To mi se gadi, do srži

Da zaustavim dvanest recenica egocentricnog smutljivca i pomognem da se pojavi dvanaest recenica hakima ili faraona
nije mi potrebno ime.
Ako ti se prividjaju demoni, a niste u dobrim odnosima, probaj da ih izbegnes.

I da, prihvatam savet. Nego, mi nije jasno cemu sluzi, valjda zato sto si nerazumljiv i saveti su isti takvi, pa je verovatno potrebna knjiga
ili vise njih da objasne muke nastale dvadesetogodisnjim citanjem bez razumevanja. Jesi li probao peglom, nekad hoce da upakuje ono sto samo nece da udje u razum ili nerazum. Mada ja mislim da neki ljudi treba da koriste radikalnije nacine otvaranja vijuga kao sto je zid ili cekic.

"Psi laju na one koje ne poznaju." – Heraklit

Тек када епископ СПЦ постане нека дивна мајка, верна , честита и племенита жена - тек тада ће доћи срећна времена … Мафијашима ћемо напунити затворе, а аџуванима лударе ...

Na gluposti obično ne odgovaram, jer glupe je najteže razuveriti, ali ovaj put činim izuzetak ...Kada se najverniji apostol GIH-a, Marija iz Magdale, (Da li si pročitao njeno Jevanđelje, saznao koliko je jezika govorila i koliko je bila vrhunski obrazovana ?!) čak i u knjigama koje se zovu "svete", naziva, bez i jednog istorijskog, lingvističkog, filozofskog … ili bar nekakvog predanja, onako pogrdnim imenima onda, mada sam bio najbolji učenik u Bogosloviji u Sr. Karlovcima i znam, makar ponešto, iz teologije , ne mogu da imam dobro mišljenje o takvim ljudima … Najviše žena je upravo stradalo za vreme hrišćanstva, uskoro ću početi da se bavim toime kada budem objavljivao spisak filozofinja u antičkoj filozofiji, a samo za vreme inkvizicije je najzverskije pogubljeno više od 5. 000. 000 nevinih žena ...Razvratnicima je smetala ženska lepota, pamet i hrabrost …. Da li si znao te činjenice ? Da li se toga stidiš i moliš Boga da i takvim oprosti, ali i za to da se takav pogrom nad ženama nikada više ne dogodi ….

Da li se moze reci da su hriscani vrsili inkviziciju, ako se uzme u obzir dogadjaj iz 1054. godine?

Da li se moze reci da su hriscani vrsili inkviziciju, ako se uzme u obzir dogadjaj iz 1054. godine?

Događaj iz 1054. godine samo potvrđuje da su se i posvađala zbog laži na kojima je zasnovano celokupno njihovo, na žalost i moje kao pripadnika te Crkve, nekadašnjeg bogoslova, monaha i sveštenika, učenje iz razloga što su oni Zapadni (oni koji se samozazvaše, gle bogohulja, rimo-katolici, čak ni ime sebi nisu nadenuli na svom jeziku) toliko duboko zaglibili u svojoj svejeresi da im je predvodnik postao, bez i malo stida i ljudskosti u sebi, "pontifex maximus" (bezgrešni, najveći i najpametniji) i njegova vlast, pomntifikat, je neograničena: na Zemlji, Nebu i Podzemlju ! Da, i to je istina, upravo ti i takvi "pontifex maximus"-i su počinili najveća, najkukavičkija i najkrvoločnija zverstva, na lomači su spaljivali svakoga onoga ko im se je usudio pameću suprostaviti, naročito žene koje su bile lepe, obrazovane i kulturne … Zapad je činio ta zverstva za vreme inkvizicije, a Istok je "mudro" ćutao i tako i bio saučesnik u svemu tome ...Pre toga su počinjeni još mnogi zločini, o tome ću uskoro više da napišem, naročito za vreme kada je hrišćanstvo postala državna religija Rimljana i za vreme XII krstaških ratova … Čak su i sveci postali, uzmimo za primer zločinca Klimenta Aleksandrijskog. "otac crkve", i Teodosija, uskoro ću i o njima da objavim nešto više kada nastavim sa temom ŽENE FILOZOFI(NJE) U ANTIČKOJ GRČKOJ i kada mi tema bude mnogostradalnica, najobrazovanija, najmudrija i najlepša žena tog vremena - filozofinja HIPATIA... Zašto se niko nije setio da tu nevinu ženu beatifikuje u sveticu, da joj se makar tako, post humno, oduži za njeno mučeništvo ...

