TO JE MOJE DETE!!!

juno je :klap: a sad koliko je realan... ali je :)

dno dna: krenula sam da govorim smajlicima:roll:

a tema: mislim da je jako tesko ostati uz nekoga ko je pocinio neki tezak moralni prestup, pa makar vam bio dete... ja sam strasno stroga prema bliznjima, porodici narocito i po sitnim moralnim pitanjima, tako da ne znam... ovde govorim o ozbiljnim stvarima, zlocinu, a ne teenage trudnoci i homoseksualizmu, prostituciji ili narkomaniji... mada narkomani, to zna da izvuce sve dobro iz coveka i samo da ti stvori poriv da se udaljis i ogradis od osobe koja je toliko u stanju da te... ali dete je, i ne znam da li se moze gledati objektivnim ocima...

Poslednja izmena:
jako je tesko ostati uz nekog ko je ucinio tezak moralni prestup- slazem se ...
ali jako je tesko i odbaciti sopstveno dete...najpre je tesko otvoriti oci, a potom i odbaciti...
ne znam...vaga mi se vaga oko nule...
ali, kada sam ja licno u pitanju mislim da bih pogazila sebe i sva svoja moralna nacela i principe i ostala uz svoje dete...jer, je pre svega to bezuslovna ljubav, onda ono sto je rekla Unsai, ne bih mogla da ga napustim jer bih nekim delom i ja osecala krivicu za ono sto se desava, i mislim da bih ga dovoljno poznavala da bi sta god ono radilo na neki nacin razumela ili ...
Mada, sta ako postane potpuni stranac, cije porive, motive i postupke vise apsolutno ne razumem?hm...

Jos uvek nemam iskustva sa tim, ali kazu da se deca najvise vole od svega, neki cak tvrde da je to jedina ljubav koja nije sebicna. Ipak, znamo za mnoge slucajeve kada su roditelji odbacivali svoju decu, jer se ne uklapaju u drustvene norme date sredine...Zanima me sta vi mislite o tome? Da li postoji nesto sto bi vas moglo naterati da odbacite sopstveno dete? I tu mislim pre svega na situacije koje veoma iskacu iz normalnih...sta kada biu vas sin bio gej? Sta kada bi vas sin silovao nekoga? Sta kada bi vase dete ubilo nekoga? Kada bi cerka bila promiskuitetna(i u tome trazila nacin da zaradi za zivot) ? Sta kada bi vasa 14-godisnja cerka ostala trudna i izricito zelela da rodi to dete?
Znam da sam ovde nabrojala situacije koje nisu ni priblizno slicne po ozbiljnosti, ali eto, to su neki tabui, ali i ozbiljne devijacije koje su meni pale na pamet?
Da li bi vas bilo sta nateralo da potpuno odbacite svoje dete? Zanima me pre svega misljenje onih koji su vec roditelji, jer su sva druga misljenja, kao i moje, ipak hipoteticka...

Čak i kao roditelji, možemo ti dati samo hipotetičke odgovore, jer niko ne zna kako bi reagovao u nekoj situaciji dok se u noj ne nađe.
Ja se nikada u srcu ne bih odrekla svog deteta, ali bih strašno patila kada bi moje dete učinilo neko delo protiv čovečnosti, i ne bih imala snage da ga ikada više vidim. Naravno, ako je psihički zdravo. I mislim da ne bih mogla da živim sa saznanjem da sam odgajila takvu osobu. Ipak, mislim da bih izdaleka pratila njegov život, za slučaj da dođe u situaciju da mu treba pomoć.
Ove ostale stvari... gej, promiskuitet, trudnoća, to je sve "mačiji kašalj", i mislim da nije razlog za ljutnju na dete, već zahteva veliki trud da se tom detetu pomogne da upozna i prihvati sebe, i nađe načina da živi normalnim produktivnim životom, ne zaviseći od suda sredine. Kod promiskuiteta je potrebna stručna pomoć, da bi se našli uzroci takvog ponašanja, ukoliko je osoba odlučila da se time bavi bez prisile, svojom voljom, a ako je pala u kandže nekog kriminalnig društva, zna se način i postupak.

