je ostavljeno u zaveshtanje da kroz vekove unishte svu i svaku prirodnu pojavu
individualizma. Poklonici Puta Desne Ruke fanatichno tezhe ka takozvanom "prirodnom nachinu
stvari" -- oni nikako ne shvataju da je Priroda sama po sebi haotichna i konstantno menjajucja.

Dodushe, drugi ne predstavljaju ovo stanje svesti kao kao dokaz za razdvajanje od
Priode, vecj kao dokaz da je Priroda sama po sebi haotichna i bezredna. Ove
individue su shvatile da je ispravno da velichaju ovo unikatno stanje, individualnost
i znanje, kao i pravilno shvatanje njene mocji. Te individue su radile u korist
adaptacije tog sveta za sebe, a ne obrnuto. Ova ideologija kojoj su Satanisti dosledni,
naziva se "Staza Leve Ruke" (Left Hand Path. Nagoveshtaj: to shto je Satanizam LHP, ne mora da znachi
da je sve shto je povezano sa Putom Leve Ruke Satanizam) Satanisti odbacuju uverenje da je potrebno prilagodjavanje
nekom zakonu, ili nekom spoljashnjem 'apsolutu', verujucji da isti ne postoji.
Oni shvataju da je zhivot sam po sebi kontinualni tok promena i mutacija, i oni slave konachnu katalizaciju
(ubrzavanje reakcije) za transformaciju: Sopstvo je kao unikatan entitet, ne nalik bilo chemu drugom.
Satanista odbacuje imaginarni "prirodni red", i umesto toga velicha Sopstvo, znajucji da je Priroda
sama po sebi odredjena - i konstantno re-definisana pomocju individua od kojih je sastavljena.

Kao Lucifer, Satanista zauzima mesto Boga u svome zhivotu, a to je chin koji zahteva veliki
stepen etichke i psiholoshke zrelosti. Umesto spajanja sa "univerzalnom energijom",
mi odluchujemo da odrzhavamo, slavimo i proshirujemo tu unikatnu individualnost do svojih
najshirih granica. Ovo je izdizanje, evolucija individualne psihe. To je metafizichko-
ciljni proces koji neki Satanisti oznachavaju kao Xeper (Kefer).
Xeper je staroegipatski glagol kojeg su Egipcjani predstavljali stilizovanim skarabejem. Prevod bi ishao
otprilike ovako "I Have Come Into Being" (Ja Sam Doshao u Postojanje).
Xeper je takorecji jedina "dogma" koja je prihvacjena u Satanizmu; ne rachunajucji ovaj, svi drugi
aspekti Satanizma -- kao shto su verovanja, i pretstavljanja Satane, zagrobnog zhivota, i tako dalje,
su ostavljena sa strane za odluku individualnog praktikanta. Dodushe, neki Satanisti cje za sebe recji
da veruju u entiet kojeg nazivaju Satana, kojeg u vecjini sluchajeva smatraju za Oca, ili najboljeg prijatelja, ili
jednostavno entitet sa kojim hocje da budu ekvivalentni. (individue koje veruju u Satanu kao zhivo bicje se nazivaju "tradicionalni Satanisti"), a drugi cje za sebe recji da su ateisti( tkz. "moderni Satanisti"), koji Satanu koriste
kao simbol/arhetip svoje psihe. Tama nije "zla", ona je deo nas samih, neosveshcjeni deo nashe podsvesti.

Svaki individualni Satanista odredjuje njegovu ili njenu metodologiju ka evoluciji nji-
hove svesnosti (Xeper) prema njihovom lichnom iskustvu. Kako je Xeper neophodan za lichno i
unutrashnje iskustvo koje ne mozhe biti naucheno, vecj samo dozhivljeno. Buducji da je Satanizam
neizostavno religija koja se bazira na sebi, ona odbacuje sve konachno odredjene, chvrsto fiksirane
ideologije, i tezhi radije ka atmosferi koja je bazirana na "najboljim mogucjim stavovima"
koja je uvek osnova za tkz 'inteligentni kriticizam', eksperimentaciju i menjanje.

Jedna od novijih, rastucjih denominacija Satanizma, je i takozvani "Spiritualni Satanizam". Medju teistichkim Satanistima, postoji negodovanje kada sebe neko nazove "Spiritualnim"(mislecji na Joy of Satan sistem), jer vecjina teistichkih praktikanata uprazhnjavaju magiku i redovne meditacione i ritualne prakse.
Kao i kod ostalih, cilj Spiritualnih Satanista, je da posle smrti dostignu bozhanstvo. Vecjina Satanista ZNA da Lucifer nije analogan sa Deda Mrazom koji cje eto da nam "daruje" bozhanski nivo. Ne, ovo se postizhe redovnim meditacijama koje ponekada mogu da traju i do nekoliko godina, a u vecjini sluchajeva rade se i vishe od sat vremena dnevno. Ochigledno je da ovde mora da postoji mnogo samodiscipline. Jedan od razloga zashto se ova bransha naziva i "Spiritualnim", je zato shto su gotovo svi rituali iskljucheni (sem onih najosnovnijih kao shto su - ritual inicijacije/posvecjenja, ritual unishtenja, ritual zahvalnosti itd), i zato shto Spiritualni Satanista nalazi da su ritualne igrachke nepotrebne, jer ne preferira da zavisi od spoljashnjeg izvora. I Demoni (stari Bogovi) se prizivaju ovim putem. Kao Satanisti, mi ne vidimo razlog da prolazimo kroz chudne, glupe i nepotrebne prakse kao shto su krugovi. Demoni su nashi prijatelji i uchitelji, i zbog toga ih se ne plashimo, i pokazujemo im svo duzhno poshtovanje. Ovo je tezhi, ali po mishljenju autora, jedan od ispravnijih puteva.
Takodje, Spiritualni Satanisti smatraju Lucifera za kreatora chovechanstva. Ovo je otkriveno kroz istrazhivanje stare mitologije, arheologije i kroz iterakciju sa LUCIFEROM. Po mishljenju S. Satanista, Lucifer je Enki, a u Egiptu Ptah. Naravno da se on pojavljivao i u drugim sistemima (po mom mishljenju i u Slovenskom), ali se mi trenutno fokusiramo na ova dva, da bi smanjili konfuziju.

Postoje umno poremecjene osobe koje sebe nazivaju "Satanistima", i koji se nikako ne
uklapaju u pravu definiciju Satanizma. Ovo nije greshka Satanizma ili Satanista, vecj
tih individualaca koji pokushavaju da "naskoche na vagon" bez ikakvog razumevanja
dubokih metafizhkih koncepata na ovom spiritualnom putu. Dodushe, svaki Satanista ima drugachiji ugao gledanja. Mozhda cje
se neko slozhiti samnom, a mozhda ne.

Sada su me hrishcjani zaista zadivili svojom gluposhcju.

limunada:
Keeper:
limunada:

Samo sto ti ne pises kao sto govoris... :wink:I kome to "nama"...mislis netolerantnim?

upravo tako.

aha ... josh jedna dlaka.

Back