Poslednja izmena:
Događaj iz 1054. godine samo potvrđuje da su se i posvađala zbog laži na kojima je zasnovano celokupno njihovo, na žalost i moje kao pripadnika te Crkve, nekadašnjeg bogoslova, monaha i sveštenika, učenje iz razloga što su oni Zapadni (oni koji se samozazvaše, gle bogohulja, rimo-katolici, čak ni ime sebi nisu nadenuli na svom jeziku) toliko duboko zaglibili u svojoj svejeresi da im je predvodnik postao, bez i malo stida i ljudskosti u sebi, "pontifex maximus" (bezgrešni, najveći i najpametniji) i njegova vlast, pomntifikat, je neograničena: na Zemlji, Nebu i Podzemlju ! Da, i to je istina, upravo ti i takvi "pontifex maximus"-i su počinili najveća, najkukavičkija i najkrvoločnija zverstva, na lomači su spaljivali svakoga onoga ko im se je usudio pameću suprostaviti, naročito žene koje su bile lepe, obrazovane i kulturne … Zapad je činio ta zverstva za vreme inkvizicije, a Istok je "mudro" ćutao i tako i bio saučesnik u svemu tome ...Pre toga su počinjeni još mnogi zločini, o tome ću uskoro više da napišem, naročito za vreme kada je hrišćanstvo postala državna religija Rimljana i za vreme XII krstaških ratova … Čak su i sveci postali, uzmimo za primer zločinca Klimenta Aleksandrijskog. "otac crkve", i Teodosija, uskoro ću i o njima da objavim nešto više kada nastavim sa temom ŽENE FILOZOFI(NJE) U ANTIČKOJ GRČKOJ i kada mi tema bude mnogostradalnica, najobrazovanija, najmudrija i najlepša žena tog vremena - filozofinja HIPATIA... Zašto se niko nije setio da tu nevinu ženu beatifikuje u sveticu, da joj se makar tako, post humno, oduži za njeno mučeništvo ...
Prica da je Istok mudro cutao ti ne pije vodu, iz razloga:
1. Drzave u kojima se vrsila inkvizicija su rimokatolicke zemlje, ciji su vladari poslusne marionete Vicarius Christi-ja
2. U periodu vrsenja inkvizicije bilo kakav dialog izmedju pravoslavnih i rimokatolika nije postojao (Izuzev Lionske i Florentisnke unije, koji su zahvaljujuci cezaropapizmu i nepovoljnoj politickoj situaciji i potpisane)
3. Tadasnji Istok (prevashodno pravoslavne zemlje) su imale svojih unutrasnjih problema, bas kao i problema s Turcima.
Mala opaska, nije Kliment Aleksandrijski, vec je Kirilo zivio u vremenu Hipatije. Ako mozes nesto vise postaviti o njegovim navodnim zvjerstvima.

Poslednja izmena:
Prica da je Istok mudro cutao ti ne pije vodu, iz razloga:
1. Drzave u kojima se vrsila inkvizicija su rimokatolicke zemlje, ciji su vladari poslusne marionete Vicarius Christi-ja
2. U periodu vrsenja inkvizicije bilo kakav dialog izmedju pravoslavnih i rimokatolika nije postojao (Izuzev Lionske i Florentisnke unije, koji su zahvaljujuci cezaropapizmu i nepovoljnoj politickoj situaciji i potpisane)
3. Tadasnji Istok (prevashodno pravoslavne zemlje) su imale svojih unutrasnjih problema, bas kao i problema s Turcima

Plemeniti rode, to ne pije vode …

1. Zar nije i Dušan Silni primio rimo-katoličanstvo, samo zaradi krune ?
2. Zar nisu srpski kraljevi davali logistiku krstašima ?
3. Zar nisu u "našoj", a njihovoj, SPC, na našu žalost, sramotu i neoprostivu grehotu, beatifikovali u sveca JUSTINA (POPOVIĆA), ono istog monstruma kojeg su u Kraljevini Jugoslaviji 1938. godine pravosnažno osudili, zbog pederestije i pedofilije, na doživotnu zabranu približavanja deci i omladini ?
4. Zar o svemu tome još uvek smemo da ćutimo ?
5. Zar se, baš ni malo, Boga ne bojimo, ako smo se davno prestali ljudi da stidimo ?