Poslednja izmena:
Jos uvek nemam iskustva sa tim, ali kazu da se deca najvise vole od svega, neki cak tvrde da je to jedina ljubav koja nije sebicna. Ipak, znamo za mnoge slucajeve kada su roditelji odbacivali svoju decu, jer se ne uklapaju u drustvene norme date sredine...Zanima me sta vi mislite o tome? Da li postoji nesto sto bi vas moglo naterati da odbacite sopstveno dete? I tu mislim pre svega na situacije koje veoma iskacu iz normalnih...1.sta kada biu vas sin bio gej? 2.Sta kada bi vas sin silovao nekoga? 3.Sta kada bi vase dete ubilo nekoga? 3.Kada bi cerka bila promiskuitetna(i u tome trazila nacin da zaradi za zivot) ? 4.Sta kada bi vasa 14-godisnja cerka ostala trudna i izricito zelela da rodi to dete?
Znam da sam ovde nabrojala situacije koje nisu ni priblizno slicne po ozbiljnosti, ali eto, to su neki tabui, ali i ozbiljne devijacije koje su meni pale na pamet?
Da li bi vas bilo sta nateralo da potpuno odbacite svoje dete? Zanima me pre svega misljenje onih koji su vec roditelji, jer su sva druga misljenja, kao i moje, ipak hipoteticka...

rEALNO, ne znam kako bih reagovala,ovo su predpostavke...mislim da nikad ne bih dozvolila da mi sin bude silovatelj/ćerka prostitutka ili ubica.
U slučaju da bi...

1.Teško bi mi palo,nemam ništa protiv gejeva,ali ipak...ne bi mi bilo lako da saznam da mi je sin ili kćerka homoseksualnih sklonosti.kako god, i dalje bih ga voljela ,podržavala i bila mu majka kao i prije.
2.Prijavila ga policiji, a mene u neku mentalnu bolnicu da se smirim.
3.Zavisi iz kojih razloga...ako mu/joj palo na pamet da rokne nekog bez razloga...uradila bih isto što i pod 2. a ako bi bilo mnogo kompleksnije...
4.Pokušala da je odgovorim od toga,a ako nakon mnogobrojnih i mukotrpnih ubijeđivanja ne bi uspijela...jednostavno ignorisala njeno zanimanje i bila prema njoj kao i prije njene odluke.
5.Pomogla bih joj da podigne dijete,šta drugo?!

Poslednja izmena:
Jos uvek nemam iskustva sa tim, ali kazu da se deca najvise vole od svega, neki cak tvrde da je to jedina ljubav koja nije sebicna. Ipak, znamo za mnoge slucajeve kada su roditelji odbacivali svoju decu, jer se ne uklapaju u drustvene norme date sredine...Zanima me sta vi mislite o tome? Da li postoji nesto sto bi vas moglo naterati da odbacite sopstveno dete? I tu mislim pre svega na situacije koje veoma iskacu iz normalnih...sta kada biu vas sin bio gej? Sta kada bi vas sin silovao nekoga? Sta kada bi vase dete ubilo nekoga? Kada bi cerka bila promiskuitetna(i u tome trazila nacin da zaradi za zivot) ? Sta kada bi vasa 14-godisnja cerka ostala trudna i izricito zelela da rodi to dete?

Ništa što si nabrojala i ništa što nisi a postoji ili ne postoji na ovom svetu ne bi ona mogla da uradi da bi je se ja odrekla. Apsolutno ništa...

A kako se to deca vole?
Mnooooooogoooooooooooooooooo - počneš od toga da sada nisi u stanju da nekog voliš toliko, prosto, nisi fokusirana.
Prvo sama treba da se promeniš, potpuno - što će se i desiti jednog lepog dana koji ćete bože zdravlja, zauvek pamtiti i obeležavati svećicama na torti.

Takođe, ne postoji ništa zbog čega bih ga ja napustila, ili prestala da volim.
Ako je silovatelj, ili ubica - ne bih mogla da se i ja ne osećam krivom. I potrudila bih se da dobije zasluženu kaznu, ali bih i u toj kaznio ostala uz njega.
Ako me razumete; isto kao i dok je mali, pa uradi nešto loše i ja ga kaznim, ali ga i dalje volim

Ako je gej - šta je tu je
Ako mi je ćerka promiskuitetna zbog para - potrudila bih se da joj pomognem
Ako bi sa 14 ostala trudna - ne znam konkretno šta bih uradila, ali sigurno je se ne bih odrekla; *** i nje i unučeta:nono:

A za ova dva što stvarno zločini - to sam odgovorila

Ljubav prema detetu je bezgranična i bezuslovna! Prava majka je uvek uz svoje dete, bez obzira da li je ono učinilo dobru ili lošu stvar! Deca su naš nastavak, ona u neku ruku predstavljaju nas i ne mogu biti drugačija od onog kako ih mi vaspitavamo i šta im "usadimo" u glave! I za svaku njihovu grešku jednim delom su krivi i roditelji!

