TKV među 50 najboljih žena street arta

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.517
Aleksandra ciji je pseudonim TKV (The Kraljica Vila) koja je u svetu ulične umetnosti (street art) od svoje 16. godine, kada je napravila sliku Amelije Pulen, pročulo se ne samo u Srbiji, već i u regionu. Jedan od Aleksandrinih radova izašao je u knjizi o 50 najboljih žena u street artu, objavljenoj u Londonu, u kojoj su žene koje su joj bile uzori.

TKV-foto-Miloš-Lužanin_1600x1068.jpg


– Kreativni proces jedna je od najlepših stvari. Da biste stvorili ono šta želite i da bi to izgledalo kako treba, morate da budete iskreni, da prenesete svoja osećanja i da se potpuno otvorite. Samo tako ćete doći do fokusa, odnosno potpune posvećenosti onome šta radite – objašnjava umetnica

Njena dela nalaze se na zidovima u ulicama i uličicama širom Beograda, od gornjeg Dorćola (kafe Blaznavac), donjeg Dorćola (Dorćol platz), Sava Male (preko puta nekadašnjeg Miksera i iza KC Grad), preko Vračara, do omiljenog Novog Beograda u kojem je odrasla, i Bežanijske kose.

Na zgradama najčešće crta noću, dok komercijalne poslove radi danju, u svoje umetničko radno vreme. Oprema su joj radno odelo, sprejevi i šabloni, odnosno stensili, koje prethodno sama kreira.

Rođena je u Beogradu, završila je Srednju grafičku školu, smer fotografija, a zatim komunikologiju na Fakultetu za medije i komunikacije.

The-Kraljica-Vila-TKV_1600x1069.jpg


TKV je freelance umetnica, ali pošto živi od svoje umetnosti, kaže da je potrebno da svakog dana bude samodisciplinovana, ali i kreativna, i da radi kao da ide na posao, što mnogima u njenom okruženju izgleda neverovatno i neobično.

– Onog trenutka kad počne da vam donosi novac, vaš hobi postaje posao. Kao full time umetnica navikla sam da rutinu uklapam sa kreativnošću. Jednostavno, imam potrebu i moram da crtam da bih izbacila ideje iz svoje glave. Fotografiju, moj hobi, koristim kroz radove tako što slike obradim u računaru i zatim pravim šablon, po kojem crtam sprejom.

Najlepši deo stvaranja predstavljaju joj poslednjih 20 minuta, u kojima rad postaje delimično ili potpuno završen.
– Posle nekoliko dana rada, pred kraj treba da ga oživite i da mu date ono najfinije što imate u sebi! Uživanje mi je kad radim, i koliko god da me posao umori, on mi i vrati mnogo toga.

Za umetnost koju stvara na ulici, odnosno na zidovima beogradskih zgrada, kaže da je centar njenog rada. Kada je 2004. godine ušla u sve ovo, nije imala predstavu gde će je život odvesti. Rad na ulici dao joj je ideju o slobodi.
link
photo-credits-TKV1_1382x1200.jpg
 

Back
Top