Poslednja izmena:
Plemeniti rode, to ne pije vode …

1. Zar nije i Dušan Silni primio rimo-katoličanstvo, samo zaradi krune ?
2. Zar nisu srpski kraljevi davali logistiku krstašima ?
3. Zar nisu u "našoj", a njihovoj, SPC, na našu žalost, sramotu i neoprostivu grehotu, beatifikovali u sveca JUSTINA (POPOVIĆA), ono istog monstruma kojeg su u Kraljevini Jugoslaviji 1938. godine pravosnažno osudili, zbog pederestije i pedofilije, na doživotnu zabranu približavanja deci i omladini ?
4. Zar o svemu tome još uvek smemo da ćutimo ?
5. Zar se, baš ni malo, Boga ne bojimo, ako smo se davno prestali ljudi da stidimo ?
1. Car Dusan je cistom formalnoscu ispovijedio rimokatolicanstvo. Znamo kako je " ljubazno" primio papske legate, dok je bio u ratu s ugarskim kraljem Lajosem. Da je toliko imao ukorijenjen rimokatolicizam, zar mislis da bi se odrekao istog tokom prve (ne)prilike? Uostalom, zvao je i patrijarha Joanikija da dodje do njega u logor, ali je patrijarh umro.
2. Od kad to Crkvom upravlja kralj? Maloprije sam ti pomenuo sta je bilo za vrijeme cezaropapizma.
3. Sagledajmo politicku situaciju u tadasnjoj kraljevini. Trebalo je doci do potpisivanja konkordata jos 1933. (Ako se ne varam). SPC se direktno usprotivila konkordatu, jer izmedju ostalog zahtjevano je da se narusi ustav Jugoslavije, a neke od tih tacaka su:
a)Prvo je dat ultimatum da, ako se u roku od 30 dana ne bude dat taj odgovor dat sv. Stolica imace pravo da smatra da moze bez daljnjeg cekanja pristupiti naimenovanju izabranog. Dok je zakon iz 1930. godine dao zabranu SPC da se bira patrijarh koji nije po volji drzave.
b)Zahtjevano je da se klirik rimokatolicke crkve prvo izvede pred gradjanski sud, kad se donese presuda on ce se izvesti pred mjesoviti komisiju sacinjenu od rimokatolickog klira. Ovo ne vazi za SPC.
v) Takodje, trazili su da se u skolama, gdje je vecina ucenika rimokatolici, budu i ucitelji rimokatolici. Direktno je prekrsen Ustav Kraljevine Jugoslavije o jednakosti svi nacija i konfesija...
Na kraju je 1938. i umro patrijarh Varnava Rosic, a dva dana poslije toga je izglasan konkordat. Smatra se da je mozda i ubijen. Nakon toga su svi pripadnici SPC, koji su izglasali konkordat, anatemisani. Da li smatras da je moguce da je Justinu Celijskom podmetnuto da je pedofil i homoseksualac?

Imajući u vidu da se dana 07/20 jula ne slavi, hvali i veliča blagdan pod pravim nazivom SVETA MARIJA MAGDALENA, biće da je Gospod Isus Hristos, što se tiče Njegovog bogohulog, bezumog i razvratnog KLERA (KLIRA), poslednji LJUBITELJ ŽENA … Zato u takvoj "crkvi" mene više nema ...

"Obrazovana žena nije nikada čista." - Sv. Pavle i Sv. Jeronim

- - - - - - - - - -

»Bonum est homini mulierem non tangare !« (Za čoveka je dobro da se žene ne dotakne …) - Pavle- poslanica Korinćanima 7. glava

- - - - - - - - - -

P.S.

Baš mi se gade takvi "sveci" i takve "svete" knjige u kojima nešto tako grozno piše ..

- - - - - - - - - -

Lek leži u činjenju, a znanje u učenju

"Obrazovana žena nije nikada čista." - Sv. Pavle i Sv. Jeronim

- - - - - - - - - -

»Bonum est homini mulierem non tangare !« (Za čoveka je dobro da se žene ne dotakne …) - Pavle- poslanica Korinćanima 7. glava

- - - - - - - - - -

P.S.