Trudim se djeci pruziti najbolje....vaspitavati ih pravilno....kazu da sam i stroga majka.....i sad nesto razmisljam....znaci cijeli zivot roditelj uci dijete kako biti dobar,posten,uspjesan.....i ako dijete naporavi neki teski zlocin....kako onda?.....da li da ide mimo svojih principa....mimo onoga sto je cijeli zivot pricao,ucio,savjetovao......ako sve uradi da ga izvuce....sta dalje?....ako je narkoman(kuc,kuc ....pu,pu,pu)....sve bih uradila,ali sve da ga/je izvucem.......
Ova tema me stavila u neka razmisljanja koja ne volim....ali se mislim da li bih trebala...posebno sa sinom pricam o svemu....a sad cu i malo detaljnije...

prijavila ga policiji i sta onda...zaboravila na njega ili ipak i dalje bila tu?

rekla sam da bi,nakon što bi ga prijavila, pošla u ludaru malo da se smirim...na duže,na kraće...ne'am pojma.
ne bi mogla da budem uz silovatelja,ne to...nikako.da mi8 dijete ubije nekoga?mogla bih,teško ali bi ostala uz nju/njega...naravno, trebali bi se vidjeti razlozi,kao što sam rekla u prethodnom postu...
sve bi mogla sem da je silovatelj.
a sumnjam da bi dozvolila ,hoću reći, vaspitala dijete,čak ni slučajno, da bude silovatelj...jedino ako je ,ne daj bože,psihopata ili nešto tako
nikad ga ne bih zaboravila...naročito ne zbog činjenice da je MOJE DIJETE (pu,pu) to učinilo.
neko pomenu narkomaniju...:think:
uh,kako su se djeca 60ih urađivala (rođeni 50ih,krajem 40ih...)...neki bi stali na LSDu ,travi i tome,a neki bi 'ladno prešli na heroin i kokain.
neki roditelji su znali,pridružili bi se u duvanju, ili im zvocali zabranjivali bla bla bla...a neki bi jednostavno ignorisali.što se tiče heroina i kokaina...
da šmrče i bode u venu?neće moći Commandante...prodala bih i bubreg ako treba da mu pomognem

Poslednja izmena:
Imamo i onaj slucaj sa teme ,,devojcice maltretirala 13-ogodisnjakinju" ...
Majka jedne od nasilnica je kada su joj rodjaci zrtve pokazali snimak rekla nesto u fazonu ,,vi joj sudite, radite joj sta hocete'' :eek:ne znam tacan citat, ne trazi mi se sad....
Sustina je da se tu tek radi o jos neformiranim licnostima kod kojih sto sta moze da se promeni ispravnim delovanjem...a mnogi su se roditelji razbacivali pricama kako bi oni ubili svoje dete od batina:eek: ili ga se odrekli:eek: ili ga prepustili zrtvinoj osveti:eek: da je tako nesto uradilo....

Sta da ti kazem. :D Prezivela sam jednu od gorepomenutih situacija (ovo poslednje) i uprkos tome sam i dalje uz dete. Mislim da samim tim sto sam odlucila da rodim nemam pravo da nekoga posle odbacujem. Dete je po meni produkt roditelja, njihove ljubavi i paznje ili nedostatka istih, zavisi od porodice. Na decu prenosimo neke nase stavove i mislim da ne mogu puno da se razlikuju od nas. Odrasla sam u porodici u kojoj je pravljena razlika izmedju dece i nikada ne bih ponovila gresku svojih roditelja, ne znam sta da se desi. Ko ce da ih podrzava ako ne ja koja sam im mama.