Baš mi se gade takvi "sveci" i takve "svete" knjige u kojima nešto tako grozno piše ..

- - - - - - - - - -

Lek leži u činjenju, a znanje u učenju

Koristis razne insinuacije i tekstove u potpunosti istrgnute iz konteksta ne bi li zadovoljio svoje egoisticke pobude. Ocigledno da imas problem, jer ti se brojno, a samim tim i procentualno, ne poklapaju svete zene i muskarci. Trazis da za svakog svetog covjeka, mora postojati kao neka protivteza zena. Cisti dualista, bas kao i gnostik. Zasto mislis da si ti predodredjen za neko tajno znanje, koje te pritom unizava i unistava, jer stvara ti sujetu i gordost, misleci da si jedini sposoban da usvojis to?!
20. Захваљујући свагда за све Богу и Оцу у име Господа нашега Исуса Христа,

21. Покоравајући се један другоме у страху Божијем.

22. Жене, покоравајте се својим мужевима као Господу.

23. Јер муж је глава жени као што је и Христос глава Цркви, и Он је спаситељ тијела.

24. Но као што се Црква покорава Христу, тако и жене у свему својим мужевима.
25. Мужеви, волите своје жене као што и Христос заволе Цркву и себе предаде за њу,

26. Да је освети, очистивши је крштењем у води ријечју,

27. Да је стави преда се, славну Цркву, која нема мрље ни боре, или што томе слично, него да буде света и непорочна.

28. Тако су дужни и мужеви да воле своје жене као своја тијела; јер који воли своју жену, самога себе воли.

29. Јер нико никад не омрзну на своје тијело, него га храни и његује, као и Господ Цркву.

30. Јер смо удови тијела његова, од меса његова, и од костију његових.

31. Тога ради оставиће човјек оца својега и матер и прилијепиће се жени својој, и биће двоје једно тијело.

32. Тајна је ово велика, а ја говорим о Христу и о Цркви.

(Зач. 232).

33. Тако и ви. сваки да воли онако своју жену као и себе самога; а жена да се боји својега мужа.
Kao, kako se prestavljas, "najbolji ucenik bogoslovije u Sremskim Karlovcima" trebao bi da znas ove gorenavedene stihove, jer se oni citaju tokom vjencanja. Ako vec smatras da Crkva nipodastava ulogu zene, zbog cega se Djeva Marija ima jedina epitet Presveta i zasto je najveci svetitelj?
P.S.
http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=1241.10;wap2
Da ljudi znaju, nemoj zamjeriti :-P
P.P.S. Jos uvijek niti jedan jedini dokaz nisi iznio za optuzbe

Poslednja izmena:
Hrišćanstvo je nestalo onog trena kada su odmetnuti hrišćani i rimljanski poltroni, Savle i Simon, na nagovor i logistiku rimskih osvajača, uništili Prvu Hristovu Crkvu - Jerusalimsku arhiepiskopiju (tako je nazivam malo modernizovanije kako bi drugi učeni ljudi shvatili pravi smisao onoga što želim da apostrofiram, zverski ubili prvog episkopa Hristove Crkve, Jakova, brata Gospodnjeg, i sve druge čelne ljude te Hristove, prve i zadnje, Crkve … Narod, Izrailj i sledbenici te Jedine Hristove Crkve, su bili osudili Savla i Simona na smrt kamenovanjem, zbog izdaje naroda i Crkve, ali oni, pošto su bili već građani rimskih osvajača, su se pozvali na imperatora, tada Nerona, oni ih je spaso , doveo u Rim i tamo im naredio kako da Rimljane "operu", a Izrailj, svoju braću i sestre, osude za ono što su Rimljani učinili - osudili su, protivno svim zakonima tadašnje rimske imperije, i na krst razapeli Gospoda našeg Isusa Hrista … Zanimljivo je napomenuti, to saznanje plediram zaradi neoborivih istorijskih dokaza iz tog vremena, I. veka, da je Savle (Saul- rimski osvajači su ga zazvali PAULUS =mališa) bio iz loze Benjaminaca.. Benjaminci su bili "večiti" neprijatelji loze (roda) koja je nastala od Solomona i Davida, roda koji je izrodio i Gospoda Isusa Hrista, Benjaminci su tvrdili da su im Solomon i David preoteli presto Izrailja, i Savle je činio sve kako bi se osvetio Gospodu Isusu Hristu ...Dakle, to je na istoriji dokazana istina, hrišćanstvo posle toga je pavlinstvo - sve ono što hrišćanstvo nije bilo i čemu je Izrailj Gospod Isus Hristos učio … Vreme je, nema nam druge, da se ta istina čuje, da se razblinu sve laži i da jadni narod više svoju utehu, i utočište za dušu, u tim lažima ne traži … Vreme je da opet, onaj pravi, pravcati, Zakon Gospodnji i Pravo Učenje Gospoda Isusa Hrista, to je za nas ljude jedino spasenje, onako kakvo je u davnini bilo, za sve važi