Imamo i onaj slucaj sa teme ,,devojcice maltretirala 13-ogodisnjakinju" ...
Majka jedne od nasilnica je kada su joj rodjaci zrtve pokazali snimak rekla nesto u fazonu ,,vi joj sudite, radite joj sta hocete'' :eek:ne znam tacan citat, ne trazi mi se sad....
Sustina je da se tu tek radi o jos neformiranim licnostima kod kojih sto sta moze da se promeni ispravnim delovanjem...a mnogi su se roditelji razbacivali pricama kako bi oni ubili svoje dete od batina:eek: ili ga se odrekli:eek: ili ga prepustili zrtvinoj osveti:eek: da je tako nesto uradilo....

kad jednom ubiješ
ne mora da znači da ćeš ubiti još jednom
ali kad siluješ
silovaćeš ponovo
ubistvo se može opravdati
silovanje teško
jednom silovatelj
uvijek silovatelj
silovatelji = zlo
nema tu neformirana ličnost
zlo.
ne bih ga ubila od batina
fino bih
prijavila ga policiji
prijavila sebe u ludaru
i the end.
simple as that
ako misliš SAMO na svoje dijete
i to je odraz sebičnosti
a to drugo dijete koje je silovano?
šta s njom/njim?

Stvarno je bezveze da se bavim ovim pitanjem kad bi bilo... šta bi bilo. Ne mogu da zamislim... sve neki pristojan i gotivan svet u mojoj porodici, a ja treba da zamišljjam kako mi je sin krimos... Koješta!

sutra ću misliti o tome... na Tari :D

Uopšte ne osećam pobudu da *****m nešto naučno na ovaj nadrealizam.
Ako bude gej, onda ću ga se odreći... preko novina, nego šta! :)))))))

U stvari... da, preko novina i oglasa.

kad jednom ubiješ
ne mora da znači da ćeš ubiti još jednom
ali kad siluješ
silovaćeš ponovo
ubistvo se može opravdati
silovanje teško
jednom silovatelj
uvijek silovatelj
silovatelji = zlo
nema tu neformirana ličnost
zlo.
ne bih ga ubila od batina
fino bih
prijavila ga policiji
prijavila sebe u ludaru
i the end.
simple as that
ako misliš SAMO na svoje dijete
i to je odraz sebičnosti
a to drugo dijete koje je silovano?
šta s njom/njim?
To dete nije tvoje...
***, sebicno...ali tako je...ja mislim da nikada i ni zbog cega ne bih mogla da okrenem ledja svom detetu....pa ni kada bih shvatila da je ono sustinsko zlo...i mislim da nikada ne bih mogla da ga prijavim...to bi bilo jace od mene

@strela u pravu si...mene je zanimalo kako mislite da biste reagovali, kakav je vas stav povodom toga, a vrlo dobro znam da to moze biti daleko od istine, jer covek nikada ne zna sta bi bilo kad bi bilo dok ne bude :)

Da, u razgovoru sa mojim drugaricama koje nemaju i ne planiraju djecu uskoro cujem kako bi se odrekle sina homoseksualca ili kcerke koja sa 15 godina kaze da je trudna. Ne mogu da ulazim u te rasprave jer su mi jezive.
Ni seksualno opredjeljenje, a ni seksualni odnos koji kao rezultat ima trudnocu nisu grijeh niti prestup i najmanje sto mogu da ucinim je da pomognem svom djetetu.
A te stvari sa silovanjem i ubistvom... Ne znam... Za silovanje ne bih mogla da oprostim ni sopstvenom djetetu. Daleko bilo, nije lako o tome razmisljati. Medjutim, kada bi bilo ko moj silovao nekoga, definitivno ne bi imao moju zastitu niti moje ignorisanje.
A kako rece Unsaie, ako je dotle doslo, mislim da treba da potrazim i svoju gresku koja je dovela do toga.
Medjutim, ukoliko moje dijete ugrozava nekoga, definitivno se ne bih isprecila da ga zastitim pred onim sto je pravedno.

Nevenaa, imas li djecu?
Ako bi neko naudio mom djetetu na neki svirep nacin (daleko bilo), ne znam da li bih cekala zakon da rijesi problem ili bih grizla svbe oko sebe dok ne nadomjestim bol koju osjecam jer je moje dijete ugrozeno!
Ali, ako moje dijete ugrozava nekog drugog, isti je arsin. Mada svakao vise volim svoje od tudjeg djeteta, razumijem sta je pravda. Zastitila bih svoje dijete, zrtvovala se za njega, ali stititi ga ako je kriv za mene je jos jedna greska u nizu. Prvu sam pocinila dok sam ga odgajala, a drugu cinim sada.

Back