Isus Hristos kao potok.jpg

Zašto neko, ko za sebe kaže da veruje u nešto, sumnja u veru i verovanje nekih drugih ? Da li im dozvoljavaju ono pravo koje su sebi prisvojili - da i drugi imaju pravo da drugačije razmišljaju i drugačije veruju ? To, istinski vrujući ljudi, naročito intelektualci, nikada ne dovode u pitanje - vera je sloboda razmišljanja i nada u ono što će nam da razbistri misli i oplemniti dušu ...

MONAH I MONAHINJA – NEKADA I SADA

Monah ili monahinja (st. grč. μοναχός ή μοναχή) je osoba koja sledi asketizam (od grč. τον ασκητισμό, ), ili podvižništvo predstavlja filosofiju koja nalaže dobrovoljno, namerno i svesno samoodricanje od materijalnih, telesnih i drugih potreba i zadovoljstava, zarad ugodnosti viših, duhovnih vrednosti, napušta mirski (građanski) svet, živi sam/a, ili u zajedništvu u (μοναστήρι - manastir), i stalnom molitvom nastoji približiti svoj duh, bolje i pravilnije je reći dušu, Bogu.

Etimološki sama reč, imenica, označava osobu: koja je sama, odvojena od drugih (grč. σημαίνει αυτόν που είναι μόνος του, ξεχωριστά από τους άλλους). Koriste se drugi relevantni termini, kao što su: asket/a (st. greč. ασκητής/ασκήτρια), pustinjak/a (grč. ερημίτης/ερημίτισσα; češće je u upotrebi izraz αναχωρητής/αναχωρήτρια i, naravno, naročito u vreme Vizantije, kaluđer/ca (st.grč. καλόγερος/καλόγρια.)

Καλόγερος/καλόγρια je složenica koja se sastoji od: καλός = dobro i γέρων/γρια = starac/starica . Dakle, da utvrdimo to gradivo, radi se o starijim, dobrim, iskusnijim, bogonadahnutijim i, svakako, pametnijim ljudima. Lično grčku reč καλός, naročito ako se nalazi u konkretnom kontekstu, volim da nazoven i prevedem, onako pesniči, „fina i fini“.,

Tipične odlike svih monaha/a su: usamljenost, odežda, post i celibat.( Χαρακτηριστικά γνωρίσματα όλων των μοναχών είναι το μοναχικό ένδυμα, η νηστεία και η αγαμία.)

Monasi u pravoslavnoj crkvi
(Οι μοναχοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία)

Po pravilu, bolje reći tradiciji, kandidati za monaha i monahinju (μοναχοί και μοναχές) su samostalni, ili udovci (είναι άγαμοι ή εν χηρεία). Oni koji ulaze u monaški život napuštaju sekularno (τα κοσμικά) i dokle god idu, ne smeju se više venčati, odnosno ostaju neoženjeni (δεν επιτρέπεται να έρθουν εις γάμον, δηλαδή παραμένουν άγαμοι)…

Video sam gluposti, uticaj latinizacije je intelekt vređajući, koji se plediraju na srpskom jeziku a la:

» Monaštvo ili monasticizam (tu nešto ne štima, jer sama logika μοναχός ή μοναχή podrazumeva osamu od svega, biti samo svoj, plemeniti dušu i tako duhovno (duševno) se približiti Bogu. Dakle, to i jeste najpravilnije μοναχός ή μοναχή je uvek, baš uvek, ono što se naziva singularia tantum = samo jednina) (od gr. μοναχος monahos - usamljenik) je način (Zar to nije zavet ? života posvećen isključivo (Zašto isključivo – zar se Platon, Nikola Tesla i mnogi drugi mudri ljudi nisu dobrovoljno, namerno i svesno nisu odlučili na samoću kako bi svoju misaonost uzdignu, oplemene i tim načinom života hteli da celoga sebe posvete nečem što će da bude od velike koristi celoj ljudskoj civilizaciji ?) duhovnosti (molitvi, kontemplaciji i podvižništvu) (kontemplaciji ? To, apsoluno, nema nikakve veze sa duhovnom osamom, jer kontemplacija je znanje, a takvim upravo to nedostaje) u potpunom povlačenju od sveta. Sve velike svetske religije imaju neku vrstu monaške tradicije (Tu bi se moralo naglasiti da je to postao »trend« posle »sudara« antičke filozofije, prisetimo se kakav je uticaj imao indijski mag Kalan, onaj čudak i ludak koji se je sam spalio na lomači, na Pirona, osnivača skeptizma, i gimnosofista sa Istoka, naročito iz Indije

Da, to je jedina istina, tako iskustvo, istorija, filologija i, naravno, filosofija, o toj mojoj temi kažu, priznaćete da te svetinje nikada ne lažu, no kako je u Srbiji monaštvo bilo nekada, a još crnje, razvratnije i bogohulnije je sada najbolje objašnjava, biće da je istina ona stara – »Kroz usta pesnika Gospod progovara !«, ova tugaljiva pesmica velikog srpskog poete i rodoljuba Đure Jakšića, ispevana daleke 1877. godine:

KALUĐERI
-----------------

Gled'o sam vam metanije,
Kad varate Boga živa;
Gled'o sam vas, gde se pije,
Gde se jede i uživa.

Sluš'o sam vas, kad kunete
Svoje stado, svoje verne,
I kad tajni prizovete,
Licemerni, licemerne!

Gled'o sam vas — ne da nisam,
Kad razbludom usplamtite;
Gled'o sam vas, ne da nisam,
Licemerni, upamtite!

Sve je isto, samo Đure nema – Dragi Bože, šta li nam se sprema ? Zar ovome ruglu jošte kraja nema ?

monahinja4.jpg

Душа је Оусиа, божанствени део у нама, и она има сва, чак и чулна, својства - стари Јевреји су душом чули, оно што им говораху пророци, ст. Грци су душом видели, оно што им је Бог дозволио да виде, стари, подразумева се да су то били Грци, философи су душом откривали, оно и онако, што им је Бог дозволио да открију ...

Ма да. Хиљаде година палите огњем и мачем у име тог вашег измишљеног пријатеља на небесима, па ће то тек тако да се претвори у општу љубав.

Ви верници нашли сте зодовољење своје метафизичке потребе у инфатилној пројекцији ауторитета коме ћете се молити и служити му очекујући заштиту.

Све сам о томе раније рекао овим речима:

То је дакле основа веровања вас верника. То је спекулантска психологија, нема ту "м" од метафизике и некакве "љубави". Ви можете волети ближње једино ако је то угодно вашем богу. Ако вам он то заповеда и ако ћете га тиме задовољити. То је скривени егоизам. И онда је јасно зашто сте палили огњем и мачем вековима.
Срећа да су вам данас одузете ломаче, а теологија бачена на ђубриште историје за све који умеју да мисле, па не можете као некада да свима намећете ваша узвишена богоугодна научавања.

Питам те још једном.

Да ли ти мислиш, да Римљани нису све културе на медитерану појели као скакавци, да би се без тог очаја и безнађа успоставило хришћанство?

Прочитај Августина зашто је Антика пропала.

или

Има у Светог Августина прича о гусару што га је заробио
Александар Велики те га упитао: “Како се усуђујеш хара-
ти морима?” “Како се ти усуђујеш харати читавим светом?”
одговори гусар. “Будући да ја то чиним само једним малим
бродом, зову ме лупежом. Ти пак исто чиниш великом фло-
том па те зову царем. ” Гусарев је одговор био “елегантан и
изврстан”, проценио је св. Аугустин. Прича прилично та-
чно дочарава данашње односе између Сједињених Држава
и Америчких различитих мање важних играча на позорни-
ци међународног тероризма...– GUSARI I CAREVI, STARI I
NOVI, Naslov izvornika Noam Chomsky, 2003.)

Back